Почина 32 годишна мајка и нејзиното женско бебе

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Mariangel, 24 октомври 2015.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    20.573
    Трудницава на ГАК, сега за сега, барем дури нема 100% сознанија, да не ја споредуваме со женичката која си имаше здрава бременост и си замина по лекарска грешка. На никој да не му се случи, ама факт е дека постојат луѓе со сериозни здравствени проблеми и дека некои ќе подлегнат на тие проблеми. Жално е што умираат оние кои одат здрави и прави на болница :( Да не правиме - покрај сувото гори и суровото.

На Gea, CameliaMiller, anel и 5 други им се допаѓа ова.
  2. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Ako ima nekoj kriv toa e direktorot na bolnicata.Koga cela Gevgelija zboruva deka tamu se pijancat togas nema sansi direktorot da nema pojma,mozel da mu dade otkaz a ne sega,dodusa kaj nas i taka e treba nesto da se sluci pa da prerabotat tie golemi umovi sto gi imaat.Sto i da zboruvame popusto e tie veke zaminale,samo gospod neka ima dade sila i trpenie na tie sto ostanale da izdrzat.Ke kazam samo deka mladinava pocna strav da gi vaka deca da ragaat pozz

3. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Не се сите доктори за во ист кош,да меѓутоа реално во последно време многу луѓе починаа од лекарска грешка.Револтирана сум и бесна зошто сега често одам по тие врати и коски ми се тресат.плус случката со сестра ми,во 7-ми месец трудна на гак и рекоа дека бебето нема срцеви тонови и дека и е пукнат водењакот дека мора итно да ја породат па среќа отиде на второ мислење приватно за да и кажат дека нема врска тоа што и го кажале и си се породи регулар во 9-ти месец.Примери имам уште еден тон ама да не набројувам .Факт е дека 90% од докторите се неспособни,нечовечни и поради нивна грешка луѓе умираат или губат здравје.А јас на гак отидов да ми дадат мислење за да ми продолжат боледување а докторката мртва,ладна ме праша дали ми е сакано дете,страшна работа.

На okcenzi и whiteButterfly им се допаѓа ова.
  4. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    38.458
    Жал ми е за родилката што почина во Гевгелија. Докторите треба да одговараат кривично.

Жал ми е и за родилката што починала на ГАК, ама ако е точно тоа што го пишува на интернет, докторите не се виновни. Ако бременоста и била со висок ризик и ако претходно имала абортуси, нормално е да има крварење.

5. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Колку и да не сакам да читам слушам неможам да одбегнам...на секоја програма на фејсбук на фемина,муабети во чаршија...уф страшно...уште 6 дена имам до термин и искрено само се молам се да биде во ред...Господ да не чува

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  6. butterfly*

butterfly* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.562
    Допаѓања:
    1.909
    Eej nemoj vakvi misli,misli si na ubavo gospod neka e so tebe i bebenceto,a i taka e kade i da se svrtis toa se zboruva no sto e toa e.Se nadevam se ke e vo red pozz :hug:

На MilaP и mama89 им се допаѓа ова.
  7. mama89

mama89 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    9.332
    Фалаа ти мила јас сум здрава мама,ќе родам здраво бебе ете така позитивни мисли за позитивни работи да се случуваат :*

На blueberry93, Momichka, karak и 2 други им се допаѓа ова.
  8. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Toa e tocno ima dosta luge koi samite se vinovni.
    Zaradi bolesta na sin mi cesto lezime vo bolnici,pogotovo na detska hirurgija vo SK (zaradi operacii) . Nemozam da vi kazam kakvi roditeli ima samo,seuste pamtam kako vcera da bese iako e pred 2 godini za edno detence sto go donesija vo 7h sabajleto so placenje i vikanje,kutroto dete nogata mu bila na 2 mesta skrsena a roditelite mesto na doktor na zena sto masira go nosele,posle istite roditeli baraa od sestrite tamu da mu davaat lekarstva protiv bolki na sekoi 2h,sto normalno tie ne se ni soglasija,licno jas gi slusnav deka najbrzo sto moze da mu dadat od inekcija do inekcija se 4h da ima pominato.Drugi slucaevi kade na majkite im gi nosat decata od operacija i mesto da bidat so decata tie trcaat nadvor cigari da pusat,kafe da piat ili da si pravat muabet so rodnini prijateli sto cekaat pred vlez,pa dokolku vidat deka nema sestra odma cela familija vleva vo sobata i posle nemalo da ima infekcii i nastinki,pa sestrite i doktorite im bea arogantni i losi sto im gi brkaa rodninite i prijatelite..
    Najskorasen slucaj bese koga mi rekoa za sega,zasto bev porodena so carski da ne jadam i da ne pijam nisto posle 10h vecerta (kazano mi bese od anesteziolog),rodilkata sto bese isto so mene za taa den za poragaj so carski mislam cela vecer i celo sabajle jadese,voda i sok piese.Taka da ima dosta neodgovorni pacienti koi pri zdrav pamet si go stavaat zivotot na kocka.
    Ne sakam da podcenam ni eden doktor,sum se sretnala i so dobri i so losi no za mene iskreno dr. Aco Dimov,doktor na detska hirurgija e doktor na mesto strog i iskusen i bi go preporacala bez razmisluvanje,a na ginekologija vo sk iako poveketo imam procitano niz forumot ovde ja napagaat dr.Marija Hadzi Lega jas so nea do sega sum imala samo dobro iskustvo.

Последна измена: 26 октомври 2015
    На butterfly*, Gea, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.225
    Допаѓања:
    17.943
    Само храбро. Мисли на ангелчето што ти мрда во стомак, а не на лоши работи. Ќе биде се во ред.

На mama89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    за жал докторот што и го спаси животот на мајками рече да не поведуваме постапка дека самата болница ке го среди тоа..колку што сум запознаена мислам дека докторката доби отказ од работа .. повеќе незнам

11. Viki693

Viki693 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2012
    Пораки:
    555
    Допаѓања:
    584
    Отказ е најслабата казна за вакви...мозже после некаде во приватна клиника да отишла и божем ќе отидеш на приватно па ем добро ќе платиш ем истата др. ќе те лечи...

12. Momichka

Momichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    6.587
    тотално се согласувам. За вакви случаи треба одземање на дозволата за работа.
    Другар работи во клиника во Германија. За секоја штета на пациентите имат вртоглави суми како казни. А овде станува збор за смрт, бидејќи биле пијани. Тоа е премногу.

13. Dorian Gray

Dorian Gray Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    174
    Пополека со термините и нивната употреба. Јас не би ги нарекол лекарски грешки и негрижа, туку лекарска нестручност и незнаење. Тоа се многу различни термини.

Од доктор до доктор има огромна разлика, а да не зборуваме од хирург до хирург. Не секој со диплома го заслужува своето знаење, а особено на балканскиве простори каде што свесноста на луѓето е на многу ниско ниво, затоа што висока свесност и почит кон општите вредности значи и поголем притисок кон генералната популација истата да прогресира, напредува и да одржува некое завидливо ниво на цивилизација.

Не верувам дека кај нас некој е спремен да донесува непопулистички закони и норми на живот, затоа што тоа би довело до негов линч и политички мртва кариера. Не е само до докторите верувајте. Милион пати сум влегол во болница. Јавни институции се некаков одраз на тоа колку културата е на завидно ниво во една држава.

За една држава многу е важно и нејзината економска моќ да изгради квалитетно здравство и колку тоа е одржливо на на долги стази. Еден ден во реномирана француска болница чини 900 евра, а кај нас 600 денари. Сега споредете.

14. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    ВЕДНАШ
    Просечна плата во евра во Франција е 5000, а во Македонија 150. Фала Многу Пријатно

На joy1, ivi1987, lunicka и 6 други им се допаѓа ова.
  15. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
  16. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Како и да е лекарска не лекарска грешка или незнаење за нејзин каприц или брзање можев да останам без родител како и случаевиве што ги слушаме на вести и по портали. Ке напоменам пак и пак додека студентот по медицина му дава индекс и 50евричи на професорот и преку врски влага да работи а неписмен до немај каде ке има вакви случаеви

17. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    Многу е погрешно да се обвинува Владата, да се бара отставка од Министерот за здравство, не гледам кој би бил ефектот. Би бил задоволен најголемиот дел од народот, бидејќи барањето би им било исполнето, а во операционите сали повторно би останал истиот нестручен персонал.

Станува збор за поединци, луѓе кои дале Хипократова заклетва, се обврзале дека етички ќе ги извршуваат должностите од професијата лекар.
    Не можам, ама баш никако да сфатам и разберам како можат мирно да заспијат оние личности, кои се најчесто, целосно неспремни да дадат било каква лекарска помош, а неретко, не се доволно заинтересирани за пациентот, бидејќи се ненаспиени, пациентот е релативно стар или нема пари да си дозволи некаков третман.
    Каков човек треба да си, колкав олош треба да си, за да пијан дојдеш на работно место- анестезиолог? Каков дел од итна помош си ти, кога прашуваш колку години има пациентот? Каков хирург си ти, одбиваш да направиш операција ако пациентот нема пари за под маса?

Премногу години поминати на факултет, платите не се високи, не гледаш ама баш ништо убаво оти на лекар сите од зор одат, работата е напорна- работиш со секакви луѓе, возрасти, карактери, менуваш смени, гужви... Се работи за човечки животи, колку треба да си суров за да го занемариш тој факт?

При толку опции за работни места, администрација, на пример, каде и да потпишеш на погрешно место, минимални се шансите некого тоа да го чини живот, зошто се решаваат да завземаат работни места на личности кои се спремни да вложат се за да помогнат некому, и покрај мизерните услови за работа?!

На Annath, Gea и joy1 им се допаѓа ова.
  18. Dorian Gray

Dorian Gray Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    174
    За вас не знам, али јас искрено до сега не сум сретнал сиромашен доктор. Можеби постојат такви сиромашни што најверојатно погрешно ја анализирале и сфатиле Хипократовата заклетва, но најчесто се многу богати за македонски услови:D

Секој доктор слободно може да си отвори еден сопствен Тинекс маркет од подароците што ги добива од пациентите.

На улица најчесто среќавам луѓе коишто мочаат на улица, кучето им сере по влезови и зелени површини, малтретира пола улица со своето печење ракија, го паркира автомобилот на пешачки, на сугестии и критики возвратув со набутување на туѓа жена и сестра. Тој истиот што го бутка автомобилот по зелени површни, пешачки премини, туѓи куќи само за да не плати 10 денари паркинг, а пред негова куќа повторно набутува на туѓи жени и сестри ако некој рандом паркира пред негова врата.

Таквите се секогаш најголеми критичари на општеството во глобала.

Некој ќе праша каде се движам јас? Па, девојки, по истите улици по коишто чекорите и вие, но за разлика од мене некој воопшто и не ги приметува тие работи.

19. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    @Dorian Gray како е твоево мислење поврзано со темава?

Инаку, сиромашен доктор не сум сретнала ниту јас, ама платите и не им се така високи, во однос на работата која би требало да ја работат, па да речеме дека финансиите се причина да се приклучат кон професијата лекар.
    Богати? Според мене имаат за пристоен живот, конкретно во оваа држава.

П.С: Поправи ме ако грешам и твоето мислење на ниту еден начин не е поврзано со моето погоре.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. blueberry93

blueberry93 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    1.660
    Допаѓања:
    4.477
    Значи кој немал работа во државниве болници, не може да зборува ништо за здравството.
    После операција, додека лежев во болница барав кетонал од што не можев да ги издржам болките. 4 саати викаат "ќе донесеме" и никој не дојде. Со се инфузијата во рака шетав по ходници да барам кетонал и и' се јавував на мајка ми да донесе. Тоалетот кога го видов херпеси ми искочија од гадење. Да не зборувам за односот према пациентите од страна на вработените. Јас цела колабирана едвај стојам, прашувам рентгенологија каде е и една ми вика "право, па десно, нели читаш горе или неписмена си"(facepalm)
    Мизерија. Затоа анализа веќе не правам државно, не па нешто друго.
    Инаку здравствени личности - алкохоличари, не можат незабележани да дојдат на работа. Сите ги приметуваат и мора да се понесе одговорност зошто не биле отстранети навремено, како сега.

http://a1on.mk/wordpress/archives/543706

Значи мајко мила, станува збор за не еден, туку двајца алкохолизирани анестезиолози, па чива е вината? На човекот што не отишол жена си приватно ли да ја оперира, за што го плаќаме проклетово здравство ние?
    Нема збор дека анестезиолозиве се виновни за ова, меѓутоа штом они немаат свест, понатаму чива е вината?

Последна измена: 27 октомври 2015
    На anel и MilaP им се допаѓа ова.