А зошто би се одело на трето после две девојчиња..? Па сега со новитетиве нели пукаш балон и се распрскува плаво или розово, во случајов плаво па радости, огномети,,,таткото пресреќен. Мајката исто пресреќна па после породување пишува дека сега се комплетни...очигледно е дека е за машко. Инаку не е за ниви, за егото е...
Еве јас на пример би сакала да имам 4 деца. Тоа значи дека ако првите две ми се од ист пол, одам на наредно само за да добијам дете од спротивен пол? Полни сте со предрасуди ко за луѓе што глумат open minded.
Нигде немам тагнато некоја личност. Така да, немам никој навредено. Чиста сметка, долга љубов, молим лепо.
Ако имаат можности да мајката седи дома и си ги гледа децата, што е погрешно? Така ако се усогласиле партнерите, мене ми е сосема ок. И ако таа жена седи дома, не значи дека е проста домаќинка (можеби до 30+ години веќе направила некоја своја кариера, се образувала, квалификувала) И ете, во одреден стадиум, се одлучила да биде неколку години само мајка, да си ги подига децата, сопругот ја поддржува и ничие друго мислење не е битно.
Premnogu si pretrupana so turski serii i 10 neprocitani knigi, oladi malce 21 vek e ne e bitno dali e masko ili zensko, kako prvite dve deca se otpad pa odeme na treto da bide vredno..
Леле видициве... Се ви е погрешно и едното и другото. И изборот,зошто си комплицирате Или раѓај или не. Никој ништо на сила не ве тера. Најјаки ми се оние коментари “ама ти не роди, коа ќе родиш” не родив де, нејќам ете и сега што. Светот уште стои на нозе гледам.
Ako majkata sede doma neznaci deka ne e vrabotena, poznavam zeni koi sto od komjuter zarabotuvaat, informaticarki..
Тури им пепел. Ќе кажеш свој став ќе снемаат аргументи па ќе глумат жртви демек си почнала да вреѓаш. Кажи што мислиш и не им се треси многу многу да им се објаснуваш. Они ако осудуваат зошто некоја родила, пошто пред да родиме треба да ги прашаме дали би им сметало плачот на бебенцето. Ама ти во никој случај не смееш да кажеш ништо против нив јер феминизам.
Ти да имаш прочитано минимум 10 лектири до средно ќе прочиташе дека не зборувам за мене туку за друг случај. Јас пишувам за друга жена-мајка и како мажот постапува со неа, и јас се згрозувам од тоа да се иде на машко па макар и повеќе деца да се има, затоа и сум коментирала, ама кој да сфати. Инаку не гледам турски серии
Јас сум квалификована и имам високо образование. Јас после првото дете посакав и второ. Мојот маж ме подржува и го дели изборот со мене . Јас сум свесна дека ќе жртвувам неколку години од мојата кариера ама тоа не ми пречи ,ни пак што ќе зборат. Најважна ми е мојата и среќата на мојата фамилија. Исто така и жена што одлучила да гледа деца и нема кариера посебна ни образование и тоа е сосема океј (да се биде "домаќинка" е потешка работа од било која друга. Тие што се мајки ќе ме сфатат). Најбитно е да се чувствуваш добро во своја кожа и да знаеш дека без разлика на се, можеш да направиш многу. Капа симнувам и на сите мажи кои се трудат. Познавам и такви да таткото ги гледа децата а мајката работи. И за нив луѓето со двојни стандарди ќе имаат предрасуди. Заклучок е сите да си гледаме во нашиот тањир а не во другиот. И онака на крајот од денот на никој не му е битно ништо друго него тоа што си го има дома. Зборовите идаат зборовите си одат.
Кои тоа сите?? Не потенцирав нигде такво нешто, ниту изразив револт кон оние што не сакаат деца. Се запнавте од коментар кај што си споделив МОЕ, лично мислење. Да вреѓав, тагнував, покренував револт - ќе имавте на што да се лутите.
ОК ти беше постот до моментот да се биде домаќинка е потешко од сѐ друго. Ти сите професии си ги пробала? Потешко е домаќинка да си отколку рудар пример? Некад стварно се забегува со тоа величење. Сечиј избор е ок, ама дека најтешко било никој не може да каже, уствари е многу релативна работа.
Ти го сфаќам моментов. Не мислам буквално . Зборуваме за одредени граници. И на таткото сигурно не му е лесно да оди по цели денови на работа. Затоа кажав тие што се мајки ќе ме сфатат. Лошо ми звучеше примерот на "проста домаќинка". Децата не се ваѓање на руда, или сметководство или во мојов случај предавање на лекција. Ги гледаш за да ги пратиш на прав пат и да создадеш психички стабилна и добра личност. Бара 24/7 внимание психичко а богами и физичко. Нема 8 сати па ќе се одморам. Нема еј сега легнувам и ќе се наспијам. Мојата мајка додека не растела била "проста домаќинка". Нема високо образование и додека сме биле мали не ни работела па израсна деца на кои што се гордее. Тоа ми беше муабетот. Ништо не е за потценување .