po site relevantni dokumenti (izvod, l.karta itn..) albanci se 17,8% eve ja i kartata na R.M. oni ne se ni na petina teritorija na R.M. ZATOA E CELATA PANIKA DA SE NAPRAVI POPIS KOJ E ODNAPRED DOGOVOREN. inaku procentualno poveke se albanci od nasi iseleni vo stranstvo (dijaspora) !?
Дури не се донесе закон за попис како што треба, само бојкот! Очигледно само тоа дава плод во државава, инаку никој не го слуша народот.
ako nie bojkotirame (a ne sme slozni) albancite ke ispadnat nad 30%. p.s. jas mislam deka ne se ni 15%
Ако мнозинството бојкотира (а сме), податоците ќе бидат невалидни. Не се ова избори со цензус, ова е статистичка операција и си има други правила.
Веќе го презедовме тој ризик со референдумот и не се самоукинавме како народ. Во некои подобри времиња, ќе имаат значење овие постапки. И со бојкот и без бојкот ќе ги протнат договорените бројки, епа зошто да сум дел од нешто каде што реално нема значење мојот удел?
neznam sto da kazam pametno veke, ama mene me plasi onoj NONPEJPER vo bosna vrie kosovo i onaka e podeleno sever/jug A KAJ NAS MUVA NE GI LAZI
Пописот нема поента. Додека не им текне што направија за граѓаните. Ако воопшто им текне (тука спаѓаат сите партии што ни ја уништија државава). Политиката е зло, само за себе гледаат, народот што ги избира каде е..?
Точно, никој не е против попис кој ќе биде по сите светски стандарди. Попис без манипулации, политички штелувани резултати и сл.
На 20 јули ке биде објавен нов конкурс за избор на реонски попишувачи и инструктори. https://www.stat.gov.mk/Aktivnosti.aspx?rbra=305
Нема зададено временски период, всушност зависи од територијата која ќе им се додели. Затоа првата недела се препорачува да биде на терен подолго за сам да процени, кога се претежно дома (условот е еден во фамилија и полнолетен). Потоа сам си го одредува времето. Ќе има денови кога ќе биде 4 часа и ќе попише 500 лица и 100 станови, а ќе има денови кога тоа ќе го прави за 2 часа. Но како што кажав тоа зависи од динамиката на населението.
Супер, иако мислам дека и да немаше примено ќе ти обезбедеа од ДЗС. А дека ги помина првиот пат тестирањата сигурно повторно ќе те повикаат. Јас добив понуда повторно да учествувам, но заради првото искуство со државни институции, одлучив истото да ми е и последно. Не би повеќе такви ескурзии. Иако би било добро да стои во резимето, си добив супер клиенти од надвор. На сите старо/нови, државни и реонски инструктори како и попишувачи кои ќе учествуваат им посакувам успешна работа. На терен ќе биде динамично особено по првите 2,3 дена. Потоа ќе биде песна.