Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Повеќе од 20 загинати во невремето што го зафати Скопје

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 7 август 2016.

1. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    ФЕМИНКИ СЕРИОЗНИ СТЕ СО ТОА ДЕКА ИМАА ПОВЕЕ ОД 21 ЖРТВА? СИГУРНИ ЛИ СТЕ?
    АУУУУУ СТРАШНО

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bloom19

Bloom19 Популарен член

Се зачлени на:
    3 март 2015
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    1.604
    Скоро сигурно, само не ми е јасно зошто се обидуваат да мачкаат очи и не ја објавуваат вистината јавно. Се надевам дека не е поради политички причини.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    173.000
    Со оглед на тоа што по нивите уште има многу вода што не е повлечена, би рекла дека уште жртви ќе има..
    Дека ќе бидат 50 како што се шпекулира, не верувам, ама уште неколку души сигурно ..

4. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Леле страшно страшно, немам зборови. А уште не кажаа што бидна со семејството со бебе во колата ( онаа снимка што ја пастирав со камионот).

5. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Најдов на нет

6. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Огнен од Јаневци сподели објавата на Валентина Марковска.
    пред 2 часа ·

Валентина Марковска
    пред 5 часа ·
    e baraat volonteri i smesta se javiv i se prijaviv. Otidov zaedno so drugarka vo barakite na opstinata kade sto kordinatorot me zamoli da odam na posledna 45ka bidejki izlegol, pa koga stignav konecno na 45ka mi rece deka on otisol na drugo mesto, da sum parkirala negde da go pricekam itn.. znaci, organizacija i koordinacija SRANJE! Ideme ponataka... Tuka gi molam policajcite da me pustat ponataka bidejki sme volonteri i me pustaat. Znaci ova e kolona od volonteri, vozila na arm, mehanizacija, pajak sluzbi i drugi, kolona trgni zastani, i molim ednas so rotacija i svirka, ne pominuvaat politicari demek hitno im e, iako od sprotivna nasoka doagaat drugi koli. Znaci ne me zanima voo momentov od koi partii bea, ali pooseljacko nesto nemam videno, nie odime da pomogneme cela kolona, oni odat da se snimaat i slikaat i imaat prednost, WOW!
    Sledno i najbitno e, vo 25 maj skoloto kade sto e punktot za donacii, site zimaat donaci, osven oniena koi im e potrebno! Tie vnatre sto bea "volonteri ili sto i da se" , kako stigaa donacii od predniot vlez, oni gi vadea od prozori od pozadi! Vadea celi paketi sokovi, hrana, prasok i se ostanato! Na predniot vlez kade sto lugeto cekaa na red za hrana dojde do tepacka, se stepaa, se ispokaraa 2-3 pati! ponataka, odkako se natovarija i resija da dadat nsto na narodot, pola od donaciite gi zemaa lugeto od okolnite zgradi na koi pomosta voopsto ne ime potrebna, s vrakaa po nekoolku pati i se tovarea! Znaci, n mi bese ni dozvoleno da dadam poms na kogo mislam deka mu treba, vo slucajov devojka koja vikase " ne mi treba nisto, dajte mi samo voda"! E tuka veke se javiv kaj moj drugar koj organizirano zbiraa donacii pred "vero" i toj smesta mi prati kola so hrana i voda za lugeto za koi napraviv spisok! Ni spisoci nemaat! Odkako stigna voziloto od vero donaciite, se bese razneseno po spisok ili direktno vo kukjite. I ova da vi go kazam, tie luge vo singelic, cento itn, tolku mnogu se poplaveni, tolku golema steta imaat, tolku se unisteni, nitu eden od niv ne bese pred punktot, site bile po prodavnici, si kupile sto im treba i site cistea vo svoite domovi! nemaat vreme da odat da cekaat posto cistati vadat mebel od doma! placea i cistea!!!! Tamu kolite se edna vrz druga, tamu imase poveke od 1 metar voda vo kukjite, podrumite se uste polni so voda, ama tamu kameri i politicari uste ne bile!! Jas bev i vidov! I zatoa apeliram doo site vas, zaebete vera i partija ovoj pat, ako sakate navistina da donirate ili kaj dobrovolci kako onie pred vero, ili sami organizirajte se, ilipisete mi! Jas utre pak ke odam, koj saka neka poveli. Veruvajte mi, i taa i drugata i site partii doniraat so shleperi, no niedna donacija ne zavrsi kaj onie na koi im e najpotrebna! Koj ne veruva, utre izvolte so mene!
    Se nadevam dobro ke me procitate i ke pomognete!!

Jasna Yassnaдо:Humanitarna pomos za poplavenite semejstva vo Skopje
    пред 11 часа
    ·
    оние кои планираат да донираат непарични средства: Ве молам купете маркери и еден од тимот обавезно да го обележува секој продукт поединечно со некаква ознака. Дали ќе пише FB или TW или едно обично H е небитно. Битно е секој продукт да биде обележан со што поголема ознака за да ги намалиме шансите истиот да се најде во дива продажна мрежа која сигурно ќе се појави во настраданите региони, но и надвор од нив!
    Исто така е битно оваа информација да им се пренесе на луѓето кои се настрадани, но и на сите останати граѓани, за да не ги купуваат овие продукти кои се претходно донирани.
    Мора да се има во предвид дека не се сите луѓе, луѓе! Ќе има и онакви кои ќе сакаат да заработат на маката на нивните соседи. Да им ја отежниме работата.

На SV1911, PaLaVa, tina-63 и 6 други им се допаѓа ова.
  7. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.326
    Citam, citam i se cudam.
    Se ispomesalo babi i zabi, kako i sekogas.
    Zrtvi redite od rakav.
    Poleka malku, so brojki, osudi, mesanje na politika...

Eve kako se resavaat rabotite vo edna od pobogadite zemji.
    Dodeka trae poplavata, pozarrot, snezni nanosi... se se ostava i se bega.
    Nekoj od vas imaat citano za najgolemite pozari koj go pokosija gradot Fort Mcmurray vo Kanada, edino sto bese receno da se bega kolku te drzat noze.
    Gasenje nema, politicari rastrcani nema, policija imase samo po 100km nadvor od gradot za da davaat pravec na lugeto kade moze da se dvizat.
    Za dva dena se iselija 88000 luge.
    Izgore se, od bolnica, skoli, kuki, pola ajrodrom.....se sto mozese se se zapali ili se potpali.
    Posle nekolku dena se vratija pozarnikari (znaci koga bese bezbedno za policija, pozarni, vojska...) i pocnaa da gasat. Del od pozarot zamina vo druga provincija i sam po priroden pat se izgasi.
    Pred dve god. imase najgolema poplava vo istorijata na Kanada od koja isto se postapi. Se begase.
    Da bidam iskrajna milicija odese po kuki i ne vadese nadvor (koj kako bil vo momentot). Znaci pak nikoj ne se vrti nazad , se bega.
    Na tie sto se poplavija ne im bese dozvoleno da se vrakaat nazad se dodeka po priroden pat vodata ne se povlece. da potoa sledi elekrodistribucija, kompaniite za gas, komunalna higiena, a na kraj naselenieto.
    Sekoj sam si ja cistese kukata, bez da pluka po vlada, gospod i ostanato.

Nemase obvinuvanje politicari, kanalizacii i sto ja znam sto.
    Ete citajte po kolku dene po pozarot dojde Justin Trudeau.
    A sto ima da doaga, sto iam da se obvinuva vlada sto kanalizacijata nemozese da ja primi vodata, sto ima dzabe moabeti da se pravat koga se ima popametna rabota.

Ovaa godina e najvrnezlivata. Nema den da ne paga grad.
    Pred edna nedela kolata mi bese parkirana do atmosferskata kanalizacija. Vrnese tolku mnogu za kratko vreme sto site sto bevme parkirani na taa strana vodata dojde do vrati.
    Se rastcavme da gi vadime kolite i jas so novite baletanki do listovi vo voda.
    Po polovina cas koga prestana da vrne se povlece vodata kako nisto da nebilo, ama vo momentot kanalizacijata ne bese sposobna da ja sobere vodata i ja zadrzuvase na ulica.
    Koko da go pcujam, gazdata?, vlada? vodovod i kanalizacija????
    Moze trebase gazdata da se kaci kaj gospod da go zavrti ventilot .

Nema potreba od obvinuvanja, ima potreba od volonteri za pomos.
    Sme se sobirale od rabota i sme odele kaj kolegi da im pomagame za razcistuvanje.
    Toa e samo potrebno.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    173.000
    Toogood, знаеш што зборуваш? Се препрочита жено пред да пишеш испрати?

ДВА дена пред невремето, пишуваше на интернет дека се очекуваат обилни врнежи.
    Ми споредуваш пожар во Канада и поплава во Македонија..
    Знаеш ли дека е смешно? И трагично?
    А знаеш ли зошто?
    Еве ќе ти пишам со големи букви да разбереш .... ПРИ ПОЖАР И ГОЛЕМИ ПОПЛАВИ ПОСТОИ НЕШТО ШТО СЕ НАРЕКУВА Е В А К У А Ц И Ј А!
    Пожарот во Канада горел се пред себе, ама надлежните го евакуираат населението...
    Истото беше и со Калифорнија..
    За да изгорат стотици и илјадници хектари не се потребни 10 минути, за да те однесе нанос на вода доволни се 10 секунди.
    При пожар и поплава (и други природни непогоди) се врши евакуација на населението без да се чека да преврне.. Ако чекаш да го изгаснат пожарот, пепел ќе станеш..
    Знаеш колку време и било потребно на водата од Смилковско езеро да преврти ШЛЕПЕР и да однесе 10тина коли? Неколку секунди..
    А знаеш колку време и беше потребно за да поплави еден подрум? Најмалку 10 мин..
    А колку е потребно да поплави куќа во висина од 2ипол метри? Епа не дошла водата толку брзо до кров мила моја тугуд.. За тие 3 саати цело Инџиково ќе го евакуираа. На Стајковци секако лошо му се пишуваше ама на другите места можеа да се намалат жртвите!

На iloveyou29, AthenaAsamiya, summer-lover и 22 други им се допаѓа ова.
  9. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
  10. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561

На Lilit и Victorian им се допаѓа ова.
  11. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    prezemeno od kajgana

После денешниов ден (кој го поминав на терен) можам да заклучам дека некои етнички припадности во државава не заслушуваат ни да ги плукнеш а па тек да им помогнеш. Кој не верува нека појде на терен нека погледне како се дели хуманитарна помош селективно искучиво на планинари кои доаѓаат по 15 пати да земат пакет храна вода чизми и истата се носи (краде) во арачиново иако најпогодено подрачје е стајковци, црешево, булачани, виниче и каде сите погинати се од општина гази баба. Ако веќе донирате имајте го ова на ум или најубаво однесете ја директно во погоденото подрачје пошто најверојатно вашата помош ќе заврши кај некој кој има веќе и не му е потребна.
    Се изнагледав се и сешто денес дефинитивно, а како момент ќе го издвојам она што малите планинарчиња земаа сокови тетрапак и како ги земаа ги фрлаа во ѓубре и влегуваа внатре повторно да земат. Исти луѓе ги напунија продавниците со роба од хуманитарната помош, а капаче на се е како планинската полиција вработена у мвр седи и зема плата за лежење во кола. Го прашуваш планинарот што прави, у позадина ти се собираат планинари и ти вика горска пакети цел шлепер била приватна донација ( само за албанци ) на пункт за гази баба и истата се одлева во арачиново. МЕТАК.

da pak da kazuvate solidarnost e vo prasanje de

На AthenaAsamiya, christinnn, PaLaVa и 5 други им се допаѓа ова.
  12. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.877
    Допаѓања:
    25.380
    Значи читам и не верувам . Како можат така сурово да си играат со судбината на настраданите ? Па сите тие донации се за да ПРЕЖИВЕАТ додека маалку не се расчисти состојбата . А тие партиските роботчиња , исто , место да гледаат што побрзо и поефикасно да се санираат штетите и да се најдат оние лица кои сеуште се исчезнати , тие си се сликаат со лопатите , небаре се отвара новоизградена фабрика .
    @okcenzi да , се тоа што читаш погоре , околу жртвите е точно . Маж ми и негов колега запишувале име и презиме на исчезнатите лица . Околу 20 души запишал само мм , и како што вели , скоро у секоја куќа има барем по еден исчезнат , ама да не претерувам еве у секоја втора куќа .
    @toogood ќе ти кажам како мајка ми кога била 4-та година преживеала поплава и за колку време била поплавена куќата до втор кат . Вујко ми дошол од работа , втора смена , околу 15 до 12 часот . Седеле уште малку , па си легнале било околу 12 и 10 по полноќ . Само што заспале , ги разбудило силно кршење на ѕидот . Кога станале и уклучиле светло , вода речиси до колена . Реагирале најбрзо што можеле , прво мајка ми и вујко ми а потоа и баба ми и дедо ми се качиле на поткровјето , кое во старата куќа било всушност втор кат . Ги извадиле преку кровот од куќата . И тоа водата се поделила на два дела . Едниот дел дошла во нивното село , а другиот дел во соседното село .
    Заначи , цело време врнело , ама цела катастрофа се десила за неполни 5 минути . И те молам не споредувај пожари , каде населението може да се евакуира и додека пожарот трае . Пламените јазици голтаат све пред нив и пепел прават , ама имаш време да се евакуираш , и секако дека во вакви катастрофи никој не мисли на облека и слични срања . Секој гледа да се спаси себе си , децата , па и постарите лица во фамилијата . Само со поплавите немаш време за ништо . Па дури и луѓето од фамилијата немаш време да ги спасиш . Ама кој поминал низ вакви непогоди , знае .

На kjukli, cresa-jagoda, Sesil и 2 други им се допаѓа ова.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.547
    Допаѓања:
    115.315
    Место да јадат трици по телевизии нека соберат членство, тоа мамини татини од УМС та на Едни та на други, оние од администрација што си ги држат по цел ден и нека одат да помгаат на терен. Толку имам да кажам. Со костуми и кравати и лацоста маици не се оди да се помага!!

На iloveyou29, anakonda88, JuLleE и 9 други им се допаѓа ова.
  14. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Единаесетгодишниот Иван пронајаден мртов
    Се трага и во 14 месечно бебе.

Плусинфо ● 09:43 09 август 2016 ● Прочитано 100
    Единаесетгодишното момче Иван од Стајковци што вчера беше пријавено за исчезнато во поплавите пронајдено е мртво, информираат од полицијата.

Според последните податоци, оттаму се трага и по 14 месечно бебе, кое за време на поплавите се наоѓало во возило на обиколницата заедно со својот татко. Таткото успеал да се спаси.

Од полицијата информираат деа засега немаат информации за други исчезнати лица, но не ја исклучуваат можноста да има и други пријави за исчезнати.

15. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.693
    Допаѓања:
    79.837
    Screenshot_2016-08-09-10-33-08.png
    Затоа животните ги сакам повеќе од луѓето. :l: Без разлика дали сликава е навистина од Скопје или не, сепак покажува нешто многу убаво. :)

На kosmodiks, Capricorn96, Bloom19 и 13 други им се допаѓа ова.
  16. Victorian

Victorian Популарен член

Се зачлени на:
    4 јануари 2012
    Пораки:
    1.042
    Допаѓања:
    6.006
    Не е најголем проблем ама ќе може ли да се стави едно копче како "делумно ми се допаѓа" на фемина?!
    Затоа што ја "лајкнувам" секоја нова информација + за поддршка, ама морбидно ми е малку кога во постовите има информации за број на мртви и исчезнати.

Пред да ме нападнете дека сум безосетно говедо што се фаќа за небитни ситници: не сум во можност да волонтирам, а донирав колку можев.

На summer-lover и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.853
    На колешка од Кисела Вода која се јавила во водовод и канализација да пријави дека долниот пат од куќата и е поплавен и побаралае 2000 евра за да дојдат да испумпаат ??!!!!!
    Сте чуле за вакво нешто ?

На cresa-jagoda и Sesil им се допаѓа ова.
  18. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.928
    Ратни профитери... секогаш ги имало и ќе ги има.
    Ваква неорганизираност во време на криза е ужасна... затоа и не е прогласена вонредна состојба во поплавените подрачја оти овие главучиве што ја „водат“ државава не знаат како да се справат со ова што се случи, и одат само за сликање и собирање поени. А можеше сето ова да се спречи, ама не, побитен е сопствениот џеб да се наполни и панорамското тркало да се направи. Арам нека им се парите што ги крадат од народот!

@referentka, ЕуроЧист мислам дека помага при испумпување на водата, можеби и наплаќаат, ама верувам дека земаат нешто симболично.

Лошо е што на луѓето навистина им треба помош, нема да можат со месеци да се оправат со ова што ги снајде. На лице место состојбата е алармантна, не знам колку навистина помага војската. Да се случеше ова во време на бивша СФРЈ, ЈНА ќе беше прва на лице место и верувам дека ќе имаше евакуација и многу помалку жртви отколку што има сега (а за жал, сигурно има многу повеќе од овие што се официјално објавени). Ова не е тажење за едно минато време, туку само реалност, како треба да биде организирана една држава за да може да реагира во вакви кризни ситуации. А ние потфрливме... и тоа како потфрливме....

На JuLleE, Rama, SV1911 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. ***nekoja***

***nekoja*** Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2015
    Пораки:
    496
    Допаѓања:
    873
    не верувам кој би барал пари зар во ваква ситуација пари ке барат ако е вистина срамота...

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    173.000
    Вчера чистеа со цистерна кај едно сиромашно семејство за кое знам дека нема 2000 евра за таква ствар..
    Нека оди колешката твоја и нека им се закани со тужба, нека повика малку, нека урла 10мин со барање да види ценовник на услуги кој што треба да го имаат..
    Како јавно претпријатие би требало да и го достават на увид, ако не упали нека седне 10мин на компјутер и нека пише на сите Сдсмовски медиуми. 100% без денар ќе и ја исчистат..

На SV1911, cresa-jagoda, Sesil и 2 други им се допаѓа ова.