1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препорака за добар психолог

Дискусија во 'Психологија' започната од Blue.Butterfly, 8 декември 2010.

1. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Не знаев за овие измени. Искрено не е фер и тие да полагаат а имаат веќе искуство и би требало да ги вратат старите правила. И мене некои ми викаат да идам на стажирање за лиценца некои не, дека било само трошок. Но сметам дека добро е да се иде, бидејќи може многу да се научи.

2. WorkOnYou

WorkOnYou Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2019
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    66
    Од стажаот се учи навистина многу, доколку си на право место и со прав ментор. Доколку ние психолозите стоиме позади тоа дека 200 евра е трошок за вадење лиценца, нашава професија ќе стои во место. Пример, има многу психолози што се однесуваат нетично за време на сеанса, и доколку не се членови на комората, комората не им можи ништо. А доколку се, може да се крене постапка кривична или како и да се вика. Без лиценца, клиентите се помалку заштитени, а ние работиме токму за нивното добро.

3. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Баш за ова зборевме и со професорка од факултет. И таа кажуваше дека нелиценцираните не може никако да се контролирани во работата, што е премногу лошо. Сметам дека доста добро е тоа што се формираше комора и што законски се решени многу работи. Е сега проблемот е во спроведување на законот.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  4. WorkOnYou

WorkOnYou Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2019
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    66
    Верувам на луѓето што ја водат комората и сигурна сум дека ќе успеат. Овие неколку години навистина ја мрднаа од место, се надевам на светла професионална иднина за нас. :inlove:

5. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Дефинитивно психологијата има голем напредок на овие простори. Има надеж и за нас психолозите.
    Е сега имам прашање за испитот. Дали се полага усно или писмено и дали прашуваат детали? И колку време трае полагањето?

6. WorkOnYou

WorkOnYou Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2019
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    66
    Прашуваат за етичкиот кодекс и прашања од праксата, односно од стажирањето. Околу половина час.

7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Комората не одредува цена. Може си читала закон амс во пракса не е така.

На Mrs. Lovett и WorkOnYou им се допаѓа ова.
  8. monyzz

monyzz Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    62
    Допаѓања:
    27
    Некој искуство со психолог александра што работи заедно со ивана хаџиванова

9. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Комората им на одредува цената на лиценцираните психолози. Барем така пишува во закон.

На Soari му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Platoniclover15

Platoniclover15 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    58
    Дечки каде можам да го најдам Станислав Петковски ?

11. Tri_Bubacki

Tri_Bubacki Истакнат член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    52
    Допаѓања:
    93
    Здраво, дали има некој задоволен од психолог што работи со фонд?

12. puflaa

puflaa Истакнат член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    23
    И јас би сакала да знам. :)
    Бев неколку пати кај д-р Мирјана Јовановска Стојановска во Амигдала, и воопшто не сум задоволна. Имав неколку сесии, една ја откажав неколку часа однапред и следната кога ја закажав не се појави, ниту ми дига на телефон, ниту пак ми се јави отпосле. Тотално непрофесионално.
    Џабе потрошени пари за неколку сесии, сега треба повторно да поминувам низ процесот.

На tea1221 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 66-mo-1r

66-mo-1r Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2012
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    43
    Zdravo dali poznavate nekoj dobar psiholog vo okolinata na Stip?

14. Sunshinee2

Sunshinee2 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    22
    Дечки има огроомна разлика меѓу психолог и психотерапевт. Психотерапевтите се 100 чекори понапред од психолозите. Од срце би ви ја препорачала Ива кај која одам веќе година дена. Премногу е добра а воедно и цената за средношколци и студенти и е дупло пониска. Би ја препорачала за секој што се справува со анксиозност или панични напади. Не знам каква претстава имате вие за психотерапијата ама тоа е долг процес на работа на себе и ниедна анксиозност ниту панични напади нема да се средат со 10 пати посета на психотерапевт. Доколку некој го интересира повеќе може слободно да ми пише во порака.

На givemelove, Ashe и marija305 им се допаѓа ова.
  15. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Секој психолог којшто има приватна ординација и има завршено едукација за Психотерапија, всушност е психолог, психотерапевт.

На Mrs. Lovett му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Sunshinee2

Sunshinee2 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    22
    Секако. Меѓутоа зборот ми беше има огромна разлика меѓу само психолог и психолот, психотерапевт. Не се изјаснив убаво.

17. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.097
    Допаѓања:
    7.034
    Здраво. Дали некој има отидено на психолог/психотерапевт заедно со партнер? Дали може препорака за некој?

18. RainbowButterfly

RainbowButterfly Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2014
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    648
    Здраво, дали знаете добар психолог од Охрид?

19. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Кај нас нема разлика во пракса. Или ок ако сакаш да направиме разлика едноставна е, барем кај нас, психолозите се во училишата сите останати се „психотерапевти“. Не би да препорачувам за да не бидам пристрасна, би рекла само да се тргнете од оние на кои се мава премногу маркетинг, ако сакате да се уверите фрлете пари. За тие што се добри се слуша муабет од уста на уста, не мора да имаат реклами, спонзорирани страни, секој ден да гостуваат по емисии и слично. Знам психотерапевти што се 1000 години назад, не треба да се генерализира.

На RosettaStone и Just.do.it им се допаѓа ова.
  20. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Има разлика. Сите што имаат приватни ординации се психотерапевти. За да има приватна ординација мора да има завршена едукација за психотерапија. Се согласувам со членката погоре, тие што акцентот го ставаат на маркетинг, многу од клиентите кои биле кај нив не се задоволни, иако не мора да значи дека е точно ова. Проблемот е што со завршување на едукацијата, мислат дека веднаш ќе бидат добри психотерапевти, што сметам дека е клучна грешка. За добар психотерапевт покрај едукацијата, треба искуство и постојана работа на себе.
    Сум слушала многу случаи кадешто биле премногу незадоволни од психотерапијата, дури и ништо не им помогнала посетата на психотерапевт.

На RosettaStone и Mrs. Lovett им се допаѓа ова.