1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Петкратно убиство кај Скопје

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Ickovska, 13 април 2012.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Осомничените убијци ќе се бранат дека не биле кај Смилковци
    Главните осомничени за масакрот кај Смилковци, Африм и Агим Исмаиловиќ, ќе се бранат со тоа што во моментот на ликвидацијата, биле во своето интернет-кафуле во селото, а не на Смилковското Езеро.

Ова го тврдат членовите на нивното семејство, кои живеат во скопското село Сингелиќ, објавува весникот “Дневник“.

Според информациите на полицијата, Агим Исмаиловиќ (33), е во притвор, а една година помладиот Африм е во бегство во Косово. Двајцата браќа досега живееле во една куќа со своите семејства и нивната мајка. Постариот Агим, по седум години престој во Хамбург, Германија, пред две години се вратил од таму заедно со својата сопруга, за во Македонија да го регулира државјанството и да извади нов биометриски пасош, објавува весникот.

Другиот осомничен, помладиот брат, Африм Исмаиловиќ, до пред неколку години работел во сендвичарница кај трговскиот центар „Чаирчанка“, а потоа и двајцата браќа одлучиле во дополнителната просторија до нивната куќа да отворат интернет-клуб со компјутерски игри за деца.

Од семејството Исмаиловиќ велат дека нивниот син „бил исплашен бидејќи видел дека полицијата ќе го уапси и него без докази и вина“, па затоа избегал иако имал докази дека не бил на местото на злосторството. Од семејството велат дека не знаат каде е Африм Исмаиловиќ, и наведуваат дека полицајците кои дошле да извршат претрес, меѓу кои дошле и етнички Албанци се однесувале коректно, пишува “Дневник“
    http://press24.mk/story/makedonija/krim ... -smilkovci
    .

Толку се прости што сами си се издаваат. Се плашел дека ке го уапсат НЕВИН затоа избегал? Алиби за уапсениве: во тоа време биле во сопственото интернет-кафуле. :D

2. Miss.Ricci

Miss.Ricci Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    5.744
    Значи више навистина немам зборови. Ама навистина. Македонија ти е таква земја, сечија, ничија...Уште домородци што не дошле од крајот на светот да си побараат наш дел и да тврдат некои бесмислици.

Прикачени фајлови:

• Untitledgrfr.png
      Untitledgrfr.png
      Големина на фајлот:
      477,1 KB
      Прегледи:
      405
  3. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Нема бугарски државјани меѓу петте лица кај Смиљковското езеро објави денеска бугарското Министерство за надворешни работи.

`Изразуваме најдлабоко сочувство до семејствата на жртвите во оваа трагедија. Се придружуваме на повикот од Европскиот парламент до медиумите да известуваат точно за настанот и за претстојниот судски процес. Ги поддржуваме напорите на властите во Македонија да го истражат случајот и да ги казнат виновниците`, стои во соопштението на бугарското МНР.

Бугарското МНР реагираше по информациите објавени на бугарската телевизија ТВ7 дека петмината убиени биле бугарски државјани.
    http://sky.mk/makedonija/21346.html?task=view

4. AnaKarenina

AnaKarenina Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    5.801
    Допаѓања:
    55.008
    Јас баш денес поминав од кај џамијата кога се собираа, ама бев само на поминување бидејќи си одев од факултет. Тогаш немаше многу народ, ама сега гледам на снимките дека не бил баш „мирен“ протестот и си викам добро е што за брзо време дома си дојдов.
    http://www.youtube.com/watch?v=Q4w14ZiZ4ts

5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.829
    Допаѓања:
    163.222
    Сеа овие нашиве од стоп за полициската бруталност,ќе излезат со протест дека полицијата употребува брутално навредливи имиња за залосторници! :(
    Кое племе сме ние,а не тие...уплашени и понизни глупаци. Се прашувам утре коа ќе речат западна Македонија мора да се отцепи како ќе реагира народов. Ваљда никако...од страв...Да ни забајат од уплав треба,жарчиња да ни гаснат.
    Кај криви и не се даваат.

На ljubam му/ѝ се допаѓа ова.
  6. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
    Само убијци можат да бидат на страната на убијци. Ете ги кои се, денес излегле.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  7. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    Ќе дадев свој коментар против протестов доколку и ние така излеговме кога ни` го облеаја Велигден во крв а не двајца без тројца МАЖИ во вистинска смисла на зборот кои одма НИЕ, Македонците ги нарековме ХУЛИГАНИ. Тогашното наше однесување од срам ми ја затвора устата да речам еден збор против протестов. Врв ми беше шо одма постариве дадоа изјава на ТВ „Не не` мешајте со нив, ние сме во мир“. Мореее, им завидував денес, старо, младо, во толкав број каков што не сум видела ни на митинг, која поддршка.

После владата ни` била крива. Кривицата е во нас, нашата меѓусебна завист и поделеност. Полицијата истражи? Истражи. Ги најде? Ги најде. Ги поддржавме за тоа? Не, ние пре би рекле дека тоа е намештаљка. И кажете ми, кој не би искористил таква прекрасна прилика? Ни влада ни свети-влада не може да ни помогне нам, самодеструктивни, какви што сме. Силум можеш човека да му одземеш нешто, да му дадеш-тешко.

8. Linda.A

Linda.A Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    57
    немам време да прочитам баш све што е напишано, но од тоа малку што го проитав се згрозив целата,

изразувам длабоко сочувство кон убиените млади сограѓани, посакувам што поскоро да се најдат убијците и истите да се казнуваат по најстрога казна, јас со смртна казна би рекла.

Јас сум Албанка што цел мој живот живеам во Македонија, немам друга земја, Македонија е моја земја и не можам а и не сакам да ја сменам, а најмалку сакам да има неред, проблеми и меѓуетничка и меѓурелигиска омраза. СуМ завршила факултет во Скопје, имам широко македонско друштво, сигурна сум дека никој од моето друштво не е дел од ова дискусија со навредливи зборови: племиња, убијци, екстремисти, терористи...

ТЕРОРИЗМОТ НЕМА НАЦИЈА И НЕМА ВЕРА.
    УБИЈЦИТЕ НЕ СЕ ЛУЃЕ, дали се муслимани, албанци, христијани, странци... што врска има ова пред законот на правдата.
    Ако некој албанец го извршил убиството,
    тој тоа не го направил во име на нацијата, јас како албанка не сум дел од неговото злодело, и одрекувам да му го спомнам името. Ако убиецот е муслиман, (тој само муслиман не е, пошто исламот забранува убиство на невини и деца), мојот и неговиот ислам ама немаат баш ништо заедничко.

Мојот проблем е зошто дело на убијци и терористи им се препишува на цел еден народ?
    Како второ,
    зошто уапсените се нарекуваат убијци кога уште не е докажано дека тие се сторителите?
    И луѓе бре,
    уапсиле некоја 60 годишна жена што можеби ни своето име не знае да го напише, она ќе ти бил професионален убиец.

А што се однесува до протестите,
    многу јасно се тврдењата, АЛБАНЦИТЕ НЕ СЕ УБИЈЦИ, ова значи да не им се препишува дело на поединци на цела нација, и уапсените да не се нарекуваат убијци пред да се потврди работата до крај.

Дури јас во мојот пост цело време се изразувам како да сум сигурна дека уапсените се убијците,
    но тоа уште не се потврдило, и ние немаме право по изглед на нивните фаци да се осигураме. А што ако тие не се убијците? Што ако убијците се на слобода, што ако некој друг го монтира случајот.
    И најглупо нешто е некои радикални исламисти убиле „за да има неред во државата„.
    Тероризмот има други правила, и баш им е гајле за нередот во државата.

Не сме деца,
    многу е јасно дека работата е покомплицирана, и институциите играат детски игри со некои уапсени старици, па со некои исламисти, :fubar:

Ни на двете страни не ни одговара ширење на меѓуетничка омраза,
    и навредите само покажуваат колку имаме предрасуди едни за други, колку малку не познавате, и колку малку има толеранција.

Не сме племе,
    не сме терористи,
    не убиваме деца,
    не ја делиме Македонија,
    не јадеме луѓе...
    тие што не знаат, не коментираат безскрупулозно.

9. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.769
    Допаѓања:
    23.766
    Linda грешка си. Самите демонстранти си кажаа дека протестов е со цел „ослободување“ на „невините“ граѓани, не ние да не ги викаме убијци пред време. Тие не сакаат да се продолжи со истрагава, напротив сакаат да се запре и потенцијалните убијци да се на слобода, да ми е страв мене еден ден да не не се вратам жива од работа. Ете тоа. Ако тоа е цивилизирано и солидарно, не знам.

Уште не целосно разјаснет случајот за вака да рипаат, ама ете, се знае, овој протест има една цел - саботажа.

Плус тоа религија спомнуваат. „Муслиманите не убиваат“ ова она. Јанкуловска рече дека убијците кои и да се се од формација подеднакво опасна и за едните и за другите. И не ми личеше ова денес на собир на верници, извини, прво демек во џамија, а после на вандалство, кршење и тепање со шишиња. Прави верници нема што. Тоа ли е винстински неизобличен ислам? Не.

Не дискриминирам никого на национална основа, тоа можеш да го видиш по моите постови, ама фактите се факти. И јас имам пријатели Албанки кои денеска на работа коа праевме муабет остро го осудија и убиството пред Велигден, но и протестов.

10. Speechless

Speechless Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2010
    Пораки:
    4.306
    Допаѓања:
    5.984
  11. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.519
    А зашто беа овие протести денеска? Од кај знаат тие што се собраа денеска дали фатените се невини? Зашто не ги остават институциите да работат, туку не, кај може тоа, мора одма да се бутаат контењери, да се блокираат улици, да се навредува власта :| Мислам тоа е во крвта на нив, да се прават нереди, секогаш нив нешто им фали, се они се дискриминирани |( Чист пример е колега на моја пријателка кој вели дека му е мала платата, имал факултет и треба поголема да зима, а сите во фирмата зимаат иста плата, ама нели само он е дискриминиран :wasntme: башка тоа што едвај сврзува два три збора на македонски :puke: . Кај фатениве беа пронајдени огромни количини на оружје, вклучувајќи ја и бабата, која да, не може да прави нешто кој знае што, ама затоа може нејзината куќа да послужи како склад за оружје :x И се надевам ќе гнијат во затвор , зашто душава ме боли кога ќе ги видам родителиве на децата, душата ме болеше вчера додека го слушав таткото на едно од децава зборејќи за синот кој веќе никогаш нема да го види ;( :doh:

На Divinebutterfly и tessie им се допаѓа ова.
  12. Miss.Ricci

Miss.Ricci Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2011
    Пораки:
    945
    Допаѓања:
    5.744
    Linda, никој не рече дека жената што ја уапсиле била професионален убиец туку соучесник (односно дека им го чувала оружјето).
    Друго, сигурна сум дека имаш многу пријатели македонци, и дека не сакаш војни дека не зборуваш погрдно за нас, но, со свои очи и уши сум слушала и гледала закани, па погрдни зборови за нас, па јавно палење знамиња. Никој не ги тера да зборуваат ќе правиме голема Албанија, па уште на денот на албанското знаме да се пали македонското. Сакале ние или не, со тоа се ствара одбивност и нормално дека кога зборувам за нешто ќе зборувам во множина и целина бидејќи тоа го прават претставници на вашата националност, тоа се прави секојдневно, тоа го зборуваат политичарите. Секоја чест на исклучоците но тие се во мал број.
    А во врска со убиството, како може пример ете невини луѓе да бегаат? Има ли смисла? Ете јас не верував дека се тие, но потоа размислив, си реков па добро не се толку ненормални нашите да монтираат кога треба да изнесат докази пред европејците. Јас ако не сум виновна за нешто ќе се соочам бре со што треба само да си го обелам образот, а не да фатам вид виделина и после као не сум виновна ама бегам зошто ми е страв.

И да, ќе заборавев. Кога нешто не е по ќејф кај нив, одма организација и протести, нормално. А ние, кутрите, едвај се собраа и ајде што се собраа ги испоапсеа и толку. Абе на своето нај лесно е да кренеш рака. Нека ги апсат нив сега.

13. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Ако се невини што чувале дома толку оружје? За што им било оружјето? За украс? Ако се невини за ова злодело сигурно се виновни за некое друго или ќе бидат за некое друго. Ете прво нелегално чувале секакво оружје дома кое не им било дозволено. Тоа невиност ли е? Што не чувам јас дома бомби и калаши?
    Стариците се уапсени затоа што прикривале оружје дома, нема да ги помилуваат само затоа што се стари жени. Ако навистина се тие убијците какво срце треба да има таа мајка за да премолчи и да се помири со невино одземен детски живот, па невина била, еве очите ми се насолзија.
    Го гледам протестов и им завидувам само колку се обединети, се прашувам кога ние сите ќе излеземе вака на протест и им се спротивставиме. Никој несака војна, ама кога тие можат да протестираат за ослободување на терористи и убијци, зашто ние да не протестираме за убиени наши деца. ЗОШТО???
    Протестираат тие, а ни самите незнаат зошто? Од каде знаат дека се невини? Провокации нели, сега треба да излезат жртви ... Незнам дали некој нормален албанец денеска присуствуваше на протестот, затоа што сите што биле излезени на протест стојат рамо до рамо со птенцијалните убијци или да не кажам се исти или би станале исти како нив.
    Линда кажи дали некој од твоето семејство денес излезе на протест, дали некој од твоите другари цивилизирани албанци излезе на протестот, дали ти го оправдуваш протестот за ослободување на сторителите на убиството. Не вели дека сеуште не се знае, штом е најдено кај нив оружјето со кое е пукано и е докажано дека биле на местото на настанот виновни се и те како. Се докажува лесно тоа, капка пот да му капнала на местото ќе го најдат. Не верувам дека е ова сценарио, не стои само Македонија зад ова, штом спомнаа исламски радикализам и други земји е можно да се вклучат во истрагата, така да тука ја исклучувам можноста за некакво сценарио.

На simoncelicius, tessie, ljubam и 2 други им се допаѓа ова.
  14. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.546
    Јас типката два дена не сум се прибрала гости имам од страна ги шетам цело време, ни на нет седам ни тв гледам и денес ни текна да идеме до Битпазар, а таму откако сум во Скопје сум отишла трипати едвај дека не ми е уз пат и баш денес да ти се невиди и среќата :D
    И идеме ние си ги шетам гостиве и коа гледаме идат Албанци еден куп се дерат, викаат а како баш у тој термин а башка и денот го погодивме. Ми ги исплашија гостиве си викаат ова тука дивина е, абе кој к'смет го имам еднаш ќе решиш да идеш натаму ( а ова највеќе дека зборевте имало некои за џабе балетанки таму некаде) и на протестиве наидовме. Хаос :x

15. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
  16. Linda.A

Linda.A Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    57
    Јас не знам дали тие се или не се убијците,
    и не знам зошто бегаат,
    и не знам што се случува,

но не знам од кај вие сте толку сигурни дека тие се убијците,
    и зошто паѓата под влијание на медиумите,
    протестите се во знак да не се злоупотребуваат луѓето при нивното приведување, и да не се нарекуваат Албанците терористи и убијци, да не се нарекуваат луѓето убијци пред да се потврди нивната вина, да не растат меѓуетничките тензии,
    да се остават институциите да работат, во ред,
    но мора да се реагира, цел народ се обвинува за дело на поедици, а ова дело не е извршено во името на народот.

Некои од вас викаат дека сакат да ја стопираат работата, да ги пуштат виновниците,
    тоа ни нас не ни одговара, а зошто некој албанец се радувал што се убиени пет невини деца, а и да се радувал некој, сигурно тоа нема да го искаже пред луѓето, и да биде задоволен од случајот.

многу имате предрасуди,
    зошто да не се откријат виновниците,
    ако се опасни за вас, за нас не се???
    Во протестот се слушаше АЛАХУ ЕГБЕР што цел свет знае дека тоа е ГОСПОД Е ГОЛЕМ во превод, а то а е праола на исламот во смисол само господ може се, и неправдата ке ја исправи, и виновниците да се плашат, а исламот е вера на вербата во големиот господ, нема врска со тероризам и убиство.
    Ама вие за жал паѓате под влијание на луѓе кому одговара да шират меѓуетничка омраза.

Не знам зошто не замислувате како опасни луѓе кои баш од ништо не плашаат туку само сакаат некого да убиваат, да војуваат... Не знам зошто сте толку исплашени,

и македонски полицаец уби двајца млади Албанци,
    дали треба јас да кажам дека целата македонска армија и полиција се антиалбанци, наши непријатели, кои при првото недоразбирање ќе извади оружје и ќе ме убие среде чаршија.
    Ако имам проблем и јас како албанка ке се јавувам во полиција.

Немам намера да се расправам тука,
    немам намера ни да ви сменам мислење,
    само да слушаре мислење од албански граѓанин, можда ке почнете да размислувате малце поинаку.
    Не викам дека ке почнете да ги сакате албанците, сега за сега тоа ми изгледа невозможно,
    туку е карактеристика на разумен човек да размислува објективно, со ладна глава, без да паѓа под влијание не некои луѓе или структури, (инаку тоа се вика перење на мозок) да ги гледа работите како што се а не како тој сака да бидат, И ДА СЕ ОСЛОБОДИМЕ ОД ПРЕДРАСУДИ.

17. Linda.A

Linda.A Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    63
    Допаѓања:
    57
    Немам време да ги читам сите пораки,
    но во твојата порака има толкава горчина и омраза,
    дали некој албанец ТО Е НОРМАЛЕН излезе денеска на протест,
    зависи ти како си го сватила протестот,
    според тебе за да се ослободат убијците, и со ова сите ние сме убијци,
    па девојче, не заслужуваш ни да ти одговарам,
    го имаш одговорот во твоите зборови,
    вие не читате други мислења,
    само самите си се читате.
    Јас не сум убиец и не сакам никој така да ме нарече, ниту да ме навреди,
    вие не зборувате врз база на факти, туку врз база на омраза и како ви го испирале мозокот.

А што ако убијците се во слобода???

18. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.519
    Епа јас да кажам има и такви бездушници кои се радуваат,другар на дечко ми кој е од мешан брак на турчин и србинка, но знае и по нешто албански, има израснато во такво маало, два дена после убиството отишол во албански кафич, каде што се коментирало нешто околу ова , и еден од нив рекол, ајде бе, чудо големо, петторица помалку |( :fubar: И после некој ќе ми каже соживот ова , она, нема такво нешто тука, нема ни да има. Само заради нив мене ми е страв да се возам во автобус и да поминувам кај Јаја-паша, Чаир, затоа што кога ќе влезат во автобус рипаат ,скокаат,закачаат како од дивината да дошле :geek:
    Они се научени да добијат се со насилство :|

19. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Не се виновни се додека не се докаже вината.
    Ама за што тоа не се виновни?
    Ич да немаат врска со убиството, треба во затвор да скапат.
    Кога ќе сватат дека во шпаиз се чува ајвар а не оружје, тогаш може да речеме дека зборуваме за луѓе.
    Се додека е вака како што е, ниту се луѓе тие, ниту пак оние кои ги поддржуваат.

А она денес по улиците ... пу јазк.
    70% од нив беа среќни што киднаа од школо.
    Господе прости им, толку им сече.

20. maja8

maja8 Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2010
    Пораки:
    2.847
    Допаѓања:
    2.159
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.