1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препорака за добар психолог

Дискусија во 'Психологија' започната од Blue.Butterfly, 8 декември 2010.

1. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Кој сака сеанса по нормална цена (без дерење од 1200 до 1500) нека пише кај мене во инбокс. Услуга врвна од областа на мотивациска психологија или како амеркиканците што препочитаат мотивационен тренер, советник, нека пише кај мене во инбокс.

На Elena 28 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Има разлика од сеанса кај психолог и кај мотивациски говорник.

На sara1606, tea1221, mira.mira и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Има разлика, да, тоа е по лајт варијанта, повеќе би кажала да си го подобриш своето функционирање и да се избориш со секојдневните притисоци по различна основа. Кај психолог сеансата е класика, тераш сеанси и сеанси, може ќе дојдеш до некое решение на проблемот, може не. Јас сум пробала се и сешто, па пишав. Кај мотивационен тренер е различно, може за кратко време ќе дојдеш до резултат,односно ќе чуеш нешто што го знаеш, а не му даваш значење, а може баш тоа ти треба.

4. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Не мора да значи дека ако идеш кај мотивациски говорник или тренер ќе го решиш проблемот побрзо, а кај психолог нема да успееш да го решиш.
    Еден психолог психотерапевт, пред се има соодветна едукација, односно факултет за психологија, па добивање лиценца, па едукација за психотерапија 4 или 5 години, па лиценца за тоа. Значи вклучува работа на себе и потоа работа со клиенти. И тоа и те како може да помогне на личностите кои имаат некој проблем.
    Не значи дека мотивациски говорник може повеќе да помогне од психолог. Со ова воопшто не се согласувам.

На sara1606, Ann-13, crazylady и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Angel_G

Angel_G Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2019
    Пораки:
    277
    Допаѓања:
    308
    Не мора да значи. Јас сум пробала се психолог клинички, гешталд психо - терапевт, психијатар. Сум била кај извикани имиња со скапи сеанси, не би сакала да им правам реклама. Од еден "врвен" стручњак бев крајно разочарана, две сеанси по 1800 платив, а типот не ме ни следеше што зборувам, си гледаше на саатот да помине времето за сеанса. Но, има и професионалци рака на срце. Девојката што ми е психолог сега е навистина посветена. Така што, дипломи, курсеви, тренинзи, лиценци не се пресудни за добар психолог, туку посветеноста. Пробав и кај мотивациски советник и мене ми се допаѓа и кај мене да кажам делува. Не убедувам никој секој си има право на избор, каде би одел и што му одговара во зависност од проблемот.

На Jane.Birkin му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Како во сите професии, па така и во психологијата има некои кои се стручни, професионални и си ја знаат работата и некои кои сакаат само да добијат пари. Но ова го има во сите професии.
    Лиценци и едукации не се гаранција за добар психотерапевт, но мора психотерапевтите да совладаат одредени вештини, техники и да стекнат сознанија, кои подоцна ќе ги имплементираат во работата. Затоа се потребни тие лиценци и едукации.
    Ти потенцира дека кај психолог може да се реши проблемот, може не, а кажа дека мотивациски тренер сигурно повеќе би помогнал од психологот. Со ова воопшто не се согласувам, причините за моето несогласување се наведени погоре во постот.

На GirlLove, crazylady, *Amethyst* и 3 други им се допаѓа ова.
  7. adventurous

adventurous Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2020
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    289
    Секој дипломиран психолог не се бави со психотерапија. за тоа има уште многу доучување а има и други смерови во кои работат дипломираните психолози. Ама да споредуваш сеанса кај психотерапевт и сенса кај мотивациски говорник е неспоредливо зошто не им се истите цели и насоки на сеансиве.
    Психотерапевтот се насочува кон заедничко барање и решавање на блокадите од минатото кај корисникот на неговите терапевтски услуги а мотивацискиот говорник се насочува кон мотивирање и давање поддршка за справување со моментални пречки и проблеми во сегашноста.
    Fot the record нема споредба на ефект од психосеанса со ефект од мотивациски говор.
    И во зависност од ситуацијата не секој е за психосеанси или мотивациски говори.
    А на тема (не)стручност има во секоја професија.

На dayla, *Amethyst* и Just.do.it им се допаѓа ова.
  8. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    1.283
    Допаѓања:
    5.418
    Идењето на психолог е сериозно, не е играчка. Не е исто психолог и мотивациски говорник, не може мотивациски говорбик да дава сеанси исто како психолог. Психичкото (менталното) здравје е сериозна работа исто како и соматското здравје. Кога ве боли нешто или имате некакви соматски симптоми одите на лекар, исто е и со менталното здравје.
    Не е играчка и не секој може да држи сеанси!

На Anie93, dayla, *Amethyst* и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Platoniclover15

Platoniclover15 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2014
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    58
    Дечки здраво. Би сакала да ми препорачате добар психолог. Ги читав изминатите ваши предлози и изборот ми се сведе на:
    1. Ивана Хаџиванова
    2. Диана Белевска
    3. Вера Јовановска Типко
    4. Когниција

Секако, да не бидат и многу скапи. фала ви многу :)

На Romantic му/ѝ се допаѓа ова.
  10. neongirl07

neongirl07 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2015
    Пораки:
    303
    Допаѓања:
    344
    Дали еден човек е за на психолог доколку е агресивен секој ден, покажува незадоволство, плаче, нервозен е и крши предмети?

11. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.254
    Ехееее...
    Не да е!
    И тоа, што побрзо.

Се' најдобро :hug:

На *Amethyst* му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Just.do.it

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Да. Доколку се работи за патолошка состојба, тогаш мора посета кај психијатар.

13. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.713
    Ме интересира колку психолозите ви имаат помогнато за Анксиозност и депресија?

14. sheis

sheis Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2013
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    244
    И мене ме интересира истото :))

15. Ena4

Ena4 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 април 2018
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    7
    Предлог добар психолог во Скопје и како се движат цените?

16. Kenny

Kenny Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    47
    Мислам дека тоа е повеќе за психијатар, а не за на психолог и мислам дека многу од тука не ја сфаќаат разликата помеѓу психолог и психијатар

17. Kenny

Kenny Активен член

Се зачлени на:
    2 септември 2019
    Пораки:
    28
    Допаѓања:
    47
    Јас имам посетувано психијатар и можам да кажам дека ми има мн помогнато, но за жал повеќе не работи во ординација работи во психијатриска болница

18. KidA

KidA Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2014
    Пораки:
    765
    Допаѓања:
    997
    Џасмин како ти се допадна, дали си задоволна од советувањето?

Дали има некој друг препорака за онлајн консултации со психолог? И дали психолог е правилниот човек за разглобување на проблеми на незадоволство од животот, трпение према другите, нервоза, прокрастинација? Дали тие одат длабоко назад до проблеми од детството, односите со родителите? Знаете ли можеби семејни психолози кои консултираат и онлајн? Кај кого би препорачале да оди млад семеен човек? :) Кај нас тоа може е сосема табу? Или?

19. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.033
    Допаѓања:
    5.891
    Ивана Хаџиванова мене ми помогна, цената е 1200 мислам. Јас имав проблеми со Анксизоност и самодоверба.

На Ena4 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. @ster@

@ster@ Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    2.982
    Ќе започнам со одговори од последното па нагоре, многу прашања наеднаш имаш поставено:)
    6. Воопшто не треба да те загрижува дали е табу или не. Треба да се обратиш на психолог за помош, а не да се мислиш што другите мислат за тоа. А ако ме прашуваш мене лично не сметам дека е табу.
    3. Да.
    2. Да.
    Конкретно кај кој психолог да се обратите не знам точно, мора секој сам да си одреди со кое стручно лице би имале најдобра соработка и разбирање и напредок од психосеансите се разбира.