Имам огромен проблем со првутот, кога имам, цели огромни парчиња првут ми паѓаат и навистина ми е срам и неугодно. Порано редовно користев Head&Shoulders, после почнаа да го поскапуваат и сега воопшто не ми се исплаќа да го купувам, а да не зборувам за други поскапи шампони. Ако го користев редовно, колку-толку ми помагаше, ама осетив дека МНОГУ ми паѓа косата од него, значи осетив огромна е разликата во влакна на чешелот кога го користам и кога не го користам. Друго сум пробала со сапуни од Докторс, тој црниот со катран, со ментол, не ми помогнале многу, црниот беше воопшто непрактичен затоа што оставаше црно на кожата, а другите уште повеќе ми ја сушеа кожата. Летово додека бев дома почнав да ги користам оние шампоните во големи шишиња од 1литар што ги купиле моите, не ја миев косата секој ден и забележав дека има големо подобрување. Значи јас си открив дека ми помага поретка употреба на шампон и поблаги шампони кои се наменети за секојдневна употреба. Тоа не значи дека и вашиот проблем со првутот се должи на истото. Кај мене првутот беше резултат на иритација и мрсна кожа, што се вика себороичен дерматитис. Не мора да значи дека и кај вас е истото. Кај некои првутот е резултат на сува кожа, кај некои има и некој друг подлежечки проблем со организмот, недостаток или премногу витамини, проблеми со хормони. Кај некои проблемот е заради некоја габична инфекција на главата и тогаш мора да се употребува некое средство за да се излечи. Затоа најдобро решение ако пролемот трае подолго време и силно е изразен е совет со дерматолог.
Дали некоја од вас го користела овој шампон? Ја мрси брзо косата и дали го намалува првутот? http://www.doma.mk/artikal.aspx?ArtikalID=16847
Девојки, слушнав дека лимонот помагал во отстранување на првутот. Цедиш лимон и го ставаш во коренот на косата, држиш половина час и потоа ја измиваш косата. Има некоја искуство со ова? Помага ли?
јас не сум пробала ама еве ќе пробам ...инаку мене ми помогна head and sholders за 80 % ми го намали ама сега пак ми се појави морам да го купувам а 200 денари е
Милион пати сум пробала да го сменам H&S, и при последниот обид решив да се мијам со шампон од Алверде и да пробам со ставање лимонов сок на коренот(сооднос пола лимон пола вода) ииии.... за жал моето искуство не беше добро.....можеби немав изразено првут но кожата ми беше изиритирана повеќе од нормално, и пак се вратив на H&S, го земав новиот од јаболко и еве после само едно миење разликата е огромна.....и за разлика од останатите видови, новиот од јаболко мириса преслатко Би те советувала доколку си во можност редовно да го користиш H&S, ова го кажувам од лично искуство, безброј пати сум пробала да сменам шампон поради помислата дека се прејаки и не се за редовна употреба но повторно се враќам на истиот почеток.....поздрав
jas porano imav mnogu prvut i koristev sekakvi samponi nekoi mi pomagaa no kosata mi bese premnogu suvai mi pagase se kinese od niv pa i plavusa sum pa zamislete,no eden frizer mi rece da ja mijam so detski sampon becutan eve 3 godini ja mijam so nego i nemam prvut a i kosata mi e prekrasna
И јас имам проблем со првутот. Тоа не е постојано но го имам. Не можам да кажам да дефинирм во кој периодот и од што ми се појавува. Сум се обидела со Хед анд шолдрс и имаше ефект, но не и по долготрајна употреб. Во моментот копистам на Рецепт- субрина против првут и остелив скалп. НА почетокот имаше ефект но сега веќе не. Шампон против првут кој има 100% ефект кај мене е овој од гореприкачената слика. Би требало да го има во некои од нашите подобро снабдени аптеки. Од Грција го земам, цената е околу 400-420 денари, лошо мириса и мало е пакувањето. Но не се користи интензивно. Пример 3-4 пати го користиш па паузираш. Ефект загарантиран, ама ем не достапен лесно за купување ем не е ефтин.
Ако некој точно знае во која аптека кај нас може да се најде Selsun шампонов нека чкртне во темава, јас подолго време го барам за некој што до сега немал резултат од други шампони против првут.
Јас немав ич проблем со перут, но пред некое време на мене и на снаа ми, веројатно од стариот шампон, ни се појави многу перут. Во муабет ни кажаа да го пробаме „Hair power“ и косата ни се среди буквално после 3 миења. Е, сега малку поскап е, 380 мислам, ама има па си имавме одлични резултати, за кратко време. Го има во DM. Спојлер
Јас го користам Фитовал на Крка и сум задоволна. Имав премногу првут, кожата по целото тело ми е многу сува и имав по цели парчиња. Многу неубаво изгледаше, но откако го користам шампонов, добро е , не се жалам. Мене ми одговара, кој сака може да го проба, ништо нема да изгубите, освен првутот нели
Јас имам пресува коса и недела дена да не ја мијам , не се мрси , така да незнам да ти кажам. А за сјај на косата дава, добар е , јас не ставам ништо после него ни маска ни регенератор, па добра ми е косата .
Имам 13 години порано имав но многу малце првут, но пред неколку месеци на косата имав многу првут... повеќе од влакна на косата што имам цели грутки и многу ме нервира , рекламираа на реклами за wash&go i head & shoulders и почнав да користам таков од кога почнав да користам таков од тогаш имам многу перут и на флизер кога бев тој кажа дека од тие 2 шампони настанува многу перут и уште имам каже те ми како да се тргнам од овој перут?
Јас од пред еден месец некаде, почнав да го користам Орзен против првут, со пченица и пиво. Кога прв пат се измив, уште имав по малце првут, ама после 2-3 пати веќе почна да дејствува, и ете снемав првут. Косата пак си ја мијам на четвртиот или петтиот ден, не ми ја мрси дополнително. Има многу свеж мирис и косата ми ја прави многу мека. Лошата работа е само тоа што одеднаш се мрси. Сестра ми цел живот има проблем со првут, ете и нејзе и го намали, барем нема цели огромни лушпи пред менструација. Би требало уште да и се намали, се на се три или четири пати се измила со него.
За првут или рани на кожата на главата користете ореово масло. Го намалува чешањето и појава на првут и слично затоа што ја потхранува кожата на главата и + ја обновува косата. Ставајте го да стои што подолго. (ставав пред спиење и наутро ја миев косата, 4 пати ставив во 10тина дена и сега немам никакви проблеми, презадоволна сум и заљубена сум во мојата коса) Со среќа, навистина помага!
Мене ми помагаше некое време сега пак имам првут.. Одкако не користам тие масла за коса пак ми се појави. Ама ме мрзи да ги ставам. Еве сега само што ја измив косата и пак имам...
Имам пробано најразлични шампони.. Или имав сува коса+првут или ми се мрсеше на секој 2 ден Неодамна почнав да користам един нов шампон (не му го знам името ), кој ја прави косата многу мека, убаво мириса и што е најважно немам првут и не ми се мрси косата на секој 2 ден ПС. имав проблем и со рани на кожата на главата и грутки. Тоа е се од шампони (со еднакопа хемикалии во нив) кој премногу ја нагризуваат кожата!