Петкратно убиство кај Скопје

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ickovska, 13 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. paulina2

paulina2 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    122
    вендии апсолутно се слагам со тебе.Луѓето не научија дека кај што има сила нема правда ..тоа е правило во животот.

2. paulina2

paulina2 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    122
    Во ваков случај мирен протест нема.Забораивте што праја Албанците во Гостивар пред некоја недела.?Искршија се живо и диво.Така да немојте да барате мирни протести.Ни палеа цркви-владата повикуваше смирете се,ни убија млади деца владата пак повикува смирете се.Што следно ќе ни напраат? А мислам дека тоа што ќе биде следно ќе биде пострашно од ова.(дај боже да грешам)

3. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Абе Паулина , албанците кршеле македонски продавници, тепале македонски деца и палеле македонски цркви. Македонциве кршат македонски продавнци и се тепаат со македонски полицајци. Не знам што не ти е јасно !

4. Abeja

Abeja Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    4.390
    Допаѓања:
    17.610
    И сето тоа бидејќи македонците беа спречени да протестираат од македонци полицајци и беа спречени да одат да им кршат дуќани на шиптарите на бит пазар и низ чаршија од македонци полицајци!
    Тоа е срам за државата, каде беа тие истите полицајци да ги спречат шиптарите кога протестираа.
    Не знам што толку цело време вртите околу обвинување на македонците, тоа требаше да биде добро организиран масовен протест со уште повеќе насилнички дух. Оваа трагедија не е за мирен протест.
    На оружје не се одговара на мирен начин, туку соодветно.

5. archana1111

archana1111 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    9
    видете вака..ова што се случи е голема загуба,голема трагедија,згаснаа млади животи,,,голема катастрофа за нив како млади деца,за нивните семејства и за Македонија како држава...не се знае како било,можеби е како што мислите..дека албанците..можеби е провокација од друг,,за да се створат тензии о македонија,,,,но се додека не се открие не треба никој да се обвинува,,и додека да се открие каква заднина има сето ова..а доколку се утврди кој е тој лично треба да плати за се,,,доживотно да се осуди,со највисока казна што може....но не е во ред невини луѓе да страдаат ради некој што му текнало така да прави...значи не се сите македонци исти,,и не се сите албанци исти...не може да се стават во ист пакет,,кога има и такви и такви.. што мислите кој ќе страда доколку има војна????албанците или македонците???? Верувајте тогаш војната нема да бира албанец ,македонец...сите ќе страдаме подеднакво...тогаш нема спас за никого,,,затоа не треба да дозволиме да дојди до тоа...треба да се бориме за нашиот мир,соживот,благосостојба,,,да с ебориме македонија да напредува,за да има подобра иднина за сите нас,за секој што заслужува...без разлика дали е албанец или македонец..лесно е да се наруши мирот,,,тоа енајлесно,,,ќе почниме да се тепаме и готово...ама KADE VODI TOA???????само во пропаст за сите нас....не верувам дека некоја од нас го сака тоа...затоа да не дозволиме ова да ја загрози македониај уште повејќе...зошто да страдаат невини луѓе??тој што направил вакво дело треба да се казни со најлоша мерка,да се беси,убие,,,било како,,нека плати со негов живот не другите да плаќаат ради него...!!!!!!!!!.мсиламд ека сум во право seнадевам ќе ме поддржуваат и другите.и с енадевам дека има луѓе кои уште се поштоваат меѓу себе.кои знаат што е соживот,дружење.слога.мир....!!!

На fallenangel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. maca99

maca99 Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    1.818
    Допаѓања:
    1.692
    Не ми се верува што се случи,ама не ми се верува ни тоа како некој се дрзнува да зборува вакви биле онакви биле децата,па и да биле -заслужиле да бидат вака убиени? Испаѓа дека се наоѓа причина да се оправда што биле убиени-биле дилери-се рчнале со некој и затоа ги убиле :puke: Мислам ај.
    Џабе филозофии-тешко на нивните.Јас сочувствувам со нив и душата ми се стега кога ќе помислам.Какво е тоа собирање пари за нивните-нив пари ќе ги расположат???? Не ми е јасно,сигурно не им е до пари.Ние по смртаа на татко ми добивме прилично висока сума на пари оштета,која една година стоеше на сметка и на никој не му текна да ги чепне тие проклети пари се додека не заглавивме во долгови.Ги колнам тие пари !
    Кој бил паметен да отвори жиро сметка ,кој се досетил на такво нешто само?
    Друго-од нашиве новинари ми се гади :puke:
    Море бесрамници и во ковчегот да можете ќе снимате :@
    Да даде Господ и на вас така да ви влезат во куќи па да видите како е :@
    И ова не е првпат.Луѓе во болка се виткаат овие снимаат ли снимаат,па уште да ги прашаат како се осеќаат :puke:
    За оној дел за обдукцијата-Нумериа нема врска дека луѓето од обдукција се такви.Не ги касапат таму,сачувај боже.нити ги враќаат да не можеш да ги препознаеш.Болна ми е темава,ама мојот татко беше на обдукција,па се врати ист како што беше.Така да стварно зборувате на памет.Сум била и на вежби судска така да добро знам.Децата сигурно не биле така искасапени од таму.
    Се плашам од ова што се случува а и се плашам дека нема да ги фатат :@ А кога ќе ги фатат-да им се убијат на ист начин!!!!! Ах кучиња :@ :@ :@

7. paulina2

paulina2 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    122
    одговорот ти го дадоа подоле...зошто албанците не беа спречени од никого туку им се дозволи да иксршат се и сешто?

8. Theodora

Theodora Популарен член

Се зачлени на:
    19 јануари 2011
    Пораки:
    1.504
    Допаѓања:
    5.576
    Барем не се обидувајте да ги прикажете нашите кои протестираа како хулигани кои испокршиле се‘ наоколу и немало масовни тепачки, искршени се 2 билборда и оштетен 1 полициски Крајслер и лесно повредени 2 полицајци, според официјалниот извештај на МВР.

На BoaVista и lolyta777 им се допаѓа ова.
  9. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.409
    TRAFIKA PREDRAGA LUCIĆA Leb i sol na ranu
    Pogledaj sve iz: Trafika Predraga Lucića

Autor: Predrag Lucić
    Objavljeno: 16. travnja 2012. u 20:01

VEZANO
    ČLANCI
    Makedonska policija sukobila se s mladim prosvjednicima
    Pokopane žrtve u Makedoniji: ustrijeljeni iz blizine iz tri tipa oružja
    Makedonija ključa nakon ubojstva pet osoba
    TAGOVI
    Makedonija
    – Eto vidiš sad ovo u Makedoniji. Jel' ti ja stalno govorim da to ne može tako, da i to tamo ne može a da ne pukne?!

– A šta to ne može a da ne pukne?
    – Pa to što je puklo i u Hrvatskoj, i u Bosni, i na Kosovu... Kad ljudi više ne mogu skupa, onda mora puknuti. A vidiš da Makedonci i Albanci više ne mogu...
    – A ti poznaješ sve Makedonce i sve Albance, i svi su ti oni rekli da ne mogu skupa?
    – Kakvo ti je to glupo pitanje? Pa nitko ne poznaje sve Makedonce i sve Albance... I zašto bi ih morao poznavati da bi zaključio da oni ne mogu skupa?!
    – A poznaješ li ijednog Makedonca ili Albanca?
    – Poznajem situaciju. Pratim na televiziji, čitam u novinama. Neodrživo je to. Pazi, netko ubije četiri makedonska mladića u ribolovu i još likvidira petog kao svjedoka, a svi odmah znaju da su počinitelji Albanci i onda krenu napadi na albanska sela...
    – Koji su ti to svi? Niti itko išta zna, niti svi tako misle.
    – Ali se uglavnom sumnja...
    – Na nepoznate počinitelje albanske nacionalnosti? I to je tebi logično i razumno?
    – Nema ti u tim stvarima ni logike ni razuma.
    – Misliš: nema ničega osim neizbježnog pucanja?
    – Ako ovo što se dogodilo nije dovoljan dokaz, onda ja stvarno ne znam šta još treba pa da ti postane jasno. Gledaš li ti, čitaš li šta ljudi govore?
    – Evo baš čitam kako jedna Albanka na čijoj su kući porazbijani prozori moli novinare da to ne slikaju. I još kaže da razumije ljude koji su to napravili i da se ne ljuti na njih.
    – A ona kao ne razumije da su joj prozore polupali Makedonci, i to samo zato što je Albanka?
    – Ona razumije da su to napravili ljudi koji su prokuhali zbog zločina nad mladićima. I sama kaže da duboko žali zbog smrti nedužnih ljudi. I da novinare moli da ne fotografiraju slomljena stakla na njenoj kući, jer ne želi da se ta tragedija zloupotrebljava.
    – Kažeš: žali zbog smrti nedužnih ljudi? Pa i ona je nedužna. I nju treba žaliti.
    – Pa baš zato što je nedužna, ona ne želi da je žale oni što bi u znak žalosti nanijeli zlo ili nepravdu nekim drugim nedužnim ljudima.
    – I ti sad od nje praviš heroja?
    – Ne. Jer nju ne zanima da se od nje pravi bilo što – ni heroj ni žrtva. Niti bi htjela da o njenim prozorima brinu oni što bi razbijali bilo čija stakla.
    – Samo ti zatvaraj oči pred stvarnošću...
    – A ta žena, po tebi, nije stvarna?
    – Ne kažem da nije, ali prava stvarnost ti je, evo, ovdje – na etničkoj karti Makedonije. Ovo narančasto, vidiš, to ti drže Makedonci. Ovo tu, ne znam koja je ovo boja, ni sivo ni roza, to su ti Albanci. Ove dvije oker fleke, to su ti Turci. A ovo plavo... Jebiga, u Jutarnjem ne piše koji su ovo plavi, a pokrivaju veći teritorij od Turaka. Ali tko su, da su, tu nema mira...
    – To plavo, to su ti jezera.
    – Ne lupaj gluposti! Kakva jezera na etničkoj karti?
    – Ohridsko, Prespansko i Dojransko.

http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumn ... ol-na-ranu

На Dgirlll му/ѝ се допаѓа ова.
  10. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Освен коментарите 645 на Archana1111 и 649 на ljubam, другото све треба да се брише(и овој мојов), темава ја претворивте во отров.

Тие што имаа навистина респект за душичките што беа убиени тие во молитва мирна и можеби со запалена свеќа го обавиа тоа во црква, дома или на некој друг свој начин.

Можам да се кладам дека хулиганите што кукавички(доказот се фантомките и капуљачи на главата) беснееа вчера по скопските улици у живот немале девојка(за бакнување и секс да непраиме муабет :lol: )
    Значи треба некоја да им ги смири тоа хормоните и после ќе биде мир низ целата земја :)

11. Em4e711

Em4e711 Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    654
    Допаѓања:
    398

Кој ненормален ја направи сликава? Боже Господее!!!
    И новинариве со кој памет пишуваат реченици родителите како плачеле? па тоа нормално ли е?! Некој нивните крикови на хартија нека ги става!
    Не можам да се изначудам...
    А па за сликава немам коментар. ;(

Бев тука, срцето ми застана, немав воздух, избегав, ни свеќа не запалив.. Не е ова за гледање, не е! А некој уште и го сликал?!

На maca99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. vitomir

vitomir Нов член

Се зачлени на:
    4 ноември 2011
    Пораки:
    2.095
    Допаѓања:
    3.629
    Сочуство до семејствата на убиените,нека им е лесна земјата,и повеке да нема вакви работи.Треба во мир да живееме.

13. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.409
    Еве една статија од Глобус.

http://globusmagazin.com.mk/?ItemID=F0E ... E42C3ABB5B

Убиство

ЅВЕЗДАН ГЕОРГИЕВСКИ

Зошто министерката Јанкуловска не инсистираше на тоа дека нема докази дека злосторството го направиле навивачи на "Вардар", или свештени лица, или хомосексуалци...

Очигледно дека најголемото масовно убиство во поновата мирнодопска историја и не е - некое чудо. Речиси нормална состојба. Да беше обратно, тогаш во Радишани ќе се нацртаа и премиерот, и претседателот, и министерката за внатрешни работи. Арно ама, во Радишани не почнуваше да се гради некое училишно игралиште. И немаше каде да се фрли лопата. А на копање гробови нашиот политички врв - не присуствува! Добро е што беше Велигден, па премиерот, како што самиот рече, ја искористи приликата, честитајќи им го празникот на верниците, да изрази и сочуство до семејствата на жртвите на масакрот крај Железарското езеро. Претседателот на Парламентот, кој празникот го помина во својот роден крај, изјави дека не е убаво ваков настан да се случи на голем верски празник, со што индиректно упати на термините кога би било убаво да се случуваат овие работи.

Ставревски најави ребаланс на буџетот. Очигледно е дека огромните државни пари што ги прима полицијата не се доволни за да си ја врши својата работа, па претпоставувам дека со ребалансот повторно ќе биде зголемен нејзиниот буџет. Имено, да си ја вршеше полицијата работата за која е платена, немаше да ги моли граѓаните да дадат било какви информации кои барем малку би ја помрднале истрагата во некаков правец. Интересно е што тоа го прави власта која кодошењето на полицијата го прогласи за злосторство над злосторствата, која има намера имињата на кодошите и наводните кодоши јавно да ги објавува и целосно да ги дискредитира. Зошто, на пример, некој би се јавил во полиција со релевантни информации. На страна фактот што така си го става животот на коцка, бидејќи, како што евидентно се покажува полицијата нема капацитет да ги заштити животите и сигурноста на граѓаните, туку ризикува утре да биде прогласен за кодош и изопштен од општеството. Зашто кој гарантира дека и случајот на петкратното убиство утре нема да биде прогласен за политички случај, нешто слично како што беа амнестирани случаите на воените злосторства од 2001 година. Доволно е да се направи само политички пазар и убијците да добијат целосен имунитет. Зошто овие убијци би биле амнестирани? Не знам. Подеднакво како што не знам зошто беа амнестирани и оние убијци.

Во крајна линија, ако убиците никогаш не бидат фатени, тогаш одговорноста може многу лесно да се подели. Народот е виновен. Не дал релевантни информации. Па ајде, господо популисти, наместо полиција да направиме народни милиции. Во целата оваа какафонија од шпекулации (кои, нели, по дефиниција се појавуваат тогаш кога оние што треба да ги имаат информациите, ги немаат или ги кријат) до луѓето стасуваат и такви информации, полуинформации или гласини: народни милиции веќе шетаат по планините на северна и западна Македонија!

Конечно, толку инсистирање на смирување на меѓуетничките тензии не кажува ништо добро. Напротив. Пречестото спомнување на фактот дека се нема докази дека тоа го направиле Албанци, само ги распалува меѓуетничките судири. Зошто, на пример, министерката Јанкуловска не инсистираше на тоа дека нема докази дека злосторството го направиле навивачи на "Вардар", или свештени лица, или хомосексуалци, или полицајци, или вработени во државната администрација...

Ако Јанкуловска не ја знае верската и националната припадност на убијците, тогаш главниот божји пратеник во државава, дедо Стефан, очигледно нема никакви сомневања. Тој во својата велигденска порака ги спомнува оние што пукаат на македонската младина и имплицира дека тоа се некои други. Со оглед на фактот дека неодамна се случи чудо во црквата "Свети Димитрија" во Скопје, кое де факто го призна целиот политички секуларен врв, тогаш треба да му се верува на владиката Стефан. Тој знае многу работи, од работење на берза, хотелиерство, па се' до криминалистика. Можеби затоа не излегоа ниту Гордана Јанкуловска ниту Иво Котевски да го демантираат или барем да му посочат дека не е убаво на голем христијански празник на овој начин да ги подгрева меѓунационалните тензии. Конечено, од Владиката Агатангел слушнавме автентично толкување за чудото во "Свети Димитрија". Додуша и не толку автентично, зашто ако се сведе во една реченица, би можело да се парафразира како "Бранко Црвенковски и СДСМ се виновни". Демек затоа што ја отстраниле веронауката од училиштата и не сакале да се гради црква на плоштадот и на Кале. Затоа е Македонија земја на чудата, затоа што веќе ни постарите генерации не паметат кога последен пат се учела веронаука во овдешните училишта, кога имало црква на плоштадот во Скопје, а кога на Кале. Затоа ни се случуваат чуда секој ден!

Едно од тие чуда е и повторната појава на Симеон Радев меѓу Македонците, еден од потписниците на Букурештанскиот договор, оној со кој е распарчена Македонија, овојпат во форма на биста поставена на врвот од новата зграда на Министерството за надворешни работи. Велат дека меѓу бројните светски државници што во форма на бисти веќе осамнаа на оваа зграда, ќе го нема Винстон Черчил, зашто имал негативна политика кон Македонија. Ама затоа го имаше Симеон Радев. Објаснувањето на ова божје чудо беше прилично рационално и поавтентично од толкувањата на Агатангел. Настанала грешка. Радев бил планиран за Музејот на ВМРО, каде што наводно се прикажани и негативците, а не само позитивните личности. Никој, меѓутоа, не објасни што бара такава биста во Музеј на восочни фигури. Или пак ќе се случи некое чудо, па мермерот, или од кој веќе материјал е направена статуата на Радев, преку ноќ ќе се претвори во - восок! Во секој случај, никој не повлекува одговорност за ова што се случува. Зошто би повлекол? Парите се државни, односно наши, па ним нема ниту извршител да им тропне на врата.

14. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.665
    Убијците кај Смиљковци биле истренирани професионалци

Според тоа што наши психијатри и психолози можат да го заклучат за сторителите на убиството кај Смиљковци, станува збор за психопати, за бездушни луѓе што имаат нарушена личност, но луѓе што се пресметливи, кои точно занеле што прават и кои се кривично одговорни

Психолошки профил на злосторниците

Убијците на петте рибари кај скопско Смиљковци се психопати, кои се лесно сугестибилни, па лесно може и се инструираат, не фатиле првпат оружје во рака, професионално се истренирани да пукаат и знаат каде да го сторат тоа кога сакаат или треба да убијат, а секако не пукале во афект, туку со цел. Вака психијатри и психолози со кои разговаравме се обидоа да го искројат психолошкиот профил на убијците кај Железарско Езеро, врз основа на информациите што досега и се познати на пошироката јавност.
    - Згрозен сум како и сите. Тоа се луѓе што немаат морал, совест, немаат сочувство или, пак, се нелуѓе. И ѕверот не убива ако не е гладен. Кај нив недостига суперего, корективниот елемент од личноста - вели проф. д-р Антони Новотни, директор на Клиниката за психијатрија во Скопје.

Искусни убијци

Психијатарот д-р Зора Митиќ објаснува дека од официјалните информации што стигнаа до јавноста може да се заклучи дека не станува збор за психички болен или психички болни луѓе, туку за психопати.
    - Психопатијата е нарушување во структурата на личноста при нејзиното формирање и тоа се случува поради различни фактори. Прво може да биде поради генетичка предиспозиција, потоа поради услови во семејството, а и поради социјалната средина. Психопатите имаат недостиг од емоции или проблеми со нив. Тие имаат извртена слика за тоа каков треба да се биде - рече д-р Митиќ.

Таа објаснува дека тие немаат чувство за сомилост, топлина, човечност, етичност, морал, љубов и кај нив на прво место преовладува личниот интерес.

- Моја претпоставка за овој случај е дека се работи за психопати кај кои на некој начин структурата на личноста соодветствува со начинот на кој живеат и функционираат. Она што досега официјално го знаеме наведува на помисла дека овие луѓе имаат искуство за вакви акти, дејства - додава д-р Митиќ.

И психологот и психотерапевт Милка Ололоска смета дека личноста на убиецот или убијците има психопатска или социопатска структура. Тоа не значи дека тие се непресметливи. Нив, вели таа, ги гони законот, а психијатриското третирање и ресоцијализацијата не даваат резултати или, пак, тие се многу мали.

- Не може да е здрава личност некој што убива луѓе што си фаќаат риба. Но тоа се личности што не може да се стават на место на жртвата, немаат ниту најмал процент на емпатија, а интелигенцијата не им е ограничена, свесни се за делото - вели Ололоска.

Може да бидат секаде

Делото, објаснува Ололоска, е позната цел за нив и не се грижат што тоа ќе побуди кај средината. Единствена цел им е да му нанесат зло на оној што ќе го одредат како жртва.

- Овие луѓе не се грижат за последиците од нивните постапки. Казната не ги тангира и таа може да им биде работа на престиж. Едноставно, казната кај нив нема ефект, па ресоцијализацијата кај ваквите луѓе или не функционира или многу малку функционира - изјави нашата соговорничка.
    Ололоска објаснува дека се работи за многу сугестибилни луѓе.

- Лесно потпаѓаат под туѓа сугестија, што значи дека може да бидат лесно инструирани. Или да функционираат како роботи по наредба „оди направи го тоа“ - вели таа.

Според неа, официјално потврдените информации за убиството наведуваат на заклучок дека се работи за луѓе што имаат искуство со оружје.

- Прво, имале оружје. Ако држиш оружје, значи дека имаш цел. Второ, знаеле како да пукаат. Тие точно центрирале во горните делови на телата. Значи, не фатиле пиштол во рака првпат во животот. Трето, лаик не пука на ист начин кај четворица или петмина. Потоа, овде не се работи за афект. Затоа што тој што е во афект, би пукал многу истрели, па еден ќе погоди. Овде, по сѐ изгледа, се работи за обучени и истренирани убијци што имаат искуство со оружје. Звучи стравотно, особено за семејствата на жртвите, но по стореното дело овие луѓе може да си седнат и на мир да ручаат, па дури и да запеат некоја песна - објаснува нашата соговорничка.

Психолошкиот профил што таа го опиша вели дека не може лесно да се препознае во околината.

- Тоа ви е лотарија. Може да седат и до вас во автобус. Со такви, подобро да имате среќа да не влезете во кавга - заклучува Ололоска.

Инаку, според последните информации од МВР, убијците оставиле многу траги, а на десетина километри од местото на злосторството пронајден е автомобил „опел омега“, за кој постојат индиции дека бил користен за време на злосторството. „Опелот“ имал регистарски таблички од друго возило, најверојатно од постар модел на „мерцедес“.

Она што досега се знае, а го изнесе министерката Гордана Јанкуловска, е дека момчињата се убиени од три видови оружје и во нив било пукано од три страни. Досега, според Јанкуловска, се сослушани над сто лица, но никој не бил уапсен. Министерката патем ја отфрли шпекулацијата дека убиените биле сведоци на некакво кривично дело поради што биле убиени.

Има извесни шпекулации дека, наводно, близу местото каде што се убиени Цветан, Филип, Александар, Кире и Борче имало уште еден очевидец, кого убијците не го забележале и дека полицијата во тајност го чува неговиот идентитет. Но таквите сознанија никој не ги потврдува.

- Во интерес на истрагата во моментов не можеме да поделиме повеќе детали со јавноста - велат од МВР.

Извршителите не се сами

Ѕидот на молчење од надлежните во полицијата е разбирлив затоа што се работи за многу сложен случај, кој би можел да има и предисторија, смета поранешен висок функционер во МВР. Тој не ја исклучува можноста дека во него учествувале и повеќе од три лица.

- При убиството на петтемина кај Железарско Езеро, според мои согледувања, посредно или непосредно учествувале меѓу 10 и 15 лица. Тие биле директно вклучени во настанот. Едни биле извршители, други биле логистичка поддршка за доаѓањето до местото и безбедно заминување од таму, а некои, пак, сигурен сум дека извесно време го надгледувале местото и прибирале информации за сѐ што таму се случувало во тој период - вели соговорникот, чија специјалност е тероризам и антитероризам.

Тој истакна дека она што се случи за велигденските празници не е инцидентно, туку дека е производ на однапред детално разработен план.

- Целта на овој вооружен акт е да се манифестираат моќ и сила. На овој начин се испраќа порака до јавноста дека може да се стори се и сешто. Со убиствата од една страна се сака да се предизвика страв кај месното население, а од друга непочитување на безбедносниот систем - заклучува соговорникот.

Засилено обезбедување

Според безбедносни експерти, некои од надлежните што го решаваат петкратното убиство првпат се среќаваат со ваков сериозен проблем.

- Никому не му падна на памет да истражи што има во езерото. Дали во водите се крие клучниот доказ - оружјето. Не ми е јасно зошто досега истражителите не ѕирнаа долу на дното. Тоа е многу важен момент. Во повеќето случаи, тоа го покажува практиката, извршителите се ослободуваат од пиштолот или од пушката многу брзо откако ќе стрелаат во жртвата. Речиси никогаш не го носат докрај оружјето со себе.
    Убиствата се дело на професионалци, на мајстори на „својот занает“, а трагите, според мене, водат кон Косово - вели соговорник, кој години наназад работел во МВР на разоткривање тешки злосторства.

Во Радишани вчера беше мирно. Улиците беа празни. Во населбата, а и во селото сѐ уште има засилено полициско обезбедување. Зајакнати се и контролите на обиколницата. На местото каде што во петокот беше блокиран влезот во населбата останаа само фотографиите на четирите момчиња, а до фотографиите за помен гореа свеќи и беа оставени велигденски јајца. Болката и тагата на радишанци се неизмерливи.

- Се прашуваме само како тој убиец што тоа го направил денес живее, како совеста го служи, како секој ден кога ќе стане од кревет ги гледа своите крвави раце со кои уништи нечија младост, а на семејствата им остави ненадоместлива загуба и болка - велат радишанци.

Број на извршители
    повеќе извршители

Траги на местото на убиството
    - од минимум две возила на лице место
    - пронајдено ПМВ опел омега со таблички од друго возило

Користено оружје
    три различни типа

Правец на стрелање
    од три различни правци

Можни извршители
    професионалци/егзекутори

http://novamakedonija.com.mk/NewsDetal. ... anie=22557

15. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Баш дека и јас имам некој што бил на обдукција така реков, зошто ете за жал нас ни го донесоа искасапен, а и плус другите промени што настануваат по смрт, јас лично бев шокирана до степен да не можам да препознаам. Е сега дали зависи од начинот на кој некој умрел не знам.
    Зборот ми беше, од обдукцијата, од прострелните рани и од времето поминато, на човек кој во животот не видел како изгледа тело кое што е сечено или „расчепкано“ пред или по смртта, може да му изгледа како некој да го претепал а да нема врска, и поентата беше насочена кон шпекулациите што произлегоа од „очевидци“ на погребот дека децата биле малтретирани.

16. anabel-a

anabel-a Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2011
    Пораки:
    3.333
    Допаѓања:
    15.499
  17. archana1111

archana1111 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    9

фала што ме поддржуваш...доколку се и другите како тебе,нема да има никакви немири,,и нема да има граѓанска војна,како штро пишуваат по српските весници....затоа не треба да дозволиме да биде тоа што многу очекуваат и посакуваат!!!!

18. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.409
    Извесна „Армија за oслободување на oкупираните aлбански земји“ со ултиматум до Владата на Груевски
    Објавено: пред 55 минути
    Прочитано: 4453
    Печати
    Сподели со твоите пријатели!
    165
    Порталот на албански јазик „Порталб“, објави дека извесна „Армија за oслободување на oкупираните aлбански земји“ – АООЗ, во Митровица одржала итен состанок на Генералниот штаб и излегла со ултиматум за владата во Скопје на која наводно и дале рок од 2 недели да се повлече од „окупираните и колонизирани албански земји“, инаку ќе ги нападнеле славомакедонските полициски и воени структури.
    Во соопштението, од како што се нарекува АООЗ, пренесено на „Порталб“, во ултиматумот од наводниот Генерален штаб се вели: Во БЈРМ секој ден се кршат правата на Албанците. Просрпската влада на Груевски распределува антиалбанска идеологија и исценира напади кон невини Албанци. Се блокираат повеќе албански села од страна на славомакедоците и никој од корумпираните политичари во етничката Албанија не реагира, затоа што сите се продадени души и предавници на татковината.
    Оваа досега во Македонија непозната „организација“ во ултиматумот што го пратила до медиумите вели: Ние нема да седиме со вкрстени раце туку ќе го вратиме огнот со оган, ќе се одмаздиме за нашите браќа, око за око, рака за рака. Доста молчевме, сега овој молк е завршен.
    На крајот на ултиматумот извесната АООЗ предупредува: Ја предупредуваме просрпската влада на Никола Груевски дека има рок од 2 недели да се повлече од окупираните aлбански земји инаку ќе има напади кон славомакедонските пoлициски и воени структури.
    http://www.plusinfo.mk/vest/40337/-Izve ... a-Gruevski

19. Snow-Queen

Snow-Queen Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    15.266
    Допаѓања:
    15.015
    ^очекувано беше нешто вакво :(

20. black-angel

black-angel Praefectus Vigilum Член на тимот

Се зачлени на:
    14 декември 2009
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    4.637
    Welcome to the Wild West ......работава , жално е ова што се случува , овие пак си бараат проблеми . :sweat:

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.