Форумџика на годината

Повеќе од 20 загинати во невремето што го зафати Скопје

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 7 август 2016.

1. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Треба да се смени насловт на темата. Загинати се над 50 лица.
    И жално е многу..
    Вчера ни војска имаше нит некој од државата на испомош во Хасанбег.
    Немаат ни лопати, ни ракавици, нит храна, средства за хигиена. Куките се полни со вода. Нема цистерни за извлекување на водата. Катастрофална е ситуацијата..
    Имаше вчера на ФБ страната на групата пишано некој. Ако сакате да помогнете одете до местата каде што се случија поплавите и однесете им помош на врата. Пошто како што читам и добивањето на помош оди “преку врски“. Разочарана сум премногу...

На mssuniquee, ***nekoja***, Tanjamm и 10 други им се допаѓа ова.
  2. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    34.936
    Trgnav jas od doma so dete 2god,dve golemi kesi obleka,obuvki za bebe ,rakavici,krpi so cel da gi predadam na Crven Krst. Koga tamu,deca togas probudeni(11c bese) si se smeat,so tel vo race si pokazuvaat sliki. Im vikam da gi zemat kesite,koga edno masko mi vika,, nam prioritet ni e ova sto go citate ovde(ne ki ni kaza sto) obleka za sega ne mi treba. Mu velam,ne ja zemate!?!?! I on vika,,Pa ne,,. Me vratija direktno od punkt!!!
    Kava organizacija e toa vi se molam. Sramota!!!! Sega treba da prakam po avtobusi,a dali nekoj ima vreme,da ceka,nosam dete so mene,koga pred nos mi bea.
    Katastrofa!

На makedonkamak, Tanjamm, christinnn и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    20.029
    @LaDyDoLl,
    ако имаш фб, поврзи се со дечките од оваа група https://www.facebook.com/groups/530772140451538/, тие разнесуваат директно на загрозените семејства.

Црвен Крст не да потфрли и со организација и со однос овој пат, страшно нешто!

На Umbrella22, Annath, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  4. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.479
    Допаѓања:
    34.936
    Iskontaktirav,ke gi pustam po avtobus no ne znam koga ke mozam,zafatena sum i ne sum denovive vo grad.
    Muabetot mi e,koga DREMAT cel den na sred plostad,a luge im gi nosat stvarite do nos,neka gi priberat,a ne da mi se odnesuvaat kako od Mars padnati.
    Nepismena rabota!

На Annath, Victorian и Nausicaa им се допаѓа ова.
  5. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.227
    Допаѓања:
    77.603
    Седам на нет и срце ми се кине од тоа што го читам
    ВМРО-то си земале од донациите и ги носеле само кај нивни партиски членови. Се бира на кој да се помогне. Срамота и греота. На луѓето и куќи и покуќнини им се под вода и кал, смрди на нафта и канализација, болестите им се на врата, 3ца само вчера починале од срцев удар, а сите ние од дома, само си коментираме и ништо не правиме. Секој сака да помогне, но никој не сака неговите пари да завршат на погрешно место, а не за кај се наменети.

Затоа што очигледно држава и институции немаме, т.е. се пристрасни при помагањето а сепак тоа е наша земја, наши луѓе, ние треба да се грижиме за неа и за самите себе. Но сите заедно. Поединечно никој сам ништо неможе да направи.

Дајте да се организираме, да помогнеме, но дирекно на фамилиите што се загрозени.

Гледам на твитер дечките колку што можат се организираат, помагаат, одат на лице место, затоа што се злоупотребува помошта.
    Дајте да направиме план, да им се придружиме, да собираме парите на една сметка, да се купува што е потребно сега во првите денови по несреќата. Секој колку може, но да сме добро организирани, ако треба и од куќа на куќа нека се оди, да се расчистува, да се санираат штетите. Доброволци нека се пријават, за викенд кога сте слободни помогнете колку можете, секоја помош е добредојдена

После ке треба да им се помогне на тие луѓе при купувањето на покуќнини, срамота е се што имаш да изгубиш за 1 саат, а после никој да не сака да ти помогне. Да се активираме дијаспората, ако треба ќе се молиме, по 5 по 10 евра, да се собираат полека пари, толку многу не има иселени, пишете им на ФБ, да се помага. Луѓето се испреплашени, еве 3ца од срцев удар, се зборува дека жртвите се многу повеќе од 23, во некои села нема пристап никаков, тоа е страшна катастрофа

На makedonkamak, fallenangel, chocolade и 4 други им се допаѓа ова.
  6. HUNK

HUNK Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    1.028

Феноменот на ,,Водна бомба'' се случува насегаде во светот.Редок е но се случува.Истиот неможе да се предивиди и катастрофите од него се секаде големи..
    Затоа не ви држат политичките напаѓања за било кого.Кој и да е на власт,ова можеше да се случи и размерите ќе беа исти..

Последна измена: 9 август 2016
    На Dream-Girl, summer-lover, srcence1607 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    1.113
    На makedonkamak, christinnn, LollySky и 3 други им се допаѓа ова.
  8. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Ем ќе ни ги јадат парите, ем ќе не тепаат. Ебем ти државата проклета

само стапот за вакви

:D

На Tanjamm, LollySky, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.096
    Јас го гледав ова и сакав да пишам и да ве прашам нешто. Ама си реков ајде да не провоцирам.

На cresa-jagoda и Victorian им се допаѓа ова.
  10. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    1.113
    Уште потрагично што ниту еден од нашиве медиуми ова не го пренесе...
    За мене ова е неоправдано однесување.Во време кога секој на секого треба да си помага,кога им е најтешко,кога се изреволтирани(што верувам дека со право се!) -да дојде некоја будала да ти се "испонаша" на ваков начин -СРАМОТА! Во ниту еден од нив не видов никакво сочувство кон луѓево.

@buba4e89 прашај :)

На makedonkamak, Tanjamm, SV1911 и 4 други им се допаѓа ова.
  11. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    7.475
    Мислам дека 24 вести го покажа:(

12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.268
    Допаѓања:
    157.701
    Олујата беше што беше.
    Не знам колку од вас реално биле таму.
    Сите одиме на работа, ама од солидарност зимаме слободни денови и се менуваме.
    Зошто?
    Зошто институциите не си ја вршат работата.
    Тоа што се случува таму во најмала рака е ГРОЗНО!!!
    Да не мешаме политика и да бидеме солидарни? Не е возможно, едноставно не е.
    Грујо треба да се удави во првата тиња.
    Мајки плачат за пелени, луѓе без инсулин, луѓе без лекови за тироида, срцеви болни без лекови. ГЛАДНИ луѓе. Луѓе на кои им паѓа моралот, желбата, мотивацијата.
    И многу повеќе удавени, многу повеќе, траорна глетка. Не се само 22ца.
    Се што гледате на ТВ нема допир со реалноста. Луѓето се третираат како стока, се чека прес да се даде малку храна и вода и после повторно голгота.

И знаете што? Одвратно е.
    Одвратни ми се шарените плукачи ко Инес Ефремова, немрдната од удобноста, јавен плукач и човек без морал и етика, но и разно разни дудлачи на владеачката партија кои ги бранат, исто така немрднати од удобноста на својот дом и работно место. Пишуваат небулози брз додир со реалноста, фокусирани само на политичка пропаганда.

Се е за публицитет и јадење трици, тоа што таму се случува е за плачење. Траорно е...траорно...

Лута сум на својот народ и не можам да го препознаам.
    Одвојте од вашите слободни денови за по Халкидики и некој денар од вашиот одмор и помогнете, не бидете исти...

А Еурочист да намалат со рекламите за пумпи и чистење, а и реплек хубо маркет, НЕ Е ВРЕМЕ ЗА ПРОФИТ ТУКУ ЗА СОЛИДАРНОСТ. Арам да ви се парите.

Последна измена: 9 август 2016
    На dunika, LivingGlam, darcy и 20 други им се допаѓа ова.
  13. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Драги мои, се е политика. Доста веќе со тие лажни морализирања. Точно, дождот беше природна појава со непредвидливи размери, меѓутоа точно по име и презиме се знае кои се тие што парите кои требаше да се наменат за подобрување на инфраструктурата ги фрлија на непотребни проекти како Скопје 2014, притоа секако задржувајќи дел во џеб. Точно се знае кои се тие што требаше да изградат атмосферска канализација со соодветен капацитет која би ги прифатила водите од врнежите. Да изградат потпорни ѕидови на местата кои се потенцијални свлечишта. Да го предупредат населението навремено и да извршат евакуирање. И откога бидна што бидна, барем да се справат со последиците како што треба или барем да сносат одговорност за својата неспособност.
    Алал да им е на Албанците од Хасанбег што ги исвиркаа и испцуја Коце и Грујо. А срамота за сите оние полтрончиња што и по сето ова што се случи, сеуште им наоѓаат оправданија.

На darcy, makedonkamak, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  14. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Претпоставував дека не е вистина и така испадна. Немам никаква врска со владеачката прија да напоменам, ама знам што гомна се овие од опозиција

http://puls24.mk/mk/vesti/go-doprea...o-zagrozenite-podracja-da-pravat-haos-i-nered

На butterfly* и HUNK им се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.688
    Допаѓања:
    35.598
    Ова ВМРО-овскиве полтрончиња се за греота. Срамота сте бре луѓе. А и проѕирни. Сите сте ко’ програмирани со пацифистичките апелирања: да бидеме солидарни, да не мешаме политика. Really? Во нашава држава се е политика. А и вие... како не ви е срам. Длабоко во себе знаете дека ВМРО-вциве се виновни за оваа катастрофа, ама ги браните. Пу бре!!! Бескичмењаци! Штета за вас што не можевте и овој пат Бранко или Зајко да ги окривите. Ехееее, колку лесно ќе ви беше.
    Среќа што работиве излегуваат во јавност за народот да ја знае правата вистина. Ех... жално што не можете да ја спречите вистината да излезе во јавност. Како шило е. Боде.

Ќе гледам да успеам да сликам (ако сеуште се гледа) една цевка од атмосферска канализација во мојата улица која е во изградба. Да видите колку “квалитетно” се работи кај нас.

Бтв... Ние веќе четврти ден сме без вода заради пукната цевка поради несоодветно обезбедено градилиште. И? Никој ништо не знае! Одговорноста ја префрлаат на друг. Се прашувам колку дебело потплатил инвеститорот за да му дозволат да гради на тој начин со несоодветно обезбедено градилиште, притоа загрозувајќи ги животите на околните станари. Чиста среќа е што немало човечки жртви.
    И вие ќе ми речете времето е криво? Да не мешаме политика? Абе ај!!!

На iloveyou29, galapce, НаталиЛили и 13 други им се допаѓа ова.
  16. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    261
    Сρам да им е на оние κои ја κρадат помошта последно да им е во животот она што го земаат, Господ Исус Хρистос да им земе дупло од тоа што го земаат, сρам да им е.
    Сочувство до семејствата на починатите.Бог да ги пρости.

На iloveyou29, theowndemon, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    7.475
    Тешко тој што има мака:(

18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.268
    Допаѓања:
    157.701
    И да се дополнам, моево не е читано по интернет, ниту прераскажано од некого.
    Заглавете се до половина во кал и видете ја реалноста, за да ве запече душата.
    Не мислам за ничие добро да ширам позитивна пропаганда дека институционално совршено си ја вршат работата, кога не е така.
    Базична организација недостига. Не е време за ПР и вадење од говна, кога навистина има луѓе до гуша во говна.
    Да имаше способен кадар во Грујовската армија пиц-пец ќе се направеше организацијата, ама сериозно има недостатоци, не може да се одговори соодветно на потребите, а има капацитет со соодветна организација.

За природната непогода бидна, да речеме НИКОЈ не е крив. Ама сега? Луѓе... ве молам... сериозно ве молам.
    Одиш, не знаеш кај да одиш, не знаеш кому да помогнеш, не знаеш што да направиш, зошто нели, одиш на лице место. Прашуваш, луташ и се жртвуваш себе си, голташ солзи, се трауматизираш и не се жалиш. И гледаш екипа политичари како се буткаат и се сликаат, со празни муабети... НИШТО непроменето од вчера...

Црвен крст немаат координативно тело, немаат оперативен план. После се ова, треба да летаат со откази еден по еден. Храната се краде и бесправедно се дели токму заради недостатоци во ова. Луѓето не можат да дадат помош, токму поради ова. Затоа што верувајте не знаете што да правите и каде да одите кога сте самоиницијативно таму. Правите, не дека не, ама знаете како е? Како времето да стои и немате моќ да ја видите промената која цел ден се трудите да ја направите.
    А реално, ОВА НЕ Е РАБОТА НА ЦИВИЛОТ ГРУЕВСКИ И БИЛО КОЈ ПРЕМИЕР ИЛИ ПОЛИТИЧАР ИЛИ ПРЕТСЕДАТЕЛ, ТРЕБА ДА ИМА ИНСТИТУЦИЈА ПОЛНА СО ПРОФЕСИОНАЛЦИ КОИ И БЕЗ ПОЛИТИЧКИОТ ВРВ ЌЕ СИ ЈА ЗАВРШИ РАБОТАТА БЕСПРЕКОРНО!!! Зошто камери? Зошто карања пред камери? Зошто се дели помош само со уклучена камера?
    Многу, многу прашања...

АРМ ја ослабнаа стратегиски, а во случајов е најнеопходна. Функционира половина од капацитетот што го имаше. Да препуштеа на нејзината моќ со нејзиниот поранешен полн капацитет и тие луѓе таму, а не на ебаниот Црвен Крст кој не е ни до пола од тоа што го паметам, ќе беше се поинаку...

Нека биде вашиот татко, вашата мајка, вашиот брат, вашата сестра, вашето дете, вашиот маж, вашиот дом, вашиот живот...да видиме како ќе боли...

Не верувам во она што ќе го видам од медиуми, верувам во она што ми го виделе очите.

На Annath, darcy, theowndemon и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Olgica.bu

Olgica.bu Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    261
    Во вρемето на κоја политичκа паρтија се гρадеше обиκолницата, мислам од самиот почетоκ па се до изгρадбата, ВМΡО ДПМНЕ или СДСМ?

20. anaja1

anaja1 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.651
    Допаѓања:
    7.475
    Мислам дека Трифун Костовски ја правеше.
    Ако грешам,некој нека ме поправи