Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Постигнато е решение за спорот со името

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 18 јуни 2018.

?

Како би се изјасниле на референдум за промена на името?

Анкетата е затворена на 23 април 2020.
  1. Да, за промена на името

105 глас(а)
    37,2%
  2. Не, против промена на името

104 глас(а)
    36,9%
  3. Нема да гласам

73 глас(а)
    25,9%
  1. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    @CameliaMiller И јас имам работено во Грција, и плус скоро секоја година на одмор сум таму, преку трилион пати ме имаат прашано од кај сум, одговорот секогаш ми бил Македонија и никогаш немам наидено на негативна реакција. Спинува ли приказни народов, филуваат ли ствари или едноставно од индивидуален случај прават колективна трагедија не знам ама нешто не штима.

На Amellie13, Annath, Mishela и 8 други им се допаѓа ова.
  2. honest girl

honest girl Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    Абе зашто не одвоите време да го погледнете видеото со професорот Апасиев што го постирав, договорот содржи правни пречки и не може да стапи на сила џабе се препирате :D

На sjdgo му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.123
    Апасиев е во право. Но, повеќе од можно е заобиколување на правото и законите, односно Уставот. Впрочем, како и се до сега. Оти за нас други одлучуваат. Гледаш, Вмро е исто во игра. На Иванов му се закануваат со импичмент. А како ќе го сторат тоа без двотретинско од Вмро, не е јасно. Освен ако потплатиле пратеници, што е многу можно. Ако се случи тоа, Вмро скроз заминува во историјата.

На Плавуша123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. honest girl

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    И Грција е против правно не може да го ратификува.
    И кај нас Има 3 правни пречки кои нема шанса да успеат.
    Убаво објасни Апасиев за сите 3 посебно.
    Прва правна пречка: според член бр 3 од Уставот на РМ кој гласи: Меѓународните договори ги склучува единствено претседателот на РМ (Хорхе нема да потпише)
    2. Поради кој уставниот суд на РМ ќе го поништи.
    3. Треба да има излезеност од 900.000 граѓани на референдум (што не е возможно)

5. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.535
    Допаѓања:
    20.123
    Јас тоа го знам. Го знаат тоа и партиите. Ако имаме владеење на правото, зошто Џафери беше поставен сосема спротивно на законите?!

Нимиц даде изјава која нам не ни е во корист. Целата ситуација е во рацете на народот и Вмро. На вториве, ич не им верувам.

6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    Што изјавил Нимиц, не сум во тек :)

7. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.973
    Може да ми го цитирате цел член од Уставот, затоа што од она што јас го читам во член 119 вели
    "Меѓународните договори во името на Република Македонија ги склучува претседателот на Република Македонија. Меѓународни договори може да склучува и Владата на Република Македонија кога тоа е определено со закон."
    Законот за склучување меѓународни договори не го споменува прашањето за името под чија ингеренција спаѓа но вели:
    "За водење на преговори и склучување на меѓународни договори одлучува претседателот на Република Македонија. За водење на преговори и склучување на меѓународни договори за кои, согласно со член 3 став 2 на овој закон е надлежна и Владата, одлучува Владата на Република Македонија."
    А со оглед на тоа што преговорите за името цело време ги водеше нашата влада (?) од било која партија, претпоставувам дека истата може и да го потпишува договор.
    Не дека во државава има врска закон и Устав, кој што сака си прави. Патем не сум правник, не ми се јасни ни мене овие работи, но ме заинтересира да читнам нешто, ве молам корегирајте ме каде треба.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.287
    Допаѓања:
    36.942
    Многу е среќен што се постигнало решение. Тоа му е најдобар поклон за роденден. (facepalm)

На realGirl, koritsaki, baba Rada и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. honest girl

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    @Lianna Anna за жал се согласувам дека немаме функционален правен систем но има една подточка на која не може да влијаеме а тоа е Грчкиот парламент.
    Мада професорот објасни дека се несоборливи сите правни точки кои се наведени е сега јас не сум правник да знам конкретно да објаснам точка по точка но затоа му верувам на професоров кој е еден од ретките компетенти и објективни личности у земјава.

Последна измена: 20 јуни 2018
  10. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    2.149
    Денеска Јенс Столтенберг главниот на Нато рече дека може да ни дадат покана 3а членство, Но ќе вле3еме откако ќе ги спроведиме сите обврски. Опо3ицијата и претседателот да 3наат дека ќе ни донесат нестабилност и да мислат што ќе прават, да не си играат со нашата иднина. Не може заради нив да ни ги затвараат вратите пред такви 3начајни соју3и коа сме дошле до решение.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Тууу, сега сите правници испаднавме па ќе толкуваме договори :D
    Нели ви кажав пред некој ден дека сега вмровците се восхитуваат на Апасиев и Левица?

На oblace1, candy.cane, crimson и 6 други им се допаѓа ова.
  12. honest girl

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    Апасиев е правник ако не си знаела а вмровци се палат на се што е против сдсм пошто и онака немаат мозок да разМислат а воопшто не се подобри и сдсмовците кои бескомпромисно ја поддржуваат власта без да стават прст на глава дали уствари се исправни одлуките.
    Кој од кој :smoke:

13. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267

Го прочитав некни твоето видување за Левица, и си викам.. ај бе, од кај и' текна сега?
    Кога тоа, да си била скроз во право :)

Апасиев може да е правник, ама има правници и правници.
    Други правници велат дека Иванов го прекршува уставот и дека ризикува кривично гонење.
    Има да се цепнам од смеење, да го лупнат претседателот во притвор и да му припадне правото на потпис на престедателот на сообранието :rofl:

На makedonkamak, lovestoneddd, LollySky и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.117
    Допаѓања:
    163.737
    Секоја чест на Апасиев за стручноста од правен аспект, ама „Бришете ме или ќе ве бришам сите што сте за промена на името, немаме ништо да си кажеме веќе“ (вака некако му беше статусот) не е правилен стил и поента на озбилен политичар и професор. Ме разочаруваат Левица искрено, а изгледаа како многу надежни да станат сериозна партија и трета опција за прогресивни луѓе.
    Штета.

На boomsleng, Bloom19, Joi и 14 други им се допаѓа ова.
  15. honest girl

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    Те разочарал затоа што Апасиев е добар правник но не и добар политичар, точно дека нема стил на прав политичар затоа што стилот и профилот на политичарот е да лаже, за да бидеш добар политичар треба да калкулираш со народот со хипокризија и искривени вредности, да промовираш она што сака да го слушне народот за да ја придобиеш поддршката е кај Апасиев тоа го нема се согласувам премногу е реален за да биде политичар.

На Priroden, Mishela, Плавуша123 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    2.149
    Пошто денеска се донесе 3аконот и се и3гласа со мно3инство, на ред е Ѓорѓе да го потпише, ако не го потпише пак и3гласуваат во собрание , па втотиот пат според уставот е должен да го потпише, ако не ќе следува некоја санкција, или кривична одговорност. Сега Грциве ке достават декаа сме го ратификувале. Ајде идеме напред:!:

На referentka и WildMk им се допаѓа ова.
  17. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Кај нас и експертите по право, за еден ист закон, различни толкувања даваат.
    Секој го чита и толкува законот од своја перспектива.
    А сите заедно на глас викаат - законот е дециден :rofl:

На referentka, WildMk и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  18. LollySky

LollySky Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    14.017
    Се дружам јас и со апла вмровци, па претпоставував дека штом тие се воодушевени и зборуваат за Апасиев, кај и да е ќе почнат и низ форумов.
    @honest girl , го знам многу добро Апасиев, лично се знаеме, и факт е дека е генијалец. Во политиката можеби не се снаоѓа најдобро, но ако ги следеше предизборните дебати лани, се гледаше дека има огромни познавања и аргументирани ставови, ми се чини му немаше рамен во дебатите.

Да дополнам, мене лично како политичар од Левица многу повеќе ми се допаѓа Здравко Савески, исто е генијалец но многу поодмерен и не сака многу да се експонира во јавност.

На theowndemon, Mishela, Yowannty и 5 други им се допаѓа ова.
  19. honest girl

Се зачлени на:
    21 септември 2015
    Пораки:
    446
    Допаѓања:
    1.654
    Го слушав на дебати, несомнено е дека е генијалец има премногу познавања само го нема тој политички профил на измамник кој што е потребен за успех.
    За жал таа е реалноста, "измамник, криминалец, мафија.." е профилот на успешен политичар кој години наназад се докажа дека пали кај народот.

Народот претпочита да слуша убави лаги наспроти грди вистини. Ја сум за грда реалност па има простор и да ја опраиме малку но не, мнозинството сака да слушне убави лаги како тоа ќе има "бенефиции и прекрасна иднина" што останува само во имагинацијата додека крупните ѕверки ќе го уживаат тој сон.

На theowndemon, Плавуша123, Someonespecial и 2 други им се допаѓа ова.
  20. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.249
    Допаѓања:
    39.628
    @honest girl Кога веќе толку го испофали, се надевам го имаш дадено својот глас за него на последните избори

На theowndemon, Mishela, Someonespecial и 2 други им се допаѓа ова.