Петкратно убиство кај Скопје

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ickovska, 13 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Сепак биле од повеќе националоности. Барем тие што ги уапсиле...

2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.745
    Обично имам приметено некои луѓе дека си го скратуваат презимето на фб ваљда од безбедносни причини, обично ги отстрануваат -ски(а), -ов(а), -иќ и тн. така што не мора да значи.

3. daddys.princess

daddys.princess Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2011
    Пораки:
    988
    Допаѓања:
    319
    теси абе фаците ги издаваат па ако сакаат нека напишат и мак име,фаците им се гнасни се познаваат они од еден километар види ги прави мајмуни

4. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.746
    Допаѓања:
    162.705
    А Агим толку македонски звучи...

На karina8, JoxyTheFreak, senza.parole и 5 други им се допаѓа ова.
  5. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Не мешајте поими, ако рекле дека се Македонски државјани не значи дека се Македонска националност туку дека си имаат Македонско државјанство и живеат во МК, а Македонци не се, too obvious.

На Miss.Ricci и rossonerka им се допаѓа ова.
  6. Miss-Independent

Miss-Independent Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2010
    Пораки:
    2.292
    Допаѓања:
    5.649
    Женски после некое време се укључувам на форумов и немав време да ве исчитам што сте напишале,па само ќе се уфрлам во дискусија.

Имам веќе спомната дека сум по нациналност Босанка,и се згрозив денес кога слушнав дека двајца од егзекуторите се Бошњаци.
    Мислам нормално дека они не можат да ја претставуваат целата националност,ама сепак се осеќав да не кажам, ама ќе кажам, како крива.
    Цел живот сум во Македонија,се дружам и живеам со македонци и се осеќам како полу Македонка,и нешто најмалку што сакам е да се нарушат односите и помеѓу овие етнички групи ,зошто и двете ми се СВОИ.
    Од секој народ има секакви и не може да се генерализира по некој поединци,кои не само што немаат разум туку немаат срца и немаат душа,луѓе кои не заслужуваат да постојат и да се нарекуваат луѓе, и јас сум таа што прва би ги стрељала без разлика на националноста нивна.
    Но сепак според нив се ствара одредена слика за Бошњаците,и тоа е она што ме боли :| .

Иначе ми боде очи тоа што се викаат Агим и Африм,а кај Бошњаците такви имиња НЕМА.Јас искрено не знам ниту сум слушнала за ниту еден Бошњак со такво име,тоа се релативно Албански имиња,посебно Африм,ама ајде има секакви мешани бракови нели и тоа е возможно.
    Ама сега другарка ми прати линк од профилот на ФБ тој едниот и тој е потпишан Агим Исамили,а не Исмаилович,и се му е напишано на Албански и линкови албански има ставано.... :?:
    Мислам не сфаќам...
    Од една страна океј,не сакале да ескалираат македонски-албанските конфликти,ама од друга страна па да се лаже (ако се лаже) за такво нешто?
    Стварно ништо не ми е јасно....

Како и да е,се надевам дека убијците од која и националност да се, дека ќе ги снајде 200пати полоша судбина од оние млади душички кои невино загинаа!
    Колку и да звучи ова лошо што ќе го кажам,на сите овие инволвирани во убиството им посакувам смрт на најлош можен начин.

На Phyramide, Doozy, BoaVista и 5 други им се допаѓа ова.
  7. daylight

daylight Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    3.234
    Допаѓања:
    4.290
    Баш тоа сакав да кажам, прееска на јадибурек емисијата се јави гледачка и вели не и се допаѓало зошто албанците во македонија се нарекуваат себе си албанци а во странство ако направат глупост велат македонски државјани биле?
    Па какви требале да се кажат? Новозеландски државјани? Грчки државјани? Некој може да биде србин, турчин, французин но да има македонско државјанство. Ако има македонско државјанство и пасошот ќе му биде македонски. На пр. во Поградец, Р.Албанија живеат македонци, но тие се албански државјани. Утре во Австралија ако заминат, властите ќе ги третираат како албански државјани а не македонски или австралијански - сосема нормално.

8. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    лесно се добива државјанство, тешко се станува и уште потешко останува човек

9. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    23.745
    И твоево држи вода, ама имав една колешка на факултет, изјаснета како Албанка, а презимето и завршуваше на -ска (а првиот дел од презимето беше муслимански) иако јас мислев дека така практикуваат само Македонци муслимани. Не реков дека не се такви и мене на такви најмногу ми изгледаат по физиономија, само за презимињава може а и не мора да значи.

10. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Нема да коментирам ништо во врска со апсењето. Само околу презимињата на осомничените.

Имам колега од албанска национална припадност, кој се презиваШЕ :!: Алиов, и така одеднаш магично стана АЛИУ. И мене не ми беше јасно, ама кога грешиме и го викаме Алиов, не' поправа дека е Алиу. Не сакав да навлегувам во дебата да го распрашувам што и како направил со презимето, во име на добри меѓуколегијални односи. :?:
    Оди па најди им го крајот. :^)

11. t.i.n.k.e.r.b.e.l.l

t.i.n.k.e.r.b.e.l.l Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2011
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    335

Колку само нее,... Агим, Агим Красничи......

12. sweet25

sweet25 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    318
    Lilit не беше озбилна ако не приметивте :geek:

13. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.578
    Позиција
    ВМРО- ДПМНЕ го поздравува успешното спроведување на полициската акција „Монструм”. Ваквата акција е доказ дека Министерството за внатрешни работи има полн капацитет, подготвено и професионално да ги извршува своите задачи, рече денеска на прес-конференција Владимир Ѓорчев, пратеник од ВМРО-ДПМНЕ.

Спопред него, значајно е и да се поздрави ефикасноста и брзината со која била спроведена акцијата. Ваквата брза, професионална и ефикасна акција е цврст доказ дека државните институции си ја вршат својата задача, истакна Ѓорчев.

Тој изразува огромна благодарност до сите учесници во полициската акција кои оцени дека се пример како професионалци треба да си ја вршат својата професија и работа.

-Исто така упатуваме благодарност до сите граѓани на Република Македонија заради нивната доверба во институциите на државата, како и за континуираната поддршка која што ја даваа. Им се заблагодаруваме и на најголемиот дел од медиумите за коректниот и професионален однос во известувањето за овој случај, рече Ѓорчев
    извор sitel.com.mk
    и опозиција
    Експертите се сомневаат во ефикасноста на МВР
    Исламски радикализам или смислено сценарио за дестабилизација на државата?
    Експертите гласни во своите размислувања - каде затаија институциите на системот при откривањето на сторителите?
    Според професорот Владимир Пивоваров, некогашен прв човек на военото разузнавање, крајно време е државата да се фати во спрега со радикалниот исламизам кој според него веќе 2 децении е сериозна закана за Македонија.
    Сепак, се сомнева дека полицијата има капацитет да се справи до последните случувања.
    Прво, поради отстранувањето на голем број професионалци од нејзините редови.
    Второ, поради отворањето на досиејата по конфликтот и со лустрацијата, што според Пивоваров, доведе до губење на многу доверливи информации кои сега можеа да помогнат во расветлување на случајот.
    Дали се фатени вистинските убијци се сомнева и аналитичарот Рамадан Рамадани.
    Тој вели дека штури се објаснувањата на надлежните дека станува збор за терористичка група, бидејќи убиството дошло без никаква најава или претходно поставено барање, со што, според него се коси теоријата за радикален исламизам.
    Истовремено, додава аналитичирарот, нити еден албанскиот политички фактор нема интерес за дестабилизација на состојбата во Македонија, бидејќи од тоа веќе никој нема политички профит. Затоа, бара тој, мора да се фатат вистинските сторители.
    Истовремено, предупредуваат експертите, надлежните мора да внимаваат во своите изјави за да не се изедначи екстремниот радикализам од една страна, со исламската религија од друга страна.
    Така, велат аналитичарите, само ќе се засили чувството на страв и небезбедност кое изминатиов месец владее кај граѓаните.
    Во операцијата „Монструм“ беа уапсени 20 лица како можни сторители на убиството во Смиљковци. Кај нив беше пронајдено поголемо количество оружје и книги со радикално-исламистичка содржина.

извор a1on.mk

14. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Епа секогаш ќе има некој да се буни , тоа е, иако и СДСМ јавно кажаа дека даваат поддршка за МВР и за операцијата

Почитувани,

Би сакал денес во името на СДСМ да го соопштам партискиот став за вчерашната прес конференција на МВР.

Во изминативе 20 дена, СДСМ јасно и недвосмислено ја дава целосната поддршка на МВР и безбедносните служби да ги откријат, лишат од слобода и изведат пред лицето на правдата сторителите на грозоморното петкратно убиство кај скопско “Смиљковци“.

Се надеваме дека вчерашната акција на безбедносните служби ќе даде голем придонес за идентификување и обезбедување на материјални докази за целосно разветлување на ова злосторство.

Ја користиме оваа прилика уште еднаш јавно да потенцираме дека и понатаму даваме целосна подршка на МВР и безбедносните служби за брзо идентификување на сторителите, обезбедување на материјални докази и целосно разветлување на петкратното убиство.

Нема никаква дилема, дека тоа е единствениот начин да се сопрат сите шпекулации а граѓаните повторно да се чувствуваат безбедно.

15. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.578
    Не е работата дали се наоѓа некој што се буни или не.
    Најсликовито :

16. Miss-Independent

Miss-Independent Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2010
    Пораки:
    2.292
    Допаѓања:
    5.649
    Тоа се обично Македонските муслимани ,попознати како Торбеши,кои во последно време многу масовно си ги менуваат презимињата од македонски во албански,а и многу од нив се изјаснуваат како албанци,не знам од кои причини. :)

17. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.342

За да со сила излезат 25% албанци во Мк и нормално поради вработување затоа што насекаде треба да ги има....

18. DebbieLegg

DebbieLegg Популарен член

Се зачлени на:
    3 мај 2012
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    361
    Уште од првиот момент се знаеше дека сторителите се шиптари, но никаде нема да слушнеш или прочиташ - Убиствата се етнички мотивирани.
    Со вакви дезинформации, се свртува вниманието на друга страна поточно кон радикалниот ислам.
    Не по никоја цена нема да се признае дека се Албанци, на оваа криза и немаштија проследена со рамковна репресија, малку е потребно огнените јазици на војната да се распламтат.
    Впрочем затоа и менувањето на презимињата,националната припадност на убијците.

19. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Леле на овие им нема крај еј... сега ке протестираат, невини биле, да ги пуштат убијците. Ц ц ц...

http://sky.mk/makedonija/21282-%D0%9D%D ... D0%BA.html

20. sweet25

sweet25 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2011
    Пораки:
    669
    Допаѓања:
    318
    ооо све да им е*ам , не прекинуваат со провокации :devil:

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.