Песимист или оптимист?

Дискусија во 'Психологија' започната од Angelche, 7 август 2010.

1. violinistka

violinistka Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2010
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    152
    Се сметам за реалист,а сакам да сум малку повеќе оптимист :)

2. Camellia

Camellia Истакнат член

Се зачлени на:
    4 декември 2010
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    10
    Голем оптимист сум, но не значи дека не гледам реално на работите.
    Тешко е да си оптимист, се надеваш дека ќе биде добро и ако испадне лошо тешко ти е, а ако испадне добро... не дека нема да си среќен, но сепак си се надевал на тоа и ти е онака. Песимистите... ако испадне добро, а не се надевале ќе бидат сепак повеќе среќни отколку оптимистите во истата ситуација.

Во последно време ми се случува да бидам реалист. :)

3. gami

gami Истакнат член

Се зачлени на:
    23 ноември 2010
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    127
    реалист, но повеќе одам кон оптимист :)

4. K.e.ll.y

K.e.ll.y Популарен член

Се зачлени на:
    10 ноември 2010
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    363
    Песимист,нејќам премногу да се надевам за нешто,од едноставна причина што нејќам да бидам разочарана,така можам само да се изненадам.

На soledad му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Med

Med Истакнат член

Се зачлени на:
    9 ноември 2010
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Реалист накај оптимист. :)

6. SexyLady

SexyLady Популарен член

Се зачлени на:
    5 септември 2010
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    3.270
    Кога подобро ќе размислам не сум до толку песимист :angel:
    Би рекла „знатна средина“ - реалист.
    Кога би ми се поставило прашањето: „Дали чашата е полуполна или полупразна?“ би одговорила во зависност од менталната и психичката состојба во која сум во тој момент. :D
    Инаку знам и многу да паничам предвреме и да кревам паника за непотребни работи, да мислам дека е крај на светот итн. Среќа во таквите моменти секогаш се наоѓа некоја светла точка - оптимист, во мојот живот кој ми помага.
    Оптимистично гледам на работите кога сум среќна. Сепак тоа не е добро. :worried: Како што велат: „Никогаш не ветувај ништо кога си среќен и не се откажувај од ништо кога си тажен.“ :nod:

7. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    Оптимист! Секогаш гледам позитивно на работите, иако некогаш ми се случува да се разочарам и да се настројам малку и песимистички :) Ама, многу брзо ми поминува песимистичкото расположение и веднаш се враќам во нормала, а тоа за мене е - позитивноста :)

8. soledad

soledad Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    252
    И јас сум таква.

9. samovilla

samovilla Истакнат член

Се зачлени на:
    10 декември 2010
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    0
    Реалистка, т.е. песимистка затоа што таква ни е реалноста.

10. Mygirl

Mygirl Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2010
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    850
    Со ова не се сложувам. Сите на крај се разочауваат, без разлика дали се песимисти или оптимисти. Башка, колку повеќе гледаш негативно на работите, толку повеќе и ќе ти се случуваат негативни работи.
    Има една интересна изрека за песимисти и оптимисти, која вели:
    И песимистот и оптимистот грешат приближно исто во проценките. Разликата помеѓу нив е тоа што оптимистите го живеат животот повесело. :)

На Bise му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Extraordinary.girl

Extraordinary.girl Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    293
    Допаѓања:
    421
    зависно од ситуацијата, али во суштина секогаш гледам на подобрата страна така да оптимист :) понекогаш дури и иритира мојот оптимизам, мојата позитивност кога работата ке тргне на лошо, нема да излезе како што си очекувал, посебно другарка ми која е антагонист на мене, поголем песимист неам запознато во живот, знае да ме спушти на земја, и коа нема причина за грижи увек нешто ја мачи, и кога се е како подмачкано и така фино, се ти иде по шаблонче тука е за да ти го поквари тој прекрасен момент, али тоа е на секунда братче, од едното влегло од другото излегло :D што да правам кога сум си позитивна личност :) кај нејзе пред компјутер и стои еден огромен лист со натпис "think positive, be positive" од мене :D

12. annii

annii Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2010
    Пораки:
    3.338
    Допаѓања:
    5.884
    Ми велат тежок песимист сум била на моменти. Да, не викам не, но се случува на моменти. Не секогаш ги гледам работите од темната страна, но и не секогаш се надевам на подобро утре. :) Би рекла дека сум реалист.

13. FBI

FBI Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2010
    Пораки:
    1.513
    Допаѓања:
    5.299
    Оптимист дефинитивно и тоа голем :) !!!
    Еве пример утре полагам и јас сум оптимист дека вечерва ќе стигнам да научам 200 страни хахаха
    Едно нешто што моето животно искуство ми покажало....тоа е дека оптимизмот е јако средство за опдобрување на општата физичка и психичка состојба. Еден многу тежок период од мојот живот го пребродив под рака со оптимизам....песимистите шират паника и негативна енергија и на другите околу нив, оптимистите спротивно ;)

На TennisBabe му/ѝ се допаѓа ова.
  14. TheCandy880

TheCandy880 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    3.992
    Допаѓања:
    6.303
    Кога како зависи од расположение и од ситуација понекогаш песимист а понекогаш и оптимист

15. frutini

frutini Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2010
    Пораки:
    294
    Допаѓања:
    252
    Оптимист секогаш :) :D

16. unique.lady

unique.lady Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    69
    оптимист се разбира и треба секој да мисли на добро да ја гледа посветлата страна од животот!

17. praski4e

praski4e Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    963
    Допаѓања:
    1.097
    Jас сум голем оптимист ја гледам секогаш светлата точка во тунелот.Викаат ако си оптимист и навистина убави работи ке ти се случуваат,а ако мислиш на лошо си за било која работа си велиш нема да биде нема и така ке искочи на крај.Поминав и пребродив мн тежок период во животот мој и тој што ме учеше да бидам оптимист веке го нема,а јас го послушав и останав таква иако многу ми е тешко ама морам напред да гледам.За песимистите знам дека шират многу негативна енергија имам таква тетка и од кога ја знам е песимист невиден и кога сум со неа ми шири таква негативне енергија што ме тера на расправање и депресивна сум.Затоа си се дружам само со оптимисти тие се многу позитивни луѓе и кога сум со нив сум најсреќна и ми даваат сила за понатаму.Моја порака до феминките е бидете оптимисти,дружете се,уживајте во животот затоа што го имаме еден и краток е мислам дека нема место за песимизам во него во секоја темина има по некоја светла точка вие обидете се да се фокусирате само на таа свелта точка и не мислете на лошо и само напред на патот кон успехот има многу препреки и падови кои ако не ги поминеме нема да знаеме како е да бидеме посилни и да се справиме со сите ситуации.Тоа што не не убива не прави посилни.

18. anastasija85

anastasija85 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    1.030
    оптимист секогаш,само 0,000001 % песимист=доволно за удобен живот за мене ;)

19. chica.bomb

chica.bomb Истакнат член

Се зачлени на:
    8 септември 2010
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    37
    ОПТИМИСТ!
    Со самата помисла на ДОБРО и ВЕРБАТА во истото, само по себе ќе си дојде...
    Не размислувајте песимистички, имајте верба во СЕБЕ и во вашата способност да ги исправите работите!
    Не е се така црно...
    И чашата не е полупразна, туку ПОЛУПОЛНА!

Сепак, за ВАС СЕ РАБОТИ - ЗА ВАШАТА СРЕЌА!

Гледајте на позитивната, посветлата страна од животот!

20. katakomba24

katakomba24 Популарен член

Се зачлени на:
    20 февруари 2010
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    533
    Вечен оптимист... само понекогаш малку на моменти помислувам дека може да се случи нешто неубаво. :D