Помислувам на самоубиство

Discussion in 'Психологија' started by cresa-jagoda, Jul 22, 2021.

1. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Кога си во една депресивна состојба, секој проблем изгледа нерешлив, мегаломански и краен. Верувај дека е спротивно. Буквално има решение за се, колку и да звучи клише. Мораш да работиш со стручно лице. Би ти препорачала и психијатар и психолог. Суицидните мисли се производ од депресија, за која е пожелно да примаш лекарства. Со психологот ќе ја решаваш тематиката во однос на твоето битие, што на долг рок ќе донесе поголемо решение, справување, сознание и свесност.
    Буквално ништо не решаваш ако тргнеш по тој пат, каде нема назад. Не те интересира што ти носи животот?
    Не е лесен воопшто, ама има моменти за кој вреди и два пати да се раѓаш за да ги проживееш. А сигурна сум дека наскоро ќе ги почнеш и тие да ги проживуваш, за кои вреди всушност да живееш.
    Друго, себично е за твоето семејство. Верувај дека болката никогаш нема да се намали. Колку, можеби и дали, придонеле до состојбата во која си. Сепак си нивно дете.
    Со години сум живеела во страв, тага, паника, внатрешна агресија и мислев дека нема излез. Како па да не...Единствено ми е криво што не можам да го вратам времето, да си ја чукнам главата и да си речам, толку си била слепа и проста, што решението е буквално пред твои очи. Кога го дознав, тој период беше најдобриот кој некогаш ми се случил. Да можам, повторно ќе го искусам истото, само поради таа еуфорија на ослободување од сопствените стеги. Животот е онаков, каков што си спремен да го живееш.

Oneo, Annahope, Tanjamm and 7 others like this.
  2. calm-girl

calm-girl Истакнат член

Работата е што неколкумина ми рекоја дека не постои начин да се реши проблемот.

3. Linda24

Linda24 Истакнат член

Во самоубиство не гледам решение напротив си се казнуваш сама себеси за секој проблем има решение... Затоа постојат и психијатари кој може да ја решат ова црна мисла!!
    Животот е дарба од Бога не си го одземувајте сами има луѓе кој даваат милиони само да преживеат!!!

BlackNight, Need for Speed and elimkd like this.
  4. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Каков е тој проблем, што неколкумина ти рекле дека не може да се реши? И решението го гледаш во самоубиство, зошто друг сметал дека проблемот е нерешлив?
    Мислам, што конкретно па ќе решиш ако се самоубиеш?!
    Не ме сфаќај погрешно, не те напаѓам. Пробувам да сфатам каков проблем може да биде, а да нема излез.

buba4e89, joy1, Tanjamm and 2 others like this.
  5. Linda24

Linda24 Истакнат член

Апсолутно добро кажано и јас напишав погоре дека за секој проблем има решение

GrimTheReaper likes this.
  6. Sarence

Sarence Популарен член

Не сме ние тие што треба да се казниме, има господ, ако сме виновни тој е што ќе ни сервира што сме заслужиле, а ако се обвинува самата - ништо на светот не е достојно да го принуди човек сам себеси да се казни и тоа со својот живот.

Linda24 likes this.
  7. Linda24

Linda24 Истакнат член

И ништо и никој не е повреден од животот свој

8. BlackNight

BlackNight Популарен член

Мила, сите минуваме низ тешки периоди, порано или подоцна. Тој што ти рекол дека твојот проблем е нерешлив, верувај, не сакал ни да се потруди да ти помогне или не знаел како, па го рекол тоа не сакајќи да си признае.Некои нешта во животот се средуваат сами од себе, но е потребно време.
    Убаво е да разговараш со стручно лице, верувај не е клише. Професионално, во доверба и секако нема да биде некој кој ќе ти каже дека проблемот е нерешлив. Разговарај со родителите, сподели, ќе ти олесни.
    Велиш, си христијанка и свесна си дека убиството и самоубиството се грев, што е точно. Во овој контекст најдобро намерно би ти препорачала една литература достапна на интернет, христијанска, но многу податлива и применлива за секој од нас, верувај ми за кратко време ќе се смени твојата перцепција кон многу нешта. Читај по малку секој ден, има четива за секакви ситуации. Кога ќе почувствуваш дека надоаѓа бран негативност, наврати се на соодветните делови.Всушност ќе сфатиш од што произлегуваат повеќето книги за самопомош и колку се само реални овие поуки и во контекст на современиот живот со сите негови аспекти. Повели линк, верувам ќе ти помогне:https://www.preminportal.com.mk/pdf/Otac-Tadej-Duhovne-Pouke-Srpskom-Narodu.pdf;

Annahope and Sarence like this.
  9. Linda24

Linda24 Истакнат член

@calm-girl.. Moja topla preporaka ti e da si posetis strucno lice veruvaj kw ti pomogne site vo zivotot sme imale teskotii jas imam 24 godini od mojata 13 ta godina se soocuvam sekoj den so problem nov i nov ama ipak glavata gore si velam nikoj ne e dostoen za mojot zivot taka mila i za tvojot nemoj da mislis deka so samoubistvo ke reses nesto pred se ke bidat tazni tvoite roditeli tvojata familija a drugite duso pak ke si jadat ke si pijat tesko samo sto mlada ke si gnies pod zemja i ne znam dali si majka da znaes kako boli cedoto svoe... Najmnogu boli bolka da pretrpis za deteto svoe zatoa mila digni glava bidi jaka hrabra sooci se so sekoj problem ne dozvoluvaj ni eden problem da te unisti!!! Se nadevam deka nie tuka vo forumov barem malku te ohrabruvame te guskam mila :*

Arjanit2021 and mira.mira like this.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Гледам дека повеќето не ги сфаќате психичките болести, како болести.
    Ви се чини... некој така си мисли оти 'нема попаметна работа'.
    Не можеш да контролираш како размислуваш кога си психички болен.
    Мислите се само конечен резултат (манифестација) на милион разни хемиски процеси кои се случуваат во мозокот.

11. mira.mira

mira.mira Популарен член

Nema problem koj nema reshenie.
    Vo kolku sakas pishi pp I ke ti dadam minimum dve reshenija.

12. WildMk

WildMk Форумски идол

Едно е решението:
    Се посетува доктор.

Ич не чини кога луѓето сами си играат доктори

13. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Многу јасно пишува што е темата. Што сте запнале да тупите дали реално постоеле проблеми или не и да си правите бајрам на мозок?

Arjanit2021 and cresa-jagoda like this.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Воопшто не треба да постои тема во која рендом луѓе ќе делат 'совети' на суицидални личности.
    Колку и да се добронамерни советите.
    Ризикот да тригеруваат некого е огромен.

Не се игра играчки со вакви работи.
    Не би сакала некој да носам на душа... не знам за вас.

Panda00, Oneo, Annath and 3 others like this.
  15. Emotional123

Знаеш колку луѓе не сакаат/ не можат да одат на психолог или психијатар?
    Зошто да не пишат што ги мачи? Особено ако е крајна опција ова?

16. WildMk

WildMk Форумски идол

Знам.
    Ама знам дека ние, како лаици, можеме полошо да им направиме.
    Од тоа ми е страв.

Не викам да не си каже некој ако се чувствува лошо, ама како ќе одредиш каква утеха му е потребна во моментот?

Реков: И најдобронамерен совет, за некого може да е тригер кога е во толку ранлива состојба.

Panda00, Oneo, Annath and 2 others like this.
  17. Emotional123

Дали е ова идеално, најдобро, најпаметно? Не е.
    Но, дали би било подобро личност со суицидна мисла да не бара стручна помош, нема однос со најблиските и нема каде да искаже што чувствува? Ни тоа не е ок. Само треба добро да се контролира темава

eliesaab, cresa-jagoda and WildMk like this.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Ама кој ќе контролира?
    И како ќе контролира?

'Животот е убав'
    'Вреди да се живее'
    -за некого може да е тригер да го направи она што го намислил.

19. blue_lady

blue_lady Активен член

Во вакви случаеви треба да се побара стручна помош, не по форуми и социјални мрежи.

Panda00 likes this.
  20. eliesaab

eliesaab Популарен член

Ама сепак им треба некаде каде ќе се искажат. Замисли никој да не ги слуша надвор..? Реално не секој може да си дозволи психијатар (ако станува збор за ептен стресни настани, каде потребни се ад), голем дел од државните се исприватизираа и една сеанса не е под 1000 ден.

hermosa and cresa-jagoda like this.