Први Мај - ден за излети или за протести?

Discussion in 'Политика и настани' started by Boyfromtown, May 2, 2010.

1. Merten

Merten Популарен член

Многу интересно откако прочитав повеќе коментари.. 1ви Мај било за да се соберат сите пријатели, роднини зошто тогаш им бил неработен ден. Па вам ако ви е неработен (ете на 90%) значи работите администрација, многу веројатно партиски примени и нормално нема да протестирате.

♡ Cinderella ♡ likes this.
  2. Bratot

Bratot Форумски идол

3. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Ова за нас е правено, сигурна сум. :|
    Се' си е на место, еве сега вложија (?) напор да изгураат и 12-часовно работно време, за атер на газда Сем. Таче рече добро било за продуктивноста да се ринта 12 саати, по секакви временски услови.
    Кога сме кај газдите, се збори дека газда Сем на "Бехтел и Енка" е синот на Бајден. И дека скандалот со милионските пенали ако не се изгласа законот за 60 часа работна недела (а не се изгласа во собрание до рокот наведен во договорот) е всушност - рекет. Рекет кој Таче, Груби и компанија мора да ги исплатат на Бајден, како знак на "мала пажња" што ги држат на власт.
    Ете така ја вртиме економијата. Од мене, од тебе, во џепчето на вампирот.

dea.18 and sonuvana like this.
  4. Celltica

Celltica Форумски идол

Балканот и феноменот Први Мај скроз точно овде опишани:

Naspi nam po rakiju i nazdravi za kraj
    tehnološki višak danas slavi 1. maj
    Ovdje se rastajemo, zbogom, good bye
    mi idemo u stečaj, sretan 1. maj

Ugly Duckling likes this.
  5. sonuvana

sonuvana Популарен член

Ќе се издржи, што не поминало :D
    Цел Балкан игра иста игра,премногу сме ситни за да бидеме прашани...но, кога ќе наиде олујата, ќе остане можеби некој , на чист воздух после се :D:D

orevokrsacka likes this.
  6. ♡ Cinderella ♡

♡ Cinderella ♡ Истакнат член

Ден на трудот.Ден на работникот што значи ден за протести и барање подобри права за работникот.Први Мај е ден за барање и бранење права не за правење скара.

Bitter-Sweet likes this.
  7. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

Многу долго не сфаќав за шо е 1 Мај ( зборам ко дете). И ми стана традиција да морам да одам на пикник. Проблем со то е шо ич неќам толкав хајп околу настани како Први Мај или Нова Година ама ги прам од традиција.

Е сега за прашањата. Сега кај шо работам, прв пат сум дури запрепастена колку е добро. Платата ако денот шо треба да добијам е неработен, или викенд - добивам пред та дата. Слободни имам регуларно, зедов и к15 најрегуларно, со редовни покачувања. Прв пат кога рандом користев ден, па дури и ко се најдов цел викенд слободна, чекав само телефонот да заѕвони да ме побарат шо било пракса претходно на други места. Осеќам и сигурност. И то искрено е позитивно и жал ми е дека секој нема такво искуство.

eliesaab and ♡ Cinderella ♡ like this.