Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препорака за добар психолог

Дискусија во 'Психологија' започната од Blue.Butterfly, 8 декември 2010.

1. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Ке го пишам тука, не е нешто за криење, аможе ке помогне на некоја феминка

4 девојчиња мали сме. 3те ми се комшивки но со ниедна денес не сме во блиски контакти, секоја на своја страна, а растевме заедно во мало.
    Сонов е: Нокно време, одиме по тесна патека, јас сум 3та по ред. Од лева страна на патекава се карпи високи и се држиме за нив, а од десна страна е длабока провалија. Прво во провалијата паѓа таа зад мене ( дебелка е), па после двете пред мене. Доле има грмушки и суви лисја ама не се гледаат јасно дека е темно. Јас останувам сама и од немир се будам.
    Прв пат го сонив во 5то одд и од тогаш еве не ми текнало да прашам, а секогаш мислам на тоа. Баш пред 8 ноки пак го сонував.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  2. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.695
    Допаѓања:
    6.622
    Не те знам лично и не можам да кажам каква личност си, во каква состојба се наоѓаш моментално, кои се твоите стравови, слабости/доблести, нештата кои ти се случиле во минатото и оставиле некој импакт на твојата сегашна личност. Но, ти сите овие работи ги знаеш. Убаво размисли си за нив.
    Во психологијата, се смета за соновите дека се од битно значење и можеби ни "претскажуваат" нешто од причина што го сонуваме она што свесно/потсвесно го размислуваме во текот на денот, не мачи или не радува, можеби ни е некој вид на опсесија. Дали кога прв пат си го сонувала сонот си имала можеби некаква расправија, лоши чувства кон комшиките или пак во реалниот живот си била уплашена нешто да не им се случи ако сте биле во потенцијална опасна ситуација? Може пред некој ден си се сетила случајно на нив, па мозочето си прави асоцијации некои.. Па го извлекло на површина пак тој сон со нив како главни ликови.

Во секој случај, соновите се многу мистериозна работа, и јас сум фасцинирана со нив. :) Но, не се заморувај многу, сепак тие се само проекција на твојата потсвест.

На Оленка*, CameliaMiller и okcenzi им се допаѓа ова.
  3. 1418

1418 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2016
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    54
    @okcenzi ako mozes da kazes kolku naplaka toj i kaj se naoga. Fala odnapred. :)

Inace sega gledav na moj termin pzu psihea ne mozev da go najdam Gorgi, samo Tanja Ristevska ja najdov.

Последна измена: 4 јули 2016
  4. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.803
    Допаѓања:
    169.942
    Jas cesto i vo temi nadvor od kategorijata psihologija pisam od aspekt na to so go ucam. Ama neli, koga imam vreme :lol:

Ps pak prasuvam, po nez koj pat, predlog dobar psiholog vo bitola?

5. 1418

1418 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2016
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    54
    Jas mislam deka sum na dobar pat da poludam. Ne mozam da najdam dobar psihijatar a da ne e preskap. Baraj, preprasuvaj, dzabe. Ili e skap ili pak raboti radi-reda...

6. blueeparadise

blueeparadise Популарен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2010
    Пораки:
    3.695
    Допаѓања:
    6.622
    Ако студираш психологија на Славјански (студираш во Битола/Ресен?) најверојатно ти предава Дијана Белевска нешто, она има и сопствена ординација во Скопје, но не знам ако можеш да ја замолиш за приватна сесија. :)

7. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.803
    Допаѓања:
    169.942
    Ама јас сум уште ниска година, мене дури по цела година прв пат ќе се видам со неа ... сега буквално не ја гледам. Зато барам некој достапен. Имам уште една професорка која се понуди за разговори, Марина, ама исто не ја наоѓам слободна воопшто, ама ќе се обидам со другата професорка.
    Фала ти за идејата. :) :hug:

На blueeparadise му/ѝ се допаѓа ова.
  8. okcenzi

okcenzi Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2012
    Пораки:
    3.522
    Допаѓања:
    9.561
    Наплаќа 450 ден за цел месец со картони. Сеанси колку сакаш и кога сакаш. Се наоѓа во хотел Лаки имаат мапа на сајтот можеш и на фб да ги најдеш.

9. Ekaterina28

Ekaterina28 Активен член

Се зачлени на:
    10 јули 2016
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    3
    Здраво феминки. Само што се зачленив на форумов зошто стварно ми е потребна помош. Сакам да одам на психолог и би ве замолила да ми препорачате некој, но да е компетентен за мојот проблем. Ќе ви објаснам од почеток како почна целата работа. Јас имам состојба на мозокот наречена кортикална дисплазија при што добивам и епилептични напади. 28 години живеам со таа состојба и го имам прифатено тоа, но проблемот настана пред 4-5 години кога состојбата ми се влоши, нападите ми станаа почести и појаки. Сега ми е подобро во однос на јачината на нападите, но ми се јави друг проблем, чувствувам голем страв и добивам напади на паника. Има мислам дека една година како што пробувам да го надминам стравот, но не успеав. Особено последниве недели ми е толку страв и ме фаќа паника што не излегувам од дома. Страв ми е дури и дома кога се движам, одвај стојам, нозете ми се како пресечени, целата одвнатре треперам и цело време плачам, не можам да се смирам. Решив да одам на психолог за да ја надминам оваа состојба. Ја имам прочитано целата дискусија на оваа тема, но не знам каде да се обратам. Ве молам доколку знаете конкретно за мојот проблем добар психолог пишете ми. Поздрав

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.086
    Допаѓања:
    268.986
    Моја препорака е да почнеш со психијатар и антидепресиви кои тој ќе ти ги препише за почеток, а на крај да останеш само со психотерапија, без ад.
    И јас имав огромен страв од ад (и целата наша состојба на тоа се сведува - страв), првата таблетка додека ја испијам плачев 1 саат и ја држев мајка ми за рака.

Можам да ти ветам дека ќе биде подобро - многу подобро, само не го пикај проблемот под тепих, не се плаши од терапија и почни сама да се смируваш.

Мене ад премногу ми помогнаа, но и многу труд вложив во самоконтролата, вежбите на кои ме научи докторката на почеток ми беа тешки (на пр. да гледам во една точка и да мислам само на дишењето, а јас се тресам цела), но со тек на време станува полесно.

Со оглед на тоа што си го преживеала, анксиозноста е очекувана, но и многу решлива.

11. lunchy

lunchy Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    311
    Jas licno sum prezadovolna. Doktor Mome od voena bolnica. No mozes i privatno da odis bez upat.

12. lunchy

lunchy Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2016
    Пораки:
    236
    Допаѓања:
    311
    Pa ako sakas mozes i bez upat i em nikoj nema da znae , no ke mora da ja platis cela paricna suma i e poskapo.

13. 1418

1418 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 мај 2016
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    54
    Јас гледам дека никој нема да ми помогне. Толку доктори има, ама всушност нема ни еден. Многу сум разочарана. Мојата "докторка" скроз ми ја утна дијагнозата. Сум имала анксиозност. Како па да не. Немам анксиозност. Не сум глупава сама да приметам. Погрешна дијагноза, погрешни лекови,
    Значи ве молам доколку знаете некој кој си ја работи стварно работата да ми препорачате. Многу време изгубив барајќи психијатар. Ако не изледа самата ќе морам да реагирам. Друго нема.

14. Caci10

Caci10 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2016
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    15
    Препорака за добар психијатар источна македонија

15. Catnight

Catnight Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2016
    Пораки:
    283
    Допаѓања:
    724
    Психолозите во Македонија треба сами себе да си помогнат прво после на другите..

На tea1221 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.169
    Баталете психолози. Одете и шетајте. Буквално - шетајте секој ден. Макар пола саат дневно. До Веро Џамбо. До пазарчето во вашиот град. До првата кафетерија и пијте си кафе. Сами ако немате со кој. Релакс. Кафе и цигарче ако пушите. Ако не, кафе и колаче. Попладне дремнете. Исполнете си го денот до макс. А за нервози имајте само една реченица - Ааааа мака ми е да се нервирам - ај утре :)

На GirlLove, gothchick, Ицолгудбејбе и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Bambi123

Bambi123 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    26
    Допаѓања:
    36
    Здраво на сите! :$
    Јас студирам психологија, топло ви ги препорачувам терапевтите во центарот Амигдала. Жени работат, Маргарита, Мирјана, Весна... жени, женишта! Мислам дека имаше уште една.
    Не одете на психијатар или доколку сте биле, избегнувајте да ви препишуваат апчиња!(fingers)
    Посетете психотерапевт па доколку тие ви кажат дека не сте за кај нив може да посетите психијатар.

На Bellamy, Ema.Sk, jasna83 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Lidijadfilip

Lidijadfilip Истакнат член

Се зачлени на:
    7 септември 2015
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    9
    mislenje za drSlavica gajdazis knezevik dali nekoj piel zanfexa

19. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.481
    Допаѓања:
    12.626
    Многу жално е што психолозите те гледаат само како бројка и побрзо да те испратат до врата, отколку стварно да се внесат во проблемот. Да буквално да се внесат со ентузијазам, а не онака кажи ми ти и јас тебе и готово. Секоја чест на некои, сигурно има и такви кои од петни жили ќе се обидат да ти помогнат, абе на секаков начин притоа да не се наметливи. Секако подеднакво е битна и вашата спремност за промена и соработка. Внимателно бирајте ги оние што добрината и племенитоста им цути од лицето.

20. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.036
    Допаѓања:
    14.501
    Можеби прашањево не е за тука, но доколку некој може да ми помогне, знаете дали се добри Асентра и Хелекс?