Попис 2021

Дискусија во 'Политика и настани' започната од DenicijaNaPetre, 25 февруари 2021.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.805
    Допаѓања:
    97.204
    Првото - тоа вештачки создадени нации и за украинците го велат во моментов кај што има војна,
    е од тој став бегаат многу дијаспорци, од ставот од Македонија постаро е само сонцето пошто е језив став малце и подгрева нетрпеливост и конфликти.
    За второто - оние што не се потпишале од дијаспора точно знаат кај тераат, а тоа е подалеку од тука, после се видено во државава, е малце смешно да очекувам попис со реални бројки, така што скрос ми е сфатливо зошто не се потпишале, едноставно за 15 мин потпис подобро шпагети ќе сварат, е толку им е гајле за крајните бројки и за попис кој безразлика на нивниот потпис секако ќе е нереален на крај.

На JuLleE, Lianna Anna, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.517
    Допаѓања:
    61.899
    Ана, со сета должна почит спрема тебе, ама не можеш ти некому да му кажуваш дали да седи или не на македонски форум. Исто не можеш да плукаш по луѓе кои оставиле цел свој живот тука за да најдат подобро место под сонцето. Секој за себеси. Секој кога се сели си знае како му е да отиде у странство и да почне од 0.

И да, иселениците апсолутно, никако, ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ не се криви што сме рекордери во загаденост, мито и корупција, шверц, беззаконие, безредие и црното под ноктите во светов.

Криви се тие што го довеле човек до тој раб на очај, да единствен начин да преживее е да бара чаре на друго место. Криви се тие што лапаат тендери со вртоглави бројки, а нас овде трошки ни фрлаат.

На ane.bella, Waverly Raven, Ambitious и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    22.706
    Абе има разлика од некој што е привремено во странство и од некој што 15 години живее во странство и веќе има и фамилија таму и државјанство и све. Може само да се сметаат вториве како број на иселени и толку, без да се навлегува во мажи/жени, верска припадност итн.
    Не пошто иам нешто против нив него само малце ги измрдува статистиките вака.
    Туку ако памти некој лани за локални испаднаа исто гласачи колку население...

Едит
    А и да се попишеле повеќе дијаспорци или не, тоа не го менува фактот у границите на државата кои сме и колку сме.

Последна измена: 30 март 2022
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.335
    Допаѓања:
    90.007
    И ова што го напиша нема никаква врска ни со пописов ни со национален идентитет.
    Никој не бара да ја сакаат државата,ниту дека се криви за состојбата во државата,ниту ги обвинува некој што се отселиле,туку да се попишат тоа што се,Македонци.Само тоа.Зошто сега со се нив сме 50 и кусур посто ,а реално да се попишале сме повеке.

На Idedemja, Ahoy и Tanjamm им се допаѓа ова.
  5. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.517
    Допаѓања:
    61.899
    И? Легитимен ќе е пописот? :D Нема да се штанцаат бројки, транспарентно ќе биде се, фер и коректни одлуки ќе се носат и нема да се некои задкулисни игри за виши политики во прашање?

Како да ти кажам дека луѓево се максимално разочарани и апсолутно немаат никаква волја да учествуваат во игри кои не се фер.

На Waverly Raven, Lianna Anna, Bezimenka90 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Wh@tev3r

Wh@tev3r Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.652
    И ова е наместено како се друго, можеле барем да дадат на регулаторна да средат со математиката им тргна добро последните 5-6 недели, толку немаат решавано последните 30г.

7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.805
    Допаѓања:
    97.204
    Што им менува на тие што се трајно иселени дали на пописот ќе сме 50 и нешто отсто или многу повеќе?
    Во душа се осеќаат ко Македонци и друго не ги интересира.
    Дека викаш само да се потпишеле, што им менува дали ќе се потпишат или не?
    Нели ти рече не е битен националниот идентитет, епа што има да докажуваат на хартија си се осеќаат така ко што се осеќаат и толку.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.767
    Допаѓања:
    22.706
    Мене лично повеќе ме засега колку Македонци сме у границите на државава, не вкупно. Оти ако добро памтам, тие "над 20%" или колку се однесува во државата, односно населеното место, не вкупно.

На Feminka22 и Осе им се допаѓа ова.
  9. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.485
    Допаѓања:
    13.729
    Кај да се свртиш Роми има, во повеќето градови, а како не пркнаа во бројки и статистика не ми е јасно на попис? Ти што мислиш?

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.898
    Допаѓања:
    186.736
    Попис -статистичка операција за пребројување на целокупната популација во рамките на една држава
    https://www.ilo.org/surveyLib/index.php/catalog/PC/about
    Го збореше некој ова пред пописот ама не беше битно.
    Ќе играме не лути се човече со правила од мал мозок, па после ќе се лутиме.
    Колку луѓе живеат во една држава, па биле македонци турци или кинези е небитно. Ако е битно, кој направил тоа да биде битно и со каква цел?:smirk: А целта нели, ги оправдува средствата.
    И дали, ако по 10 години, има на пример 100.000 кинези, ќе се збори кинески?:?:

На Ambitious, Billy Idol и Осе им се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.335
    Допаѓања:
    90.007
    Ке имавме пореален резултат колку македонци живеат дијаспора и колку учествуваат во вкупен процент,ние зошто се попишавме тогаш?
    И тие не се Шваби или Италијанци,Македонци се.Разочарани биле :mm:сега да ги жалиме треба ко Бугари што се идентификуваат.
    Нека не се попишуваат,нека не снема,па за 20 години кога ке бараат имот од наследство во државава,ке треба да го бараат во други држави,ке не нема.Немаш народ,немаш држава.

На Idedemja, Осе и Tanjamm им се допаѓа ова.
  12. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.517
    Допаѓања:
    61.899
    Точно. Ама нас секако ќе не снема. Затоа што играме како што ни свират. А ако не играме Украина ќе ни се случи. Тоа е нажалост.

На Осе и Bezimenka90 им се допаѓа ова.
  13. Wh@tev3r

Wh@tev3r Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    1.652
    .

Прикачени фајлови:

На Waverly Raven, Feminka22, Ugly Duckling и 2 други им се допаѓа ова.
  14. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.087
    Допаѓања:
    257.343
    Ами може и не сакаат да се Македонци, не се ни осеќаат како такви. Добар дел со две раце се откажуваат од македонското државјанство.
    Некогаш па и не ти се и кажува од кај си.
    Јас не знам зошто мислете дека е гордост да си Македонец, специјална раса па да не сме.
    Излезете од бајката.

Мене се уште ме боли за државата, ама син ми секако дека нема. Гајле ќе му биде и за пописот, бројките и слично.

На Bezimenka90, Lianna Anna и Mantub им се допаѓа ова.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.975
    Тие имаат слобода што сакаат да бидат, поточно сами да се идентификуваат. Ако јас земам Италијанско државјанство а се откажам од Македонско, каде и да одам каде треба да покажам документ јас ќе сум Италијанка. Може Косми да оди по мене и да вика - лаже кучката, од Босилово е ја знам, мајка и татко и тутун садеа за да и платат карта до Италија...како да ти кажам, небитно е. Никој не го занима. Само тебе.

На Аргентина *, Осе и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.866
    Допаѓања:
    36.542
    А зошто да не кажувам? Кога они можат да тупат дека сме биле предавници оти сме го смениле името, дека сме биле непатриоти иштотијазнам... А они патриотишта големи! Лицемерие до бескрај.
    Немам јас против тие кои зеле БГ пасош и си ќутат. Не се силат дека се не знам какви патриоти. Оние другине ми сметаат „патриотиштата„ со б'лгарски пасоши кои од далеку ја сакаат татковината и пукаат сеир. Допрва ќе видиме каква улога они ќе имаат во цел овој циркуз и трагедија која ни се случува. А ќе имаат!
    Да, имам право да мрчам и да бидам лута. И да ги нарекувам со какви сакам имиња!
    За државава и говната во кои сме, сите сме подеднакво одговорни. Разликата е што некој сака да се потруди да ја оправи, додека друг си фаќа патот и бира друга солуција ;)

На Осе му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.335
    Допаѓања:
    90.007
    Кој збори за државјанство и пасош?
    Од државјанство можеш да се откажеш ама ти си Македонка,ако не си,што си еве кажи ми?
    И син ти ке биде Македонец,Словенец никогаш нема да биде.
    Ке има словенечко државјанство .И јас имам хрватски пасош ама сум Македонка по националност.
    @Bridget
    Каква врска има пасошот,жити се.
    И албанците имаат македонски пасош,ама се Албанци.

На Ahoy, deskarada, poi и 4 други им се допаѓа ова.
  18. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.159
    Допаѓања:
    20.538
    Не е ИН да си македонец... ако речиш македонец си- ќе речат еве глуп патриот.... :D

На Idedemja, Waverly Raven, Amellie13 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.866
    Допаѓања:
    36.542
    Џабе им објаснуваш.
    Во сите држави постои национален идентитет, само нашиве гастрабајтери не го признаваат. Од пуста желба да бидат тоа што не се :D Трагично е уствари :(

На deskarada, Idedemja, Осе и 4 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.087
    Допаѓања:
    257.343
    Ова второто не знам дали и ќе биде Македонец. Зошто, оти родителите ли му се?
    Што сака нека се, како се осеќаат така.
    Искрено гајле ќе им е, дали воопшто и ќе размислуваат за идентитетот.
    Се иселиле и завршиле со државата. Еве може на гости ќе одат само. Толку е врската.

Последна измена: 30 март 2022
    На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.