Си има луѓе искусни за тоа, нема да чекаат Вајд од форум да им каже. Уште посабајле ршум по форумов правиш.
Ни така не е за пиење: „Петролејот пак е гориво за петролејки, отров за луѓето. Еден мој колега блогер пиеше петролеј затоа што беше во терминална фаза на рак. Петролејот му го уништи желудникот и направи непоправлива штета на неговите внатрешни органи. Кој нормален може да даде совет да се пие нафта или бензин. А петролејот е само една фракција на нафтата.„ - Д-р Зоран Вујчиќ, биохемичар (од Србија) - извор
Знам дека е дериват од нафтата, ама еден куп лекови се супстанции кои се деривати од разно-разни 'контроверзни' соединенија
Бев на 2 Мај 2024 на изворот во Албанија, ми треба водата за лек за сопругата, чешмата беше сопрена, има запишано број, звонев на тој број, се јави човек ми рече на српски, идам за 5 минута, 10литара =5 евра. Ми изброја колку имсм канистри, помножо по 50 цент и ми напиша на лист колку да платам доколку сакам да ми пушти да наточам, шо да правам... Платив, наточив, и среќа немав проблем на граница. Ми рече човекот водата затворена и на темно може да се чува подолго во шише, да се пие по 1.5л на ден па пауза. Го има изворот на google maps, petrolej izvor.