Ајдеее... Како си чедоморник? Како предизвикуваш геноцид? Не убиваш луѓе, само не раѓаш дополнително. Сенкир малце сме... 8 милјарди не има на планетава. Баба шо велеше 'Земјата не не крепи поќе'
@FreedomOrDie Браво за тоа што си го постигнала, си била вредна и упорна и сега уживај во резултатот. Малку агресивна си била во објаснувањето, па може од таму и нивната реакција. Си можела малку поубаво да им кажеш какви планови имаш за во иднина или не си морала воопшто да кажеш. Оф топик, и јас никогаш нема да разберам зошто животни се шетаат во количка за бебе. Животни се тоа, сакаат слобода, игра, да потрошат енергија. Не мислам дека си мрдната ама екстремно чудно е.
Ги прошетав од инат затоа што ме напнаа со внуци им реков еве имам свое но кажаа дека со таа фотографија само им се смееле на нив а и на мене
Sto ima da dokazuvas deka ne se vo pravo,?Izgleda ne si 100 procenti sigurna vo taa odluka i sakas nekoj da te poddrzi vo toa.Ima i drugi i temi na razgovor osven semejstvo i dom.,za toa ne se prekinuva odnos so roditel.Za uteha ama vistina e,jas do 30 godini razmisluvav kako tebe,deka onie na 19 se mnogu prosti i glupi sto rodile na tie godini(izvinnuvanje do site ne se)taka odbrale isto kako sto i ti si odbiras.Drugo -tie so 2 i 3 deca setaat sekade ako imaat pari,onie so niedno ako nemaat pari sedat na tersa se suncaat.Toa sto si postignala vo obrzovanie e i na tvoite roditeli zasluga,te nasocile na prav pat, i ti izvadile barem karta za pat .Uzivaj i patuvaj ,ako sakas so partner da ostanes bez deca togas super,ima i takvi brakovi i vrski srekni i ispolneti.Roditelite ostaj gi na mira da si ziveat po nivno.
Искрено, мене вака да ми речат ќе ги отпишам од родители. Разбирам различни ставови и размислувања, ама ова ги надминува сите граници.
И мене ми се језиви што раѓаат на 19..ете не знам зошто Моите ми се налутија што ја убедував братучедка ми да абортира и стигнаа до големи кавги
Абе и да е трол ова, сепак постојат луѓе со вакви размислувања... Барем не е некоја апла глупа тема, развивме дискусија.
Твојот живот е твоја работа и исклучиво ти имаш право на избор кога се во прашање вака лични и сериозни теми како што се брак и деца. Не е детето зафрканција па ај сите имаат и јас да имам. Тотално исправна одлука е некој поединец да нема желба за потомство. Децата го менуваат животот целосно и секој не е подготвен за такво нешто. За жал, светот предалеку отиде а кај нас уште комшиите се дрзнуваат да солат памет како треба или не треба. Од едното уво нека ти влегуваат коментарите а од другото нека ти излегуваат. Епа сори ама не е секој подготвен да се зае*ва со бремености и сите потешкотии и ограничувања кои доаѓаат со нив, не секој е подготвен да ја стави на пауза кариерата додека дома успива и пресоблекува деца, не секој е подготвен да трча по цели денови по градинки, игротеки, паркови и да нема ни еден час слободен за себе. Тотално фер е човек да сака да ги прави нештата кои го исполнуваат. А тоа за секого не се децата. Само кај нас некои уште живеат задоени со идејата дека треба да родиш деца за да те чуваат на старост. Општеството ни е примитивно и заостанато, никогаш нема да се промени, барем не во нашиве животи. Ако добро разбрав, не живееш во Мк. Супер ако е така, потрпи ги дур си тука и после тоа бегај. Не им зборувај на темата и готово.
Ти да видиш како сменија аци кога им кажав дека нема да ги чувам на старост и дека ако ме родиле од корист да ме заборават.. Инаку во Европа стариве многу ми оставија впечаток што на 80 години верувале или не носат хеланки,идат на јахти, акаат по планини, читаат и живеат, не се опишува колку е различно, никој не очекува да е чуван од дете.. Дури и населбата каде што сум е близу до гробишта, абе гроб нема под 90... И јас мислам дека раѓаат многу за да ги одгледуваат на старост
Немам ништо против твојата одлука за немање деца. Не е секој створен за родител, не секој сака да има дете. Ама мене според описов, ми личиш на човек што се грози од помислата на дете. Си имала 10 мачки и кучиња, и да ти честитаат? Си ги возела животинчињата во количка за бебе, па уште слики? Извини на израз, ама или си трол, или си како што викаат твоите-нетачна.
Јас мислам доста се објаснуваш, се полошо станува. Што поточно ти треба, совет или чисто да си олесниш?
Tie sto ragaat na 19 ti se jezivi bidejki mislis deka se neambiciozni i ednostani i zaostanati,a toa bratucetkata sto si ja ubeduvala vo tvoite stavovi ne e dobro i nemas pravao da i se mesas ,kako sto ne sakas na tebe nikoj da ti zbori sti setas zivotni vo kolicka,neli?So 19 si polnoleten PRED ZAKON i odgovaras za sebe i svoite postapki.
Нема што да раѓаш деца за некој друг. Со тек на време ќе си се помират. Или нема, зависи од тоа каков карактер се. Можеби односите никогаш нема да ви бидат исти, ама тоа е мала цена што треба да се плати за комплетно независно да си носиш одлуки. Тоа е, кај нас ваквите доброволни одлуки се сѐ уште е научна фантастика. Spoiler Само се надевам дека не си истата што пишуваше како мрази деца