Поддршка за сите оние што сакаат да забременат

Discussion in 'Бременост' started by bik23, Oct 29, 2010.

1. Luni

Luni Популарен член

Елена Ристевска има јас одев на трансфузиологија кај неа ама не е пеачката хаха се изнасмеав....

2. Doktor F

Doktor F Популарен член

Здраво девојки, ве читам долго време, меѓутоа немам пишано.
    Имено пробуваме веке 9 месеци и секој месец е разочарување одново и одново.
    На почетокот не придавав многу значење, си викам ајде не бидува од прва се, но во последниве месеци сум толку разочарана кога ке добијам Од испитувања правев пап и брисеви се е уредно, утре правам хормони..
    Мм направи спермограм во Индус медика каде имаше проблем со подвижноста и го повторивме во Систина - испадна ок (12% брзи и 13 бавни), и ова не е најсјаен резултат но тоа е.
    Правевме и ехо на тестиси - Варикоцела која мм знаел дека си ја има но не и придавал значење. Бевме на преглед во Ремедика кај Мицковски советува операција и уште кај двајца др во 8ми и државна, советот е тој и као па опуштете се вака така истите муабети..
    Можеби е долг постот но ми требаше да се искажам некаде, мжне ми се зборува со никој на темава зошто не би можела да поднесам некој да ме сожалува..

Снегулк@23 likes this.
  3. blablaabla

blablaabla Истакнат член

Ne treba da se grizis nekoj sto kje rece, ova sto tebe ti se slucuva vo denesno vreme skoro sekoj vtor go dozivuva, ti i da zboruvas ili da ne zboruvas, cim ne ostanuvas trudna site zborat i pretpostavuvaat, poradi toa sto za zal vo takov svet ziveeme samo so ozboruvanja. Ima mnogu raboti najprvo sto ti treba da gi proveris za da go znaes problemot. Hormonite ispitaj gi, poslem vtoro ti preporacuvam HSG za da vidis dali ti se proodni kanalite. Ne se sekjiraj i ne se razocaruvaj za nisto, so naprednava tehnologija sto ja imame za se ima resenie. Samo pozitivni misli do pozitivni dve crticki:inlove:

Doktor F likes this.
  4. januari19

januari19 Популарен член

Во нашиот случај и кај мојот сопруг му најдоа варикоцела и успат тоа и лош спермограм. Нас ни успеа после 6 години по пат на инвитро. И јас како тебе после една година неуспех почнав да си шетам по болници и уште на првиот преглед според дијагнозата ни рекоа само со инвитро по природен пат не може. Нека направи операција не е страшна (ние жените и пострашни работи трпиме :D)
    Плус нека му дадат витамини сега има избор (мојот сопруг пиеше профертил, Биоактин и Нак) ако кај тебе е се ок (хормони, хсг, амх)
    Работете на случајот:D

5. Doktor F

Doktor F Популарен член

Пред месец дена почна си Профертил по препорака на Гурмешевски од државна и Мицковски советуваше да ги продолжи.. Чекам да поминат празнициве и да направи операција, сеуште се мислам дали на државно или во Ремедика.
    Планирам после хормони, хсг да направам, ке ве молам споделете искуства каде имате правено, каква е постапката и која е цената државно/приватно? (и каде во државна прават?)
    Ви благодарам девојки, поддршката тука и секоја споделена приказна многу ми значат

6. Doktor F

Doktor F Популарен член

Која беше кај вас дијагнозата од спермограмот?

7. januari19

januari19 Популарен член

Олигоастенозооспермија

8. januari19

januari19 Популарен член

Хсг правев во Систина ама ова 2018година беше околу 4000 ако не се лажам. А хормони секогаш на гинекологија си проверувам работат секој ден и нема гужва.
    Сопругот мој не направи операција ако не успеевме ни сега ќе си правеше и оро ќе играше :D
    Он идеше и кај Мицковски и кај Стефановски во 8ми Септември.
    Ако требаше да ја прави ќе ја правеше во 8ми Септември бидејки и док. Ни кажа рутинска операција не е ништо комплицирано. А во Ремедика тогаш ни кажаа за цена од 70.000 мкд.

tina2018 likes this.
  9. Angela*

Angela* Истакнат член

Pred 2 nedeli pravev hsg vo Sistina kaj Irena Suplinivska pominav brzo i lesno.Traese 2min i se oseka kako menstrualna bolka.Rezultati posle pola saat a cenata bese 6.900 den

Doktor F likes this.
  10. Doktor F

Doktor F Популарен член

Девојки здраво, направив хормони денес, уредни освен пролактинот малку над нормала.
    Сте имале ли вакво искуство и дали за оваа вредност сте пиеле терапија?

Attached Files:

11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

За терапија е пролактинот, ама се средува брзо. Исто и Тсх ти е малце повисоко од ‘идеално’. Консултирај се со ендокринолог, ќе ти даде соодветна терапија.

Doktor F likes this.
  12. kikikikirika

kikikikirika Популарен член

Види тука има цела тема за покачен пролактин, се надевам ќе ти помогнат искуствата на другите.
    Ти посакувам среќа и успех
    https://forum.femina.mk/threads/Покачен-хормон-пролактин-и-можност-за-забременување.5002/page-48

Doktor F likes this.
  13. Lady Leona

Lady Leona Популарен член

За покачен пролактин пиев Dostinex ,по шема докторот ми кажуваше, пред ИВФ , за забременување до10 требаше да биди пролактинот. Подолго време го пиев .
    А за тсх консултирај се со ендокринолог или на патофиза . Да се намали барем до 2.
    И не се секирај се средуваат хормони.
    Гуд лак

Doktor F likes this.
  14. marija24

marija24 Истакнат член

Дали некоја знае колку треба да е дебелината на ендометриумот за да може да се остане бремена

15. medena147

medena147 Популарен член

Последниот тест за овулација ми е од денес 10 ден од менструација.
    Дали е позитивен.

Attached Files:

16. Angella7

Angella7 Истакнат член

За да е позитивен треба Т линијата да е со иста јачина како С линијата. Најверојатно 11 или 12 ден ќе е овулацијата.

17. blablaabla

blablaabla Истакнат член

preku 9MM

18. medena147

medena147 Популарен член

А ова,знам досадна сум.

Attached Files:

19. Angella7

Angella7 Истакнат член

Ова да, позитивен е. Напаѓај денес и утре (fingers)

medena147 likes this.
  20. Anturium

Anturium Популарен член

Овој и тој горе последниот ги правеше денес така? Со колку часа разлика ти даде позитивен тест?