1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Постигнато е решение за спорот со името

Дискусија во 'Политика и настани' започната од RainBow, 18 јуни 2018.

?

Како би се изјасниле на референдум за промена на името?

Анкетата е затворена на 23 април 2020.
  1. Да, за промена на името

105 глас(а)
    37,2%
  2. Не, против промена на името

104 глас(а)
    36,9%
  3. Нема да гласам

73 глас(а)
    25,9%
  1. Jas licno

Jas licno Активен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2015
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    57
    Еве што пишува Франсис А. Бојл професор по меѓународно право од Илиноис за договорот со Грција:

„Грција и Македонија треба да можат да се договорат околу заедничко прифатливо име без Македонија да треба да потпишува договор од 20 страници, кој практично е скициран од американскиот Стејт Департмент и за кој, дури и на професионален експерт за меѓународно право, би му требало доста време да сфати што тој сè значи и какви сè последици може да има за Македонија.
    Како да знаат Македонците за што сè гласаат? Ако гласате за тој договор на престојниот референдум, ние во Америка тоа го викаме купување „мачка во вреќа“. И бидете свесни за фактот дека на Американците никогаш не им било многу гајле што пишува во некој устав кога сакаат да натераат некого да проголта некаков договор“.

Гледам има повеќе "експерти" на форумот кои "знаат" дека договорот е "прекрасен" за разлика од него кој "не знае ништо". Со овој договор го губиме идентитетот но некои од нас сè уште не се свесни за тоа.

На Kolumbo и orevokrsacka им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Дебата со тебе не е дебата.
    Само повторуваш исто-па исто.

Досадно е вака... нема предизвик ич

И.. еве уште еден што појма нема што е идентитет.

Гуглај мајсторе!! Гуглаааај!!!

5 секунди работа е, да откриете еднаш-за секогаш, што значи идентитет!

На makedonkamak и boomsleng им се допаѓа ова.
  3. BeastceMK

BeastceMK Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2016
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    55
    Напиши ако сакаш Што стои во потпишаниот документ за името..Името гласи значи на аглиски како е? North of Macedonia??? или гласи North Мacedonia???

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Republic of North Macedonia - на македонски се чита: Република Северна Македонија

Of- е точно поставено за да се дефинира името на државата. Англиска граматика фор дамис.
    Тоа е државјанството.

Значи.. Државјанство е на која држава си граѓанин, односно во која живееш и е 'твоја' држава
    Националност е национална припадност. За нас националноста останува Македонец

На boomsleng и Someonespecial им се допаѓа ова.
  5. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Hah, gresis. Pisuvam povtorno i povtorno, za da procitas i da naucis, bidejki (neli) povtoruvanjeto bilo majka na znaenjeto, no izgleda taa misla pagja vo voda, koga se vo prasanje lugje kako tebe, na koi celta ne im e da sfatat i da naucat.
    Ete, tuka pagjas na ispitot i uste ednas ke ti povtoram, so nadez deka ke naucis (iako znam deka ne sakas da naucis).

Drzava - Republika Severna Makedonija

Drzavjanstvo - Makedonsko/ na gragjani na Republika Severna Makedonija

Mora da bide taka, bidejki pokraj Makedoncite, tuka ima i Albanci, Turci, Vlasi, Romi, Srbi...

Kade e zamkata?

Zamkata e sto site tie ke ostanat po nacionalnost ona sto se, no za Makedoncite prikaznata e poinakva.

Clen 7 stav 3 od dogovorot veli:

Terminot "makedonski" ke se odnesuva na ime na teritorija,narod jazik..., no vo soglasnost so stav dva, pravejki jasna razlika od "makedonski" na juzniot trosed.

Na koj nacin ke se pravi razlikata? Samo nie dobivme pridavka, a tie ne, znaci (kakva budalastina) tie stanuvaat i juznotrosedi i Makedonci, a nie ke ja pravime razlikata so pridavkata "severno/na".

Znaci - teritorija/Severna Makedonija, narod (koga se misli na Makedoncite)/na Severna Makedonija, jazik/ na Severna Makedonija, znaci - severnoMakedonci i severnomakedonski vo fino spakuvana oblanda.

Tokmu zatoa za razlika od - Albanski teatar, Turski teatar, Ansambl na albanski pesni i ora "Sota", nema poveke Makedonska ANU, ke bide ANU na Severna Makedonija, Ansambl na pesni i ora na Severna Makedonija, Televizija na Severna Makedonija, izbegnuvajki go terminot "makedonski/ska", bidejki spored clen 7 stav 3, treba da bide severnomakedonska/ski.

Ke se menuva preambulata na ustavot, od kade isto ke se izbrise makedonskiot narod, delot kade se spomnuvaat Ilinden i ASNOM, so sto oficijalno ke zapocne menuvanjeto odnosno brisenjeto na nasata istorija (citaj koreni), zatoa nikade ja nema novata preambula. Se' toa ke treba da se progolta, ako pomine (a nema da pomine) referendumot.

Dogovorot e osmislen za da izgleda prifatlivo, no vo sustina e katastrofa.

P.S. Ni tuka ne uspea da pronajdes sto e identitet? Guglaj, mozebi tamu ke najdes. (facepalm)

Последна измена: 29 јули 2018
    На sjdgo му/ѝ се допаѓа ова.
  6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Ако не помине договорот на референдум, ВМРО кje ни направи подобар договор со Грциja. :D Смеjурии. Баш ме занима, оти не го постигнаа до сега?! Ке не поштедеа/спасеа од овоj. :)) али... Да речеа и дека у 2020 ке не внесат у ЕУ - ке ги гласав, вака... ништо.

Патем, да Колумбо, во право си. Ради правото на самоопределуванje не ке не нарекуваат Северномакедонци. Оставаат да се чувствуваме и нарекуваме како сакаме,оти као..наше право е. Но, суштината на нашето самоопределуванje (демек, победата на нашите преговарачи ) е променета оти, нашиот идентитет го поврзуваме со античка Мк и, сега, формално не е и не ке биде така..не е само географска одредница у прашанje. Променет, непроменет Уставот..исто ни се фака. Оти ова разграничуванje...идентитетско е главната поента кон koja целеа, и кад-тад ке го добиеja. Не ке го добиеja, само ако мегун. Заедница, ЕУ, НАТО.... функционираше поинаку.

На Kolumbo му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mamli

Mamli Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2017
    Пораки:
    1.501
    Допаѓања:
    4.240
    Малку историја и факти.

Тогаш ВМРО беа клети платеници на САД и НАТО кои го уриваа братството и единството на Југославија, а сега се платеници на Русија

Во 1990 година во Ноември во македонскиот парламент се одржуваше жестока дебата по прашањето дали ќе продолжиме како независна држава или ќе стапиме во конфедеративен статус на нова Југославија.

На таа пленарна седница единствена ВМРО – ДПМНЕ ја бранеше и ја одбрани опцијата за независна и суверена република Македонија .Од друга страна Сојузот на комунисти на Македонија (денешен СДСМ),Сојузот на реформски сили на Југославија (денешна либерална,либерално демократска партија),Движењето за Југославија подржуваа исклучиво конфедерална опција како дел од една нова Југославија претставена преку таканаречената платформа Изедбеговиќ-Глигоров.

http://pogled.mk/togash-vmro-bea-kl...a-jugoslavija-a-sega-se-platenitsi-na-rusija/

На sjdgo, orevokrsacka и Kolumbo им се допаѓа ова.
  8. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Na prag na poentata si zhap4e.

Vo slucajov im se brza na trosedite, ne nam, samo taka ne' farbaat, deka vozot koj treba da se fati e nasiot.

EU i NATO naskoro ke go napustat principot na ednoglasni odluki. So gubenjeto pravo na veto, trosedot zasekogas ke ja izgubi moznosta da ja postigne celta.

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Државјанство: Република Северна Македонија

Националност: Македонец

Веќе стои тоа во спогодбата.

Државјанство е едно, националност друго Колумбо

10. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Ne mi kazuvaj mene sto e sto, jas znam, ti si taa koja ne znae.

Vo spogodbata nikade ne stoi narod ili nacionalnost Makedonec, ne tuku siri lagi na forumov.

Eve kako stoi vo dogovorot:
    Sega jasno ti e? Ako ne ti e, znaci deka ne sakas da razberes.

На carangigia му/ѝ се допаѓа ова.
  11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    СТОИ ВО ЕДЕН ОД ЧЛЕНОВИТЕ!!!

И НЕ ТУКУ ПИШУВАЈТЕ БОЛДИРАНО; ПОТЦРТАНО; ВО ФОНТ ‚ И ШО УШТЕ НЕ!!

НЕ СМЕ НИ ГЛУВИ; НИ СЛЕПИ!!!

12. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Ne stoi vo nitu eden clen.

Ako mislis na clen 1 stav 3, pogledni sto pisuva na krajot, a pisuva - vo soglasnost so clen 7 stav 3.

Zatoa dogovorot se cita celosno, a ne do clen 1 stav 3 i toa neprocitan do kraj.

Ke pisuvam kako sakam, ne mi treba tvoja dozvola.

Ke boldiram i ke podvlekuvam, zatoa sto pri oci se pravis slepa.

I ne spinuvaj duri i za ova, vikanje znaci ona sto ti go napravi, sto pisuvase so site golemi bukvi i eden kup izvicnici, dodeka moeto boldiranje i podvlekuvanje e oznacuvanje na vazen del od mislenjeto.

Последна измена: 30 јули 2018
  13. HardSex

HardSex Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    497
    Допаѓања:
    2.425
    @Kolumbo

Прашањето за идентитетот и македонштината е апсолвирано и нема простор за паника и параноја која ја сееш...:DИсто знаеме,или треба да знаеме дека CIA и Америка,хаос имаат направено во преку 40 држави...Нема да бидеме ни први,ни последни...:DАма некако сме слепи на таа реалност...На реалноста дека гордиот Милошевиќ заврши во затвор и умре таму...Дека гордиот Вучиќ не го даваше Косово и се силеше...Сега бара размена на територии,и да се спаси тоа што може да се спаси...Ако може...:D

Околу пописите...Испрати партиски податоци за пописот од 1994 год. и 2002 год. пошто велиш дека се' е фингирано.Шлапаш со цифриве неверојатно...:D upload_2018-7-30_0-34-46.png
    Погледни го природниот прираст за 2017 год.Во 5(главно Македонски) од 8 региони во Македонија има негативен природен прираст,односно повеќе умираат отколку што се раѓаат...Ништо страшно...Диши длабоко...:DОд друга страна Полошкиот и Северноисточниот регион имаат позитивен природен прираст
    :D како и Скопскиот регион...
    Дополнителна анализа во рамките на Скопje ќе ги открие следните податоци:
    upload_2018-7-30_0-37-20.png
    Значи,Карпош и Кисела Вода одиме во минус,Сарај и Чаир се околу 900 луѓе позитива природен прираст,а Шуто Оризари и Ромите со плус 252 за да не биде досадно...:DАпсолутна попара сме и во Скопје...:DДополнително,трендот е негативен и состојбите се влошуваат(не се статични),т.е. природниот прираст од 15,772 во 1994 год. е спуштен на 1,436 во 2017 год...:D
    upload_2018-7-30_0-47-38.png
    Како би било во наредните 20-30 год. може да претпоставиме...Значи,моментално по околу 2-3 илјади на годишно ниво разлика Македонци-Други,со тенденција да се влошат уште повеќе состојбите...Ама ти викаш ништо страшно...:DА ние ти веруваме...:D

Околу платите...Платите се значајно подобри и во Бугарија и во Романија,просечните плати се 565,87 ЕУР и 971,77 ЕУР респективно.:DПромена на минимална плата со”декрет” и пензиите се чекори на политичко лигавење и собирање на гласови.:DПросечните плати во Македонија се значајно пониски.

5 милиони работоспособни Бугари ја напуштиле Бугарија?:DWow…Уште едно мафтање со цифри...

Те упатувам на скринов...
    upload_2018-7-30_0-52-14.png
    Вкупното кумулативно намалување од 90-ти до 2017 год. е нешто над 0,7 милиони односно 700 илјади,од околу 4 милиони работна сила на околу 3,24 милиони...Исто можеш да видиш и од 2004 год.-2017 год. како е и дали се 5 милиони ...:DПлус ,стапката на невработеност се пресметува како сооднос помеѓу бројот на невработени и работната сила...Пошто тие што се излезени надвор не се во невработени во Бугарија,во исто време надолу се коригира и делителот т.е. работната сила...За да нема конфузија ...Стапка на невработеност која ја има Бугарија и се движи помеѓу 5-10% е многу подобра од нашата,која e 21,6% a реално ако ги тргнеш оние 35 илјади што се налупаа во јавна администрација би била околу 25%...:D
    За промената на надворешниот долг ти приложив податок од НБРМ...Те упатувам на претходниот пост...
    :D

Околу месечината...

Форумов има и едукативна функција:D:

https://en.wikipedia.org/wiki/Moon_landing

https://en.wikipedia.org/wiki/Third-party_evidence_for_Apollo_Moon_landings

Oбрни посебно внимание во однос на Ван-Аленовите појаси,пошто многу прашања ќе ти паднат од тој дел...Расчисти со време...:D

https://www.nasa.gov/sites/default/files/files/SMIII_Problem7.pdf

На Yowannty, WildMk, Someonespecial и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    @HardSex
    Iako preteruvas so shirenje na temata, so cel defokusiranje na javnosta od glavniot problem, odnosno toa sto e najvazno vo ovoj dogovor, a toa e brisenjeto na makedonstinata, sepak ke ti odgovoram vo najkratki crti.

Za zal tebe kako i na Wild dzabe e da vi se povtoruva, bidejki ne vi e celta da razberete.

Prasanjeto na narod i jazik bese apsolvirano do sega, a ako pomine referendumot, prikaznata ke dobie presvrt, taka sto ona koe go narekuvas seenje na panika i paranoja, ke stane realnost koja voopsto nema da bide prijatna.

Vo soglasnost so dogovorot, ne samo sto vo OON ke bideme fusnotirani, tuku ke mora da gi zamolime site koi ne' priznale kako drzava i narod, da zaboravat deka nekogas go napravile toa.

Zaklucok - identitetot ne e zagarantiran, naprotiv so dogovorot se menuva.

Taka de, odma sleduvaat prognozi za crni scenarija, ke napravele haos.

Si slusnal za Kurdi i za Palestinci? I na ednite i na drugite im e odzemeno pravoto na svoja drzava, no eden den ke ja imaat. Znaes zosto? Zatoa sto postojat kako narodi, a nie planirame da se samoukineme.

I da vlezeme vo NATO, ne e garancija za zacuvuvanje na celovitost na drzavava, bidejki - NATO ne se mesa vo vnatresnite raboti na clenkite, a pri baranje za kantonizacija ili federalizacija, vo sekoj slucaj znaeme deka ke bidat od strana na Albancite.

Vredi li da se izgubi identitet, za bezbednosen cador koj e iluzija? Ne vredi.

- - - Prirastot, pa prirastot i povtorno crni scenarija, so analizi, za koi gi pravis kako sto ti odgovaraat.

Eve ja realnosta, a izvor na podatocite e DZS, istite se od pred dva dena:

IMG_20180730_014525.jpg

Ne samo sto razlikata pomegju novorodeni deca od makedonska i nemakedonska pripadnost postojano e povisoka kaj Makedoncite, tuku i stavkata na nemakedonski bebinja e zaednicka, sto znaci ne spagjaat site na smetka na albanskoto naselenie, so chij prirast nekoj se obiduva da plasi javnost.

Shah mat.

- - - Fakt e deka niskata stapka na nevrabotenost vo Bugarija, se dolzi na zaminuvanjeto na mladata nevrabotena populacija. Kako sakas da ima nevrabotenost, koga onie koi treba da figuriraat tamu gi nema vo drzavata? Da, stavkata se odreduva spored broj na nevraboteni i rabotna sila, ama rabotnata sila ja nema, zamina vo EU. :D

- - - Za dolgot te upatuvam na moeto prethodno mislenje, kade navedov sto znaci produktivno zadolzuvanje i zadolzuvanje od koe vidovme samo rusenje na eden spomenik i zasaduvanje drvo na negovo mesto. :D

- - - Edukativna funkcija??? Mislis deka ke gi otvoram linkovite koi gi spodeli? Tie linkovi gi imam citano i ne se nisto novo za mene, a od druga strana bez ogled na toa dali se na Wikipedia ili ne, se' sto e povrzano so sletuvanjata na mesecinata se edna fina prikazna, so koja covestvoto saka da se ubedi kolku e napredno, a vsusnost vo vselenski ramki nema videno od nosot podaleku.

Veruvas na NASA? Eve covekov e od NASA i objasnuva kako se planira so Orion konecno da se nadmine problemot so Van Alenovite pojasi, sto znaci prethodno ne se slucilo.

Povtorno linkot:

Za razlika od tebe, koj uci od Wikipedia, jas znam deka Wikipedia nitu e obrazovna institucija, nitu moze da zameni obrazovanie i obrazoven proces. Znam dovolno za Van Alenovite pojasi, a sum naucil citajki soodvetna literatura, a ne Wikipedia, kade pokraj naucni fakti ima i nenaucni, kako tie za programata Apolo.

На sjdgo му/ѝ се допаѓа ова.
  15. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.125
    Не верувам дека НАТО и ЕУ ќе го променат начинот на носење одлуки. Оти, овој начин и баш им одговара. А,друго е што и немам налетано на релевантни вести или муабети дека тоа ќе бидне. Замисли, една Франција да се откаже од правото да не блокира - сите нас кои ќе сме и “терет“ утре, оти не баш ги задоволуваме нивните критериуми за демократија и стабилност.
    Плус, колку и да сака човек да ги критикува З.З. и Димитров, тешко ми е за верување дека некој - било кој, па и овие заедно со Шеќеринска, се до толку луди да при такви сознанија брзаат да потпишат било каков договор со Грција.

16. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Ima i drugi mehanizmi, vo slucaj nekoja zemja da saka da gi zastiti svoite danocnici, ne mora da postoi veto.

Mene ne mi e tesko da veruvam deka brzaat, bidejki ne brzaat od ludost, nekoj tuka dobro ke se ofajdi od igrava. Ako do vcera ponudata na trosedot rastese od casovnici koi cinat nekolku desetici iljadi evra, anticki amfori, kuferce so milion dolari i se' toa ne mu pomogna da dojde do celta, ona sto do sega ne mozese da go kupi so pari, sega sigurno go kupuva so mnooooogu pari. ;)

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  17. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    2.137
    РЕферендумот во име на народот и волјата на народот треба и СДСМ И ВМРО ДА ДО И3ГЛАСААТ и да го подржат. На нас граѓаните останува дали да го подржиме или не. Нека не уценуваат 3аради нивни политички поени, како се договорија 3а некои нивни барања на лидерската средба, така и нека стојат и нека бидат за референдум. Еднаш ни се нуди ваква можност или ќе знаеме да ја искористиме шансата, а вака ако останеме ништо чудно да не поделат за неколку години, ние ќе и3береме како сакаме да живеемеа не политичарите.

18. Kolumbo

Kolumbo Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2015
    Пораки:
    761
    Допаѓања:
    2.365
    Referendumot kako proces ke go zavrsat do kraj zaedno, bidejki i na dvete strani im znaci dobriot ugled pred megjunarodnata zaednica.

Voljata na narodot se vide uste na "generalnata proba", koga na NATO zabavite vidovme prazni plostadi.

Ne se raboti za negoduvanje kon vlezot na NATO, bidejki ne sekoj e protiv taa opcija, tuku se raboti za izraz na nezadovolstvo, poradi krajno stetniot dogovor koj se potpisa so trosedot.

Edinstvena shansa koja vo momentov ni' se nudi, e shansata da bideme prv i edinstven narod, koj se samoizbrisal od mapata na narodite.

Ne se sekiraj za podelbite, ako postojat uslovi za podelbi, ke bideme podeleni i bez NATO i so NATO kako negov clen.

Ako se sekavas pred dve-tri godini Belgija nemase vlada dolgo vreme (mozebi se'uste nema, no veke ne se interesni i ne gi sledime). Se zboruvase deka ke se delat, ne znam sto ke pravat, a od NATO nikoj ne pojde da gi "povlece za usi" i da im deli lekcii. Ednostavno toa se vnatresni raboti na edna zemja, vo koi NATO ne se mesha.

Od druga strana svezi se sekavanjata na 2001-va, koga NATO helikopteri dostavuvaa kontejneri vo Shipkovica, koga NATO avtobusi gi vadea teroristite od Aracinovo, taka sto i poveke od jasno e deka, koga bi doslo do podelba, NATO povtorno ke bide na nivna strana.

Moznite podelbi koi gi navesti Pendarovski se samo plashilo, so koe treba narodot da se natera od strav da go poddrzi referendumot.

19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.253
    Ти го плашиш народот со неточни информации.

20. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.910
    Допаѓања:
    2.137
    Точно дека ги помагале тогаш Албанците 3а време на конфликитот, но ние како држава тогаш не бевме 3рели и мислевме ќе одиме против Нив, кога им ја 3апаливме амбасадата Америчка не3нам што беше точно, ради тоа што се случи со СРбите. И они беа контра тогаш па им го 3емаа Косово. Така да историјата не учи дека треба да бидеме со поголемите тоест со Американците и да бидеме со нив во соју3, одошто да очекуваме некоја помош од Русија што и онака нема да ја добиеме, исто како што не им помогнаа на СРбите највише коа им требаше. Епа сеа или ние ќе ри3икуваме и ќе бидеме со Големите Мечки или ќе не и3едат од друга страна. Така да сепак најдобро ние да вле3еме Во Нато, они рекоа друга шанса веќе ќе немаме. Македонштината никој не ни ја 3еми тука ние, да гледаме подолгорочно да вле3еме во тие соју3и.