Во последно време ми побеле косата. Мајка ми има побелена коса исто така и нејзиниот сој. Не само таа и братучедите без разлика на возраста имаат побелена коса. Што е причината, дали е наследно или пак е од стресот во секојдневниот живот. Покрај фарбањето на белите влакна да се покријат не верувам да постои друг начин на отстранувањето на белите влакна. Дали фарбите предизвикуваат оштетување на косата т.е. таа може ли да предизвика промени да ти побеле косата? Доколку некој ја знае причината нека пише. Поздрав. [mod-kirilica:3tg1mn0o][/mod-kirilica:3tg1mn0o]
Dali e nasledno pobeluvanjeto na kosata сум слушнала дека од нервоза стресови доаѓа до побелување на косата али дека е наследно незнам да не те излажам
Појавата на седи влакна во косата може да е од повеќе причини. Но, најчестите причинители се гените, стресот и напнатоста. Затоа, обидете се што повеќе да се изолирате од стресот. Но, против гените не се може ништо за жал.
Точно така, гените се главен фактор за појавувањето на бели влакна,но и стресот игра речиси подеднаква улога во самиот процес.А доколку проблемот не е генетски условен, може да се поработи на елиминирање на стресогените фактори - подобро за косата , но и за цел организам.
А дали воопшто постои нешто за спречување или покривање на белите влакна, освен бојадисување на косата? Мојата природна боја на коса е црна, но бојадисана е светло кафено, е сега проблемот е во тоа што белите влакна доаѓаат до израз...Помош
И јас имам другарка која има бели в лакна на коса, исто имаше и мајка и, наследно значи, но нели сите велат белите влакна се среќа дее