Постигнато е решение за спорот со името

Discussion in 'Политика и настани' started by RainBow, Jun 18, 2018.

?

Како би се изјасниле на референдум за промена на името?

Poll closed Apr 23, 2020.
  1. Да, за промена на името

105 vote(s)
    37.2%
  2. Не, против промена на името

104 vote(s)
    36.9%
  3. Нема да гласам

73 vote(s)
    25.9%
  1. PogbaPol

PogbaPol Популарен член

Neja zmam

2. WildMk

WildMk Форумски идол

Реферндумот е консултативен, изгласан како таков и од ВМРО и од СДСМ и од сите партии во Македонија.
    Иако ВМРО сеуште се обидува да го 'надупи' народот да му ја избори борбата, која тие сами не успеаа да ја издејствуваат. Но, како и за секое друго прашање, наивни кои се 'борат' за фиктивна цел имало и ќе има.

makedonkamak and Melek4e like this.
  3. Melek4e

Melek4e Активен член

Не сум ни за СДС ниту за ВМРО... Не ме интересира што прават се додека не ме засега мене лично. Како прво- има земји кои имињата ги мењаат само поради тоа што не им го собирало на дрес! Како второ- никој не ни брани да бидеме македонци или да си ја сакаме државата! Како трето- немаме никаков зијан од мењање на името, него само кјар ! Но на некого му е некаква целта поради некаков интерес или нечија команда... Нз зошто не се откажат веќе... Мене ми е важно да влеземе во ЕУ и да де оправиме. Патувам често а и тие што патуваат ке се согласат- Мк за разлика од ЕУ земјите е за греови... Ми паѓа жал за народов бе... Многу ми е гајле дали ке се вика Македонија или Африка се додека децата мои и тие кои ми се мили неможат основните човечки потреби за живот да си ги задоволат! Да не се лажеме.

WildMk and makedonkamak like this.
  4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Македонија поубаво ја собира на дрес отколку Северна Македонија. А може да ми кажеш која држава си сменала име заради дрес, многу ме интересира?

5. Mamli

Mamli Истакнат член

Ќе има ли казни за ширење говор на омраза, страв и иредентизам?

Или казни/пријави има само за македонските патриоти и “вмровци“ со цел да го заплашат населението да молчи?

6. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Казни и санкции сега не очекувај. Здравје, ко ќе се врати Вмро на власт. ;)

Melek4e likes this.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Како ќе ги казни? Со тоа што повторно ќе коалицира со нив и ќе си ги делат провизиите како претходно?

8. orevokrsacka

Ме прашуваш или размислуваш на глас?

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Повеќе второто...

10. M-14

M-14 Активен член

Се ова што се прави, избор на претседател на Собрание, договор за менување име и слично, се нелегални работи. Се надевам кога ќе ги симнат од власт, ќе си лежат и дпне и сдс.

Едните 11 години го испокрадоа народот и го униказаија, а другите за година и пол направија исто ко овие другиве за 11 години.

Одсекогаш сум ги бојкотирал сите избори за влада, претседатели, партии, а така и ќе остане.

Цвет88 likes this.
  11. iskeshiran

iskeshiran Истакнат член

ако гледаш кој не водел... најарно ќе беше да побараме анексија од Грците во 1991. Ем ќе автоматски ЕУ НАТО, ем ќе го јадевме кајмакот во најубавите години на ЕУ, ем ќе се споевме и ќе бевме "целадае". А ние.... се мачевме 27 години со нашите изроди, за да на крај капитулираме ..... Да умрат во најболна смрт сите до еден....

iki26 likes this.
  12. Miki4eca

Miki4eca Истакнат член

Zasekogash Republika Makedonija :l: od niedna partija ne sum

13. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Ако стандардот на живот на граѓаните се подобри , не гледам причина зошто не би ја прифатила промената на името . Мене ми е најважно да имам доволно храна да ставам на масата за моето семејство , да им обезбедам се што е потребно за подобра иднина . Подобро образование , за утре и тие да имаат да им обезбедат се што треба на своите семејства . Инаку , и ВМРО да беше на власт , името ќе беше сменето , само тогаш од нивниот лидер ќе беше пропагирано како тоа е во ред , дека таа одлука е за доброто на сите , дека така е најправилно и слично . Истото што го пропагира СДСМ сега . Не сум ниту за едните ниту за другите , само сум реалист во ситуацијава .

JoyJoy and Gosh like this.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Не се сите толку себични. Сепак, торбешите исто размислувале кога ја смениле верата, и се одеше на таа карта при промената на името.

SeaMermaid and CrazyGirl15 like this.
  15. CrazyGirl15

Не сите ја смениле верата за тоа . Имам другар торбеш , неговиот пра пра прадедо морал да ја смени верата за да не му ја поутепаат цела фамилија ( ова подоцна било пренесувани од генерација на генерација , за да не се заборави дека првично нивните корени биле православно христијански , другарот потекнува од Реканскиот крај ) . А за другите , ќе кажам дека не знам . Вера не би сменила за погоре наведеното . Би сменила ако нешто ми докаже дека мојот Бог треба да го викам Алах а не Исус . И онака Бог за мене е Бог .

JoyJoy and Tanjamm like this.
  16. orevokrsacka

И како сега трпезата, образованието.. Побогати ли ви се од пред промената на името?

17. Cka

Cka Форумски идол

Кој ти докажа дека со промена на името ќе бидеш побогата?

18. CrazyGirl15

Да , фала на прашање . Кај и да е вила на Миконос ќе купам . Бај д'веј , уште не сме членка на ЕУ , ако заборавите . На НАТО сме , и да има разлика ( за мене и моето семејство ) .
    Не јас , туку државата . Сакате поголеми плати ? Без ЕУ и НАТО , очигледно ќе бевме со 200€ минимална плата сеуште . Сега е 14.500 . Прашајте во конфекциите колку разлика им прават тие 2-3 илјади плус . А тек влеговме во НАТО . Во ЕУ кога ќе влеземе , ќе правиме муабет .

JoyJoy likes this.
  19. SeaMermaid

SeaMermaid Популарен член

Се воздржував да коментирам, ама на кратко ќе изложам мои гледишта.
    Да се промени име е пред се срамен чин. Една држава не смее да си дозволи такво нешто. Затоа што истото е против Уставот и темелните вредности, против правото на самоопределување, против сите конвенции.
    Нацијата е понижена, историја изгубена, некој ќе рече дека не му значи ништо ако нема подобар стандард... Но, тука ќе го цитирам Черчил: "Народот кој ја заборавил историјата, нема иднина". Колку е само во право, допрва ќе се демонстрира. А Егејците, толку ли лесно го забораввивме? Меѓу нас се, само тие знаат низ што прошле. За лаик можеби не значи ништо навидум, ама ако си во домен на правник, политичар, ќе сфатиш колку си изгубил. Светот ни смее. Од земја како што е Македонија, со идентитет кој е крваво граден, дојдовме до ниво на некоја си нација вештачки створена.
    Во НАТО влеговме затоа што долги години имаше процес за подготовки за влез. Единствениот проблем беше името, но тие не бараа ние да смениме, туку на било кој начин да го решиме спорот. А можеше да се реши на многу подобар начин, и во наша корист.
    За влез во ЕУ малку ќе почекаме. Тоа е долг процес кој бара многу, многу реформи. Гледате каде сме со корупција? Тоа во ЕУ не проаѓа. Треба години да се поминат сите поглавја, и да се затворат преговорите. И јас сум за ЕУ, ама замислете во ЕУ се пропагираат вредности за достоинство, идентитет, интегритет, права, а ние спротивно на тие вредности сменивме име. Малку е парадоксално нели? Ама демагогија и популизам чуда чинат.
    Платите не растат заради ЕУ и НАТО, растат редовно заради економскиот тек, предвидени стратегии и политики кои луѓе долго ги осмислуваат и планираат. Некој економист подобро ќе знае да објасни.
    На крај ќе додадам само, како некој кој е во политика, и кој се занимава и со меѓународната, не се затвори прашањето, само дополнително се отворија нови проблеми, на долг рок ќе се покажат. Само се поткопа идентитетот и темелите на државноста. Најпосле, освен некои, не сите добија било каков бенефит од промената на името. Проблемите се исти, луѓето се исти, изгубивме само многу духовно наследство на кое немавме право да го отуѓуваме. Во нормална држава за ваков чин се одговара за велепредавство.
    Слободно нека мисли некој дека со името осигуравме иднина, ќе оставам времето да демонстрира.
    За оние кои промовираа промена, и ветуваа "брда и долини", нема да коментирам, само речникот е доволен за да се сфати нивото.

20. Stache

Stache Истакнат член

Побогати со тоа што враќаат 5.000 на газдите ?

Инаку.
    https://www.euractiv.com/section/enlargement/news/eu-leaders-urge-skopje-to-solve-its-historic-dispute-with-bulgaria/

Прц :o. Мислење околу тоа што ќе биде следно по "решението" со соседот на исток ?

SeaMermaid likes this.