Предрасуди кон луѓето што не сакаат деца

Discussion in 'Психологија' started by G_lgbt, Feb 7, 2021.

1. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Несакање и мразење не е исто.
    Како можеш да мразеш невино суштество шо апсолутно никако не го афектира твојот живот?

Тие таквите исти се како оние што мразат животни, буквално оти газат на земјата.

2. staycalm

staycalm Форумски идол

Се согласувам дека не е исто. :) Не знам дали се изјасни личноста дека стварно мрази деца или едноставно не ги сака?

3. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Читај наназад. На крај испадна дека дечко и мрази деца, а таа нема поим што сака, а што не сака.

4. Snowflake97

Snowflake97 Популарен член

Дечко ти бог знае какви трауми влече од детството па што има вакво мислење, жал ми е што си завршила со ваков психопат во врска па и уште те убедува во неговите психопатски приказни.

5. bicycle

bicycle Форумски идол

Jaс мислам дека ќленката сака да се оствари како мајка.
    Арно ама од пуста љубов кон дечково и страв да не остане сама, прифаќа се што мисли тој.
    Не мора да е вака, мое мислење.

6. childfree

childfree Активен член

Растен е со истиве што имаат големи деца сега,јас кога бев на гости кај нив многу и беше тешко на неговата соседка, ми викаше да не заглавев тука и јас ќе бев студент и ќе работев, ни до Скопје не сум била, верувај ми такво му е цело друштво, освен тоа во детството гледал како младите мајки не работат, бил сведок на семејно насилство во маалото, и мислел дека тоа е ок.Затоа не сака да бидеме родители

7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Па ни јас не сум дечар, не се топам на детска врева, лигушки, брканици, не сакам да си играм со деца итн. ама тоа не значи дека “не ги сакам“ или дека ги “мразам“.

Многу е различно.

8. theowndemon

theowndemon расипана играчка Staff Member

unnamed.png

9. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Зашто некој би те распнал не разбирам, што се устручаваш, слободно кажи си не сакам, мали, големи деца, женски...
    Пази си само да не ти се оствари тоа што не го сакаш, ова онака без попување го кажувам, со поента дека "мамичките" ги сакаат своите деца без исклучок, ама не очекуваат ти на пример да ги сакаш нивните, уживај, слободно не сакај било какви деца:).

А поимов "мамички" кога ќе се комплетира од предрасуди викнете ме да видам што точно отсликува.

10. nesa

nesa Популарен член

Еве јас се пријавувам да се видам со дечко ти за да види дека постојат неизмачени мајки на тинејџери.

Jana06 and IRBBB like this.
  11. CameliaMiller

Ај се кладиме дека од такви се плаши :D

Fallen.Angel, Jana06, IRBBB and 7 others like this.
  12. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Тој што знае како да го живее животот ќе знае и со деца и без деца.

13. bicycle

bicycle Форумски идол

Сите коментари понатака ќе бидат излишни.
    Ми се згади.:envy:

14. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Постоеја две теми, Реин ги споила во една. Насловот на темата е соодветен според мислењата на членката.

15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Тоа што он не видел добри примери во околина,не значи дека нема.
    Има куп луѓе со деца,ама и работат и/или студираат/завршиле факултет и се изнашетале.Кој сака и може да се снајде,ќе се снајде.
    Секој не може да се снајде и да се справи,и тоа е ок.
    Ама,дали си свесна што не е во ред?
    Размислувањето на дечко ти,а и твоето до некаде.
    Имањето дете не го стопира животот.
    Ако ти сакаш да ти го почитуваат твојот избор,тогаш и ти почитувај го изборот на другите.Ако си слушнала од едни дека не постигнале сè што сакале и можеле поради имањето деца,не значи и други родители се незадоволни од животот.
    Размислувањето на дечко ти е одвратно.
    Човек кој мрази и колне деца и кој мисли дека внесување штетни супстанци е ок,не е добар човек.

IRBBB, mode-kristina, VDT2906 and 4 others like this.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

А ти што мислиш ок е или не?

mode-kristina and GrimTheReaper like this.
  17. KateKane

KateKane Форумски идол

Па добро барем свесен е дека не треба да биде родител со неговите однесувања, размислувања и навики. Колку вакви ги има што ќе склепаат дете па после живи ги нема во животот на децата. Мажи како овој сум се изнгледала, тотално отсутни и незаинтересирани за сопствените деца.

Чудно ми е зошто уште членкава не убедува нас овде, ама се мислам дека себеси се убедува повеќе отколку нас. Веројатно бара некаков approval и ветар во грб за да и биде полесно за сопствените одлуки.

Девојче нема зошто тука да бараш поддршка кога нас ништо не ни менува дали вие сакате да имате деца или не. Ако двајцата не сакајте немајте, апсолутно никој нема право да ви се меша во тоа. Што уште повеќе ти треба или сакаш да слушнеш?

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Себичност е и да родиш, и да не родиш.
    Во суштина, одлуки носиме првенствено за себе, оти ние нешто сакаме.
    Во 'одлуки' спаѓа и тоа дали ќе родиш, или не.

Навистина нема смисла ваквиот муабет... само што луѓето често сакаат да се преценуваат дека џам свиткале.

19. CameliaMiller

Егзекли мај поинт.

Што е тоа што раѓањето го прави себично/несебично?

Зависи од кој аспект гледаме.

Раѓаме затоа што сакаме да родиме, чувствуваме потреба да родиме, исполнуваме сопствена желба. И тоа може да е себичност ако така гледаме. Ама и нераѓањето и несоздавањето на следна генерација е себично, во смисла дека ни' се потребни за да опстанеме ние. Па ако сите не родиме, Хјустон, ви хев а проблем :)

20. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Не сум мајка, но имам против мислењето на членката. Што има врска мајчинството со емоцијата која ја поседува човекот. Не знам навистина како би мразел некој, што не ти згрешил ништо. Општо важи и за светот. Ако комшијата возрасен, ништо не ми направил, што да го мразам, логика ми нема. Да мразиш некое дете посебно, ете има причина, не се сите цвеќиња за мирисање, особено оние што се силат и иживуваат врз останатите, па да разберам. Имаш причина. Не е работата, дете е, па морам секое да го сакам. Но, не гледам причина да мразиш, нешто со кое немаш ни контакт, ни интеракција.
    Само членката не говори конкретно за омраза, туку и за хипотетичка акција и вршење кривично дело врз деца.
    Омраза е нормална емоција, ама додека е само субјективна, кога ќе превземеш нешто во врска со тоа, тогаш е веќе проблем и реално треба да се посматра од страна на стручно лице.