Попис 2021

Дискусија во 'Политика и настани' започната од DenicijaNaPetre, 25 февруари 2021.

1. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.243
    Допаѓања:
    57.500
    Кога е обуката за реонски инструктори и кога почнува пописот поточно?

На Dandra му/ѝ се допаѓа ова.
  2. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Пописот го планираат да биде од 5 до 30 септември.

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.243
    Допаѓања:
    57.500
    Се пријавив за реонски инструктор, а на одмор сум 21.08-28.08 па ако ме изберат ме интересираше да не ми се поклопи обуката со одморот, но досега не најдов никаква информација.
    Според тоа од претходно ко се планираше најпрво обука ќе имаат државните инструктори.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.425
    Допаѓања:
    22.089
    Па најпрво инструкторите имаат обука, за после тоа што го научиле да го пренесат на попишувачите и секогаш да помагаат додека тие се на терен..

5. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.243
    Допаѓања:
    57.500
    Нели има разлика од државни до реонски инструктори?
    Ова за кое се пријавуваме обичните луѓе се реонски инструктори, други се државните.
    Не знам, нека објасни некој ако знае поточно.

На day му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.425
    Допаѓања:
    22.089
    Ааа моја грешка. :)

7. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.243
    Допаѓања:
    57.500
    Писмените изјави дека не сме во работен однос и за познавање на работа со персонален компјутер сами можи да си ги напишиме?
    Другар ми ми кажа дека така направил.

На spacegirl92 и Stark им се допаѓа ова.
  8. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.425
    Допаѓања:
    22.089
    Да можете сами да ги напишите на компјутер и испечатите.

Инаку јас можно е да му откажам, сепак поважна ми е работата... и потребни ми се итни пари.

9. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.217
    Циркузот наречен ПОПИС може да започне!! :puke:

Извините, не сум дома!!

E77_cgzXEAAqOZ3.jpeg

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ^ANGEL^###

^ANGEL^### Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    12
    Здраво, дали некој знај кој се обврските на реонскиот инструктор и дали истиот излегува на терен со попишувачот, бидејќи се пријавив за реонски инструктор па во случај да бидам избрана..

11. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    25.587
    А кој се откажал од македонско државјанство ?

Никој !

Не верувам дека некој од печалбарите ( без разлика на која вероисповед припаѓаат ) се има откажано од македонско државјанство ( освен ако не им налагаат така во државата каде што живеат , односно имаат забрана за двојно државјанство во странските држави ) .

А на Македонците кој им забранува да се попишуваат , дури и ако не живеат во Македонија , дури и ако се откажале од македонско државјанство ?

За ова зборувам јас . Сами се истребуваме , не ни требаат ниту Албанците , ниту вето , ниту војна . Ние сме проклет народ , сеирџиски и завидлив , меѓусебно ќе се испоубиеме за некои небажни работи .

Оди попиши се бре човече , што ако не живееш тука . Имаш потекло од Мк ? Попиши се !

Ако утре нешто институционално ти " мрчат " , трап - кампањава на Груби . Голема да се направи , од мравка - слон , што би се рекло . Ама глуп народ , силна држава (facepalm) .

12. Kanya

Kanya Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2015
    Пораки:
    424
    Допаѓања:
    4.509
    Вие коментиравте па да одговарам поцелосно во однос на пописот.

1. Повеќе од 36 земји во светот, вклучително и неколку најпопуларни за мигрирање на нашето население не дозволуваат двојно државјанство, доколку сакаат да го добијат/или веќе го имаат тоа државјанство.

Мислам дека вие сте од Северозападна Македонија па можете подетално да ни кажете колку Албанци се отселени од Македонија, а доаѓаат само за гласање (попис само еден успешен имаме). И колку од нив кои живеат на територијата Македонија-Албанија-Косово-Србија поседуваат пасоши и покрај тоа што се гласачко се и одлучувачко тело на изборите во горенаведените држави.

2. Никој здраворазумен човек не би се откажал од сопственото државјанство на понапредна земја за да се попише како Македонец. Па за да не го прават тоа, направија опција сите оние кои го откажале МКД државјанство и прифатиле ново да можат да се попишат.

Е сега оваа опција е добра бидејќи ќе може да пресметаме колку/каде/кога и од каде се иселиле.

Но, проблемот ќе настане зарадни нејасното разграничување на вкупниот број на државјани. Во новиот систем не верувам дека ќе ги распределе точно, со цел Албанското население да излезе побројно и таму каде што не е. Така е наведено во законот. Не кажувам на памет.

Плус тоа го потврдува и носењето на новиот закон за добивање државјанства. Значи Албанците и иваа опција ќе ја злоупотребат во своја корист.

3. Бидејќи дел од работстс ми е статистички поврзана со надворешни земји, пред неколку дена, ако не трае и сеуште, започна пописот во Австралија и тоа самопопишување т.е. електронски.

Бројката за побарана помош од Балканските земји беше огромна, поради фактот што првата иселена генерација, нема доволно образование и знаење на англискиот јазик, како и доволно познавање на современата технологија. Не дека се неписмени туку не сите одат во чекор со технологијата.

Односно сите Македонци во дијаспората особено постарото население не може да се попише заради заради овие причини. Помладите генерации не верувам дека би сакале да се попишат.

4. И последна точка, од предходно планираниот попис за Април има неколку мали но значајни измени кои не ни одат во прилог како унитарна држава. Народот особено младината која се пријавува за пописничари не е наивна, затоа и кубурат со лица и ги продолжуваат роковите.

Имавме добра, една и единствена можност во Април кога се беше затворено, границите истотака беа затворени а и мерките за ковид на сила, да се направи најреален приказ без нереални бројки на Албанско население, ама отиде по вода.

Ама се извадија сите политички партии на ковидот, за да им го лижат г*** предизборно на Албанските политички партии. А бидејќи и закажан е за пред избори, отиде воз у кукуруз.

На Роберт 7 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.906
    Допаѓања:
    25.587
    Ти благодарам за појаснувањето , но навистина не знам кој им забранува на нашите исселеници да се попишуваат , ете велиш законски е возможно тоа . Секако , не сме сите компјутерски и технолошки гуруа , но и за тоа има начин , повозрасните исселеници секогаш можат да побараат помош од своите потомци , кои се повеќе запознаени со технологијата .

Од Западна Македонија сум , од Тетово поточно , и да ти кажам реалната слика е таа што доста објекти се празни . Баш имам комшии што живеат во Швајцарија , тука доаѓаат само за одмор на 2 недели и толку . Има можеби над 10 куќи само во маалото каде што живеам и едно маало подолу што знам дека се празни , доаѓаат само за одмори во Мк . Ситуацијата и за нив е алармантна со оглед на тоа колку исселеници и од кај нив има , НО има едно гоооолемо НО ! Кога доаѓа ред да има избори во Мк , тајно со автобуси доаѓаат и гласаат исселениците од муслиманска вероисповед , многу Роми исто така се попишуваат како Албанци ( а реално се Роми ) .. Сакам да кажам имаат слога и затоа државата ќе ни ја земат . Не се како нас . Очи си извадивме за Грујче и Мујче и не знам кој .

14. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Дечки знае ли некој какви прашања поставуваат на тестирањето , денеска ни се јавија дека во Четврток ќе се спроведе тестирање но ме интересира ако некој памти некое прашање чисто да читнам нешто што сум заборавил од демографија/статистика?

15. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.243
    Допаѓања:
    57.500
    @Larson на сите треба денес да им се јават? Мене никој не ми се јави.

Инаку нека кажат тие што беа минатиот пат отприлика какви прашања даваат.

На spacegirl92 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ева33

Ева33 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    1.686
    Допаѓања:
    4.217
    Ги имаат напишано прашањата некоја страна поназад.

17. Larson

Larson Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2017
    Пораки:
    891
    Допаѓања:
    2.021
    Врска немам мене ми се јави некоја жена и ми кажа само за тестирањето дека е во четврток од 9 часот , јас сум од Скопје претпоставувам секоја општина ќе ги извести кандидатите.

18. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.243
    Допаѓања:
    57.500
    Епа на здравје, сабота заминувам на одмор и ако се погоди тестирање во меѓувреме ми пропаѓа планот.
    А ако е в четврток секаде и ако ми се јават во дотогаш убаво ќе е.

19. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    6.425
    Допаѓања:
    22.089
    Ми стигна порака за утре да одам на тестирање, ама ќе им откажам.

20. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.243
    Допаѓања:
    57.500
    Ми дојде порака денес. Утре за тестирање. :)
    А за обука уште никакви информации. :smirk:
    Дали воопшто почна обуката по тестирањето пролетта и по колку време треба да е?
    Јас досадувам вака бидејќи со одморов ми е комплицирано, а сакам да учествувам во пописот. :?: