Доколку Влада прогласи вонредна состојба ќе треба да испрати противпожарни возила на терен, а државата освен возила за политичари нема ишто друго. Немаме ниту амбуланти возила.
Aaaхххаа, разбирам. Чим е густо НАТО го барате, а векот ви отиде бранејќи џихадисти? Не се споредувај со Словенија, сите плаќаат процент од БДП за тоа НАТО, а колку време е Македонија членка, а колку Словенија, и колку е БДП на Словенија, па колку на Македонија? На таа Србија само штета и правиме, постојано, со години. Словенија помагаше двапати овде и во други земји помага, ние ни дома не гасиме. Словенците имаат реноме, вредни како мравки, не трошат време да бранат терористи од Вагнер и муџи од Газа тие, нив секој ги цени и ги гледа како богови. Цела Европа им се пријатели на нив, цел свет ги почитува. Тие стоките што се сликале на браната со кренати раце, а поради нив хеликоптер не можел да наполни вода, да не ги убие, дали полицијата ги приведе? Нормално НЕ. Епа министерот треба да лета од фотелја, и директорот на шумско, еве вртам сега во Противпожарен сојуз на Македонија, не крева никој телефон, а од општинските сојузи броеви на сајтот не ни има, тоа се татковци и синови и роднини што примаат плата со години, а ти тука НАТО го бараш. Мицко војводата кај е? Ама ние не можеме ич ништо да изгасиме без помош од надвор, значи ли тоа дека било која земја треба постојано да биде присутна со пожарникари, авиони, пилоти тука? Па тоа чини пари бре децо и некој тоа ги го купил, платил, обучил пилоти. Романците си платиле за себе, Србите за себе, Словенците за себе.
Тања значи мајку му доста више, ни време ни место е за расправии и докажувања. Гори цела држава она се занесува уште и ги брани. Соземи се малку, кај е за нигде ти уште потпалуваш тензии. Иначе за пофалба ти е Стојанче, морам да кажам, чоекот праи се што е во негова моќ, ангажиран е максимално. Подметнати дека се апла очигледно е, Господ да ги казни кој и да се, толку штети предизвикаа, уништија све.
Стојанче поарно да си работеше на брод, и така бил „платеник“ за народов. Џабе гори по цели денови на 50 степени, за мочана плата, па и му љубоморат бедниците. Мене искрено ми е жал за Стојанче. Лавчињата кај се од ВЕМЕРО?
Не го бараме. Него чим сме членка, негова должност е да ни излези во пресрет кога е потребно нешто. Шо ако Словенија е постара членка? Нели сме рамно правни во Алијансата, рамо до рамо со сите сојузници? Или за овај послабиот не важат тие правила и услови, зошто плаќал помалку, ама кога треба да се опни некоја санкција ние први сме во расипување на односи со другите. Ние изгласавме за геноцидот во Сребреница против Србија оти Нато не натера со сила, а сега пожари НАТО не ни гасни туку Србија. Дволичност на дело. Другото со Вагнер Џихад бла бла не го коментирам, кој знае на шо мислиш, од пожари до Ал Каеда стигна. За политичарите и директорите виновни се тие твоите, 8 години беа на власт не мрднаја со прст. Мицко е 1 месец на власт а директорите немаат ни 2 недели шо ги смена. Реформа не се прави во 5 до 10, вината се бара во тие претходните шо упостошиле. Единствен директор шо остана од претходната власт е твојот Стојанче, едино ајде тој е за пофалба колку толку.
Да се засрами секој што ќе рече лош збор за Стојанче, срам и арам. Се правиме од дома патриоти, пееме бисер балкански и векови пеколни, а во реалност седиме во кафанче, со прст не мрдаме дур стотици луѓе остануваат без кров над глава и се ругаме на вистински патриоти. Стојанче ќе умрел за Македонија 2001, а еве го и сега пак во прв фронт се бори.
Имам тема за него отворено, бил платеник, не знаел изјави да дава. Мутав бил според овие „фемина богови“, така што еве им шанса, нека одат кај пожарите дење и ноќе, море не 50 степени, до оганот развива и 100 степени. Џабе се мачи човекот, алал му вера од мене, ама залудно се труди. Требало Французи и Германци да дојдат да му гаснат пожари на Македончето што се исмејава со Стојанчета и што 100 години не купило едно црево.
А кај виде ти јас лош збор за Стојанче да речам па си ме цитирала со овај. Кој знае шо прајш.. Де тоа Калето нека стегни ESC на тастатурата.
Јас тебе не те спомнав, (го грешка дупол цитат направив, извини) општо зборам, некои што се исмејуваа со Стојанче изгледа ги препознаа во нивните средини, ги нема веќе на форумов. Тоа ќе е „калето“, изговор за сите македонски аномалии. Додуша си пишал „твојот Стојанче“, не ми е син, ни роднина, ни сопартиец. Ако дошло до сарказам, веднаш нека си даде оставка човекот, не мора да гори на сонце, за да трпи навреди.
Нема да олади, не знае она како да олади. Не сака да олади. Ај се собрале партиските полтрончиња, нека се чукаат во гради слободно што друго знаат они. Нека си ги мерат силите. Пичку матер бе, ни за арно ни за лошо не бива, ќе се изедеме, тибам политикантиве тибам, ни политичари не се, срам за политиката е ова.
Не бе, калето нее виновно ама ич. Нека дојди тоа да гасни пожари сега а не Србија. Каква дволичност значи еј.. Не бе брат, не седам дома. Не ширам јас никаде русофобија. Можеа да гласаат "Воздржано" ама не, не смеат ќе се налутат шефовите.
Државата нема опрема за справување со пожари на многу места. Ние немаме ниту доволен број обучени пилоти, враќавме стари луѓе од пензија... Со црева за миење дворови не се гасат пожари од онаков размер. Едноставно е, има приомани што направија ршум а ние немаме опрема за да се спасиме и затоа доаѓаат на помош од странство.
Ако ми нагараш мене, не сум ни русофоб, ниту ширам русофобија, ама треба разумно да гледаме на работите. Ај да не завлегувам многу во такви теми, не е време за тоа да се расправаме дур на истокот куќи па и животи се губат.
Секако де, знаеме дека е така, секогаш се докажува дека не сме спремни и чекаме помош од други, никој не го оспорува ова. Проблемот е што а ваква елементарна непогода настане, одма некои како членкава тука се да промрчат, нели како сме неспособни, па почнува со НАТО прикаските, дека штом не го сакаме и не го почитуваме, не е должно да ни помага, небитни сме и сл. Па глеаш ете препуцавање партиски од штаб што ги учат се верглаат 24/7. Тој дел го коментирам. Место обединети сите да сме, они мора да се изедат. Поинаку не бива.
Зошто да се воспева Стојанче? Човекот страшно потфрли. Уште за Серта треба(ше) да си даде оставка. Каде беше во Есдеесово време? Каде е во Вмровско време? Само пред камери. Немаме доволно пожарникари. А и тие што ги имаме не се доволно платени. Немаме доволно опрема. Како коалиционен партнер во претходната власт, требаше да инсистира и да потегнува врски да се поправат овие ствари. Или истово да го направи како дел од сегашната власт. Еден пожар зема жртва. Кој нормален дозволува необучени луѓе да гасат?
Уште во 2021 година има текст во медиуми дека Пехчево нема пожарна воопшто, а е град. Селата Липково, Нагоричане, Ранковце и сличните имаат, Пехчево нема. И оттогаш ништо не е сменето, освен што некој гастарбајтер им купи опрема доброволци да гаснат пожари. Платите биле мали, немало пожарникари, немало црева, возилата се распаѓаат, пилоти немало, полицијата не фати ни еден пироман, шумското не патролира очигледно по шуми, сето тоа ти е производ на скапаниот систем. П.С. ги добив Противпожарен сојуз, се јавија од 3 - ти пат...А во секој град има такви сојузи. И? Па со парите за тие вработени што седат по канцеларии, колку возила ќе купевме? Господ здравје да му даде на Дачиќ што крева телефон на секакви, инаку да не се јавел, утрово не знам што ќе беше со Македонија. Да се коригирам, Словенија сега имала над 200.000 пожарникари доброволци, не е 180.000 како што стои од 2022 година. Значи нон стоп зголемуваат.
Ни го бараме, нит очекуваме нешто од НАТО… знаевме ние дека ќар нема да се има. Туку вие што се надевавте толку… Да не мешам политика во темава, жално е… ама се напнав.
Признал дека подметнал пожар, значи намерно опожарил. Приведен маж кој подметнал пожар во радовишко, го признал делото | NetPress