Колку е застапен политичкиот криминал во нашава држава? Дали до сега сте биле изложени на политички криминал или пак знаете некој настан каде што политичкиот криминал бил јавно застапен? На кој начин би можел да се намали политичкиот криминал? Сите мислења, ќе бидат искористени за еден многу битен проект кој што го подготвувам, навистина би ми помогнале доколку искрено би напишале ваше мислење и искуство на оваа тема. Поздравче
Поголем криминал од Грујо мислам дека нема никој направено.а на кој начин може да се намали политичкиот криминал? Така што грујо ќе се тргне од власт
Еве @Abeja . Да постот е провокација, провокација за дискусија Едно прашање до приврзаниците на Вмро, без провокации, без ништо. Дали ако еве на пример се потврдат криминалите на Вмро со факти, со се, би престанале да гласате за нив? Посебно прашањево за оние на кои личната егзистенција и зависи од партијата? И прашање за оние од Сдсм... Дали ако оваа партија ги повтори криминалите на Вмро (што реално, е многу можно) би продложлиле да гласате за Сдсм? Вака само слеп за стап, дали ви одговара да ве лажат и да верувате колку да си докажете на себеси дека сте добри луѓе, што верувам дека сте, на сметка на тоа што, еве, не сте нашле друг излез. Или постои онаа друга категорија која е свесна за криминалот, па дури и го прават, па моралот отишол во курац.
Ја ќе ти одговорам, како тотално аполитичен. Нема да престанат да гласаат, пошо имаат интерес. Нив у глава им е, ако падне владата, оној комуњарот ќе ми го земе работното место, да не е подобар од мене? Па нека ме крадат овие, барем сигурно работно место иам. Македонецот нема образ, уште кога ќе видиш дека шеруваат по фб дека сме најдобра економија, јасно ти е дека образ нема. Ај да речеш да е пратеник, директор, да зема 20 000 евра годишно за патни трошоци, да членува у 300 комисии и да праи будала од себе. Тогаш е очекувано, тоа му е професија, да лаже народ. Али овие шо земаат 20 000 плата и се поклонуваат на организацијата, се смешни, да не употребам потежок збор ќе се навредат.
Koj stasa na vlast od'91 pa navamu i gi iskina gebojte na drzavava,nema nevini site kradeaa. P.S.Tito je krao al je i nama dao,ovi kradi al nama nista ne daju!!!!!
@Priroden Многу добро кажано. Уште вчера и напишав на @Magnolija дека нема да одговорат, а се знае зошто.
Партиите се на граѓанството, нешто многу повеќе од Никола, Заев, Бучко, Стевчо, Радмила и др. Народот казнува и народот наградува. Лидерите им се потчинети ним (граѓаните, членовите). А криминалот е за судството. Членството, симпатизерите (гласачите) се тие кои од најниско ниво преку партиските органи ги бираат лидерите и функционерите во партиите. Барем така е во нормални партии. Е сега, кога на ДПМНЕ му се случија криминалите на Љубчо, Пауновски, Ламбе и уште некои кои беа осудени на робија, членството не се откажа од пратијата, туку смени цело раководство и на чело дојде Груевски кој потоа како кугла кегли ги разби и Шеќеринска и Бранко и Заев. Од друга страна Заев официјално ја прее*а државата со Глобал, криминал бајаги тежок, беше помилуван од Бранко и пак лично тој победи во Струмица. Плус Заев не им дозволи на членовите да бираат преку партиските тела туку тој лично бираше функционери и членови во партиските органи и еве сега со сето свое криминално реноме се надева на победа на избори во април 2016-та. Ете ја категоријата чиј морал отишол во курац и која свесно поддржува криминал.
@corto.maltese ахам, значи затоа Гордана од Комунистичка партија премина во Вмро? Добро еве, евентуално, ако се докаже дека Груевски е одговорен за криминалите, заедно со компанија, нема ли да се чувствуваш изневерено од луѓето за кого си гласал и кого си ги почитувал. Или ќе одбиваш да ја видеш вистината каква што е. Нели малку оваа влада сега ти наликува на Титовото време со тоа вработување на партаџии, со цензури, со закани? Исто ми се неморални и сдсмовците кои чекаат да смени партија за да добијат работа. Дали тогаш тие би ги осудиле лошите водачи и би си ја чукнале главата? Во едно прашање, ме интересира дали одбивате да гледате што се случува на сметка оти тоа не сакате да се случува?
Вмровците не ги прашувај , нема никогаш да ти одговорат , све ќе шетаат околу прашањето или нема воопшто ни да пишат , не за друго , еве илјадници факти и докази дека се криминални вмро и уште го бранат Грујо , а за гласање ќе гласаат за вмро оти мора да си ги задржат работните местата што им се партиски добиени.... Али еве за Сдсм , ако ги направи истите работи ќе биде моментално сменети , сега веќе му се дава втора шанса ( пошо правеа глупости пред 2006 и офц. беше сменет Бранко од лидерство поради тоа , за разлика што сега овие на власт за своите глупости се прават на Тошо..) и ако не ја искористат , нема веќе никогаш да бидат избрани, или на крај ако не сдсм и не вмро тогаш албанците ќе ги гласаме...
Со прашањава ко да си од Павел Шатев, Сорос, и по малце Телеком. Сезона на анкети да не е? За Јанкуловска не знам која ти е поентата. Менување партии има постојано и нема ништо страшно во тоа. Поради интерес или идеали и побуди, небитно. Менуваа и Иванов, и Жерновски и Стевчо и Бучко и за дел од народот си се во ред, за дел не. Што се „тиче“ тоа ако било кој лидер биде осуден за криминал, нормално е членството да биде разочарано и да се чувствува изневерено, но треба да биде свесно дека тоа го има јажето од гиљотината во раце. Затоа има дебати по месни комитети, оттаму во општинските комитети, па од таму искачаат делегати кои резултатите од дебатите и евентуалното незадоволство демократски го искажуваат на изборни собранија, конгреси и собири на највисоко партиско ниво. Така функционираше ДПМНЕ, видовме во Куманово така и продолжува. Се почитува статутот на партијата и пред се симпатизерите. За жал, членството на СДСМ поради ним познати причини немаше шанса демократски да бира и менува, и еве, ги претставува лидер со лузерски менталитет и криминално минато. За титово време не знам ни како се владеело ни ништо, знам само дека денешна СДСМ со документ е официјален наследник и делумно конзерватор и имплементатор на идеите и политиките на поранешната титова филијала на КПЈ во Македонија. Ете го одговорот кој сака да практикува владеење, што би рекла ти како во титово време, со закани, уцени и без избори.
^ Еве на пример Хусеин Барак, Путин, Севернокореецон, Ердоган, Џинпинг и многу други, па и Груевски иако политички е далеку светлосни години зад нив. Веројатно е дека во нивната политика има криминал, нечовечност, егоизам, ама сето тоа е зад огромниот параван наречен национални интереси. Затоа и добија и добиваат доверба. За разлика, овде имаме еден политичар-претендент за лидер кој башка криминалното досие, заговара тотална федерализација, албански за македонски дечиња во градинка, виткање кичма пред Грците, јадење живи луѓе, омаловажување на народот со најниски зборови, лажење на јавноста за посети на државници и многу други глупости. Работата е во тоа што умешноста да се замаскира политиката каква што е создадена со сите свои прљавштини ја имаат политичарите. Додуша, некои ја немаат таа умешност и затоа се вечити лузери.
@corto.maltese Ти како да се изнервира малку? По првото твое избувнување и напаѓање сфатив дека нема потреба да читам нешто од маж што наликува на жена во ПМС. Во врска со анкетава, хм, интересно ми е да разгледам партиски типови како социјален експеримент, кога веќе не можам како рамо до рамо луѓе. Инаку, те прашав како горд вмровец да ми одговориш на прашањето, посебно имаше за сдсмовци, ама нели, партиец, мораш нешто да одговориш па макар да е бам бам и некои досадни историјати. Баш си воспитано кутре.
Ти одговорив фино лепо културно, детално, со опции, сценарија и све, викам ај семинарска можда спрема штом волку запиња кажи па кажи, ама ете цело време тебе не ти требал одговор туку ти требала „пажња“. Ете ја доби. И од мене, а ваљда и од душтвото во штаб коа ќе им раскажуваш како му го спушти на еден горд вмровец на нет
Vlado Georgiev Cernozemski August 18 at 4:36pm · NA 6-XI-2016god. Vo Amerikanskata baza "Bond Stil" koja se naodja na Kosovo, visokiot Amerikanski predstavnik Hojt Yi na masa stavil dokument so reformi koi "mora" da se sprovedat!! Reformite opfacaat se sto se sluci od togas do sega i sto ce se sluci do golemoto finale PROMENA NA IMETO!!! Izborite 2016, dramaticnostite proprateni so neuspesno pravenje na vlada od strana na pobednicite na izborite, gradjanskite protesti ZA UNITARNA MAKEDONIJA , pa duri i slucivanjata na 27-IV se samo del od scenarioto koe Li go stavil na masa, a dvete najgolemi nasi partii go potpisale i sega go sproveduvaat strucno bez greska! Mala zamerka Yi imal samo zosto nekoi od pratenicite bile povredeni na 27-IV, ama toa e opravdano so faktot deka narodot ne smeel da znae za dogovorot, vo sprotivno planot bi padnal vo voda! Znaci strucno izrezirano i uste postrucno sprovedeno vo delo!! Nie od 27-mi sme planski zrtvi, zosto togas trebalo tocno da se vidi koj nema da mu ja misli i ce pojde i u zivo da ja brani prodadenata cest na drzavata i istite tie da se eliminiraat so apsenja, progoni i teski krivicni optuznici. Vece ni se spremni scenarija i sto se moze (treba) da ni se sluci vo zatvor! Zatoa ne mu ja mislete mnogu, za begalcite, za Tiranskata, dogovorot so Bugarija, imeto..... Se toa e vece reseno, samo sto si pravat majtap so site nas!!! Sto mislite, zosto ludiot pravi sto saka? A zosto "cesnite" so prst ne mrdaat da go sprecat!? Ova se znae sekade na strana, samo vo Makedonija ne se znae!!! PS. So iznesuvanje na ovaa vistina svesno si go stavam zivotot vo opasnost, ako nenadejno nesto mi se sluci na mene ili na moite bliski, toa e rezultat na iznesuvanje na vistinata!!!! ZA SE POSTOJAT DOKUMENTI !!!
Тие што се политичари во фиромија и сл., само за организиран криминал ги бидува. Затоа сакаат да бидат на власт и до последен нокт се борат за неа како животот да им зависи, за да го реализираат својот единствен потенцијал. Додека политичкиот талент и умешности им се рамни на нула, со нив можат прости луѓе да залажуваат, па ете ја и причината зошто со прст не мрднале 30 години дури образовниот систем го пробива дното.