Почина 32 годишна мајка и нејзиното женско бебе

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Mariangel, 24 октомври 2015.

1. stela 34

stela 34 Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    82
    Mozam so sigurnost da kazam deka zdravstvoto vo Makedonija e na nisko nivo, pak ke kazam Respekt za doktorite koi si ja znaat rabotata ,vakvite situacii,greski,nevnimanjia...gi ocrnuvaat i niv, znaci ima sekakvi situacii pacienti neodgovorni,neodgovorni roditeli.......citav ne se sekavam za koja bolnica bese mislam drzavna ne me fakajte za zbor, vidna doktorka oslepila 40 luge.......na sud dobila..........nema objasnuvanje......
    Mora pod hitno da se smeni situacijata vo zdravstvoto taka da za sekoja postapka sekoj da si odgovara......toj sto e nad niv treba da reagira........
    Slusnav deka vo mnogu bolnici nemalo lekovi...........ne znam sto da kazam i da napisam.....seto ova e zalno......vo detski bolnici da nemalo sirupce za temperatura.........ne vo site vo nekoi........zalno, zalno,zalno.....

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    @jovanovska94 ne znam zoshto mislish deka ako ministerot dade otkaz nema da se smeni nishto? Pa i sega toj ne menuva nishto a gledame shto se sluchuva i si kjutime,samo se molime da ne ne snajde nas. Prvo i najmalku shto treba da se sluchi (kako vo sekoja normalna drzhava) posle tolku mnogu lekarski greshki i izgubeni zhivoti, e ministerot da si dade otkaz bidejki sekako ne prevzema nishto. Na negovo mesto da se stavi drug so nadezh deka barem personalot ke go smeni odnosno tie shto zasluzhuvaat da bidat smeneti.. Iskreno ne veruvam deka (vo konkretniov sluchaj) anesteziolozive prvpat doagjaat pijani na rabota i deka ostanale neprimeteni do sega. Ne mi se jasni kako spijat lugjevo bre navecher? Ne se edinstveni veruvajte,vo mojot grad 70% od doktorite kopaat na alkohol koga zboruvash so niv i utre ne daj Bozhe od niv zhivotot ke ti zavisi? Od koga znam za mene rabotat vo bolnicata,duri nekoi od niv se direktori na oddelenija.. :x
    http://www.mkd.mk/makedonija/politi...mozhe-poradi-dvajca-neodgovorni-doktori-da-se
    I ne, ne generalizirame samo po ovaa sluchka,gi ima mnogu premnogu.. I ne e samo toa deka se pijanchat,ima i nestruchni doktori,i bolnicite ne se snabdeni so lekovi abe nishto ne e vo red so zdravstvoto.. A ministerov treba da si sedi na foteljata? :)
    Jas sega skoro lezhev vo bolnica na ginekologija vo mojot grad i za sekoj mozhen lek shto trebashe da go dobijam vo infuzijata go prakjaa mm vo apteka bidejki "momentalno nemale" od toj lek.. A na vleznata vrata na oddelenieto ima zalepena ogromna plakata kade shto pishuva: Bolnicata treba da bide snabdena vo sekoe vreme so lekovi. Ako nekoj doktor vi kazhe da se snabdite sami so lekovi,vednash da go prijavite kaj direktorot na oddelenieto.. Smeshno zvuchi deka bukvalno site lekari od oddelenieto vkluchuvajki go i direktorot me lechea i go prakjaa mm po lekovi :)
    Duri edna doktorka denot koga dojdov so ogromni bolki vo bubrezi za da me pregleda,me prasha koj mi e matichen ginekolog i koga i kazhav deka odam na privatno vo Skopje ochite ke mi gi izvadeshe bre! Shto ti mnogu li pari imash? Ne sekogash parite znachat vnimanie.. Ako si doshla kaj nas pomalku li vnimanie ke ti posvetevme? Ona ako sakala odma mozhela da se javi vo sistina za 5min ke ja vrabotele i ke zimala 5000evra plata a ne da rabotela vo bolnicata za 350 denari dnevnica |( I shto e najsmeshnoto vo situacijava pomina drzhenjeto lekcii za privatniot doktor,sednuvame da me pregleda na eho i go gledam ehovo od minatata era :x I samata mi vika imavme 4D samo shto go pushtivme se rasipa grom go udri :rofl: I sega vika se chuvstvuvam kako baba Vangja koga gledam na ehovo (i bukvalno beshe taka bidejki jas na toa eho nikade nemozhev da si go vidam bebeto)(facepalm) I potoa pak neka me prasha zoshto sum bila na privatno :?:

На stela 34 и anel им се допаѓа ова.
  3. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    @Mariangel а со колку замени располага државата?
    Системот е катастрофален, условите за работа и лечење на пациентите се мизерни, ама тоа не е причина доктор кој се заколналнал дека ќе биде хуман да одбива пациенти бидејќи така му се погодил денот.

Многу работи треба да бидат сменети во здравството, но, лекарите треба да бидат први кои нема да прават пропусти, да работат онака како што професијата им налага наместо да доаѓаат пијани на работа, па дури тогаш да очекуваме некои поголеми промени.

На okcenzi и joy1 им се допаѓа ова.
  4. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Izvini no smetam deka skoro sekoj denes e vraboten (znaeme i site) so partiska knishka, i sigurna sum deka ima nachin da se smeni neshto vo zdravstvoto. Ako nema zameni (shto ne veruvam deka nema),neka sistemot bide po strog i uslovite neka bidat podobreni a ne da se lechime vo mizerija od bolnici i patetichen odnos od doktorite i sestrite (koi najchesto izigravaat doktorki) neka im zavisi i rabotata i zhiveachkata od tie operacii pa togash mozhebi malku od malku ke se osvestat? MOZHEBI! :) Neka se zabrani bre toa davanje 300 chuda na doktorite posle operacija kako da ne go napravil toa od shto mu e rabota tuku usluga ni pravel.. Sepak prvo shto treba da se napravi e ministerov da si se pojavi da dade otkaz bre shtom ne smeta deka treba nekakvi promeni da napravi!

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
    Па сигурно лекарите или така наречените лекари квази лекарите не се вработуваат сами. Мора некој да ги прими.

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  6. jovanovska94

jovanovska94 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2013
    Пораки:
    1.109
    Допаѓања:
    3.804
    @Mariangel секако дека има начин, а има и потреба.
    Од искуства на мои блиски роднини и пријатели имам еден куп примери, и за доктори на кои треба да им се симне капа за односот и компетентноста, но од друга страна, знам и "доктори" кои направиле такви пропусти, кои би можеле да бидат (а најверојатно некому и биле) фатални по животот.

Мене муабетот ми е дека здравството не е место каде некоја личност треба да се вработи доколку навистина не е спремна и спретна за работата.
    Најбитно е докторот како поединец да биде свесен дека се "нафатил" во свои раце да зеде нечиј живот. Понатаму, што не значи дека помалку, се виновни и директорите, министерот и сите одговорни страни.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
  8. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.936
    Јас само ќе кажам рибата смрди од главата. Ако во светот министри даваат оставка за многу помали работи од смрт на пример за доцнење на возот, доцнење на изградба на некој објект, навреда, што уште треба да му се случи на овој министер да има доблест да си понесе морална одговорност. А кај нас работите со колективна одговорност видовме како идат. Не знам како при неговите ноќни прошетки не ги начекал нив или некој друг лекар во алкохолизирана состојба? Или беше тоа лов на бубашваби, а не на персонал. Загубените животи никој не може да ги врати, ама барем да се осигураме дека во иднина нема да лежат невини животи во гроб заради немање доблест на некој да си признае неспособност.

И не дека нема кој да ги замени неспособните лекари, ние како држава дозволивме да си заминат и сестри и лекари во Германија и други европски држави, секаде онаму каде не се уценувани со партиска подобност.

На Annath, ivi1987, Nausicaa и 6 други им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    124.457
    Годспоѓо или госпоѓице. Ова не е изолиран случај! Како бре не треба од министер да се бара одговор!! Кој ги вработува во државна? Јас?? Дома ако ти пропаѓа куќата кој ти е крив комшијата?? Дај молим те не трескај зелени и симни ги тие розеви наочари што ги натнале.

На okcenzi, ivi1987, Tajnaotrovna и 4 други им се допаѓа ова.
  10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.111
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.217
    Допаѓања:
    124.457
  12. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    20.574
    Двајцата доктори се казнети................................... отпуштени се од работа.... ооооо, браво, многу строга казна. Нас обичните смртници ќе ни даваат отказ за банални или непостоечки причини, а господава за убиство добиваат само отказ.... нашата чудесна земја.
    http://press24.mk/poznat-identitetot-na-pijanite-doktori-od-gevgelija

На ivi1987, Nausicaa, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  13. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.423
    Допаѓања:
    8.590
    Министерот е класина неморална личност.Како има образ да се појавува на тв и да зборува за здравството во било кој контекст, а истото е место на многу убивства последните две години.И ако не е негова вина чива е? Па тој е одговорен за целокупното здравство, на ниво на целата држава.За секој умрен пациент т.е. испуштен од рака треба да сноси морална одговорност.Одговорен е за секој доктор во болниците.Човекот одамна требаше да даде оставка, згрозена сум од неговите постапки, од него како министер за здравство.

Ако не го бива за изршување на соодветната функција, што е и повеке од очигледно и докажано многу пати, треба да си поднесе оставка или премиерот сам да го смени.Ова веке не оди вака.Нула е како министер, а и неможе човек со правен факултет да менаџира здравство, до некаде е и јасен неговиот неупсех.
    Дај ставете одговорна личност, која пред се има образ и совест, а потоа и допирни точки со здравството.Како паднат од марс е, како да не гледа што му се случува по болниците.Ама гледа многу добро гледа.

На ivi1987, MilaP и Mariangel им се допаѓа ова.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.333
    Кажав претхдоно и пак ќе кажам. Во нашава држава правдата нерамномерно се спроведува. А правдата во здравтвото треба нашиот ценет министер да ја спроведе. На суд да ги даде, а не само отказ или суспенција.
    Ако на пример работиш во банка, и крадеш пари од клиенти, или пак не плаќаш данок, тоа е веќе кривично дело и затвор можеш со години да лежиш. А кога доктор ќе направи грешка и заради таа грешка ќе почине, само отказ и не се смета за којзнае што. Дали намерно или не, сепак се работи за човечки живот што не може во никој случај да го споредиш со пари.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Abe ne zezajte,veleshanecot shto ukrade kjebapchinja dobi kazna 3 godini zatvor, za ovie besilka e malku :x Mi se gadi od drzhavava i vlasta :envy:

На okcenzi, ivi1987, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  16. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Mene ne mi e jasno zosto samo anesteziolozite kazneti?
    Sto so ginekologot?
    Neli e toj sef na operacijata?
    Zarem toj ne videl deka se pijani?
    Zosto ja zapocnal operacijata togas?

На honest girl, Daydream, ivi1987 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Mariangel

Mariangel Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    47.004
    Mozhda bil naviknat da se pijani i taka da rabotat pa ne mu bilo chudno.. (facepalm) Oj ministre, idi opraj se

18. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Nadrljal toj sto nemal grb.
    As simple as that!

19. Dorian Gray

Dorian Gray Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    174
    Многу од докторите во Македонија се вработени уште во времето на Југославија и добар дел во времето на Сдсм, а се вработуваат и сега од Дпмне. Тука партизација не игра клучна улога, туку генерално лошото образование и критериумите според кој функционираме како заедница. Конкретно во случајот според мене одговорност треба да сноси директорот на болницата.

На Daydream, joy1, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.164
    Допаѓања:
    20.574
    А според мене одговорност треба да сносат сите заедно... не е ни важно кога се вработиле докторите (дали биле вмро, сдсм, титовци или што не)... и докторите, и директорот и министерството... сите се криви!!! Ама како што ми изгледа никој за ништо нема да сноси последици.

На oblace1, ivi1987, Nausicaa и 3 други им се допаѓа ова.