А кој рече за министри и доктори? Нели се праеше муабет за вработување на албанци во приватни фирми? Што значи за работници во приватни фирми станува збор. И не се на црно овие што ги знам, легално се отселени.
Де бре Вајлд, до пред еден месец имавме министер што не знае македонски, на англиски им зборуваше на новинарите, кај живееш ти.
И што е најбитно, никој нема одговор на прашањето ЗОШТО да не се плаќаат придонеси за албанци? Зошто? Која е потребата, кои се бенефитите од ова?
Оф мори мајко милааа... Го спомнав некаде тоа? Го оправдав? Да повторам: Нели беше муабетот за предлогот на Груби? Или не се зборува за тоа сега?
Не. И затоа уште првиот коментар на темава ми беше: Оти не читате со ред, туку презумпции си правите?
Ние одамна сме граѓани од втор ред во сопствената држава. Мислите нема да усвојат? Ќе усвојат и тоа како, се му дадоа и се шо ќе побараат ќе му дадат.
Искрено мислев дека оваа влада ќе направи нешто подобро, но испадна мноогу полоша од претходната. Дуи кај нас е држава во држава.
Вака малцинствата ни враќаат што Зоќи им ги даде сите можни и неможни права да ги уживаат во Македонија? А, граЏансво? За ова се бореФте? Ене ја барата, заплакнете очи малку, розе цвикера не иде на се... @WildMk вака и Макединците како малцинство прават и се однесуваат во другите држави? Земјооо, Индија!!
Ова како во времето на Хитлер, кога малцинствата имале повеќе права он нив... како може да се даваат субвенции врз база на националност, како може кога се запишуваат во школо они да имаат предност, буквално сме граѓани од втор ред во наша држава... После зошто бегале, политичари дно дна, без достоинство и гордост... не упропастија овие 29години
Ги поминаја сите граници. Каква сила имаат земено, чудо. Сами сме криви. Се по неспосони и по неспособни ни ја водат "државата", ние А не викаме. Одвај чекам да ја напуштам државичкава. Колку треба да си талент за да испустиш држава со години, да ја донесиш на дно дна. Секоја чест.
Како да не земаат сила кога ја имаат СДС позади нив да им го чува грбот. Сите желби им ги исполнува, не знаат НЕ да им кажат. Инаку сегашниве албански такозвани "лидери" и министри се скоро сите бивши Учки, амнестирани терористи, тешки националисти...
Имаше на твитер пост за девојка која била промена на медицина со 52 бода, или така кажано со двојки и тројки во некоја си национална квота, во државна квота. А некој и со 96 бода биле одбивани за во државна квота затоа што се Македонци. Ова е пример за тоа како Македонците се дискриминирани заради некој таму ќе ми простите на речник сега циган со двојки да што не знае клетка што е да учи медицина... Едит: Сега проверив со 56 бода е примена, а само за информација нема никој во редовна државна квота промено што е под 100 бода.
Мнозинското население во Македонија ги ужива сите права, дури ужива и привилегии споредбено со малцинствата. End of discussion.
Koи се тие? Во Берово секое гранапче да плаќа данок и да дава фискална, а во Тетово за 70% ова не важи. Тоа се тие права на мнозинството? Не тоа се обврски, дери кожа. Штип со 55.000 преку данок повеќе дава на државата од Тетово кое е 100.000. Тоа се права? Не. Тоа е дискриминација на Македонците во своја држава. Не сакам да живеам во иста држава со нелојално малцинство. Камо среќа Љупчо да ја поделеше Македонија на времето. Ќе бевме помала држава од ова денес, но поефикасна. Колку ќе си вложам преку даноци, толку ќе си трошам. Вака за нив јас ќе плаќам данок? Да ми шибаат погрешни инфузии на дете, па среќа не паднало во кома. За тоа ли?
Бидејќи тие се ендемски вид, низ нивните вени тече сина крв, тоа е посебна сорта што треба да се негува. Не ми се верува па поголеми права и од Англиската кралица направија да имаат. Уште малку ќе речат дека нивната нација е света, па ќе не натераат и да им се клањаме.