Почина 32 годишна мајка и нејзиното женско бебе

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Mariangel, 24 октомври 2015.

1. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.563
    Познат идентитетот на пијаните доктори од Гевгелија

Др. Томчо Ванчев и Др. Зоран Јовановски специјалисти по анестезиологија и реанимација добија отказ од работното место бидејќи пред 2 дена, во алкохолизирана состојба работеле како анестезиолози во болницата во Гевгелија кога почина родилка и нејзиното бебе. Информацијата до медиумите ја испрати ВД Директорот на ЈЗУ Општа болница Гевгелија.
    Отказот за нив почнува да важи од вчера е донесен како дисциплинска мерка согласно членот 186 став 1 алинеа 13 и членот 26 став 2 од Законот за здравствена заштита по добиените анализи за присуство на алкохол во нивната крв.

Така нека останат на форумов бар имињата за да не се заборават по сајтовиве кога се затвораат.

Пак ке кажам македончето не е сложно и му чуе уво се дур другиот пати а тој не. македончето е себично, злобно, саможивно и покварено до срж. Се додека не му дојде на поединоцот маката на глава, не му е гајле за другиот, па дури и ке се подбива со другиот.

Никогаш не сум го сакала насилството, но ние сме таков народ кој мора така да функционира. Е сега кога овој маж и татко би им ги скршил рацете, нозете, кичмата и по некое ребро на овие убијци на деца и мајки, ние како народ треба одма ВЕДНАШ да станеме да го браниме со протести, каменување влади... се со цел тој да не одговара, за стореното дело- осакатувањето нивно. Е бога ми незнам како тие понатака ке живеат со скршени кичми. Паметите случајот со дедо Љубе? Е така треба за секој ваков случај да се прави. Убиј го монструмот и скокни народе во одбрана на херојот. Пошто владата не ја заболе за нас и нас не треба да не боли за законите. И ској нареден случај ваков треба вака да завршува, па да видиме тогаш како самите доктори одма ке се отрезнат, освестат, станат љубезни и фини и секое сабајле ке си ја пофротуваат нивната заклетва. Секоја сестра која ке избере да пие кафе наместо да помогне на пациент, да биде убаво измлатена и дооооолго време на боловање.
    Само така може овој народ да си го исправи здравството, бидејки кај нас законите не се за сите исти.

И било која влада да дојде ке биде иста како оваа и пак нема ништо да се смени, се додека народот не почне да суди и најнормално најважното да се поддржува.

Пак ке кажам дека ич не го сакам насилството, но во вакви екстремни случаи прва ке го поддржам.
    Уште 11 недели имам до пораѓај а секоја недела читам по нешто морничаво.

На karak, ivi1987, vitamina и 5 други им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    274.844
    Некаде прочитав - ако грешам поправете ме - дека хирургот се јавил на директорот и побарал да дојде за да види во каква состојба му се вработените.
    Инаку, не гледам некоја вина во него, без анестезиолози рацете му се прилично врзани.
    А овие двајца извлекоа гз, кривично бре треба да се гонат, ги отпуштиле голем таков.
    Утре ќе си отвори ординација и ќе си биде доктор по општа медицина, во најмала рака...

На vitamina, Nausicaa, theowndemon и 2 други им се допаѓа ова.
  3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Kako toa nema vina ginekologot?
    Koga se javil na direktorot,odkako dozvolil da zapocne operacija so takvi anesteziolozi?
    Toj dava zeleno svetlo dali da zapocne operacijata ili ne.
    Inace da napomnam deka carskio rez ne bil iten slucaj,tuku zakazan.
    Toj e naj vinoven.

На Tajnaotrovna, ivi1987, Doozy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. fighter

fighter Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    1.249
    Допаѓања:
    2.485
    "Отворено писмо на др.Камиловски во одбрана на Тодоров"
    цитирам:
    -"Затоа во овие моменти треба сите здравствени работници да бидеме сплотени и да дадеме максимална поддршка на првиот, еднаков меѓу нас – министерот за здравство, Никола Тодоров"

Лелелее ШТО ПОД "ДРШКА" БИ МУ ДАЛА ЈА НА ТОДОРОВ...ПОЧНУВАЈЌИ ОД ТАМАРА ПА НАВАМУ...
    А гледам и Камиловски сака да проба од дшката...или ова е како во вцон...ИЗВИНИ ШЕФЕ ШТО ТИ ВРТАМ ГРБ

На MilaP, ivi1987, jacqueline.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    274.844
    Не знам детали затоа и не навлегов до толку :)
    Јас како што сфатив немало време за чекање, ако имаш при рака линк од статија каде што е како што треба објаснето, те молам пуштај.

6. citiesinflames

citiesinflames Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    273
    Допаѓања:
    391
    *od mobilen sum i se izvinuvam za latinicata..
    Znacii, gevgelicanite, znaeme deka ovoj problem so anesteolozite i nekoi dr lica od bolnicata vo gevgelija ne e edna godina ne se dve ili tri godini, tuku skoro dve decenii unazad. Ovdeka(a veruvam i vo dr gradovi) strav da ti e na doktor da otides, neznaes i dali ke izlezesh. Zena ja drzea cela nedela so mrtov plod vo mea..a zosto?bidejki memozele doktor da najdat... vo sekoe vreme ima samo zameni,plateni odmori,pauzi imale...abe nikoj nemozes da go najdes vo bolnicata...ko ke vlezes ko napushtena da e -.-' drugarka ja operiraa od slepo crevo,ja vnesoa vo soba i sestrata na zimi majka i ja stavila infuzijata vo raka.mesto vo vena kojzmae kaj i ja shibnala...seta raka i bese iduena i seta so krv..mavna so mandarina po vratat i se istrkana vo hodnikot,za da slusne nekoj doktor li sestra li bilo koj da dojdat da vidat sto e rabotata....i zamislete.....sestrata pomina si ja zema mandarinata i si zamina,kafe imala za pienje ke i se izladelo. Abe :fubar: otidov i jas ednas u taa bolnicata da vidat sto mi e mi bese epten losho a docna bese dva saatot sabajleto. Vlegov vo brza pomos mi vikaat daj sedni ili odi zemi si caj ispij go tuka ke ti pomine i odete si :headbang: vikam dobro budala ke me pravite mene.se ispokarav so tie u brza pomos i na kraj se resija da mi stavat inekcija:swear:
    A za ovoj slucaj, ginekologot znae so kakov tim ima rabota,sto ne ja pustil pred toa vo strumica ili valandovo ko najblisko..ili nemoj pa,zosto pa tie parite da gi zemat -.-' 95% ovdeka u gvg se poragjaat so carski rez...a samo 5% prirodno...abe ne e ko u bolnica da vlevas mislis u kasapnica vleguvas:whew: i ginekologot i anesteziolozite i svi po red so jadat gomna tamu a si go krijat gazot.doktori bile sto im mozeme. A da pokazes sila odma biva se ko so treba pod konec. Ama jbg takva ni e drzavava mora sila da pokazes posem se biva , ako ne,od zdrav bolen ke stanis. Narodot sme takvi povekjeto...fala bogu mene ne mi se sluci,fala bogu jas se spasiv itn. Da se krene narodot protiv vlasta ke se izmeni,site ke bidat cvekinja za mirisanje...ama koga ne ne biva za sloga ke se majtapat se tie ke si bidat u pravo i ke si go krijat gazot:handshake:

На okcenzi, CameliaMiller и galapce им се допаѓа ова.
  7. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    Ама што се чудите тие докторите имаат партиска книшка и точка. Тие се семоќни. Ако ти чини арно, ако не оди си од државата. Тоа е ставот тоа е суровата вистина. Дојде време и чистачката со основно оти има партиска книшка да ти се прави паметна без никакви последици, камоли доктори. Јас сум изненадена што немаше наслов „Така им било пишано на мајката и бебето.“ Само дали не ви е малце позната ситуацијата на постарите членки со привилегиите што ви ги носи партиската книшка? Малце така од Југославија не ви е позната? После се чудите оти се луѓето или в партија или надвор од Македонија. Или едноставно наместо на мајтап да забременувате и како што е модерно бремени да се мажите на кредит, почнете да си планирате и да си собирате пари за во приватни клиники за пораѓаи прегледи и сл.

П.С. Бог да ги прости и мајката и бебето,сочуство за фамилијата и таткото. Никој да не осети на своја кожа, Господ голем сите да не чува и памет да дава.

8. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    274.844
    Аман со таа книшка.
    А докториве што се со стаж од 30 години и се мислат богови, тие чии се?
    На КПЈ имаат книшка?
    А овие по 15-20 години, чии се?

В-овците се на власт не толку долго, колку што смрди нашево здравство.
    Заклучок - лошо образование, лошо воспитување - ја знаете онаа - учи сине да не работиш...
    Епа кај нас е тоа мислам во генетски код запишано, мрзи и себичњаци.

На Daydream, Gea, MilaP и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Dorian Gray

Dorian Gray Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    174
    Д-р Виктор Камилоски: Нападите врз министерот се паушални, но и навреда за бројниот медицински персонал

http://republika.mk/?p=503802

Ок, добро, знаеме дека влече партиска страна, има привилегии, се гребе за утре да стане директор можеби и така слично, но генерално зборува факти и вистина. Не е перфектно воопшто, но факт е дека има многу инвестиции во здравството, ама залудно е се дур не се смени менталниот склоп на нашиов народ тука. Функционирањето на една јавна институција е добар показател како функционира државата и каков народ живее таму. Без исклучоци сите сме дел од вината.

Не верувам дека голем дел од вас некогаш пријавиле корупција, криминал, насилство, мобинг и слично. Тоа и вас ве прави соучесници во криминалот. Според уставот де:)

10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.806
    Допаѓања:
    122.662
    Кои инвестиции жити мајка. Ај не збори многу. Не дај боже да треба да лежиш во државна болница. Лебарки лазат, немаат основни материјали, стари искинати чаршафи, реагенси немаат, греење нема, лето ладење нема. За да закажам на гинекологија не може матична дирекно туку ИНТЕРНИСТ!! И сега некоја со мака, треба да оди до матичен, па да иде на интернист, па да ја прегледа, и да и даде упат на гинеколог, или друг специјалист. Молим те ова е реформа?? Што со рецепт не можам да земам апче за редовна терапија затоа што се надминала квотата!!!

На okcenzi, Edie.S, anel и 3 други им се допаѓа ова.
  11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Не секој на мајтап забременува или не се мажат сите бремени и не може секој да собере пари и да се пораѓа приватно.И неможе секој да си оди надвор од државава,нема секој услови за тоа.Зошто тогаш плаќаме здравство,тогаш нека станат сите државни болници и ординации приватни и нека не ни кратат нас за здравствено па кој каде сака нека си се лечи.И нема само на гинеколологија човечки жртви туку на многу места во последно време по државниве болници,деца почнаа од лекарски грешки да умираат.
    А докториве по државниве болници се пуштени од ланец,нема контрола и кој што сака си прави затоа до тука стигна работата.[/QUOTE]

На Tajnaotrovna, ♡BuBaLe♡, Mariangel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.806
    Допаѓања:
    122.662
    [/QUOTE]
    За болдот. И јас сум за тоа. Кога веќе има приватни клиники, зашто бе да плаќам здравствено од плата да ми крадат а реално не добивам ништо. Нека ми ги остават тие пари па сама ќе си решам каде ќе се лечам. Море све е ова уиграна мафија.

На MacenceEna, ivi1987 и Mariangel им се допаѓа ова.
  13. Аматиел14

Аматиел14 Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2015
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    175
    [/QUOTE]

А можат сите (чест на исклучоци, мада се ретки) да прават огромни свадби и фрлат неколку илјади евра само затоа што е срамота, што ќе кажат луѓето и затоа што стрината на сестрата на Петко ве поканила па срамота е вие да не ја поканите. Ќе се задолжите, ќе зимате кредити, сите ќе јадете една паштета (од најевтината, да се разбереме) ама свадба мора и можат сите. А за приватно пораѓање не се може. Да, да.
    Дно. :x

На Daydream му/ѝ се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.914
    Допаѓања:
    36.755
    е ги читав многу другите постови, ама последнава дискусија ме испровоцира да пишам.
    Значи вака, тие што не успеале да заштедат за приватно породување се дно дна? :^)
    А зошто воопшто плаќаме здравствено осигурување и тоа задолжително :!: Никој не те прашува дали сакаш, мора да платиш. Кога веќе плаќам, очекувам за тие пари човечки третман. Ама... се додека во државава виреат како @Аматиел14 и нему сличните ќе ни се случуваат вакви работи, бидејќи нели ако немаш пари за приватно ти си стока и не заслужуваш ништо подобро.

На ivi1987 и MilaP им се допаѓа ова.
  15. Аматиел14

Аматиел14 Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2015
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    175
    Не кажувам дека тие што не успеале да заштедат за приватно пораѓање се дно дна. Далеку од тоа. Не ми ги испревртувај зборовите. Кажав, како што можете да фрлите толку пари за свадба после не се жалете дека немате за приватно пораѓање. Не знам ни јас самата дали утре би можела да си дозволам приватно пораѓање, но никогаш не би правела свадба да се трошам и себе и моите. Попрво би дала 1 000-2 000 евра за приватно пораѓање, отколку да давам неколку ијади евра за свадба на која ќе бидат гости невидени и нечуени роднини до десето колено. Ако толку се расположени моите и родителите на сопругот да фрлаат пари нека ни ги дадат нас, многу попаметно би ги потрошиле. И за здравје кога се работи не би ѓи жалела парите. Ако немам, немам. Тоа е тоа. Не знам што не е тука јасно?

16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.914
    Допаѓања:
    36.755
    Остави ги љубителите на свадби нека прават што сакаат. Не е тоа темата.
    За здравствово... Јас може да имам пари и за пет пати приватно да се пораѓам, ама бидејќи плаќам здравствено очекувам да добијам пристоен третман таму.
    Ти ако сметаш дека треба да се пораѓаш приватно, пораѓај се, не ги напаѓај останативе кои ете не успеале (или не сакале) да заштедат за тој чин (меѓу нив и јас)

На okcenzi, ivi1987, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Аматиел14

Аматиел14 Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2015
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    175
    Ок е, тоа твое мислење и јас го почитувам. Некои мислат дека треба да се пораѓаат во државна а некои приватно. Сосема нормално. Мене ме нервираат тие кои што вадат на тоа дека немаат за приватно, а не дека не сакаат, а господата имаат да фрлаат за свадба и сл. Тоа ти е исто како ќе одам со стари и сќинати алишта ама за цигари мора да купам.

18. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.523
    Допаѓања:
    288.803
    Суштината е дека да беше здравството како што треба да биде, многу голем дел од оние кои биле на приватно ќе биле на државно.

И на жалост голем дел од младите не знаат што ги очекува кога ќе забременат.
    ПРегледи, испитувања, анализи...па се до финалниот момент, пораѓај, и каква е услугата на државно за сите нив.

Еве сега знаат дека е нула, и од старт да се помират дека за џабе плаѓаат придонес за јавно здравсто, па наместо за свадби да штедат за еден пораѓај.(facepalm)

19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.914
    Допаѓања:
    36.755
    Немојте да мислите дека во приватниве клиники има постручни лица, нема. Разликата е во третманот.
    Да не излезе дека го бранам нашево труло здравство ќе си кажам за мене. Јас се пораѓав на ГАК со врски. Ете толку имав доверба во нашево здравство. Да немав врски не знам што ќе правев, може и приватно ќе одев. Не знам.
    Ама бре што е ова навлегување во туѓиот џеб! Тој имал за свадба, немал за приватно. Оставете ги луѓево да прават што сакаат!

На Nausicaa, ivi1987, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Daydream

Daydream Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2013
    Пораки:
    1.682
    Допаѓања:
    6.472
    Не знам за вас ама јас ако останам овде во оваа држава, ако треба три години ќе јадам само леб и вода ама не се пораѓам во државна болница. Како сакате сфатете ме, тоа уште многу одамна го имам одлучено. Знам, знам, секаде може да се искомплицира, секаде може да дојде до не дај Боже ситуации ама јас лично ќе го направам оној избор кој што сметам дека е подобар, а останатото го оставам во Божји раце. Плаќаме здравствено осигурување и треба да добиеме солидно лечење, ама ете не бива, јас не мислам да изигравам херој, тоа е тоа. Имам блиски што се пораѓале и во државни и во приватни болници и многу ми се јасни работите. Не ми треба мене не знам какви соби и тоалети, тоа не ми е битно, битен е човечкиот однос и една мала сигурност дека нема сама да се породам само зашто ме заборавиле или па си пијат кафиња. Колку случаи знам што за конец се спасиле и само Господ ги чувал, ама кога се' ќе се заврши добро на крај сите забораваат. Не мислам трауми да носам за цел живот.

Државава од кој агол и да ја гледаш, тоне. Што сакате да се случува во држава каде што врски, мито и корупција цветаат во апсолутно секоја институција? Па после ќе гинат по улици, ќе умираат во операциони сали...