1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Први Мај - ден за излети или за протести?

Дискусија во 'Политика и настани' започната од Boyfromtown, 2 мај 2010.

1. Merten

Merten Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    542
    Допаѓања:
    875
    Многу интересно откако прочитав повеќе коментари.. 1ви Мај било за да се соберат сите пријатели, роднини зошто тогаш им бил неработен ден. Па вам ако ви е неработен (ете на 90%) значи работите администрација, многу веројатно партиски примени и нормално нема да протестирате.

На ♡ Cinderella ♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.400
    Допаѓања:
    15.257
  3. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.468
    Допаѓања:
    8.564
    Ова за нас е правено, сигурна сум. :|
    Се' си е на место, еве сега вложија (?) напор да изгураат и 12-часовно работно време, за атер на газда Сем. Таче рече добро било за продуктивноста да се ринта 12 саати, по секакви временски услови.
    Кога сме кај газдите, се збори дека газда Сем на "Бехтел и Енка" е синот на Бајден. И дека скандалот со милионските пенали ако не се изгласа законот за 60 часа работна недела (а не се изгласа во собрание до рокот наведен во договорот) е всушност - рекет. Рекет кој Таче, Груби и компанија мора да ги исплатат на Бајден, како знак на "мала пажња" што ги држат на власт.
    Ете така ја вртиме економијата. Од мене, од тебе, во џепчето на вампирот.

На dea.18 и sonuvana им се допаѓа ова.
  4. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.237
    Допаѓања:
    27.826
    Балканот и феноменот Први Мај скроз точно овде опишани:

Naspi nam po rakiju i nazdravi za kraj
    tehnološki višak danas slavi 1. maj
    Ovdje se rastajemo, zbogom, good bye
    mi idemo u stečaj, sretan 1. maj

На Ugly Duckling му/ѝ се допаѓа ова.
  5. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    2.719
    Ќе се издржи, што не поминало :D
    Цел Балкан игра иста игра,премногу сме ситни за да бидеме прашани...но, кога ќе наиде олујата, ќе остане можеби некој , на чист воздух после се :D:D

На orevokrsacka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ♡ Cinderella ♡

♡ Cinderella ♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2023
    Пораки:
    529
    Допаѓања:
    2.942
    Ден на трудот.Ден на работникот што значи ден за протести и барање подобри права за работникот.Први Мај е ден за барање и бранење права не за правење скара.

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.136
    Допаѓања:
    161.547
    Многу долго не сфаќав за шо е 1 Мај ( зборам ко дете). И ми стана традиција да морам да одам на пикник. Проблем со то е шо ич неќам толкав хајп околу настани како Први Мај или Нова Година ама ги прам од традиција.

Е сега за прашањата. Сега кај шо работам, прв пат сум дури запрепастена колку е добро. Платата ако денот шо треба да добијам е неработен, или викенд - добивам пред та дата. Слободни имам регуларно, зедов и к15 најрегуларно, со редовни покачувања. Прв пат кога рандом користев ден, па дури и ко се најдов цел викенд слободна, чекав само телефонот да заѕвони да ме побарат шо било пракса претходно на други места. Осеќам и сигурност. И то искрено е позитивно и жал ми е дека секој нема такво искуство.

На eliesaab и ♡ Cinderella ♡ им се допаѓа ова.