Јас имам слушнато за мамографија на дојки прават за полни 40 години. На комшика така и кажале. И јас сакам мамографија, ама немам 40 години, незнам веќе. Не ми е јасно како има откриваат тогаш на 20+ што се. А на ехо неможе ли да се види? Грутки ако имало тогаш мислам мамографија ако немаме 40 полни.
И нели ти правеа мамографија? Јас сега сакам, некако страв ме фаќа од дијагнозата, епа нели за рано откривање имало спас, па како ќе откриеме ако не ни прават мамографија? А на ехо нели се гледа дали има нешто?
Ако видат нешто сомнително на ехо прават мамографија без оглед на возраста. Значи прво ехо па после мамографија.
Drzavno aber nemaat za termini za eho i mamografija a na privatno kade osven Sistina i Remedika, vreme mi e za eho i za mamografija?
Колку време после породување се праи ехо? Пред 8ипол месеци сум породена, или нема одредено тоа? Не доев, млекото престана само... ме мачи што напипувам ко грутки на самопреглед нели со рака горе, и ме жежат брадавиците кај левата дојка осеќам и нелагодност, болка на легнување на стомак или носење градник...
Последнава недела чувствувам болка во десната дојка а поинтензивна е на допир. Не успеав да напипам грутка или слично, само малку како потврда да е околу брадавицата. Имам 30 години ја доев ќерка ми 3 години, престанав со доење во мај годинава, млекоѕо престана само од себе без проблемо но несум била на никаков преглед. Некој совет кај да се обратам , што да направам , ехо или?
Ехо обавезно, ако треба плус испитувања ќе ти каже радиологот. На преглед мора да се оди и да не осеќаме ништо. Како што одиме на гинеколог, така и на гради превентивно еднаш годишно.
Бев на ехо на гради. Докторот не виде ништо кажа дека се е во ред. Со оглед на тоа што престанав со доење пред 6 месеци млеко нема. Јас уште чувствувам болка но почна да се шири болката на десното рамо во зглобовите, и по малку на левото . Едвај кревам рака, ноќеска ме болеше во спиење... ми рече дека е можно да е ревматска болка штом ме боли, бидејќи ако било нешто со градите не почнувало со болка...пијам парафен за болка
Немаат, баш гледаше сестрата од кај гинекологот, кај нив е 1500 ден. ехо, па нели ако има потреба или биопсија или мамографија, дали вие сте правеле кај матичен гинеколог и колку ви наплаќал за ехо? А нели иако имаш 25 ако има нешто на ехо прават мамографија? Тебе ти најдоа нешто на ехо?
Да, да на ехо се виде и рекоја дека е фиброаденом. Кај Чапова - Систина и Чалчевска бев. На 6 месеци контрола, топчето растеше и ми направија магнетна. Затоа што растеше на крај на двете гради се извадија топчиња.
Koja e cena na eho na dojki vo nekoja od privatnite (Remedika i Centar za dojka) i kade preporacuvate da se pravi? Blagodaram odnaped
https://e-zdravstvo.mk/mk/screening/breast-screening https://e-zdravstvo.mk/mk/screening/pap-test Na linkovite pogore moze da si zakazetw za skroning za pap test i mamografija.