Петкратно убиство кај Скопје

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ickovska, 13 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. rossonerka

rossonerka Популарен член

Се зачлени на:
    13 април 2010
    Пораки:
    4.160
    Допаѓања:
    15.289
    Море и ние сме за тепање.
    Фатија можно осомничени и сите удрија не се они? Тие не ни кажаа со сигурност, имаат 24 часа за да ги докажат доказите и да ги притворат.
    Ако не ги фатеа, зашто не ги фатија?
    Ако ги фатат не се тие.
    Ни нема крај.

Не велам дека можно е овие 20сетина луѓе да не се убијците на момчињата, ама овие луѓе имаат оружје, работат нелегално како што кажаа, ги видовте ли што фаци се, УЧК слики. Веста како што слушнав ја пренеле и светските медиуми, како голема акција на МВР со можност ова да се лица кои го извршиле убиството или евентуална нивна вмешаност. Во ова време пред самит на Нато МВР не би се зафркавал со децки работи и со акции со 600 специјалци.
    Така да јас само ќе кажам за арно за убаво нека е. Дај боже се да се разјасни. И браво за акцијата.
    Нека фаќаат осомничени, подобро нешто да се работи макар и не биле 100% точно, него да не се прави ништо.

На simoncelicius, joelle, Speechless и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Не знам од кај видовте дека се Авганистанци. Не гледате дека се врти од околу за да не се каже дека се шиптари? Муслимани, македонски државјани, се бореле во Авганистан. Стратешки објавено, за да не може подоцна никој да ги обвини дека рекле дека убијците се шиптари. Што секако, не мора да значи дека е точно.

Значи не можам да ве сфатам, прво кукавте зошто МВР не напредува со истрагата, а сега кога даде резултати истите ги негирате и не верувате?
    Не се и МВР некои златни, ама вие драги мои претерувате.

Мене сега живо ме интересира дали повторно ќе има протести на религиозно-национално ниво, или ќе биде како и секое чудо во Македонија со 3-дневен рок на траење. Знам каков е исходот уште од сега ама ајде...

3. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Во соопштението не се вели дека се Авганистанци туку дека биле таму. Ако некој бил во Австралија не значи дека е австралијанец. по националност може да биде македонец, турчин, албанец, србин, влав и тн. но ако е со македонски пасош тогаш значи дека е со македонско државјанство.

Зошто би имало протести на национално-верско ниво? Треба да има протести на пацифистичко ниво. Во Шпанија 2004 год. кога се дозна дека бомбашите не биле сепаратистие на баскијската ЕТА, туку од радикалната исламска Алкаеда народот излезе на улици и протестираше против војното учество на Шпанија во Ирак по што шпанската влада под притисок на волјата на народот и ги повлече војниците од таму.

4. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Не реков јас дека се Авганистанци, некој друг рече и јас го исправав со постот. Друг пат потрудете се да разберете што читате со цел подобро да ги осознаете информациите.

А ти ако планираш после ова да протестираш на пацифистичко ниво, што да ти речам, треба да се гордееш со себе, шиптарите можеа да протестираат заради убиство во самоодбрана од страна на полицаец повикувајќи се на полициска бруталност, ама ние Македонците иако ни масакрираа 5 души ни криви ни должни, ќе маршираме за мир. Браво за тебе и за сите истомисленици, вие сте вистински Македонци.

И не, не планирам да повикувам на војни или нешто такво, ама сметам дека треба да се измаршира во стара чаршија поточно во некои интересни продавничиња како што правеа шиптарите во Гостивар. Чисто да не се заборави масакарот.

5. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Се зивинувам за недоразбирањето.
    Ако е вистина тоа на кое се сомневаат од МВР (истрагата допрва треба да утврди) дека сторителите се припадници на „радикалниот ислам„ и дека тоа е сторено поради учеството на АРМ преку НАТО мисијата во Авганистан, каква врска има тоа со нивната национална припадност??? Каква врска има тоа со настаните во Гостивар? Никаква.
    Војните секогаш почнуивале со „посета на продавници„, свадби, пивари и сл.

6. Nymeria

Nymeria Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2011
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    3.659
    Кај прочита дека е сторено поради учество на АРМ преку НАТО мисијата во Авганистан? Јас прочитав дека војувале во АВганистан против НАТО војници, не против АРМ.
    И не реков дека има врска ова со убиството во Гостивар, туку треба да се реагира на истиот начин.
    А со националната припадност нема врска исто како што немаше врска националната припадност на полицаецот што ги уби шиптарите што го нападнаа него и ќерка му, ама очигледно не ме разбираш па подобро нашава дискусија да заврши овде.

7. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Леле не знам зошто, но кога ве читам како се карате ми се темни пред очи. Зарем правдата остана во ваши раце, вие да не решавате што ќе се случи во иднина? Точно кажа росонерка, дека ако не ги најдоа зошто не ги најдоа. Сега кога ги најдоа, не се тие. Се сезнајковци во нашава држава. Со вакви памети само "напред" ќе оди државава.

На nela.oh му/ѝ се допаѓа ова.
  8. esperanca

esperanca Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    3.166
    Преку Скопје муслиманите ќе ја освојуваат Европа
    http://www.kurir.mk/makedonija/vesti/26 ... aat-Evropa

Ова е објавено пред една година и пишува за радикалниот систем.
    Вреди да се прочита.

На Abeja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Да. Сакав да речам дека теоријата е дека таму војувале против НАТО, а во Скопје го сториле тоа поради учеството на Македонија во НАТО мисијата низ средниот исток. Но пак ќе речам, истрагата сеуште трае...
    Во ред...

10. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Никој не се кара, кај виде да се кара некој |( Ова е дебата, можеби по малку и остра ама дебата сепак далеку од карање е.

А и со такви како тебе што го прераскажуваат постот на Росоњерка, само во пократка верзија тешко дека
    ќе напредне државата.

11. TeaB

TeaB Популарен член

Се зачлени на:
    11 август 2010
    Пораки:
    1.868
    Допаѓања:
    543
    Оф леле Карина, не знам зошто мешаш баби и жаби. Не ни го прераскажав постот на росоњерка не ни планирав. Туку само го потенцирав тоа она што го пиша и што е така. Не планирам да се карам, секој си има свое мислење. А вие продолжете да не верувате во ништо, тоа е тоа.

12. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Оф бре кои гревови сме ние, една јака армија што имаме па уште и мир ќе делиме во Авганистан! Се мешаме кај што не ни е работа, големи сили како Шпанија и Украина ги напаѓаат и им убиваат невино население, па што да очекуваме ние. Демек имаме милионска војска и ненормална опременост уште одиме против терористи.

13. CrazyStupidLove

CrazyStupidLove Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    894
    Допаѓања:
    586
    Исламист не мора да значи и шиптар. Иако кај нас нормално, најголем процент на муслимани се шиптарите така што ништо чудно да биле и убијциве.
    На почетокот ми се чинеше дека не е можно туку така да загинат 5 души, но сега единствено што имам да кажам е дека стварно човек не може да знае што ќе го снајде, може и виновен да живее 100 години и невин да умре за минута.
    Жално, многу жално.

14. Ulata

Ulata Истакнат член

Се зачлени на:
    19 април 2011
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    100
    Јас се прашувам дали е ова е вистина??? дали тие се правите виновници??????/

15. esperanca

esperanca Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    3.166
    Една слика, 1000 зборови.

16. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.604
    Дали се виновни или не, дали се Талибанци или Албанци тоа полицијата ке открие. Мене друго ме боли. Очигледно е дека голем дел Македонци бога молеа да не се реши случајот, па им смета полицискава акција. Мислам дека друг народ на светот нема таков. Жално, патетично, срамно... :x :x

На simoncelicius, Fearless, MandyLane и 3 други им се допаѓа ова.
  17. HardSex

HardSex Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    498
    Допаѓања:
    2.425
    Мое кратко согледување околу празничнава честитка,па кој што сака нека мисли.Некои мислат дека
    ова е тоа, дај да викаме ура,други се малце скептични.Јас сум у вториов камп,поради неколку ствари
    кои едноставно не ми даваат мир.

1.Операцијата е наречена "Монструм".Можеби влегувам у тешки психологии,но ова по мене е назив на
    операција,во ситуација кога се брка некој сериски убиец.Точно е? дека убиствата ги извршија монструми,барем така ни беше соопштено.Не дека мора називот на операцијата да е у множина,но онака ме погодува на чуден начин.Кој монструм ние го бркаме?Мислам самиот назив отвора илјадници прашања у лево и у десно,иако да не се префокусираме сега на тоа.

2.Кратка анализа на изјавата која гласи:"Уапсените се следбеници на радикалниот ислам,најголем дел
    од уапсените се македонски државјани".Фантастично спакувана изјава.

2.1.Со делот:"Уапсените се следбеници на радикалниот ислам" се постигнува ефектот као еве работава е врзана за ислам,ама оној радикалниот,не оној нерадикалниот кој Бог да чува не постои кај нас.Нешто along the lines соживот,меѓуетничка толеранција итн.Политика.

2.2.Со делот:"Најголем дел од уапсените се македонски државјани" се постигнува ефектот на значајно ослободување од одговорност за ситуацијата од страна на ДБК УБК или како и да се викаат.
    Знаете кога имате државјани на една земја многу е тешко да знаете што некој реално планира.
    Погледнете, не се работи за терористичка група која влегла у Македонија,затоа што со таква
    формулација логично прашање би било па кој дозволил таа терористичка група да влезе у Македонија?
    Voila.Такви прашања ќе тропаат на вратите на ДБК.Со оваа невина формулација најголем дел
    од уапсените се македонски државјани,таквата одговорност во голема мера се елиминира.Опасни се,
    мајка си тракале.Премногу политика.

3.Временскиот период е многу краток.МВР-Експрес.Убиството се случи на 13 Април,еве да сметаме од 14 Април,нашиве интервенираат на 1 Мај.Пред да интервенираш со 600-800 полицајци,веројатно ти
    треба недела дена што значи нашиве ги знаеле монструмите 24-25 Април,ако не и порано.Само 10 дена од убиството.Обдукцијата со се нивните 48 часовни анализи сигурно ќе земат барем една недела.Не е мое да судам,секој нека си процени.Плус тајмингот на празник,повторно премногу политика.

4.Колку што јас сум информиран нема размена на куршуми.Нашиве ги апсат,следбениците на радикалниот ислам не пружаат никаков отпор.Мало потсетување:
    4.1.Психолошкиот профил кој го направија надлежните ни покажа дека се работи за тотално откачени фаци,и го знаеме de facto епилогот од нивната ненормалност-убиство на 5 луѓе.
    4.2.Сега дознаваме дека се работи за лица кои војувале против НАТО во Авганистан,значи не само што ни покажале дека можат да масакрираат деца,знаеме дека активно војувале против возрасни.
    4.3.Сега дознаваме дека се следбеници на радикалниот ислам.

Земајќи ги во предвид 4.1.,4.2.,4.3. јас би очекувал давање на отпор,па можеби и некој повреден полицаец ,иако не го посакувам тоа,тоа е една реална ситуација.Разменети куршуми,по некоја бомба
    со паралелно извикување на нивниот Севишен.Вака не знам што да мислам.Апсиш 20 луѓе,а нема никаков отпор.Чудно,морам да признаам.Прашање е дали е испукан еден куршум.

5.Се изнаслушавме како е ова најсложената,најкоординираната,нај-нај акција(операција) у историјата
    на Р.М.Епа вака, ангажирани се од 600-800 полицајци да се уапсат 20 луѓе?Тоа е нашиот потенцијал?
    Само за компарација и за воља на вистината,по убиството на српскиот премиер у акцијата "Sablja",уапсени се 11.5 илјади луѓе,и речиси е уништен Земунскиот Клан.
    Србија има околу 7.5 милиони без Косово да речеме,Македонија 2 милиони население.Акција од таа тежина преведена на наш терен би значело апсења од околу 3 илјади луѓе.Јас сум убеден дека во овој момент ДБК има цела база од минимум 1500-3000 криминалци до го*на кои шетаат низ Македонија,и никој не превзема ништо.

Кога имаш таква база на криминалци на слобода,не е тешко да избереш жртвени јагниња за да
    затвориш една ваква л'крдија од случај,и да прикажеш дека МВР е на ниво,ДБК е на ниво,дека меѓуетничките односи се релаксирани и дека владеачката гарнитура е подготвена за сите предизвици освен предизвикот да се соочи со вистината.

На Stam и julie77 им се допаѓа ова.
  18. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2011
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    4.604
    Хммм па не ти се баш и некои факти овие.
    1. Името Монструм во споредба со тоа што го направија ми е преблаго и самото не повлекува никакви прашања.

2 и 4. Според тебе што требаше да кажат? Лугево се Албанци дојдени од Косово и ајде од утре да започне војна за да ги протераме? И многу јасно дека ке бидат македонски државјани кога и на шуто и на рогато му се даде македнонско државјанство. А за тоа радикален или нерадикален ислам, се знае дека албанците се кријат под капата на верата да го оправдаат злосторствата. Тие за свои интереси ке кажат дека се радикални и нерадикални и секакви (зборувам за припадниците на УЧК).Башка во 20 луѓе моѓе да има и секакви. Баш убаво што кажуваат радикални исламисти го направиле ова а кај нас се ретки. Значи баш пред самитот на Нато им дава на западњаците до знаење дека тие срања ни се светат заради тоа војници што пракаме таму. И не знам зошто очекуваш некој да пружи отпор ако дома му дојдат 300 вооружени лица во 5 саат сабајле. Зошто велиш -сега дознаваме- кога убиството пред 20 дена беше а во мегувреме никој не даде точен профил на убијците, на која група припаѓаат и слично. Не се ни должни да го кажуваат тоа.

3.Не сум сигурна дека им требало толку долго време за да ја подготват акцијата. Еве и 12 дена да траела обдукцијата пак имале време да спремаат акција.

5. Точно е дека е исфилмено тоа дека ова е најголема акција во овие 20 години. Какви акции имаше во Танушевци, ова е песна во споредба со тие. Потполно се согласувам дека ДБК знае мноогу и баш затоа сум сигурна дека овие 20 луге (или дел од нив) се поврзани за убиството.

На крај, (ова не е лично за тебе и твојот пост не знам ти која националност си) не ми е јасно и сватливо како може да се сомневате во полицијата, а да не помислите дека со најденото оруже можеби и вие да сте биле испукани. Еве твојот пост е напишан само со тон на сомнеж, но стварно се изнервирав кога мои другари објавија слики и навредливи статуси против македонската полиција. Јас го свакам револтот што го имаме сите заради лошата економска состојба, заради различните партиски убедувања и слично, ама ако се Македонци навистина ке ја поздрават акцијата на МВР.

На thelittle17, maja8 и XMaN им се допаѓа ова.
  19. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Чуден некој менталитет, ако МВР не реагира зашто не реагира ако реагира е не се тие мора да се други, па ова е само прва фаза сега треба обвинителството и судот да докажат дека се уапсени вистинските извршители но дотогаш нема зашто да се има сомнеж. Кој од МВР пред очи на сите тајни служби и поголеми држави ќе се бламира да апси погрешни, одма би се дознало.

Преголем е залакот за да некој манипулира и да фаќа жртвени јагниња а уште помалку да им става значка на УЧК ако беше местено. Ќе им ставеа исламистички симболи и завршена работа.

Се гледа кои се (се потврдија сомневањата), наши државјани се а веројатно припремале и следни акции. Дали имало или немало пукање е второстепено, МВР покажа само дел од апсењата и никој не може да знае дека не бил пружен отпор при некое. Вака излегува чим немало отпор мора нешто да не е во ред а кој е луд да се брани кога му е опколена куќата за гарант да загине?

Наши се (за жал) а исламизмот е веројатно спомнат за дел од населението да не излезе на буна и протест за поддршка на извршителите по етничка блискост.

Очевидно е добиена дозвола од неколку поголеми држави за операцијата инаку без нивна дозвола ќе беше знаеме кои се ама не смееме да ги апсиме.

Се ми се чини ги знаеле веќе подолго време (затоа и одма дојдоа повиците да не се обвинуваат Албанците) а неделиве биле само за собирање докази и припремање на акцијата.

На simoncelicius, Fearless, MandyLane и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.578
    HardSex не мислиш дека разложуваш веќе едноставни и прости работи од незнам која причина.
    Името на акцијата. Јаките муда.
    Сега слободно нека поднесат жалба убијците за клевета при употреба на името на акцијата. Сигурна сум дека им се нанесе психолошки терор, поголем отколку на семејствата на убиените деца.

Радикален ислам. Да, требаше да биде нагласено. Против нивните,ако можам да ги наречам,идеологии се борат и светските сили и не се исклучува можноста за ова да биде некаков терористички напад.
    Не можат ова да бидат убиства без замисла. Не можат тргнувајќи од самиот факт како се убиени, наредени еден до друг.
    Не верувам дека станувало збор за некаква расправија.
    И што ако се кажа дека се македонски државјани? Штом имаат македонско државјанство, не можеме да кажеме дека се државјани на Гана.
    И без да се изнесеше во јавноста тој што требаше ќе го знаеше државјанството на убијците. Во 2001 во УЧК имаше македонски државјани. Се разбива организација, а не индивидуа, така да државјанството не го менува фактот дека убијците се членови на некоја организација надвор од државава.

Во откривањето на профилот на осмоничените и меѓу нив убијците, не се прибираа само материјални докази од местото на настанот и од обдукцијата.
    Се прибираа информации од секој оној што би знаел да каже нешто во корист на истрагата, МВР имаше оставено отворени линии за овој случај.
    Доколку се докажи дека некој од овие осмоничени е убиец, а мислам дека ќе биде и тоа, нема што потреба да се дискутира за времетрањето на акцијата и дали била на 1ви Мај или не. Први Мај, јакиот празник.

Тие точките и подочките 4 не можам да ти ги разберам.
    Во акцијата прикажаа само 2 или 3 од вкупно 20. Доволно за една веродостојна информација дека е уапсен некој осомничен. Не се пружеше отпор, зошто акцијата се одвиваше во домовите на дотичните истовремено,не прво кај едниот како талибанци ќе влезат со камења и стапови, па ќе го поразат и ќе се упатат кај другиот.
    Плус кога ќе ти навлезат дома 100 специјалци на спиење, ела пружи некаков отпор да те видам.

И што се буниш колку специјалци ги уапсиле?
    Уапсени се?
    Имаат докази зошто се осмоничени?

Кваркови разложуваш.

На maja8 му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.