Почина 32 годишна мајка и нејзиното женско бебе

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Mariangel, 24 октомври 2015.

1. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    @Аматиел14 А зошто се фати ти баш за трудниците и родилките само?.Ајде кажи ми што е со девојчињата што починаа на нашиве клиники,родителите се криви што немале пари за да ги однесат на приватно или нашево скапано здравство е криво???И од кај знаеш ти кој каква свадба правел и нивните колку пари потрошиле за тоа и дали воопшто правеле.Јас плаќам здравствено и на крај да земам кредит за да се лечам приватно,нема логика,навистина.А нема лоши доктори само кај родилките туку секаде по државниве болници.Плус тие доктори што беа по државните болници отидоа по приватните за подобра плата и што мислиш дека таму е секогаш сјајно,и таму се случуваат грешки затоа што истата толпа е префрлена за поголема плата.

2. babyblond

babyblond Популарен член

Се зачлени на:
    19 февруари 2011
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    1.548
    Доктори си ги носат децата во приватни клиники, докторки се пораѓаат во приватни клиники, докторите си ги носат жените да им се пораѓаат во приватни клиники, кога докторите и докторките немаат доверба во своите колеги во државните здравствени установи, што остана за нас останатите. Можеби и не е само до кадарот можеби е до условите за работа. Ако немаш роднина или некој близок со тебе што е медицинско лице и знае што треба со тебе да прават докторите испаѓа поарно лечи се рецепти од Баба Рада, посигурно е отколку да одиш на болница. Сепак кога ќе дојдат избори пак ќе гласаш за тој што ти дал тебе или на некој близок родинина работа и дури не ти дојди јајцето по газот нема ич да те боли уво за тоа дали нешто фунлционира како што треба или не, ќе гледаш ти да си завршиш работа здрав и жив, за другите ич нема да ти е гајле.

На okcenzi и Аматиел14 им се допаѓа ова.
  3. Dorian Gray

Dorian Gray Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    174
    Се сложувам со тоа дека треба да тежнееме кон уште многу подобро здравство и услуга, но прашањето е кога македонското здравство функционирало како треба? Ете гледаш низ најголем дел од македонските болници немало сменет инвентар преку 30-40 години, застарена опрема, неквалификуван кадар и стари методи на лечење. Проблемот не е од вчера, туку од пред многу години. Кој би требало да сноси одговорност за тоа? Каде се парите на граѓаните што твоите мајка и татко плаќале во фонд за здравство? Тотално неаргументирано е да покажеш со прстот само кон сегашниот министер. Инаку, дека има место за критика има и тоа многу.

За инвентарот, хигиената, односот си се криви персоналот на болницата. За тоа се платени. Да се грижат и да ја одржуваат хигиената во болницата. Конкрентно во тој случај министерот не ти е крив.

4. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.914
    Допаѓања:
    36.756
    Министерот е виновен и одговорен за се, повторувам за се што се случува во здравството. Ако за секоја несреќа се изземе себе си од одговорност, се прашувам всушност која е неговата функција? За украс?

На okcenzi, Nausicaa и oblace1 им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.786
    Допаѓања:
    323.715
    Синоќа еден доктор од 8-ми септември вака искоментира во друштво: (цитирам) ,,...сите доктори кои оперираат пред да одат на операција ,,маваат,, по една две, за да им се смири раката..,,

Што треба да мислам после ова ?
    До вчера ги делев на добри и лоши (можеби е груба поделбата па можев да напишам - искусни и неискусни), ама од денес сите ги ставам во сити кош.

Пијан доктор не сакам ни стетоскоп да стави на мое дете (ај да се изземам јас, за најмилото ќе зборам), а не да ми оперира СЛЕПО ЦРЕВО (кое бај д веј била операција рамна на ставање пломба и била безопасна).
    Ма немој !!!

И раѓањето е безопасно...нели бабите наши на нива раѓаа па одма продолжуваа да копаат ???

Преку ноќ го сменив мислењето.

На okcenzi, Nausicaa, MacenceEna и 2 други им се допаѓа ова.
  6. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Освен за дека маваат по една шо одамна слушав, а мислев се шегуваат,сега се почесто дознавам дека и палат по едно џоинтче, некои и на пациенти антидепресивите имги краделе, па и на појаки дроги кои биле чув муабети:x

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Edie.S

Edie.S Истакнат член

Се зачлени на:
    7 октомври 2012
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    395
    Леле со коментариве дека сегде се случувале вакви несреќи и имало инвентар стар 40 години што требало да го сменат пред 30 сте пресмешни. Дур светот наоѓа лек за Алцхајмер, јас уште ќе се тресам дали анестезиологот ќе ми ја погоди анестезијата и ќе биде трезен истовремено.
    Али дека е и до менталитетот... е! Со ваква проста раја Грујо ќе владее уште 100 години, а македончето ќе се задоволува со мизерија и ќе си вика ќути има и полошо.

На okcenzi, Nausicaa, MacenceEna и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.332
    Некои велат министерот не бил крив туку докторите кои не си ја знаат работата..... Точно дека имаме нестручни доктори, некултурни и такви кои прават грешки поради кои умираат пациенти. Тодоров ако не може со сила да го исправи, тогаш може да воведе строги санкции и затвроски казн за грешки, па дури и да имаш право да се пожалиш ако не ти бил извршен преглед целосно. Значи грешката е направена и он само отказ ќе им даде и готово завршена работа..... Ништо не може сега да ги врати мајката и бебето, но тие идиоти можат да се казнат судски, а тоа да им даде лекција за понатаму и ан другите доктори.
    И освен тоа зошто мешате баби и жаби за тоа некој имал пари за свадба, а немал за приватно. Ако тие пари ги даваме ние за осигурување, значи треба да ни се возврати со услуги од кои ќе бидеме задоволни. Што им е гајле на докторите па и министеров кој колку пари трошел за дома и свадба. Ајде можеби имам пари и за приватно, но тогаш зошто воопшто да плаќаме осигурување. Нека стане се приватно и ич да не се мачиме.

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.807
    Допаѓања:
    122.675
    Значи преку глава ми е од тоа како било порано бла бла. Тие што биле порано си отишле, не ги бивало си отишле. Дошле овие. Земи па среди бре брат! Со парите од мудата на Букефал од плоштад ќе реновираа клиника, со оние позлатенине ангели во жена борец, ќе опремеа друга клиника. Се изнададоа пари на глупости а суштинското не се смени. Да го средеа здравството, болниците, студентсите домови, социјалата, училиштата а бе до смрт нека останеа на власт. Доста веќе тие пред нас вака тие предн нас така. Имало зашто не се веќе на власт, сега си ти, и земи опрај ги работите.

На Nausicaa, Ethrnity, anel и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.007
    Де бе што напраивте...
    И да не шмркале случајно?

11. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318

За жал не се ова муабети кои си ги измислувам или поттикнувам јас. Се почесто во друштво се почнува муабет за неодамнешните настани, си споделуваат луѓето искуства, сознанија, муабети.... затос реков 'слушнав', конкретно за доктор во мојот град и за сестра во мојот град, едниот за џоинтот, другата за кражбата на апчињата на пациентите...

12. Dorian Gray

Dorian Gray Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2015
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    174
    И, тестисите на Букефал имаат своја општествена вредност. Сите девојки коишто имаат долга апстиненција од секс можат во било кое време и тоа без пари ( во време каде се се плаќа) да добијат петинг, а притоа сексуалните фрустрации од тоа дека му бил мал да бидат многу помали. После владата не мислела за вашето добро)

На Mariangel му/ѝ се допаѓа ова.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.807
    Допаѓања:
    122.675
    Благодарам што толку се грижиш за моето сексуално здравје, ама не треба затоа што не апстинирам ниту сум фрустрирана. Гледам дека и тебе некој редовно те сервисира ама не од сентиментални побуди!

На okcenzi му/ѝ се допаѓа ова.
  14. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Anesteziolozite zasega samo suspendirani,direktorot i odgovorniot na operacija,ginekolog koj dozvolil da zapocne operacijata si gi setaat pacavicite kako nisto da ne bilo.
    Ne bi ja prasvela teava politicka da mesam minister,od pricina sto,tie sto bile na lice mesto nemaat gram sovest i covecnost a sto pak da ocekuvame od drugite.
    Kade ke im odat dusite bre.

15. Gea

Gea Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    1.056
    Допаѓања:
    11.606
    Во врска со приватните клиники јас имам многу негативно искуство.
    Мојата бременост беше тешко патешествие. До шести месец се беше во ред и дотогаш одевме на прегледи во Ремедика. Скапо ги плаќавме прегледите, пусти мераци за прво дете, па слики од 4Д ехо од бебето, па ЦД како мрда во стомакот, редовни контроли...Е кога нашата идила се искомплицира, високо прснат водењак при крај на шести месец, кога се постави дијагноза за патолошка бременост, кога со ќеркичката бевме со една нога во гроб, од приватната клиника се оградија и ни кажаа да си одиме во државна болница, бидејќи не го прифаќале мојот случај на високо ризична бременост, затоа што ако би се случило не дај боже да починам јас или бебето, тоа ќе им ја нарушело нивната репутација. Па нели се стручњаци работат таму? Кога се е во ред и во нива можеш да се породиш, а каде се кога ќе загусти? Стиснаа раменици и ни треснаа врата пред нос. И да, да почнеше раѓање во тој момент (а шансите за такво нешто беа огромни) , едната од нас ќе одеше курбан. Лежев прво на клиника, а потоа на мое барање во болницата во Куманово и лекарите што се нафатија да го водат мојот случај, ми ја истуркаа бременоста до крај. Се породив после 2 ипол месеци поминати во неизвесност што носи утрешниот ден, под постојан лекарски надзор и родив здраво и право девојче кое сега има 8 ипол години.
    И ве молам, не ги ставајте сите лекари во ист кош. Не е во ред.

На Espadrila, Sfera, theowndemon и 19 други им се допаѓа ова.
  16. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.007
    A тoa штo oни 2цa сaми држеле oдделение никoј не гo спoмнa.
    Зaмислете еве кaкo се oдвивa нивнoтo рaбoтнo време кaде штo требa дa се биде и дежурен.
    Еден дежурен, еден слoбoден... 24сaaти нa рaбoтa, 24сaaти нa пaузa и тoa секoј ден нaизменичнo. А не дaј бoже некoј нa oдмoр дa oди, oвoј другиoв некa се пресели нa рaбoтнo местo...
    Нa тaквo темпo не е уoпште чуднo штo биле пијaни.
    Амa нaјлеснo е дa се суди спoред еднaтa стрaнa, нели?
    Нa пoвисoкo местo требa дa се бaрa грешкaтa. Зaштo се дoвел ситуaцијaтa дa немa нa рaспoлaгaње трезен aнестезиoлoг и зaштo им се дoзвoлилo дa дaвaaт aнестезијa?

17. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Toa ne gi opravduva.Zosto prifatile da rabotat na takva odgovorna rabota so tie uslovi?
    Ajde molim te,ne rabotele vo tobacco pa da barame opravduvanje za niv.Pola Makedonija so se vika raboti vo tie uslovi,pa ajde sega site neka bidat pijani.Ti bi se operirala kaj niv?
    Doduse od kaj ke znaes za kakov persolal se raboti.

На Nausicaa и okcenzi им се допаѓа ова.
  18. Madam-A

Madam-A Популарен член

Се зачлени на:
    10 мај 2013
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    8.007
    Не ги oпрaвдувaм туку муaбетoт ми е декa и друг требa дa снoси oдгoвoрнoст, и декa и друг требa дефинитивнo дa преземе нештo зa дa не се пoвтoрувaaт вaкви рaбoти зaштo веќе не се вo мaл брoј.

19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.810
    Допаѓања:
    274.844
    Ти гарантирам (од прва рака ;) ) дека или овој нешто се чаталел, или тоа важи за одредена група на доктори.
    До сега сум немала пијан доктор на работа, може такви се овие околу мене зошто сериозен им е началникот и не можат да се заебаваат, секоја операција ја снимаат (тоа знам мораат, од министерство е наредба), и на оперативниот лист до детали пишуваат што, како и кога.
    Пред мои очи ниеден не бил пијан, зборувам за тие со кои работам, за другите не знам.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. MayDiamonds

MayDiamonds Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2013
    Пораки:
    1.773
    Допаѓања:
    2.090
    Добро бе не ми е јасно, медицински факултет е најтеок факултет.. Со години го учиш маки мачиш да го завршиш за на крајот да си дозволиш пациенти да ти умрат на раце? Каде отишол сиот труд сите години, сета желба... Па ако си учел од немајкаде што не си пошол да учиш за бравар не да си играш со човечки
    животи.. Каде е совеста бе како спијат овие луѓе не ми е јасно како живеат?
    Како тој воопшто тргнал да прави хирушки зафат во таква состојба не помислил??
    Страшно ова е нешто невидено, не ми е јасно со кое лице излегуваат на телевизија овие што велат дека здравството во државата е на завидно ниво.. Во кој свет живеете бе вие? Со кое лице се појавувате пред народот 21 век сеуште луѓе да умираат од вакви да не речам смешни причини..
    Во странство од мртов човек жив прават а кај нас не знаат еден пораѓај да извршат како што треба :swear:
    И после си бегале луѓето од државата, абе ќе бегам и гола и боса само подалеку од тука..
    И тие монструмите што се задолжени за ова доживотна казна малку им е!
    Факт е дека животов во оваа држава е пекол, и никој не можи да го замаскира тоа!!!

На Nausicaa, okcenzi и blueberry93 им се допаѓа ова.