Поврзаност меѓу насилно однесување и насилство врз животни

Дискусија во 'Психологија' започната од theowndemon, 25 септември 2021.

1. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    9.124
    Ај риба, мислам дека кога ќе ја уловиш и пуштиш во вода, не ја повредуваш, може да преживее (може грешам, не сум риболовела никогаш во живот, ниту рекреативно). Ама животно кога ќе го убиеш, готово. Нема назад. И све ради дружба.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  2. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.905
    Допаѓања:
    25.568
    Не знам дали убива . Кој и да улови дивеч , секогаш го делат меѓу себе , не е дека донел цело диво прасе дома . Само мал дел , што можеби и воопшто не го убил вујко ми . За риболовот знам дека уловува риби , бидејќи некогаш и сам оди на риболов ( ма да и таму повеќе со друштво оди ) и знае да донесе малку риби ( околу 15 најчесто ) ..

@Abel малите рипчиња ги пушта назад во вода секогаш . Само оние големите ги носи дома .

Е сега , од психолошка гледна точка , не знам дали спаѓа во убиец , бидејќи на лов никогаш не сум била со него , и не знам дали некогаш убил всушност диво животно , освен риби .

А за односи со луѓето , генерално повлечен лик е , никогаш не дигнал рака ниту повишил тон на некој . Сите кучиња до сега ги чува како да му се браќа а не миленичиња .

Последна измена: 27 септември 2021
  3. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Da nasilni se.
    Imam 3ca sosedi, zabegani so puski lovdziski.Zakani po zivot od tip,palenje ,bombi itn.
    Posle lov slobodno mi seta na ulica so puska na ramo.
    Normalno tie ? Ne veli prijavi,ne sme normalna drzava.Nema koj da me stiti,osven da zemime site doma puski pa da se presmetame ko vo kameno doba,

На Miss666 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Да не бидеме буквалисти.
    Според насловот на темата
    -едно е да не сакаш животни затоа што: се плашиш, имаш негативно искуство, имаш алергија и сл.
    -друго е да го убиеш зошто можеш без никаква друга оправдана причина.

5. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.626
    Допаѓања:
    9.124
    Знам да, не ни мислев така. Но верувај ми дека луѓето и нивните миленици со кој сум била во контакт просто биле одувек крајно навалентни што дополнително ме доведувало во хистерична состојба. "Погали го бе, погали го, нема да те касне, глеј како ти скока". Често сум сакала нив да ги устрелам попрво отколку милениците. :(
    Затоа и пишав, и покрај бескрајно непријатните ситуации во кои до стоедноиназад морам да објаснувам зошто не сакам да се љубам со пекинезер, никогаш не сум посакала да убијам/мачам/удрам животинче.

6. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Види сега и јас сакам многу животни и сум имала и имам, ама и јас не ги бакнувам и потполно те разбирам.

7. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.491
    Не се работите така црно - бели.
    Во минатото нашите претци за да го дополнат ланецот исхрана ловеле дивеч. Тој инстинкт претставувал нагонска потреба за преживување. Од друга страна, денешниве ловци тоа го прават рекреативно, што не го гледам како опасност бидејќи на крај месото повторно завршува на трпеза и го јадеме нивниот улов. Дали е од месарница купено, или уловено, не е важно, битно намената е таа.
    Кучиња и мачки не јадеме, затоа не ја разбирам потребата да се излезе надвор и брутално да се заколи куче, или отруе мачка. Имаше еден будала на времето, со црно bmw и затемнети стакла намерно чекаше мачки да поминат од контињерот за да ги прегази, му беше забавно. Тоа е веќе психопатија и треба клинички да се третира.

Последна измена: 28 септември 2021
    На kikkki и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  8. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.018
    Допаѓања:
    17.164
    A лавот, мечката??

9. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.374
    Не знам, не сум лав.
    Живеев нормално без месо 6 години.

10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    А од кај ви е информацијава дека луѓето не се месојадни животни?
    И ако не се, зошто имаме песјаци, кои се специфично дизајнирани за кинење месо?

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.018
    Допаѓања:
    17.164
    Тоа што може да живееш 6 години без месо не значи дека не си месојад.

12. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.374
    Добро. Јас можам значи имам супермоќ.

13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Немаш супермоќ.
    Сите можиме, ама неќиме.

14. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.374
    Па нели сте градени како месојади?
    Зошто да неќеш? Ете се живее.

На Need for Speed му/ѝ се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Омнивори сме.
    Можеме да живееме и со месо и без него.

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.018
    Допаѓања:
    17.164
    Јас ако се прашувам воопшто не би јадела месо и сега јадам со сила. Ако не јадам месо ќе треба да земам шака суплементи.

17. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.184
    Допаѓања:
    27.374
    Оти бе Ганс?
    Редовно правев к.с се ми беше океј. Дури и позитивен исход.
    @WildMk знам. Можеме. Пример лавот не може без месо. Не може на трева да е. Може лошо се изразив. Сакав да кажам, не е нужно месото.
    Дека има бенефици, има. Витамин Б12 пример. Јас само тоа пиев од витамини. Ама не знам, некако сум скептик за месо од маркет. А, во таква средина сум што само од маркет може. Немам фарми во близина. А, и некако психата не ми дава да јадам нешто веќе умрено и убиено. Не знам. Се вратив годинава на месо, ама пак не можам да го јадам толку редовно ко порано. Еднаш во 2 месеци и повеќе.

18. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.235
    Допаѓања:
    57.412
    Омнивори сме луѓето, а повеќе нужно ни е да јадеме храна од растително потекло. И кучињата се омнивори, ама ним задолжително им е месото во исхраната.
    Еве и гугл што вели:
    Humans are definitely omnivores. The best evidence is our teeth: we have biting/tearing/ripping incisors and canines (like carnivores) and chewing molars (like herbivores). Lastly, our closest evolutionary relatives, the chimpanzees, are omnivores.

И дигестивниот систем не ни е ни како хербиворите ни како карниворите.
    Верувам дека може и без месо да се живее, само мислам дека не функционира тоа за сите.

19. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.188
    Допаѓања:
    175.704
    Ако под месојад мислите карнивор - не сме то. За карнивор е неопходно јадење месо. Пример... Лав. За омнивор, не е. Омнивор јади ситуациски. Шо има то. Пример ние. И мечката.

И како омнивор кој избрал да не конзумира месо, не ми треба шака суплементи. Ни претходно, ни сега. Секоја "диета" можи да е нездрава, така и исклучок на групи на исхрана. Јадење на тие групи на исхрана не не прај по дифолт здрави, сем ако не пазиме како ги внесуваме. Така да, potato- potato е муабетов ако не е за здрава исхрана. Башка и офтопик е.

На senjorita-v и WildMk им се допаѓа ова.
  20. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.453
    За најголем дел од жените асоцијација за животни се кучиња и мачиња. Затоа и таа претерана сентименталност. Инаку, никогаш не сум убил животно, немам никакво задоволство во тоа, но редовно конзумирам месо и го сметам за исклучително здраво.