Дали се ми се остварува дека стварно го посакувам, или го посакувам затоа што однапред се знае дека тоа ќе ми се оствари односно дека тоа е следно? Единственото прашање што ме мачи повеќе од 10 години...
Затоа што луѓето не читаат, полесно им е така а на тие што ги кријат цените секако се поскапи така да не ни прашувам
Баш убаво прашање. Според моето (скромно ) мислење, природно се инкорпорирани, односно само луѓе кои се свесни и ја негуваат и надградуваат својата индивидуалност се способни да остварат ефикасно заедништво со останатите. Во суштина мислам дека сите ние го имаме овој потенцијал, само што фокусот ни е расштркан на сите страни, толку сме бомбардирани со секакви информации во текот на денот, тоа ни го одзема вниманието и времето што треба да го посветиме на својата индивидуалност.
Зошто кога ќе видиш жена по долна облека таа се срами се крие итн... А кога е по купаќи нема проблем, па дури и ако се танга и горе ништо
Па не е ова генерално правило, ама кога е таков случајот, тоа е затоа што на патот од долна облека до костим за капење постојат процеси, како целосна депилација, тонирање мускули, кардио вежби, спрејови за самопотемнување.....
Па не би се сложил со тебе дека е тоа вистинската причина. Еве по пластично Улеташ у соблекувална и некоја таму се пресоблака и е по долна облека. Истата таа на плажа е топлес и нема гајле што ја гледа некој
Па во едното сакаш своеволно да искочиш на плажа топлес, во другиот пример некој ти влегува и те гледа без да му дозволиш.
Одговорот лежи во ова: Kаде ти тоа улетуваш во соблекувални? Самото улетување е чин на нарушување на приватност и тебе ќе ти е незгодно некој да ти улетува. Не е до долната облека.
Не е исклучиво до жените, општо до луѓето е и она што е наметнато како "нормално" во општеството. Исто ќе се согласам со членката погоре дека на купаќи "дозволуваш" да бидеш виден така, по долна облека во 90% од случаите не.
Јас пак мислам дека проблемот е во поделбите што ги нагласуваме меѓу нас. Сите поделби. Пол, род, етничка припадност, националност, религиозна опоределба, политичка определба, сталеж, сексуална ориентација... фак ит... дури и кој-како е облечен е некогаш причина за нетрпеливост. Наместо да се сконцентрираме на она што не спојува, ние трошиме време и енергија на небулозни 'разлики'