Ако не ги сметаш странците , 50-50 сме од двете нации . Ова ти велам на територија на Тетово и тетовска околина ( со се селата ) .
Има и чисто Македонски , 4 се само јас каде што сум била ( и тоа големки села не баш мали ) . Затоа велам исто сме , без странците .
Според пописот во 2002ра, имаше 20.000 македонци и 60.000 албанци Не верувам дека до толку е намален бројот на албанците, и до толку да е зголемен бројот на македонците, па да се сега 50-50 Сигурна сум дека, денес да има попис ќе испадне дека повеќето се албанци, само не би тврдела за процентот.
Колку што знам нема сеуште , но не би да тврдам со 100% сигурност , бидејќи сепак не сум запознаена со таков случај . Пописот во 2002 ги опфати и Ромите што се пишуваа Албанци , плус тогаш се раѓаа повеќе деца во Албанските семејства ( во секое по 3 дечиња ) , а сега кој како е во можност со финансии , така раѓа деца ( како и Македонците ) . Ретко сега да видам Албанско семејство со повеќе од 2 деца . Исто е и со Роми , Турци и Македонци . Затоа е толку паднат наталитетот и кај нив и кај нас .
Можеби , но не сите . Голем дел и денес се пишуваат Албанци заради некои свои цели и потреби . Паметам порано имаше многу Роми во Тетово , и денес има , ама повеќето се добро ситуирани а порано не беше така , мал дел беа ситуирани , останатите беа " питачи " . Со рамковниот откако повеќето се пишаа Албанци , добија работни места и права , па застанаа на нозе . Не сум против да се помогне да не бидам погрешно сфатена , ама сум против да се пишуваш Албанец а не си , само заради корист .
Тетово повеќе се албанци, напикани се по опшитини, администрации, банки и има од нив што си ја работаат работата, али повеќето се неписмени. Во општина одам да завршам работа, он работа во општина ме прашува мене што треба да напишам. Ахх имам многу на оваа тема да пишувам подобро е некогаш да си ќутиш. Мислам дека 60 % се албанци, 40 % македонци.
Па тоа е трагедијата. Дискриминацијата на македонците во западна МК е одамна, уште од 2001 год. И никој со прст не мрдна за нив.Ни патриотите од Вмро нит СДСМ Сега ке се секираме за фантазиите на Груби.И ке плачеме за двојазичност која одамна е присутна во државава.
Зошто ни е етнички попис? Ние сме граѓанско општество со мултикултурни одлики, нели од историјата и идентитетот на народот отстапуваме и кроце учиме да живееме без нив. Оти треба да е важно колку не има припадници по етнос?? Нели човекот треба да се цени и води по други критериуми, а не според националното? Колкав е процентот на ромско население во државата северна?
Тука дури се тегнеме со еден попис, светот спроведе по два.... затоа остај надвор што се прави, посебен случај е овде.