Поранешниот премиер на РМ - Никола Груевски

Дискусија во 'Политика и настани' започната од OzzyAngel, 11 јуни 2010.

?

Какво мислење имате за Никола Груевски како премиер на РМ?

1. Позитивно

469 глас(а)
    42,4%
  2. Негативно

636 глас(а)
    57,6%
  1. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    :) :) :) Трагедија :D

Прикачени фајлови:

• hahahaha.jpg
      hahahaha.jpg
      Големина на фајлот:
      172,6 KB
      Прегледи:
      421
    На Seashell31, Twinkles, hello-kitty.90 и 6 други им се допаѓа ова.
  2. dragan4eDR

dragan4eDR Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    214
    Баш трагедија во пропаст ја носи Г*ујо државата :x

На 4rever.unique и makedonkamak им се допаѓа ова.
  3. dragan4eDR

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    214
    На eagle.eye и makedonkamak им се допаѓа ова.
  4. eagle.eye

eagle.eye Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    89
    Мрзам политика, но денеска откако мајка ми се врати од работа сум толку револтиран што морам да напишам на форумов оти знам дека медиумите нема да пренесат ништо.

Сигурно на дел од нас кој сме зачленети на форумот родителите им работат во градинки, основни и средни училишта и добро знаат за ветувањето околу покачување на платите веќе 7/8 години и не-потпишан колективен договор, кој воедно им е многу важен.

Од август се припрема штрајк, а пред тоа беа на протест пред владата, е сега проблемот е во тоа што Владата на Никола Груевски си изгласала НЕНОРМАЛЕН ЗАКОН СО КОЈ СЕ ЗАБРАНУВА ПРАВОТО НА ШТРАЈК И АКО ШТРАЈКУВАШ КЕ СИ ЈА ЗАГУБИШ РАБОТАТА, А НА ТВОЕ МЕСТО КЕ СИ ПРИМАТ НЕКОЈ СО ЧЛЕНСКА КАРТА КОЈ КЕ МОЛЧИ И КЕ ЗЕМА ПЛАТА ОД МОЧАНИ 16 000 СО КОЈ НЕМОЖЕШ ДВЕ НЕДЕЛИ ДА ПРЕЖИВЕЕШ , нели ова е кршење на основни човекови права, нели ова е дискриминација на работници, мислам дека оваа и го немало пред 150 години кога работниците се бореле за својте права.

Па драги мои феминки кажете дали оваа е правда, дали оваа е демократско општество и дали оваа е нормално.

А да уште нешто за време на протести, полицијата барала лични документи од протестаторите и ги запишувала за да се знае кој бил на протест.

Инаку имам информации за ова оти мајка ми е денеска била на итен состанок од СОНК во Куманово.

На Valerin му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Enamena

Enamena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    107
    За заканување верувам дека ќе им се закануваат но да се изгласа таков закон неможе затоа што ќе биде прекршен уставот. Правото на штрајк е загарантирано право и ниту една демократска држава немоше да изгласа таков закон. А директни закани постојат и верувам дека ќе ги применат и врз вработените во образованието.

На Abeja и makedonkamak им се допаѓа ова.
  6. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Не е во ред ова што се забранува и штрајкови и се апсолутно не се согласувам со такво нешто. Меѓутоа да кажеш мочани 16.000 денари што ги заработуваат работејќи со најдоброто работно време и во најдобри услови за работа седнати во фотелја, а некој ѕидар за дупло помалку работи по цели денови и на дожд и на сонце епа стварно не е во ред. Не дека сега треба да се задоволиме со минимално и дека треба да се помириме и да не бараме повеќе ама според мене платата е сосема доволна за тоа работно место, иако мислам дека во средните училишта зимаат и повеќе. Замисли си дека некој кој завршил медицински факултет - стоматологија да работи за дупло помалце, односно за минималната плата која сега треба да изнесува околу 8000 денари во приватна ординација оти нели нема книшка и не е со врски поткован за да работи на клиника. Или луѓево што работат по маркети кои не зимаат повеќе од 10000 денари, а работат во многу лоши услови и викенди и празници и се. Ова за да не кажеш после дека некој ептен се дупнал од учење на педагошки па сеа заслужува 30000 плата, затоа ти викам дека има сто пати пообразовани луѓе инженери, економисти, правници кои работат по кафичи или маркети. Затоа тој што удобно си се сместил во образование нека си го чува местото и нека биде задоволен што успеал и до таму да стигне во државичкава.
    Можеби дека немам осетено на своја кожа ама просветниве работници секоја години си бараат покачувања и незнам си какви некои услови, секој Септември на нив нешто им фали, а цело лето 3 месеци се прчат слободни по саат време идат на работа и кафиња си пијат. Видовме и по резултатите од матуриве колку се успешни и колку си ја вршат работата. Е сеа бидејќи едниствениот влез кон вработување во просвета е да имаш партиска книшка тогаш ќе си играат како што ќе им свират, што е многу нормално како и во секоја друга институција во која вработувањата течат така. Тражили сте гледајте. :)

На Abeja и makedonkamak им се допаѓа ова.
  7. eagle.eye

eagle.eye Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    89

Го знам сето тоа, студирам медицина, знам што ме чека, мајка ми у градинка работи не е у школо , замисли ти како воспитувач да имаш група од 30 деца со по 1,2,3,4 години, а правило е една група да има најмногу 15 деца, а тебе да ти помага само 1 негувателка не е лесно и нема идеали услови у градинки, зборам за големи градови како Скопје,Куманово,Битола. Јас не велам дека сите останати работници во МК имаат идеални услови за работа, и исполнети критериуми, татко ми е градежен работник знам како му е нему...

8. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Еве на вести кажаа дека немало да ги бркаат од работа тие што ќе протестираат туку ќе ангажирале други да ја работат нивната работа додека штрајкуваат. Којзнае колку има вистина во ова, јас се сомневам дека нема без последици да си поминат тие што ќе штрајкуваат исто како што се сомневам дека некој со партиска книшка ќе излезе да протестира.
    Конкретно една познаничка едвај ја примија и тоа со неисполнет број на часови па трча по 3 школи на сосем различни страни во градот само за да си го исполни бројот на часови, идеше и по состаноци во партии и дремеше по цели ноќи во штабови за да ја добие таа работа па сеа да земе да протестира, нема шанси. Така се замолчува народот што не е јасно.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  9. dragan4eDR

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    214
    Да погодам на која телевизија го кажале тоа на сител таму ако гледаш вести се ни цвета во државата :D

10. mims-89

mims-89 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.077
    Нормално дека на Сител. :fubar: :x

11. Elissa

Elissa Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2014
    Пораки:
    3.309
    Допаѓања:
    22.602
    Јас не сум видела дека некој избркале ама мислам дека кој и да е на власт да му одиш контра не би било баш најдобро. Независно која партија е, а тек па да протестираат оние по приватните фирми, еден немаше да остане.

12. oraiaeleni

oraiaeleni Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    107
    Евнух во рацете на императорот, како што вели Мирка Велиновска, по мене најдобар аналитичар на наиве (не)прилики.

13. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Нападот е најдобра одбрана,штом цело време јавно ги навредуваат и не се толку чисти,мислам тоа го знаат и врапците веќе :)

14. oraiaeleni

oraiaeleni Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2014
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    107
    Премиерот на РМ...тотално полуде, излета од шините на реалноста со целата своја гарнитура министри, поттрчковци, пред се фамилијарни соработници. Јас сум за некоја трета опција, ама за жал ја нема.

На TIGRICA123, sajonaramucaca, Sky-butterfly и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.671
    Допаѓања:
    14.138
    Се согласувам. Многу штети и нанесе на земјата и тешко ќе се опоравиме од неговите погубни политики. Денеска читам ако дете под 10 години го затекнат на улица како вози велосипед казна од 250 евра за родителот. Па тоа е цела плата за некој, а некој ни толку не зема. Попис сто години немаме, а и што ќе ни е кога на терен се гледа колку сме. Плати никакви и секој ден само слушам дека луѓе си добиваат откази, плати им намалуваат и ќутат. Една жена ми се жалеше дека моли шиптар да ја вработи од што веќе нема кај да се работи, а тој се зафркава и да ја вработи дали 200 евра ке и даде. Каде со тие пари???Со 200 евра ли сакаат 3 дете? Со тој додатокот за 3 што го измисли глупавиот Грујо само на Македонецот му темпира демографска бомба што многу бргу во глава ќе ни експлодира.

На Night Rider и makedonkamak им се допаѓа ова.
  16. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Со додатоκот за 3-то дете најмногу добија ρомите и албанците. Ова е нешто најпогубно за целата дρжава. Доведе до κонтρа ефеκт. Во училиштето κаде јас учев пρво оделение бевме од 35-40 учници пρвачиња. Имаше 4 κласа со по толκу деца. Денес е жалосно да пρашаш κаκо е состојбата тамо. Оваа година има 3 κласа ученици и вκупно 12 деца во еден κлас. Од тие 12 деца 8 ρомчиња и 4 маκедончиња. Значи во најголемото основно училиште во мојот гρад се запишале неκаде оκолу 12 деца маκедончиња. До κаде отидовме луѓе? Политичаρите не се ни свесни што напρавија со оваа бедна дρжава. Се напρавија на штета на маκедонсκиот наρод. Го дотепаа веќе... уште κолκу ни тρеба да се освестиме за неκои ρаботи што ни се случуваат пρед здρави очи???

На dragan4eDR му/ѝ се допаѓа ова.
  17. dragan4eDR

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    214
    Во право си,ама овој народ нема да се освести се додека не пропадне целосно оваа држава тогаш ќе викаат кај ни беа очите за да уочиме каква ни беше состојбата

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.747
    Допаѓања:
    141.665
    Многу добро се сеќавам на ова. Оние 9 да не речам што во Уставен суд го напрвија ова.
    Оние кои следат политика, многу добро се сеќаваат дека законот беше деносен со цел да се даде надоместок на МАКЕДОНКИТЕ во општините каде има намалување на бројот на нововредениња. Значи, Берово, Делчево, Македонски брод, Велес, Кавадарци, Неготино и слично. Не беше наведено по градови, нормално, ама беше направено така, за македонските фамилии во 99% да бидат оние кои земаат пари и да се стимулира раѓањето на македонски деца.

Мозоците од Уставен, решија дека треба на сите да се дава пари и ја избришаа одредбата. Сега Гостивар, Тетово, Арачиново и Кичево се налапаа пари, а секако се котат ко зајци албанките. И ромките, нормално. Едните под присила, другите од прстотилук оти не знаат за контрацепција (немојте да ми објаснувате дека не се сите такви, не се, знам, ама генерализирам, искучоци има). Имаат по 10 деца, и земаат пари. Да останеше како што Владата сакаше и Собранието што донесе закон, ке се даваше пари на македонките, сега вака, албанките, кои по дифолт раѓаа, пари ке земаат. И нормално, тие плус надоместоци за албанските фамилии, го отежнуваат буџетот. Јас да сум на место на Владата ќе ги запрам партите. Ке речам, ете Уставниот мисли дека треба на сите да дава пари, они нека даваат, општините македонски ке ги стимулирам.

Вака само македонското население трпи, албанското не.

Затоа, кога ке пишете дека политичарите се криви за ова, прво сетете се како се носеше законот и кој го направи ова. Не секогаш Владата е крива, некогаш и 9мина можат се да ти заебат.
    Исто лоша одлука беше и со пензионерите во вторник и четврток во ЈСП. Никој не очекуваше дека старците ке станат толку алчни и ке се возат секој можен ден од прва до последна станица, а луѓето да не можат да стасаат на работа,а да не бидат изгужвани и засмрдени од кромидот што овие си го шетаат во автобуси. И нормално, учениците кои се тепаат и прават ѓубре по автобусите (оти и нив им е без пари автобус) и пензионерите кои си се возат низ град само да не седат дома, направија луѓето кои плаќаат да не се возат со ЈСП. И ЈСП во загуба.

Затоа, пензинерите би ги префрлила само во сабота и недела. Кога нема вработени. И мир.

И наместо ектерно на учениците, би направила екстерно на професорите. Оти сите завршија педагошки факултет, оти е најлесен на светов ми се чини. Оти имаме толку глупи професори(се извинувам на исклучоците) што ни прават и глупа младина. За да биде некој професор, прво треба да е интелегентен, а потоа се друго. Ама нема. Се живо заврши педагошки. ВОСПИТНО образовна установа, во која нема воспитани професори.

Наместо ектерно, би им наметнала кодекс на однесување и облекување и учење на бон-тон. Заради тоа што нема такво нешто, децата вреѓаат по постарите, не знаат што е хиерархија и не знаат да се облечат за на школо. Не почитуваат никој, одат со голи стомаци на школи, со танги, со вештачки нокти, со цицки на изволте и место да пишуваат домашно, мислат што алишта да носат. Супер беше одлуката за униформи, глеам и други веќе почнаа да ја применуваат. Кога родителите не знаат да си ги облечат децата за на школо, ќе мора школото. Оти мајка која ја пуштила ќерка и полугола за на школо, е за котек. Јас би ја викнала на разговор со психолог. Мајката, не керката.

Ете предлози за Владата. Мислам дека на некои премногу им даде па збеснаа, на некои помалку оти на првите се им се даде.

На oraiaeleni, mims-89, Daydream и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.824
    Допаѓања:
    5.092
    Мене ми е преку глава од овие социјални случаи. Аман. Посебно ме погодува ситуацијата за студентските домови. Како бе може толкава дупка во законот да направат на некој дома со соларни, со две коли, родителите по странство да добие бесплатно да престојува во студентски, а некој што има 600 денари повеќе од минималното да си плаќа? Што работа ќе му завршат тие 600 денари? :fubar:
    Како може социјален случај да биде некој запишан на ФОН, значи има илјадници евра за партиципација, а во студентски седи без пари? Вистинскиот социјален случај едвај крпи за живот, нема ни на крај памет да му текне студент да праќа на факултет освен ако нема други приходи. Има исклучоци, знам, ама тие се многу малку.
    Според мене ова е огромен пропуст на Владата.

На bubamara12345, imelda, oraiaeleni и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Dr.Strangelove

Dr.Strangelove Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2014
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    151
    Нема врска приказната. Зарем мислеше ти дека Албанците, Турците, Ромите, Босанците ќе останеа глуви и немаше да се спротистават на тој закон? Кој тоа ве лаже?

Без разлика и да се оставеше законот да важи само за општини со низок наталитет ( македонските) тоа немаше ништо позитивно да донесе, можеби некоја ситна промена, но не многу. Македонките пак немаше да раѓаат, џабе се зборува.

Што ги спречуваше Македонките да раѓаат и да го користат тој закон? Ништо, така? Наталитетот на Македонците не опаѓа од вчера, од пред 10 години, туку таа транзиција се случува веќе од 60-те години кога се сведовме на 2 деца во просек, а ако знаеш со 2 деца немаш никаква репродукција и зголемување на население, туку секоја следна генерација ќе се намалува. Многу фактори влијаат на демографијата, а не само бројот на деца по семејство. Кај нас е многу голем процентот и на неоженети/немажени Македонци, како и големиот број Македонки што се мажат за странци. Тие своите деца нема да ги родат во Македонија и нивните деца нема да бидат Македонци што уште повеќе удира на демографијата. Од друга страна кај Албанците и Турците и шуто и сакато е во брак, а скоро не сум ни видел Албанка да е мажена за странец. Тие се ретки такви.

Сите наоѓаме изговори со економијата, стандардот( кои и те како се битни), но вистинскиот проблем е дека не сакаме. Владее хедонизмот, себичноста, алчноста и самозадоволството. Функционираме на тотално различна бранова должина со Албанците и Турците. Кај нив семејството, традиционалните вредности се на прво место, а подоцна се останато. Кај нас е тотално друго. Прво е скитањето, опивањето, дрогирањето, курвањето, па после семејството.

Прошетајте по албанска, турска или босанска средина скоро 90% од девојчиња таму не знаат што е полов орган, а нашиве Македонки не можат да се симнат од него. Тоа е разликата како што и самата си кажуваш како девојчиња доаѓаат на училиште.

Порано можеби се залажував дека ќе се повратиме како народ, но за жал тонеме се повеќе и повеќе. Треба да се забрани МТВ, hip-hop и турбо фолк некултура и да се промовира семејството како вредност инаку од друга страна алва нема да јадеме за 10-15 години.