Правда за родилката Веапоска- кривична за доктор Асани

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Biljarkata, 17 март 2021.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.800
    Допаѓања:
    274.694
    Побрзо е... царски дали пола саат трае.
    За епи/лајт спинал мора да е тука.

Повеќе пациенти од доктори што можат да стигнат имаме, дур се занимава со епи/лајт спинал, нели породување може и два дена да трае, ќе го "реши" проблемот со царски.

На Mnik му/ѝ се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.800
    Допаѓања:
    274.694
    На толку направени царски, ќе мислиш со затворени очи знаат што прават. Кога тие...

На Mnik му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    9.825
    Затоа што поголема е паричката вака. Нели пораѓај со царски рез се рачуна како операција и повеќе пари се зема на плата отколку при природен пораѓај?

4. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.800
    Допаѓања:
    274.694
    Јас лично немам запознаено хирург никаков што сака да оперира кога не е нужно. Најискрено ова го кажувам.

Не им се исплати "маката" за плус парите што ги добиваат за сала, премала сума е, макар 100 месечно породил царски.

И ова е "струшка" работа очигледно, во другиве болници е сосема спротивно :| повеќе ќе да е до парите на рака, него до парите на плата.

На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Парите на рака е и за природно,сите сакаат да ги породи доктор по желба ама да помине онака,не се должни вон смена да ти доаѓаат,ама ете идат и за тоа ќе си платиш.
    Во приватно ќе платиме и 1500 евра покрај третманот што е неспоредлив и сите доктори ко богови ги гледаат,не пребираат многу,а пак ќе кажам ако недај Боже се искомплицира одма на државно те праќаат.

На Anne Boleyn и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  6. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    9.825
    А знаеш дека родилка од Дебар, со првото дете што и умрело и и било предвреме родено ја праќале во Плодност зошто знаеле дека немаат услови и асален инкубатор во Струга? Девојката сама ми го кажуваше тоа дур лежевме во болница јас со притисокот, а она со друг проблем, трудна на второ.
    Значи на приватно барем хигиеничарката не ме гледа во кесата што ја донел мм и гледа дека имам 2 кесички соленки од по 5 денари и знае дека неможам да ги јадам и чека да и ги дадам. МИЗЕРНИ 10 ДЕНАРИ. Значи како хиени се дај молим те. Да не зборам дека немав млеко и детето ми беше прегладнето ги молев 4 саати да ми дадат 30 мл ад за да заспие. Цицаше на празно и таман ќе задремеше од умор пиштеше за млеко, нив мува не ги лазеше.
    Полошо искуство амин

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.075
    Допаѓања:
    188.333
    И што сакаш да кажеш со ова уствари?

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    И таа покрај тоа прво искуство пск отишла во Струга?
    Секаде бебињата во државно ги оставаат цело време со тебе,не ми споредувај државно и приватно.
    Доволно ја исполнивме темава со оф топици,доста е.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Дека докторите на приватно не се златни и ништо постручни па никој не пребира,третманот го плаќаш,а на државно дрва и камења по докторите,е тоа сакам да кажам.

На IRBBB, Angie1432, Anne Boleyn и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    9.825
    А со ова дека бебињата ги оставаат цело време со тебе, што сакаш да кажеш? Знам дека ги оставаат, моето не го одвоија од мене.
    Лежеше таму, имаше компликации, рано и беше за пораѓај, незнам кај се породи.

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.075
    Допаѓања:
    188.333
    Не мислам дека е оф топик. Баш е проширување и дополнување на темата- во какви услови функционира родилиштето во Струга. И сигурно не е само во Струга, системски е проблемот. Ај ќе ќутиме. И што ќе добиете со тоа, вие како жени, како родилки? Ќе ќутиме зошто уствари?

На Guns N` Roses и Mnik им се допаѓа ова.
  12. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    9.825
    Си ќутат, зошто нема шанси да не си познат со некој од таму вработен или роднина. Таа последно што ја имаше на вести за дива ординација, пола "мемлече" што викаме овде, ја знаат, оди кај неа добра е она, наша е се знаеме, епа ако, дај и 50 еур ја бива, си ја знае работата, во сигурни раце си и така натака. Кај што има сила нема правдина. Мене сестрата кога ми го донесе прв пат, на лицето ми го имаше со влажно марамче избришано од млеко и беше исфрлан на лицето, педијатарот наредниот ден, ми вика што е вакво бебево? Јас му кажувам ми вика нема шанси некоја сестра од овде дс го има тоа направено и и се врти на сестрата "така сестро"? И јас му ја кажав со име и презиме зошто ја знам која е, он си преќуте. Кај заработуваат на тебе и те прават будала.

13. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    А за што ќе се буниш ајде кажи ми,персоналот е тој,некој пофини некој поидиоти,индивидуално е.
    Не треба да ќутиме овие работи се јасни како ден,сулудо е да споредуваме приватно и државно здравство.

14. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Уште полошо чим со компликации пак отишла таму нели? За бебињата дека се со мајките цело време ти потенцирав бидејќи се жалеше дека не сакале да му сменат памперс,ќе си смениш сама,како сите други мајки што се породиле на државно,ако не спремај парите и на приватно како што планираш и тоа е тоа,џабе дискутираме,јасни се работите.

15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.800
    Допаѓања:
    274.694
    Зошто не ни е јасно дека Систина не е луксуз, туку така треба да изгледа секое можно родилиште.

Ок, не мора баш фризери да има, ама персонал кој нема да ти вика "а ти што си мислеше" "така се станува мајка" итн., чисти постелнини, чисти ноќници, чисти вц-ња и соодветно уреден и редовно реновиран и одржуван простор, имање можност да имаш birth plan и макар тоа да е када и класична музика, да имаат проклета када и да те остават да слушаш музика, да има разбирање, емпатија, макар да одбереш 100% природно без ништо за болка, да не те омаловажуваат на пример; едноставно да знаеш дека се тука за тебе.

И ова не само за родилиште туку генерално треба да важи, не е луксуз да се чувствуваш безбедно и сигурно во раце на персоналот (не само докторот).

И за жал кај нас родилките се пациенти, иако не се болни, одат да раѓаат, тоа не е болест.

Ама не се третирани никако поинаку и не знам што треба да се случи за да сфатиме и сфатат дека пораѓањето не треба да биде трауматично искуство, баш спротивно.

Можеби ако конечно жена почне да управува со секторот, ако не министерството, ќе успее да сфати. Можеби ни тогаш нема.

Не знам што треба да се случи.

Последна измена: 20 март 2021
    На IRBBB, hello-kitty.90, Bezimenka90 и 6 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.800
    Допаѓања:
    274.694
    Тоа само ми покажува колку немаме доверба во докторите, ништо друго.

17. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.726
    Допаѓања:
    14.564
    Ками,за државно здравство јасно е се,иако јас имам мн убаво искуство на Гак и во Чаир,во Ремедика лошо...ајде ќе речеш само прегледи биле ама сепак...
    За довербата во докторите баш тоа сакав да кажам,на државно сме скептици а на приватно кој и да дојде супер ни е,осеќаме сигурност,психологија ти е тоа.
    Пред раѓање сум и цело време си велам само Господ да ме чува и да поминам лесно бидејќи крајно и самиот чин на раѓање е индивидуален од тело до тело.

Последна измена: 20 март 2021
    На IRBBB и Annath им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.075
    Допаѓања:
    188.333
    А за почеток не ќе е лошо некој да го отвори ова прашање, пошто гледам нормализирано е ненормално однесување. 50% царски, еј.
    Не мора када и музика, нека почнат со тоа анестезиолог да има за нормално функционирање. Колку кошта еден анестезиолог годишно? Не мора да се смени персоналот, доволно е кодекс/ препораки и некој инспекторат со ротирачки инспектори, да си контролира како се работи. И најважно, да се смени матрицата- абе ќути, нигде не е поарно. Не е вистина дека не е поарно, вистина е дека ако се ќути, никој нема да ви го направи поарно. Направете нова петиција, обратете се до организации, бидете гласни. Што може да изгубите а што може да добиете?

На Bezimenka90, jarec6 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.800
    Допаѓања:
    274.694
    Работам во државно здравство, и верувај јасно ми е зошто сме скептици. Повеќето доктори/сестри и останат персонал што ги познавам се навистина добри и посветени и не се гадови, ама познавам и од вториве, и сум имала искуство со вторите, и знам дека тие се тие што се памтат.

Како што јас ги заборавив лицата на безброј добри сестри како пациент, ама ја памтам таа една која беше идиот.

И колку и да се добри, ги нема. Едноставно ги нема, а допрва и ќе се осеќа колку ги нема.

И друга работа е што системот како целина е така поставен, да се убиеш од шетање по ходници и бирократија.

Секој ден правам работи кои сметам дека се глупост и треба да има подобар начин, ама ги правам затоа што така треба и така е предвидено.

На Bezimenka90, Stressed Out, Peperutce1115 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Mnik

Mnik Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2021
    Пораки:
    2.127
    Допаѓања:
    9.825
    Смешки си. Со царски дур не ти извадат катетар неможеш сама да станеш ида смениш пелена или било што.