Петкратно убиство кај Скопје

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ickovska, 13 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. esperanca

esperanca Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    3.166
    Епа ако убијците се радикални исламисти и немаат врска со албанците во Македонија тогаш што има да протестираат? :?:

2. XMaN

XMaN Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.307
    Допаѓања:
    2.371
    Не можеш да споредуваш грешки на ЦИА или МИ6 кои не ги контролира друга поголема сила со нашата ДБК, не иде споредбата.

Нашава служба има некој кој ја контролира а тој некој ништо не прави и не смее да прави што не е во координација со една од големите сили и со нејзината служба, тоа го знаеш ти, го знам јас и го знаеме сите, не сме од вчера. Значи за акцијава баш тие служби кои рече дека знаат да погрешат (сите грешат повремено) дозволиле да се изведе акцијата. Да се мисли дека ова на своја рака сме го извеле без они да знаат е нереално (не дека ти тврдиш, општо зборам).

Другата аргументација дека сите сме виделе кои се а друго ни се кажува стои ама зашто бараш министер да ти собере 2+2 кога можеш сам да си собереш? МВР може не смее ради мир во куќа да ти каже 4 ама затоа ти дава изјава и видеа од кои секој што размислува сам ќе си добие 4. Евидентно е дека се убиствата пред се етнички а како додаток и религиозно мотивирани. Само која е таа влада која сега смее тоа така да го каже а да не се распадне? Ти би ризикувал сега нови нереди и нови избори во ваква критична ситуација во државата? Јас не би.

Ако мислиш се наместени тоа би значело местенка од голем размер зашто 800 полицајци и неколку тајни служби да местат ваква осетлива операција е многу ризично со големи шанси кога тогаш да се дознае и штетата да биде многу поголема. Мала држава сме и се се дознава.

Друго, владата воопшто не беше под никаков притисок зашто последнава недела народов (со кратко памтење како и секогаш) веќе почна да заборава. Темава исчезна и од сите медиуми така да МВР можеше мирно да почека уште некој месец и да каже имаме известуваење дека се во странство ама немаме помош од нидена служба. Впрочем и кажаа нешто слично и немаше проблем зашто и онака никој не ни очекуваше да ги фатат.

Вака ми се чини како повеќето да се разочарани што некој е уапсен (дали се тие ќе покаже судењето ако дојде до него) и како повеќе да ќе сакаа апсењето да беше како во филм со кршење врати и рафал од куршуми ама ова не е филм туку е реалност а апсење може и вака мирно да се изведе посебно ако бараните не очекуваат дека полицијата им е на трага.

Не викам дека се они а ни дека не се они ама дека според ФБ профилите може да се они е евидентно и дека е ликвидацијата пред се етнички мотивирана е исто очевидно.

За се друго ќе покаже времето.

3. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Воопшто не ме чуди ова, за нив е разбирливо дека вака ќе реагираат.
    Ако ни е...

4. calliope

calliope Популарен член

Се зачлени на:
    1 јули 2011
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    15.997
    Колку мирни и непровоцирачки протести за соживот и правда.
    Едноставно човек да посака да им се придружи во први редови...

На JoxyTheFreak му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Towelie

Towelie Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    687
    Koга ние протестираме,не се штедите на зборови,вреѓате,изигравате критичари,плукате.
    Кога они протестираат:Ако ни е...
    Не ви е срам?! Нивните протести се заради тоа што се уапсија убијците што беа од АЛБАНСКА националност,не заради нашите протести. Што треба,да ги помилуваме за да не протестират?!

На simoncelicius и Plavusa.17 им се допаѓа ова.
  6. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    Не знам за случајов дали е монтиран или не, стварно веќе не знам што да мислам, ама да не беа од албанска националност мислевте ќе протестираше некој албанец? Мислите му дошло на албанецот за убијците ни први, ни последни. Не бе брате, тие се штитат себеси зошто убијците се нивни не и во добро и во зло, туку и во празник и во масакр. Чист фанатизам, се осеќам ко да живеам во таквите исламизирани земји на Истокот. Страшно еј!

7. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.841
    Допаѓања:
    25.762
    Абе што се замарате, нека протестираат, мислите некој ќе им обрне внимание?
    Не овој пат.

8. Plavusa.17

Plavusa.17 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    4.133
    Допаѓања:
    6.033
    ^ Ќе им обрнат внимание од Запад, они добро знаат како да изреагираат и пак македончето ќе биде тоа што апси албанци упс муслимани кои наводно не се криви, а пак тие оштетените сироти малцинството овде угнетени... реалноста е обратна! И пак тие ќе испаднат жртви, фини луѓе види што мирно протестираат, ама нашата кривица е во делот кога нашите протести не беа воопшто мирни! Требаше ние најмирно и најсталожено, ама ете... тоа е, некој емотивно ќе губи, некој тактички ќе добива. Ми се смачи! :puke:

9. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.650
    Колку само ни мачкаат очи, мислат ако го водат случајот ’’ радикален ислам’’, ние ќе поверуваме во тоа! Уште колку ќе не лажат во очи!+ Сите знаеме дека убијците се љочки, што мисли Гордана, демек ако кажам дека се шипој ќе се дестабилизира државата! Нема да се дестабилизира, од факт што ние македонците не сме диво племе / од др смисол чути и трај (кој како сфатил)..
    И пак овие излегуваат на протести Уште колку ќе ги трпиме нивните хирови!? КОга ќе излезе некој маж со јајца да рече, не да рече да пресече....... ?
    Секакви сценарија ми се вртат низ глава, од војни, потчинувања, делења, асимилација... каде и да се заврти македончето насекаде има гладни души околу него, кои едвај чекаат на најмал провокаторски потег да си ги покажат забите! Со еден збор сје**** сме од сите страни, сите не мразат, не оспоруваат, и што ли уште не...... КОе е решението?

10. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Towelie-дете, да се цитирам бидејќи ме мрзи да го прераскажувам мојот став. И уморна сум веќе најискрено од дебати и расправии со луѓе - македонци кои го делат ИСТОТО МИСЛЕЊЕ со албанциве што ќе протестираат (нели дека случајов е монтиран). И баш затоа уште еднаш велам каков народ сме, ако ни е.

А ти, се надевам ако ги прочиташ предходните страни и ќе видиш дека навистина има такви кои треба да се засрамат. А мојот и твојот став се исти.

11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Не, не е торбеш дечково, Албанец е, тоа сум сигурна, прашано, потврдено.... ;) Ми беше чудно уште на времето за презимето бидејќи знаев дека е Албанец, ама никогаш не си дозволив да прашам нешто. И јас прво така помислив, ама не е торбеш.

Не е битно.....битно дека најверојатно и со овие е нешто слично во врска со презимињата....

slavica, он од секогаш се изјаснувал како Албанец, и цела негова фамилија си е баш онака добро ситуирана, башка мислам дека има претставници во јавна администрација.... Мене на друга страна ми оди паметот-се ми се чини дека се има поврзано кај што не треба. :worried: Се промени од тогаш, кога испадна ова со презимево. Не дека нешто сме биле посебно блиски, ама и она малку контакт што го имаме со него, не е истиот, приметуваат и други. :|

12. Towelie

Towelie Популарен член

Се зачлени на:
    29 октомври 2011
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    687
    Океј тогаш,се извинувам за мојата погрешна констатација,не ми е поентата да се расправам туку стварно ми е преку глава од ДЕМЕК сомневања кој бил,како бил,кога реално гледано знаеме сите кој седи позади ова. Пардон уште еднаш :)

На simoncelicius и Peppermint им се допаѓа ова.
  13. esperanca

esperanca Популарен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2010
    Пораки:
    1.321
    Допаѓања:
    3.166
    Кој ќе застане на страната на осомничените убијци?
    Интернет порталот на албански јазик Порталб за утре најави мирни протести под наслов „Стоп на монтираните случаи“.
    Порталот пренесува иницијатива промовирана на социјалната мрежа Фејсбук во која се бара државата да прекине со случаи во кои Албанците се наводни невини жртви.

Во најавите се повикуваат и сите граѓани на Македонија да ги поддржат уапсените, кои од МВР се обвинети за верски тероризам. Меѓу оние кои што повикуваат на протести за поддршка на обвинетите за тероризам и убиство на петтемина кај Смиљковското езеро има и вработени во државни институции, еден од нив работи во Антикорупциската комисија.

Протестот зад кој најверојатно стојат неколку верски групации, треба да се одржи по петочната молитва при што демонстрантите ќе маршираат од Јахја Паша џамијата до Основниот суд Скопје еден.

Јахја паша џамијата во јавноста е позната како еден од трите верски објекти кои неколку години не се под контрола на исламската верска заедница, а во неа своја молитва одржувале дел од уапсените за велигденскиот масакр. Протестот не е најавен во министерството за внатрешни работи.

Извор: http://kanal5.mk/default.aspx?mId=37&eg ... ntId=90815

На Miss-Independent му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Miss-Independent

Miss-Independent Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2010
    Пораки:
    2.292
    Допаѓања:
    5.649
    Епа ондак не знам,стварно не сум чула до сега за Албанец со македонско презиме,али свашта има.

Него за протестиве,јас мислам дека ќе протестираат Вахабистите,затоа што Јахја-пашината џамија е одамнна превземена од нив,и "обичните" муслимани оддамна не идат во неа,зошто покрај другите разлики вахабистите и се молат на поинаков начин.
    Они имаат превземено голем број на џамии во Скопјево,и ИВЗ има големи проблеми со нив и често доаѓа до конфликти меѓу нормалните муслимани и вахабистите,ако се сеќавате пед од прилика година дена дојде и до тепачка во една скопска џамија..
    Поентата ми беше дека чим се спомнува Јахја-пашината џамија ме влече дека се они тие кои го организираат протестов.
    Али можда и да не е така,само претпоставувам.

Како и да е,кој и да протестира НЕ Е НОРМАЛЕН,пошто како прво и основно ако некој е осомничен не е прогласен за виновен па за да протестираат дека невини осудиле.
    А друго што чисто сумљам дека за ваква голема работа МВР би сервирало невини жртвени јагниња.Може некои и да не се виновни евентуално,али сумљам дека целата прикаска би била изрежирана.

15. MacaLove

MacaLove Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2011
    Пораки:
    2.399
    Допаѓања:
    6.337
  16. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.979
    Чисто околу презимињава, гледам дискусија се разви. Колешка ми има кажано дека порано повеќето албански презимиња, најверојатно под македонско влијание, завршувале на ОВ. Нели сите комшии, :D пример, Николов, и тие се пишале Исмаилов. Ама сега било како ,,модерно,, да се навраќаат на старите презимиња, демек во оригиналната албанска форма.

И јас тоа помислив прво кога прочитав, па чекај бе, овие на ИЌ не се албанци, ама ајде, океј. Е можеби постигнаа контра ефект, наместо да го одвлечат вниманието од етничката припадност, баш повеќе го нагласија. Не можеш ти да криеш, мислам, ера на интернет, фејсбук, некој ќе те најде и ќе те види како точно се викаш.

Како и да е, презимињата се најмалку битни. Побитно е да ги фатат.

На esperanca и sanjalica им се допаѓа ова.
  17. Ashling

Ashling Популарен член

Се зачлени на:
    19 декември 2010
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.578
    Протестов е "сам себе убијал"
    Како што надоаѓаат вестите,така мене мислењето ми се менува.
    Очигледно тоа "радикално" е искористено само за да не ги повредат Албанчињата, кутри што живеат во страв и трепет од 99та па навака, тој страв не може да се искорени лесно, па мораат калашников и бомби да чуваат во орманчето наменето за чаши.
    Од една страна мислам дека е сосема океј што МВР создава таква илузија.. зошто колку и да се силиме факт е дека Албанците можат кога било да нападнат,а пошто ние дома чуваме легално ладно оружје од типот влечки и сукала.. тотално сме немоќни пред нивниот широк асортиман на оружје.
    Ме интересира сега тие што Македонците кога излегоја на протести во Скопје ги нарекуваа "копиљиња" сега што ќе искоментираат.
    Нашите се копиљиња зошто излегуваат на протести,си гледаме од тераса и маваме сеир.
    Страшно.
    Правда немаме потреба да бараме затоа што никогаш не сме ја добиле. Не сме таков народ, нема ни да бидеме. Војна, ни тоа не сакаме. Сите сме силни пред тастатурата, но кога ќе се плашиш да одиш по леб тогаш каде ќе се билдаме?

На JoxyTheFreak, lolyta777, Unique.chick и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Miss-Depp

Miss-Depp Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2012
    Пораки:
    92
    Допаѓања:
    32
  19. Miss.Ricci

Miss.Ricci Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    5.744
    На крај работава ќе биде, ние сме закана за Албанците, ние сме терористи и т.н.
    Не знам што да кажам. Ова е уште еден доказ дека на местото на нашите македончиња да беа некои албанци, имаше све живо да ни исколат додека не се најде виновникот.
    Ама акооо.
    Трпи Македонијо мила, трпи кога немаш по паметна работа...

20. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Толерантниот и трпелив кога еднаш ќе изреагира со право, испаѓа дека е лошиот.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.