Петкратно убиство кај Скопје

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ickovska, 13 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. lolyta777

lolyta777 Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2011
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.903
    Токму така, цел ден сум во бунило.
    Не ми се верува што се случува, прочитав се` и сешто, слушнав се` и сешто....страв ми, страв ми е за нашата сигурност и безбедност, се плашам и за иднината на моите деца.
    Плачам и жалам за загубените млади животи, тешко на тие родители. :x
    Ќе се воздржам од секакви коментари на темава.
    Нека почиваат во мир, душички.

2. Gordana10

Gordana10 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    6.898
    Допаѓања:
    9.192
    Која е суштината на тоа што е речено и дали истата е разбрана? Јас го знам одговорот, само те прашувам.Во вакви околности, разумот едно говори, а инстинктот друго, што би направил човек ако се најде во таква ситуација? Тое е исто како сега на некој човек да му влезат крадци дома, а тој да им понуди кафе и патем да ги праша што имаат да украдат.Кога е животот во прашање, тука нема место за апсолутно ништо.Страшно е што вакви работи се случуваат, да му е страв на човек да излезе.А нашиве ништо не преземаат, ич, како да не се од тука |(

На politikolog му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Alesii

Alesii Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2012
    Пораки:
    1.125
    Допаѓања:
    841
    ДУШИЧКИ БЕ ДУШИЧКИИ ;( ;( ;( .Лелее колку ми е ѓал ејј..ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ.. :envy: :envy: :envy: :@

4. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.277

Добро daylight јас ја познавам својата религија и тотално те разбирам што цело време се обидуваш да ми кажеш. Јасно ми е дека сакаш мир и толеранција да има наместо меѓуетнички препукувања, но тоа драга е невозможно.
    Бидејки размисли и сама, колкава е веројатноста без причина да се случи ваков грозоморен настан на ваков празник?
    Повеќе од очигледно е дека ова претставува само уште една стратешка игра која ја отсликува нивната неукост. А ќе ми простиш, но како што кажав претходно поголемиот дел од албанците во Македонија се како симнати од планина. Не ме прашувај зошто, одам секој божји ден со 57 и неможеш да замислиш што се немам видено и каков страв имам почувствувано. Башка според ова што ти го зборуваш ние фактички треба да седиме со скрстени раце?
    Ќе те цитирам..
    ”Сте чуле дека било речено: ‘Око за око и заб за заб.’
    39 А Јас пак ви велам: не противете му се на злото; туку, ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот.„

Па да те прашам..Сметаш ли ти дека МВР и полицијата се доволно ефикасни за расветлување на овој случај? Зошто јас не сметам така...И извини но, ако ти можеш само да седиш и да чекаш да се случи чудо и да се молиш сето ова да заврши јас лично неможам! Ако ме прашуваш искрено мака ми е, гневна сум, изреволтирана и чувствувам потреба да дејствувам. Токму поради ова го оправдувам она што моментално го прават нашите, (колку год да е нехристијански), но тие пред се даваат отпор на случувањата во самоодбрана. Бидејки пред се тие се оние кои први почнаа, ние не.
    Друга работа, точно е дека палењето куќи нема да ги врати загинатите македонци но, само да си одблизу и да видиш колкава болка чувствуваат семејствата на загинативе не би зборувала вака. Пред се незнаеш колкава е нивната желба за одмазда! Недај боже пак, на некој твој близок да му се случи ваква неправда, па тогаш можеби ќе се прашаш уште еднаш дали ќе обрнеш внимание на поединецот кој го извршил злосторството или пак на целокупната етничка група со која веќе подолго време да бидеме реални не се ,,мирисаме''

На thelittle17 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. janafilth

janafilth Нов член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    178
    Допаѓања:
    27
    Битно албанцине у Бутел се собрале и се радуваат..
    Нашиве на фб ставиле некој покани и групи за протест ама џабе нема никој да им иде..
    Се плашам од државава со страв си дојдов од кај другарка ми..незнам до кога вака..
    Само се надевам дека нема да е долго и дека ќе се среди..А на нашиве нека им е лесна земјата.. ;(

6. moonlight-girl.55

moonlight-girl.55 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    1.569
    Допаѓања:
    3.298
    Ќе те молам, без проповеди. Не во вакви ситуации, кога напамет само ми иде да ги пцујам овие што го сториле тоа и да се молам нив да ги снајде полошо. Сега да не треба да се молам по напишаново да не ги фатат? :^) Море, сакам да ги фатат и одма да ги рецкаат на делчиња бре! Таквите не заслужуваат милост!

Сега ги гледав вестиве, прилозите, и не знам што да кажам. Ужасно. Тој што го сторил ова не е човек! Не го заслужува тој назив. Колку треба да си бесчувствителен, за да построиш 4 деца и да ги убиеш ладнокрвно? ;( Не знам како им е на нивните најблиски, не можам да замислам. 20 години да растеш дете, за некој така од мајтап да ти го убие :doh: ;(. Сочувство до семејството и пријателите, а гледам дека ги има доста и по форумов.

За тоа кој го сторил ова, не верувам дека некогаш ќе дознаеме. Колку се способни нашиве власти, докажаа многупати досега, така ќе биде веројатно и сега. Ќе го замачкаат случајов, ќе продаваат зелени итн ... Но, највероватно биле шиптариве. Не ми се верува да се собрале 7-8 психопати Македонци, па да убиваат Македонци. Ова е дело на гнасиве, кои ни ја окупираат државата малце по малце, и кај и да е, ќе не дотолчат. Страв ни е во автобус да се качиме, да се прошетаме низ град, од кој? Е од терористиве шиптарски. Погадно племе не постои во светот, ставам рака во оган за тоа.

Демократијава не уништи. За се е она крива. Им дадовме права, поголеми од нашите :!:, ги вработивме насекаде, во секоја администрација они се главни, ги направивме да седат рамноправно во парламент, да можат слободно да зборат на тој нивниот гадлив јазик, им дадовме универзитети, имиња на улици, си градат џамии, па што уште сакате?!?! Ја сакаат и државава цела, е тоа е проблемот. Али за се сме ние криви и нашиве политичари. Еве, почнаа да си ги остваруваат целите, сите го гледаме тоа, никој не реагира. Малце по малце, ние стануваме малцинство во сопствената држава. На кој и ние будали сме му давале права? Нека ги заштитуваат нашиве политичари уште, нека им се плашат! Али со нив не можеш да се разбереш со збор, за нив игра оружјето само.

За сите што мислите дека не се они позади ова, ќе почекаме. После 10 дена ќе се најдат уште 5 тела, па уште 5, па 10 итн ...

7. ell

ell Истакнат член

Се зачлени на:
    23 декември 2010
    Пораки:
    362
    Допаѓања:
    625
    Valerin гледам дека си млада и разбирам дека крвта уште ти „врие“ но ќе ти поставам неколку прашања. Дали сакаш татко ти да биде убиен во војната? Дали сакаш ти, твојата мајка, сестра, другарка да биде силувана од група албанци? Дали сакаш твојата куќа да биде запалена?

Одговори си себе искрено на овие прашања! Јас не барам одговор.

Тоа што се случи е трагично, не го негирам тоа. Некој мора да биде казнет!

Ама војна не е решение на ниеден проблем!

На love.butterflies и MaCa-J им се допаѓа ова.
  8. Idonea

Idonea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2012
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    642
    Сочувство за семејствата ;( ;( немам паметни зборови во овој момент...
    Се плашам... се плашам да излезам затоа што веќе не е сигурно дека човек жив ќе се врати дома, се плашам за лугето кои ги сакам, за моите другари, за сите...
    Бог нека ни помогне... ние или не знаеме како, или го правиме тоа на сосема погрешен начин..

9. mack-ka

mack-ka Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    3
    Ни го раскрвавивте велигден.. ни го уништивте цел празник цела македонија место да славии.. жали.. !

Зашто власт само повикуваа на трпениее!? До кога!? Се дур ние ќутиме они се силаат!

10. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    И сега како противмерка ти ќе отидеш кај роднините на крадците кои можеби не ни знаат со што се бават овие, па ќе им украдеш нешто од нив за да возвратиш? И што со постигнала со тоа? Можеби крадците ќе се радуваат, охохо супер настрада имотот на оној глупион роднина, важно ние сме живи здрави а и пленот е кај нас.
    Невозможно е затоа што правиме да биде невозможно. Многу нешта се можат ако се сакаат.
    А ако навистина веруваме дека е невозможно зошто тогаш воопшто ја спомнуваме религијата? Што ни е тогаш битно дали се случило пред или по Велигден? Со самото тоа што сметаме дека е невозможно, празниците и сето она што луѓето го поврзуваат со верата станува излишно.
    Абе причина имало сигурно, ама дали си размислила дека можеби стоиртелот можел да биде и од друга националност? Можеби имале нерасчистени сметки меѓу себе? Можеби ништо немале но убиецот бил психопат, вообразил дека овие му ја крадат рибата...
    Велиш тоа се случило пред велигден. Па можеби лудакот мислел дека треба да принесе крвна жртва?

Можеби и биле албанци, но можеби било како случката во Гостивар кога го пнападнале полицаецот. Имено тие не го нападнале затоа што бил Македонец, туку затоа што бил полицаец кој им се вмешал во криминалните дејности. Да беше полицаецот албанец или американец овие пак ќе го нападнеле. Така и тука можеби они си имале нешто друго замерено едни со други, нешто што врска нема со етничката припадност.
    Во тоа има можеби вистина, но зарем и македонците, србите, бугарите, црногорците исто не се симнати од планина?

Нам ни пречи примитивизмот на другите затоа што го тосликува нашиот сопствен примитивизам. Тоа е смислата на Исусвоите зборови „Извади ја гредата од сопственото око, пред да го вадиш трнот од окото на ближниот!„

Прашањето „зошто?„ треба самата себе си да си го поставиш. Нема случајности, секоја ситуација сака нешто да ни каже дека во нашата душа лежи нешто нерасчистено. Надворешните ситуации, средбите со разлнични луѓе, познати и непознати можат само да го поттикнат она што веќе претходно самите од нас било внесено. Ако сега ние се препознаеме во тоа, го исчистиме тоа кај себе, тогаш Божјиот Дух ќе не води и ќе не заштити од уште поголеми непријатности. Тогаш навидум случајно ќе ни се посреќи што нема да мораме повеќе да се возиме со одредена линија, навидум слуајно нема да ги сретнуваме непријатните луѓе или пак ќе ги сретнуваме но тие кон нас ќе бидат тотално неутрално расположени.
    Ти го разбирам револтот. Не ти ја разбирам логиката на дејствување: Ќе го треснам Перо бидејќи ме удри Јана?! :?:

Спомна „чудо„. Деновиве во една од скопските цркви наводно се случи чудо. Не ми е познато твоето мислење во врска со истото, но интересно како многумина веруваат дека такви чуда можат да се случат а од друга страна да не веруваат во чудото на мирот?
    Можам да разберам дале отпор момчињата кога биле нападнати но овие монструмиве(независно од која националност) ги надвладеале и за жал се случило тоа што се случило. Ама како може да биде отпор да му запалиш куќа на некому што ништо лошо не направил?
    Палејќи туѓи куќи можеби им го правиш меракот дупло на монструмите, „хух добро е не ја запалиле нашата туку нивната, а тие и онака ни должеле ова или она, така им требало.„
    Но исто така не знаеш ниту ти дали воопшто имаат желба за одмазда!!! Едно е да имаш неизмерна тага поради загубата, нешто сосема друго е желба за одмазда. И не како последно, дали убиените момчиња побарале од вас преку некој тестамент во нивно име да се одмаздувате и тоа врз луѓе кои не го сториле и не го планирале ниту го подржале злоделото?

А кога веќе зборувате за одмазда, дали ви текнало дека палењето туѓи куќи може само да ја дуплира желбата за одмазда?! И? До кога така? Земјата на крај ќе остане без жители, и?
    Моите претци биле стрелани, колени со нож, мачени, ранетите фрлани во масовни јами - преживеаните раксажувале низ што поминале па никогаш дедовците и бабите не ми кажувале дека цела нација се криви.

На CrazyStupidLove му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.277
    Не, можеби не е решение, еве се согласувам.
    И далеку од тоа дека сакам јас да се случи такво нешто, таман работа.
    Инаку ме праша за семејството.
    Неможеш така да споредуваш бидејки едно е ти да живееш во туѓа држава и да спаѓаш во таа етничка група, а притоа и да ти бидат дадени сите права подеднакво како и на мнозинството. Па, згора на тоа да правиш далаверии и да бараш буквално преку леб погача. Бидејки да бидеме искрени, никој од нас не замина во Албанија за да им ги убива децата, или да им ги малтретира семејствата. :!: Како пример што беше уште еден немил настан во блисково минато ако се сеќавате... А на крај краева ни криви ни должни за целава ситуација ниту семејствата ниту пак децата кои заѓинаа. Затоа не ја сфаќам поентата на твоето прашање. Бидејки јас од почетокот бев јасна дека нив НЕ ги гледам како еднакви на нас. Ќе речеш имам предрасуди... Да имам, а зошто, јас си знам. |( Од мене толку. Несакам да одам офф топик и да се надмудрувам бидејки очигледно е дека имаме различни гледишта околу темава и вака можеме до бесконечност.

12. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Во САД за да бидеш политичар, треба да си милионер. А во Македонија, за да бидеш милионер треба да си политичар. Се се врти околу едно те исто, се е политика, се е мафија, се е пари. А што паѓаат ко круши човечки животи, ма тоа е ситница. :fubar:

Кога кажаа на вести „еден од нив не ја дочека ни својата матурска вечер“ така ме здоболе срцево, ми се насолзија очиве, ми иде да си пукнам од мака!

13. Miss666

Miss666 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    4.297
    Луѓе, налет и политика и пари и шиптари и се.. Колку е жално ова.. Сега кога ги гледам семејствата на починатите се мислам како имал некој срце така брутално да постапи?

Солзи дури ми протекоа.. Души тие.. ;( Нека ви е лесна земјата.. Нема да бидете заборавени..

14. Anabelle

Anabelle Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    458
    Не ме интересира дали се убиените албанци или македонци, не ме интересира дали се убијците албанци или македонци, само знам дека биле нечии синови, браќа, другари, нечиј сопруг, татко и само знам дека треба да се истера правдата како што е редот. Знам дека тоа нема да им ги врати најмилите на смејства, сепак тоа им останува како единствена преостаната утеха. Несакам повеќе да живеам во вакво општество. Не посакувам смрт ни на едните ни на другите. Не посакувам смрт ни на децата на оние што биле спремни да извршат вакво грозоморно дело. Само сакам се да престане.

Вака ќе биде се додека политиката ги управува нашите животи. Се додека напатениов ни народ слепо верува на се што ќе кажат политичките партии. Кога се дозволува да ни ги наполнат душите и умовите со омраза едни кон други.

Мислам дека крајно време е да се каже стоп на ова што се случува денес. На она што не носи кон пропаст.

15. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Сите демек жалите , плачете , завиени сте во црно , празникот нема да го прославите и што ли уште не а сепак уште утре сите ќе излезете и ќе заборавите дека ова воопшто се случило . Така е кај нашиот народ, за 3 дена се се заборава . На сите ни е жал за невините души кои настрадаа , но воздржете се од такви коментари затоа што утре ќе си станете насмеани , ќе шетате , ќе кукате по форумот дека плавата маичка не ви иде со сивите фармерки , во недела ќе си го прославите празникот со своите најблиски и сигурно нема до тогаш да ги оплакувате. Само нивните најблиски искрено ги жалат - Точка.

На andromedae, Tomcia и CrazyStupidLove им се допаѓа ова.
  16. Valerin

Valerin Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    1.717
    Допаѓања:
    5.277

Неможеш да го поврзеш ова со религија бидејки нема допирна точка со истата.
    Да имаше, насловот на темата не би бил ,,Петкратно убиство кај Скопје'' Насловот на темата кажува се, а едно од нив е дека овде нема милост.
    И како не е важно дали е по или пред Велигден? Ти ова сериозно? -.-
    А за тоа колку правиме возможно или невозможно да има толеранција ќе ти кажам само едно..ТИЕ се оние кои прават истово да не биде возможно.
    Освен тоа не верувам дека станува збор за кражба на риба или нерасчистени долгови од претходно бидејки како што кажав претходно децата беа добри! Ги знаеа многумина и едниот од нив е брат на мојата другарка.
    А на крај краева и да било тоа навистина така значи ти тоа го оправдуваш, бидејки сепак го наведуваш како можна причина.
    Исто спомена и за примитивизмот. А дали знаеш зошто воопшто постои и на што е резултат? Бидејки од километар се забележува нивната некултура и однесување кои впрочем се рамни на нула. Ако не кај сите, (еве да не ги ставам во ист кош) барем кај поголемиот дел.
    И да се согласувам, би било се подобро кога секој од нас малку повеќе би се стремил кон духовното, но во вакви ситуации и со вакви луѓе тоа е практично невозможно. Погоре образложив зошто
    И за последново...
    Не станува збор само за револтот кон еден случај и поединци. Туку овде станува збор за масовна група со една цел, па затоа овде неможеш да правиш такви споредби.

17. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Добро мора и оваа тема да се уништи со некој ваков беспотребен коментар? И читам и други препукувања има, ама еве конкретно околу ова.
    Велигден си постои, ќе биде прославен секако, само нема да е исто како досега, знаејќи дека биле убиени на велики четврток петорица и тоа четворица од нив млади, деца, а петтиот најверојатно само зошто сиротиот бил очевидец настрадал и тој. Сигурно сите потресени од оваа вест, од овој масакр што се случил само 2 вечери пред Велигден, и тоа по никаква коинциденција, нема да им биде сеедно. Останува на човекот како човек и осетот што го има колку ќе му падне тешко или нема да му падне тешко, ама ја знам дека нема да е тоа-тоа. А ако ти очекуваш Велигден да не се дочека и со тоа да се покаже потресеноста грешка си, треба да се дочека зошто тоа е Христово воскресение и уз пат можеме да се помолиме за нивна душа и онака ќе бидеме пред/во црква.

18. Lacrimosa

Lacrimosa Популарен член

Се зачлени на:
    19 јули 2010
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    2.932
    Ај не треси глупости, и не мешај баби и жаби.
    Многу нормално дека најмногу жалат нивните најблиски, но тоа не значи дека јас или целиот македонски народ не жали. Цел ден мислев на тоа како им е на кутрите луѓе, и ептен ми е криво што морало ова да им се случи. А што треба да пишиме?? " Умреа, па што?"Јеее умреа". "Не ми е гајле, битно мене не ми се случи" ?
    Не знам што не ти е јасно и што се буниш, нормално дека ни е тешко, па стави се само за момент на нивно место. Ако јас утре си поминам убаво вечерта, не значи дека не ги жалам, ама не значи ни дека не треба да излезам и да се облечам во црно, сепак не се мои познаници.
    Многу детски пост. Оди созреј малку па после пишувај , ко 13 години да имаш.
    И не се воздржувам од коментар, зошто искрено цел ден мислев на нив и мака ми е зошто им се случило ова, а ништо не направиле. И таа свиња што ги убила со мерак би му ги сечела мадињата и да страда.

На 1209, JuLleE, Pelikuna и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Anabelle

Anabelle Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2011
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    458
    Teбе не ти е жал што ваква трагедија им се случила на некои семејства, не ти текнало дека можеби можело да се случи на некое семејство што ти го познаваш? Што е битно тоа дали ги познаваме или не? Млад човечки живот е во прашање, има луѓе што ги допираат вакви случки и ги болат, замисли како им е на родителите, сите родители, твоите родители, кога ќе помислат дека тоа можело да биде нивното дете!
    Не се потребни коментари од ваков калибар кога ќе се случи нешто вакво. Ќе го прославиме празникот во недела и ќе бидеме среќни што нашите најблиски се тука,живи и здрави со нас, и со помислата како им е на оние кои што ги изгубија нивните најблиски.
    Постов ти е тотално непотребен. Ако несакаш да ја читаш темава, и коментарите тука, воопшто не ја отварај и не шири ваква негатива. Нема смисла.

На Annath, Pelikuna и Miss666 им се допаѓа ова.
  20. DigY

DigY Популарен член

Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    Ај ве молам смирете страсти. Темава не е за лични препукавања. Пред се имајте малце култура. Фала

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.