Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Покана само ако имаш/немаш деца

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од Snowflake99, 25 февруари 2023.

1. Snowflake99

Snowflake99 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
    Затоа што кога ќе кажеш дека нешто ти засметало сите ќе најдат причини и изговори да се правдаат. Верувам дека сме возрасни и секој знае што прави со своите постапки, од после не мислев така, не мислев вака не значи ништо.

2. TheMonica

TheMonica Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    70
    Јас и сопругот сме единствени во нашето друштво шо уште неаме деца и многу пати ни се десило да не не поканат на родендени па дури еднаш и на сватба баш зошо неаме деца

3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.820
    Допаѓања:
    266.951
    Не знаете да комуницирате.
    Ни ти не си најсовршена, човек си, правиш грешки, свесни и несвесни.
    Да ти се налути тебе некој, ќе сакаш да знаеш зошто и ако можеш ќе поправиш, или?

И на цц 20 години не сте толку возрасни. Можеби ти си, ама твоите другарки генерално не се.
    Сестра ми има 19, паметни деца се сите, ама возрасни?

4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.820
    Допаѓања:
    266.951
    Ова за свадба каква врска има со деца?

На Youknow му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Snowflake99

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
    На 24 години не сме деца сигурно. :) Завршени факултети, луѓе што работат на сериозни позиции од кои живот зависи на луѓе сигурно знаат што и како мислат со своите постапки, не станува збор за деца во основно што не мислат што прават.
    Едноставно не гледам зошто би оправдала што така ме одвоила, а и немам намера да молам за другарство. Кој како си одлучил. Некогаш делата повеќе кажуваат од зборовите.

6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.820
    Допаѓања:
    266.951
    Ти си знаеш, ти дадов предлог ако сметаш дека ти е битна другарката.
    Никој не е совршен, сама си свесна дали вреди или не тој разговор.

Ако е целта да кажеме дека е лоша итн. еве јас од мој аспект ти кажувам дека не гледам така, други ќе ти речат така е. Сите различно ги перцепираме работите и тоа е многу нормално. Само во темава гледаш дека нема едноумие, туку сите си мислат дека знаат што мисли другиот.

7. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    24.962
    Мене ова ми е многу важно.
    Си била свесна дека и' се ближи роденден, не си ја заборавила, си издвоила време, енергија и финансии и си и' купила подарок.
    Штом си се разочарала, си сакала да бидеш поканета. Звучи како да си looking forward на роденденот (не ми текнува моментално подобар израз на македонски за да објаснам).
    Твоето вложување наспроти нејзиниот однос многу кажува.
    Те разбирам зошто се осеќаш навредено и планираш да се дистанцираш.
    Џабе други ти кажуваат нивно искуство и примери кои се различни од твојов случај, води се според твоите чувства. Ако сметаш дека не ни заслужува да и' кажеш како се осеќаш поради нејзината постапка, не мораш. Можеби кога ќе примети дека те нема, еден ден ќе се заинтересира и ќе те праша што се случило. Може ни тогаш нема да осетиш потреба да се објаснуваш.
    Во секој случај, има валидна причина зошто чувствата ти се навредени.

На BlackNight, SummerGirl, Nausicaa и 7 други им се допаѓа ова.
  8. TheMonica

TheMonica Активен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2022
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    70
    Не не поканија на сватбата зошо била само за млади со деца и цела сватба им беше темацка(игралиште, кловнови и не знам шо), ни рекоа ќе ни било досадно зошо сме биле без деца

9. MissBreezy

MissBreezy Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2011
    Пораки:
    689
    Допаѓања:
    2.053
    Не гледам зошто не би поканила некој кој до вчера ми бил близок, а сега има деца (во случај јас да немав дете). Или пак, еве сега јас имам дете и да викам само луѓе што имаат деца, другите да ги исклучам. Не ми прави логика.
    Мое е да поканам, па оставам на личноста да одлучи дали ќе дојде или не. Доколку сум ја поканила личноста во неколку наврати, а не ме испочитувала да дојде, тогаш сигурно ќе размислам да ја исклучам од листа на поканети.
    Точно е дека се` почесто се случува, а објаснување зошто, немам. Веројатно некои луѓе прават селекција на пријателства откако ќе настапат животни промени. Ја разбирам фрустрацијата бидејќи и јас изгубив многу пријателства на сличен начин.

На SummerGirl, Skyler и Snowflake99 им се допаѓа ова.
  10. Snowflake99

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
    Точно. Изминатите 9 години немало роденден да си го пропуштиме, затоа и бев изненадена и навредена на некој начин.
    Ме разбра конкретно на што и како мислев. :)

На MissChievous му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Peppermintka

Peppermintka Истакнат член

Се зачлени на:
    10 мај 2022
    Пораки:
    410
    Допаѓања:
    1.903
    Навредливо е, имаш причина да се лутиш.
    Такви се луѓето денес, за секунда прекинуваат пријателства ако немаат некоја корист веќе како што имале порано. Не заради деца, сум осетила од други причини, така да не ме чуди и што вакви работи има и постојат вакви луѓе.

На Snowflake99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.045
    Допаѓања:
    55.378
    Ако сме искрени премногу е глупаво да не поканиш близок пријател ради имање/немање деца. :)
    @Snowflake99 Го имаш секое право да се лутиш. Ти едвај си чекала да и дојде роденденот, си одбрала поклон, само за да не си поканета "ради децата". Нејзино е да покани, твое е како ќе се снајдиш во врска со детето ако прифатиш. Ваљда нормални луѓе се доволно свесни и нема да ги земат малите деца во ноќен клуб, ако се плашат од тоа па не канат :D, но тоа било ланџ бар како што прочитав.
    Деца на блиска пријателка се како мои деца, и да не сум дечарка многу. Никогаш не би и рекла "не иди ти сега посебно ќе дојдиш оти со дете си". Освен ако самата не избери така, ама мое е да поканам, не знам што е тешко да се сфати тука.

Ако мислиш дека вреди доволно пријателството разговарај со неа. Ако почне да станува дефанзивна и да наоѓа изговори, се знае дека неа не ѝ значело толку пријателството како тебе. Страшно колку земаат здраво за готово луѓево денес.

13. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.815
    Допаѓања:
    23.384
    Јас мислам дека е сосема океј да не сакаш деца на своја прослава или свадба и да го потенцираш тоа, но воопшто да не поканиш некого затоа што имаат деца е безобразно. Луѓето си остануваат луѓе и кога имаат деца, не ми се верува значи. :|

На SummerGirl и Snowflake99 им се допаѓа ова.
  14. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
  15. Snowflake99

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
  16. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.124
    Допаѓања:
    20.279
    ОК, дека слични муабети и таму правевме :)

17. Rama

Rama Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2011
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    55.020
    Ми се случило добра другарка да не ме покани на прв роденден за детенцето, славеа два дена, ајде првиот ден беше во игротека, не ме покани, искрено и не се лутам за тогаш, како немајка би ми било досадно, ама наредниот ден пак ги имаше собрано другарките и соседките со децата дома, и ни тогаш не ме викна, а можеше барем тогаш да ме викне.... Поминаа денови, па и недели и почна да ме вика на кафе, и не и отидов ниту еднаш... Оти ми дојде преку глава секогаш да бидам онаа без партнер, без дете, и ајде ќе ја викаме насамо, да не ни "расипува просек", и да, истата оваа другарка не ме покани ни на свадба, ми даде изговор дека немало да поканува другарки, збор не и реков. Арно ама, после гледав слики дека сите другарки и биле на свадба и блиски и помалку блиски, уште и цд од свадбата ми пушти да гледам, и ај да не се караме збор не и реков да и се понижувам оти не ме покани, не сакав да и се молам и тажам оти ме излажа дека нема да поканува другарки а покани. И да скратам, години се дружевме никогаш не и пререков ни збор, ама ова со роденденот ја прелеа чашата, ајде таму, ми се смачи веќе од трчање отпосле да пополнувам време, не сум човек кој во лице ќе ти каже тоа што му смета, ама дека ќе се тргнам тивко тоа да:D само што, штета што моето тргање не трае засекогаш, ко будала некоја, на крајот пак попуштам, атер за долгите години:tmi::headbang:

На BlackNight, SummerGirl и Snowflake99 им се допаѓа ова.
  18. Snowflake99

Се зачлени на:
    15 мај 2022
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    5.721
    И јас таков проблем имам, не знам да се тргнам од луѓе заради годините пријателство што сме ги имале. И сега за ситуацијава, се премислувам сто пати.
    На тие не им трепнува око да се однесуваат како се однесуваат, а ние се премислуваме да не ги повредиме и дали да се оддалечиме.
    Се гледа по односот на овие луѓе дека не се искрени во пријателствата како ние кон нив.

19. Stormii

Stormii Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2022
    Пораки:
    340
    Допаѓања:
    995
    Млада сум за да се најдам во ваква ситуација. Делува непријатно и јас би постапила така што би редуцирала контакт и дружба со таква личност.
    Валидна причина е за да се налути и навреди некој.

На Snowflake99 и Rama им се допаѓа ова.
  20. en5

en5 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2022
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    2.739
    Да се навредиш е нормална реакција како што кажав на некоја страна поназад, чудно ми е како некој смирено би изреагирал на ваков игнор и уште оправдување за луѓе што вака правеле поделби и двоења.
    Нема што да се мислиш, токсично пријателство, му дошло крај. Подобро е да прекинеш пријателство, а не да имаш лажни пријатели што ќе ти прават лошо да се чувствуваш.