Предрасуди кон луѓето што не сакаат деца

Дискусија во 'Психологија' започната од G_lgbt, 7 февруари 2021.

1. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    Edna moja poznanicka nejziniot maz ja ostavi trudna za da ja omazi namerno taa sakase na faks ama zaeba i faks i se i sega se mace mesecno za peleni i kasicki da isplate, ima 22 godini a lice na 50 godini i izmorena dusa, na fejzbuk statusi bozem e srekna...

2. SugarHoney

SugarHoney Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2019
    Пораки:
    535
    Допаѓања:
    1.506
    А ти што си го пикаш носот да ме осудиш какво мислење и каков став јас имам? Како сакам така ќе мислам и готово. Не се пали, никој не ви забрани ниту ве отера на бесилка бидејќи сте одлучиле да не создавате потомци. Дискутираме само во 10 наврати кажав. Олабави. Не те фатив за гуша..
    Па така е пошто најчесто луѓето кои не сакаат потомство се помлади и живеат таков живот. Да не се фаќаме за исклучоци, бидејќи ги има во се. Секој си живее за себе се согласувам, но исто така секој има прав да каже што мисли, не не и да нареди и принуди на сила. Постои разлика. Само затоа што имам поразлични ставови не занчи дека треба да молчам.
    Отвори врата и перница врз бебето ако не. А мајката за партали и од прозор. Пошто дужни се сите мир и спокој да ни обезбедат. Дури и бебиѓа.... Имајте осет малце бе. Да се возрасни луѓе да прават бука па ај може да се разбереме со збор или пак полиција има. Ама тоа е бебе, нормално е да плаче. Сите сме биле такви. Ми смета и мене кога плачат бебиња ама игнорирам или барам чаре, а не да ја осудувам мајката зошто родила... Тоа ми беше поентата на муабетот. Ако нешто ни смета треба да се дистанцираме а не да бараме другите да ни угодат. Бебето плаче и тоа е нормално, бебе е. Ќе плаче па ќе престане.

Силувана била па забременила или?

Последна измена од модератор: 13 април 2021
    На hellocity и quattro им се допаѓа ова.
  3. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.743
    Нормално дека не треба да молчиш. Не те цитирам за да те замолчам, туку да те разберам. Баш пошто е форум и дискутираме.

Ти го искажуваш наново ставот твој за имање и немање деца, ама баш не даде некој аргумент како им се уништува животот за да се објасни тој став. Така да ако се вртиме во круг, нема поента веќе дискусијата.

На CameliaMiller, Guns N` Roses, Amellie13 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Ја осудувам, прочита некаде? Нејзино дете, нејзина работа. Не е мое да морам да сум присутна и толерирам. Не ти побарав совет како да постапам, ти го кажав моето гледиште. Јас знам дека е бебе, не разбира, тоа му е работа. Но се знам и себе си дека не сакам да слушам, ако ми пречи, ќе си заминам. Што испревртуваш ти во моментов. На крајот од денот, лицемерие не е моја јака страна, ако ми пречи нешто, мое е или да реагирам или да се дистанцирам, во случајов, второто.
    И друго, намали со филмовите, првата реченица кажува за твојата црна бујна машта, не за мојот став.

На CameliaMiller, WildMk, tinka-mace и 3 други им се допаѓа ова.
  5. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.097
    Допаѓања:
    6.692
    Site sme razlicni i jas ne sum takov tip semeen da sakam mazenje, deca, nametnuvanja, sekoj pred da si legne razmisluva samo za svoite problemi, koj kako e sreken taka.. A pravdanje vo temata tie sto imaat deca sto se pleskaat vo gradi se dokaz deka ne ziveat ako ziveat nema sto tolku da se dokazuvaat i pokazuvaat..

6. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.187
    Допаѓања:
    175.658
    "јас ќе плукам за то како сите шо прат е не природно аМа Шо БаРаШ дА мИ дАвАш ИсТ тРеТмАн" иако I'd argue дека третманот е ист. :rofl:

Ај да сте здрави и живи. :sun:
    Живот ми продолживте а како имав напизден ден.

На edna_malecka, CameliaMiller, Celltica и 6 други им се допаѓа ова.
  7. mode-kristina

mode-kristina Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2014
    Пораки:
    1.155
    Допаѓања:
    4.093
    Да повториме, во ред е да имаш деца, но во ред е и да немаш. Дали ќе имате деца или не, тоа е ваша и исклучиво ваша одлука. Бидете млади или повозрасни родители, не остварувајте се воопшто, вие си знаете најдобро. Но не судете. Немате право да наметнувате ваши сфаќања. Немањето деца, отворените врски/бракови не се мода од Западот или уништување на иднината. И луѓето во Азија, верувале или не, стануваат полиберални. Макар што зависи за кој дел од Азија зборуваме, нели? И таму има секакви луѓе. Порано и јас бев конзервативна, но со тек на време станав либерална. И се гордеам со тоа.

Има луѓе што не поднесуваат деца и тоа е во ред. Од друга страна, постојат луѓе што имаат голема желба за деца и тоа е во ред.

Јас сакам да имам деца, но не сега. Ако сакам, ќе родам 10,15, 20. Ама ако сакам. Ако не сакам, нема да раѓам. Дали ќе родам или не, ќе биде затоа што ЈАС така сакам, а не за да го задоволам општеството. Истото важи и за прашањето колку ќе родам. Можеби сакам да посвојам.

@childfree откако подобро те прочитав, покрај тоа што би ти рекла да не се замараш со непристојните коментари, би ти рекла и да не осудуваш. Можеби тие така си сакале, дали се среќни или не, тие си знаат. И јас носам исти парчиња облека повеќе години. Купувам ново, не дека не, ама зошто да не носам нешто што е купено, да речеме, пред неколку години, а е убаво, неискинато, неизлитено, неизбледено и ми прилега? А немам деца.

Последна измена: 7 април 2021
    На cresa-jagoda, edna_malecka, CameliaMiller и 13 други им се допаѓа ова.
  8. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Ау човече, колку језиви сфаќања од млади луѓе во 21 ви век. |(

Океј е да речиш сакам да имам деца, а исто толку океј е да речиш и не сакам да имам деца. Не е океј кога им приговараш на другите луѓе за тоа и им се мешаш во начинот на живеење на животот. Битно со партнерот да сте на иста бранова должина, а се друго и сите други се скроз небитни кога е во прашање нешто што ве засега само вас двајцата. Успешноста на врската/бракот не зависи од децата, туку од вас самите. Убавината на животот не зависи од децата, туку од вас самите.

И за крај, еволутивно гледано луѓето немале претстава за потомството, туку имале сексуална желба. И како последица од сексуалната желба и сексот произлегло потомството. Значи, време е да ги оставите таквите затуцани сфаќања настрана и да сфатите дека се е прашање на слободен избор. Секој одлучува сам за себе.

На cresa-jagoda, edna_malecka, AriLangdon и 12 други им се допаѓа ова.
  9. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.769
    Допаѓања:
    15.504
    Пола имате деца и така тро глупости тресете.

Едит: судевте членка што сакаше дечко и' да прави операција за да немаат деца, сите фрлавте камења, сега светици нешто.

Последна измена: 8 април 2021
  10. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Гледам се извртела ептен мојава реченица
    Пишав секој си одлучува за својот живот што сака да си праи дали ќе чува деца или никогаш нема

Секој си има И право на свое мислење така? :)

На edna_malecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. NovusOrdoSeclorum

NovusOrdoSeclorum Популарен член

Се зачлени на:
    14 септември 2011
    Пораки:
    1.044
    Допаѓања:
    2.270
    @SugarHoney види, и ти си во право, меѓутоа од лично гледиште или од гледиште на личноста која подоцна можеби би се пишманила околу ваквата одлука, но би било доцна.
    Но тоа сепак има поврзаност со емоционалната зрелост и колку се познаваш себе т.е. колку можеш да го контролираш личниот еволутивен процес за работа за која не би можел на стари години да го промениш мислењето.
    Точно е дека постојат луѓе кои не сакале да имаат деца, подоцна се каеле за својата одлука, повеќе од оние кои имале деца на млади години, па на почетокот се каеле што одлучиле да ги родат, но точно е и дека постојат луѓе кои не се оствариле како родители и на стари години се среќни за својата одлука.
    Мислам дека емоционалната зрелост игра најголема улога во тоа да знаеш навистина што сакаш и дали го сакаш тоа.
    Тука воопшто не станува збор за тоа дека МОРАШ да бидеш родител, туку дали си сигурен дека не сакаш за во иднина. Ако не сакаш, тераш. :)

На CameliaMiller и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.303
    Ти сакаш деца, сакаш да имаш деца и мислиш дека деца би те исполниле и би те направиле среќна.
    И тоа е сосема во ред.
    Она што не е во ред е што мислиш дека сите кои не мислат и прават како тебе, грешат.

Точно е дека за тебе би било грешка да немаш постомство.
    Ама тоа е за тебе не за сите луѓе на планетава.

Некои сакаат деца, некои сакаат кариера, некои сакаат патувања, некои сакаат да се образуваат, некои сакаат едноставно... да гледаат филмови и да читаат книги цел живот.
    Сите уживаат во различни работи и ги исполнуваат различни работи.
    Не знам зошто ти е толку тешко да разбереш дека не сме сите исти, оти животот не не калапел исто?

Исто како што ти сакаш да ти плачат деца, така некој не сака.

Тебе ти изгледа дека некој ќе си го упропасти животот ако нема деца, оти ти сакаш деца и без нив, мислиш дека ќе ти биде упропастен животот.

Не ти вели никој да не сакаш да имаш деца, или да не раѓаш.
    Твое си е.
    Тоа што те прави среќна, тоа ќе правиш, ама навистина, обиди се да разбереш дека не се радуваат сите на исто.

Потребите, желбите и размислувањата се ужасно субјективни.
    Практично, реалноста е субјективна.
    Тоа што за тебе е ултимативна вистина, за некого е само лага, и обратно.
    Не знам зошто ти е толку тешко тоа да го разбереш.

Ти посакувам да ти се исполнат сите желби, а ти биди доблесна и посакај им на сите да им се исполнат желбите, без разлика колку се различни од твоите.
    Тоа е човечно.

На cresa-jagoda, edna_malecka, bittersweet и 20 други им се допаѓа ова.
  13. AgentGinger

AgentGinger Истакнат член

Се зачлени на:
    19 декември 2020
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    1.583
    Секој си живее индивидуално, со свои сфаќања и желби.
    Не е мое право на Петко да му судам ако не сакал да има деца.
    Не секој може да се замисли во некоја одредена улога, не секој сака да се оствари како родител.
    Лично сакам деца да имам, сакам да си родам али мое е кога, колку и каде, исто како што е нивна работа на тие што не сакаат.
    Дај да не развлекувам, во 21 век живееме, гледајте си во вашиот двор.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, Guns N` Roses и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Martka

Martka Популарен член

Се зачлени на:
    8 април 2017
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    4.855
    Јас на 20 не ни помислува на деца и си велев не ми треба дете,но кога си го најдов мм,во 30 тие години,си посакав едно цевче,и сега си сакам дури три:D,не знам дали ќе имам време:tmi:.Детето ни го разубави животот,си се организираме и имаме време за све,само добра организација:!:.Децата не се пречка за ништо.
    Е сега имам роднина која не сакаш е деца и сега е стара и се кае за својата одлука и кои како и доаѓа во посета им вели немој да останете без пород...Изнашетај те се,авантури,доживвјаи и кога сте спремни напред.Но ова е моја приказна,а Вие одберете си ја вашата....каква и да е(highfive).

На edna_malecka, Milče9, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.871
    Боже Боже, од кај знаете дали повеќе се тие што се каеле што имале деца или што немале деца, цртки да не ставате во тетратче кој како за што се каел.

Факт, секогаш има шанса да се покаете за нешто. Исто така факт, ако не сакате деца апсолутно не треба да ги имате, зошто хани бани мисли дека родот немало да се продолжи. Вие треба да го сакате и да се вложите во детето, некоја од форум нема да дојде да го сака за вас.

Еве Азија беше спомната, да, немаат таква култура на имање избор дали сакаш да имаш дете, туку ќе ти договорат некој брак и ќе правиш деца оти така треба, нема сакам неќам. Баш заради таквата култура имаме неодржливост и пренаселеност. Видете во Индија во какви услови живеат децата, ама не, битно родот да се продолжи.

Јас ако се прашувам, како човек што стварно сака деца, сметам дека за да имаш дете треба да си во емотивна и финансиска смисла спремен. Не да имаш палата, ама барем основни услови за живот, а не направи го, па после нека живее во мизерија, како голем дел на децата во Азија и Африка. Битно си го направил де. Не си родител само со правење дете.

Последна измена: 8 април 2021
    На sweet dreams **, cresa-jagoda, bittersweet и 11 други им се допаѓа ова.
  16. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Па добро, ако се кае за нејзината одлука, нејзин проблем е. Секој се носи со последиците од сопствените одлуки во животот. Не значи дека сите кои одлучиле дека не сакаат да имаат деца ќе се каат подоцна за истото во животот.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  17. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.587
    Допаѓања:
    62.953
    Jaс се каам што прочитав некои мислења на темава и катаракта на очите фатив :!:

Правен е сто пати муабетот, дека секој треба како што сака да си живее. Со деца, без деца, во хетеронормативно семејство со свои деца, со посвоени, користење на материјали од донор... Било како.

Светот е убав затоа што сите сме различни и колку побрзо и полесно го сфатат тоа некои луѓе ќе мрднеме од мртва точка. Скраја да е сите да сакаме исти работи во животот и исти работи да не радуваат.

На cresa-jagoda, SuperGirl24, Осе и 16 други им се допаѓа ова.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.701
    Допаѓања:
    40.072
    @childfree ако не сакаш луѓето да имаат предрасуди дека нејќеш деца, тогаш ни ти немој да имаш оти некој сакал и имал деца.. Едноставно е.

На cresa-jagoda, Осе, Martka и 3 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.829
    Допаѓања:
    274.977
    На 20 да бев бремена ќе беше многу лошо. И немаше шанса да родам. И правев се' во моја моќ да не останам бремена, не оставав на случајност никогаш.
    Не знаев ни дали сакам некогаш дете.

На 25 исто така, немаше да биде толку лошо како на 20, ама дефинитивно не знаев дали сакам некогаш, ама знаев дека не сакам сега.

На 30, сега, конечно посакувам дете.
    И не знам дали ќе успеам лесно или потешко да го имам.
    Ама ни за секунда не се каам што не сум родила до сега.

Сите одлуки беа мои, па и таа ни случајно да не бидам бремена.
    Тоа е МОЈОТ пат.

И денес да не сакав да раѓам, немаше ни да размислувам дали за 20 години ќе се каам.

Ако СЕГА не сакам, значи не треба да родам, оти тоа дете ќе се роди и ќе живее сега, не за 20 години.

Да, финансиски треба спремност, ама уште поважно, треба емотивна зрелост за подигнување на личност и бидување добар родител.

Инстинктот ќе ти помогне да одржиш бебе во живот, но не и да си добар родител.
    А таква лотарија немав намера да играм со нечиј живот.

Заклучок?
    Врска немате вие што викате дека ќе сме се каеле.
    Еве не се каам ни најмалце, напротив, баш сум среќна што ги имав искуствата што ги имав, што не би ги имала да имав дете.
    Некој можеби никогаш нема да сака да има, и сосема го поддржувам.

Многу повеќе ќе почитувам некој што знае дека родителство не е за него и не се нафаќа, него некој што ќе роди оти "така треба" и ќе му сјебе живот на тоа дете.

На cresa-jagoda, edna_malecka, andrejko82 и 28 други им се допаѓа ова.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.324
    Допаѓања:
    33.660
    Во ред е да сакаш, во ред е да не сакаш да имаш деца, во ред е да не си подготвен, во ред е да одложиш за покасно да имаш деца кога ќе си спремен.
    Ама ич не е во ред членката што ја отвори темата дека сите ја притискале и осудувале зошто не сака да има деца, што ги осудува тие што имале деца на 20,25,45 години.
    Не сакање да имаш деца не значи по дифолт дека имаш живот исполнет со авантура или дека си успешен на професионален план.
    Исто како што не значи дека тие што имале деца на 20 не шетаат или немаат кариера. Да, потешко е да балансираш со деца и кариера, ама не е невозможно.

На cresa-jagoda, edna_malecka, bittersweet и 8 други им се допаѓа ова.