Прашање за форумот?

Дискусија во 'За форумот' започната од Snow-Queen, 7 јануари 2012.

1. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    И што според тебе, да го прескокниме делот на формирање семејство, да печалиме пари и да шетаме па кога ќе истече биолошкиот часовник на 45 години да се фрлиме на работа и да правиме деца? Или воопшто да не правиме???
    Индивидуално е бе луѓе, јас сум замислила така и го остварувам тоа, ти како си си замислила гледај да си го оствариш.
    Имаме и ние кариери верувам и поголеми и подобри од вашите, само ко што рече Лилибоз можеби не сакаме да збориме тука за тоа. Земаме солидни плати, а не 200-300 евра како што ти во твојата глава си си створила мислење. Читаме и ние, можеби не толку често ко порано, и не Лајбниц, ама читам, учам и истражувам за мојата струка и за работи кои ми се од корист за мојата професија. Шетаме и ние, сега моментално можеби не толку често и не толку авантуристички, ама шетав до 27, а за 1-2 години да пркне малку и второво ќе продолжам пак да шетам и да го истражувам светот. Тогаш ќе имам 32 години. Дали според тебе мојот живот е упропастен???

На Martka, KuklickaSk, eli25 и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Затоа те обожавам. Кога ќе пораснам сакам да бидам Херера! :D

Инаку, пишав од старт (пред да почнат репликите) дека не ја читам категоријата семејство, а и кога ја читам гледам дека жените таму иако притиснати од свекор и свекрва вообичаено се доста реалени и објективни.
    Мене ми пречи групирањето на родителите и нападот кога имаш поинакво мислење за тоа како да се намести пелена на дете.

Башка јас и ти немаме мајчински инстикт бре. Те читав таму во темата за бебето на сестра ти и сфатив дека сме идентични. :rofl: (facepalm)

На Alisa22, Animali, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Зошто бракот и децата да се неминовна човекова должност и покрај тоа веќе што не живееме во педесеттите години? Не мора да се репродуцираме, навистина, во ред е ако не се оствари таа должност надвор од биолошките маргини. Овде недостасува простор за индивидуален избор. Секоја жена стана мајка и сопруга а тоа му годи на патријархатот против кој мора да се бориме.

4. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Ете дискусија, кој рече дека нема? :wasntme:
    (може да се префркст мислењава во посебна тема.)

На WildMk, mal.ecka, Ugly Duckling и 4 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.849
    @Tajnaotrovna разноликоста е за луѓето со поширок спектар на сфаќања, а не на завиени мозоци кои само по форуми глумат паметноќа.
    Со оглед колку се пишува зошто некој одбрал да роди и зашо не зборел за тоа нив што ги интересира е јасно колку сме паметни а и способни.
    Немам намера никому да објаснувам дали јас читам и колку читам книги.
    @Nigredo Odor би ти одговорила на се што пиша, ама со оглед дека почна навистина во крајни точки да одиш од типот се мажиме зашто дома не терале, не зашто ние така сакаме гледам дека апсолутно не вреди.
    Време е да се позанимавате со вашите животи и да увидите зашто ви е досадно на форумов. Во спротивно делувате како расплачени деца 'мамо зошто никој не сака да си игра со мене'.

На dayla, eli25, AnnabelLee и 9 други им се допаѓа ова.
  6. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Не се должност, кој го вели тоа. Јас не чувствував должност пред никој кога формирав семејство. Едноставно сакав. Што не е јасно?

На Martka, eli25, AnnabelLee и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.169
    Интересно е што на пример, и мажите (ако не сите бар повеќето), менуваат пелени, успиваат бебе, со еден збор учествуваат во сите тие обврски,и нив нормално им се менува животот и приоритетите, но не сум сретнала некој маж да е опседнат со тоа и тоа да му е единствена тема на муабет.
    Кога ќе дојдат на работа или ќе седнат на кафе се способни да прават муабет на различни теми без да те прекинат за да ти објаснуваат на долго и на широко какво гомно исрало нивното бебе.

На CameliaMiller, Angie1432, Someonespecial и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.147
    Допаѓања:
    33.894
    Секој треба да си го живее својот живот на начин на кој самиот сака. Кога си доволно возрасен и зрел, никој и ништо не може да ти влијае на она што си го замислил и си тераш едноставно по својот пат и цел која си ја зацртал.
    Никаков притисок од околината и средината нема да ти влијае кога си доволно зрел и свесен што сакаш. Едноставно нема да го дозволиш тоа.
    Сигурно не би потпаднал под нечие влијание, притисок кое само може да те однесе кон бездна и лична несреќа и неисполнетост.

На zalosna, LiliBoz и Lolipop23 им се допаѓа ова.
  9. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Зошто се почувствува "тригирано" бе Лили?
    Ти живееш со свекрва, стоиш ли некому на глава кажувајќи му како да врзе пелена или храни дете?
    Доволно те познавам да знам дека не си таква. Ти барем прошета, се оствари па омажи, исто како и Лолипоп, Даничап, Бриџит (ваљда, не знам). Зборувам за оние кои немаат интерес за таквите претходни искуства па трчаат брзо брзо да се венчаат зошто на семејните прослави им вршат притисок па брзајќи да ја остварат својата должност влегуваат во хипнотизирачки круг со одобрување на патријархалните принципи и норми.

На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    На некого му е битно да прави деца, на некого ми е битно да шета. Не се фаќајте за тој биолошки чсовник како давеник за сламка.

Ви се чудам на паметот, се запаливте на цитат на @galapce на која очигледно и беше досадно па дојде да си прави занимации на форумот, да ми цитира мислења напишани пред повеќе од 10 дена само за да провоци.
    Get a life, стварно.

На eli25, zalosna и Animali им се допаѓа ова.
  11. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Да, ама сите сме поданици на системот и ги следиме патоказите на мнозината. Ако мнозината рано стапат во брак мора и ние. Ретко кој одлучно останува на своето и има други амбиции.
    Можеби треба да се прашаме што би биле кога не би биле мајки денес..

Воедно, овде полека ќе се одјавувам, ама претходно ќе оставам линк на темата која ја отворив а џабе стои, па ако имате волја коментирајте таму, и модераторите нека ги преместат мислењата.

https://forum.femina.mk/threads/Род...за-менување-одредени-мислења-и-ставови.30439/

На Purplelilac му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.849
    И да немаат интерес не е наша работа одор. Зошто одма вреѓате дека се просечни!? И да се, кој ви дава право прст да верувате!? Знаеш колку членки има со фемили ишус овде па сите се прајме на 3 и пол зошто нема смисла ние да им кажуваме!?
    Што ви смета ако некој живее патријархално!? Јас и во црква ќе одам и во стриптиз бар ќе одам. Кај сакам ќе одам.
    На форум не сум за да задоволувам норми на некому и да зборам за што тие сакаат. Туку што јас сакам.
    Патем, велиш разноликост немало. И те како има. Вчера на маса седев со девојка 10 год повозрасна од мене, немажена, и девојка 5 год помала со 2 деца. Повеќе е во вашата глава, прошетајте ќе видите.
    И аман веќе со замарање со туѓи животи. Паметен човек не го прави тоа. Ти си свесна јас што мислам за тебе, но искрено ова погоре е далеку од тоа што очекував од твоја рака да е пишано.

На crimson, AnnabelLee, oblace1 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.147
    Допаѓања:
    33.894
    Ама зошто МОРА?
    Ништо не е морално. Животот е еден и секој сам одлучува како ќе го живее.
    Нема што некој да се прилагодува на мнозинството, секој е единка за себе и нека живее како сака.

И да, јас лично го знам одговорот на прашањето поставено погоре, ама ќе си го задржам за себе.8) Не дека и самите не сме си го поставиле понекогаш тоа прашање.

Последна измена: 24 август 2019
    На zuto и LiliBoz им се допаѓа ова.
  14. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Да не ја носиме дискусијата во погрешна насока, биолошкиот часовник го спомнав зашто Нигредо рече дека жените во триесетите не треба да гледаат деца и да имаат семејство туку да шетаат и да уживаат во животот. А get a life ти е посоодветно да го кажеш на оние кои кукаат дека форумот замрел откако со тек на времето членките станале мајки.

На eli25, oblace1, Bitter-Sweet и 3 други им се допаѓа ова.
  15. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    27.392
    А,колку за промена кој што сака нека си пишува и каде сака.
    Секој со својот живот.

На WildMk, AnnabelLee, Dream-Girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.469
    Патријархатот го угнетува правото за само остварување на жената Лили.
    Не може да одиш во црковен храм и стриптиз истовремено, бидејќи црквата го забранува тоа.
    Никому не кажав јас како да живее, и факт е дека мнозината се мажени. Немажените со 30 + се црни
    овци во општеството и се осудувани неретко со зборовите ,,ете ја оваа змијата, затоа остана немажена од што многу и знае јазикот".
    Никогаш нема да се замарам со туѓ живот, те молам не ме извлекувај од контекст, само се борам за подобро место на жената во општеството, овде на форумот, а во минатото и надвор од него преку сериозни ангажмани. Не тргнав со лоша намера, но како сакате, ваш избор.

На CameliaMiller, WildMk, Someonespecial и 5 други им се допаѓа ова.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Жените во триесеттите треба да прават што им се прави во животот.

На tessie, WildMk, dayla и 11 други им се допаѓа ова.
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Амин!

На Bitter-Sweet, zuto, Tajnaotrovna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.290
    Допаѓања:
    226.849
    Како не можам да одам!? Сериозна си!?
    А жената како поим е ретардирана и раѓа зашо ја оплодиле и се омажила зашо така и рекле од дома!? Зошто горе ти тоа го рече.
    Не сме до толку жртви, сами сме си одлучиле дали да се мажиме, родиме и сл. И тоа дека сме затуцани, не сме излагале, па да, не се понашаме како тинејџери. Може не одиме секој петок во диско ама одиме на вечери. И нам тоа ни е далеку поубаво после напорен ден.
    И ова ќе ти го кажам како можеби не најуспешна жена овде, но како жена која издржува семејство, работи, чува дете и нозе ја болат од синоќешните штикли. - Вашата одбрана е смешна. Не се умараме ние со ова. Немаме време едноставно.

На TeddyGrey, KuklickaSk, AnnabelLee и 3 други им се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Сега сама себе се контрираш :)

На Animali и Nausicaa им се допаѓа ова.