1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препорака за добар психолог

Дискусија во 'Психологија' започната од Blue.Butterfly, 8 декември 2010.

1. mynameislove

mynameislove Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2013
    Пораки:
    1.480
    Допаѓања:
    12.627
    И јас топло ја препорачувам Ивана Хаџиванова од искуство.

На ivani30 и Na.talia 24 им се допаѓа ова.
  2. Annahhh

Annahhh Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    28
    Да ми објасни некој како иде ова преку фондот, и некој добар психолог што работи преку фонд?
    До сега приватно одев ама веќе не сум во можност да давам 100€ отприлика месечно плус за нешто што ми треба многу.
    Ве молам за побрз одговор и да си ги разгледам опциите, навистина ми е многу лошо, секој ден ужасна анскиознот, иритабилност, чувство на депресија (не велам дека имам депресија бидејќи не сум била дијагностицирана), неколку пати сум била на раб на самоубиство и секојдневно фантазирам за како би се убила и кога...
    не можам веќе, морам да побарам помош.

3. ZeldaSF

ZeldaSF Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2020
    Пораки:
    123
    Допаѓања:
    305
    Ќе се обратиш кај матичен лекар кој ќе провери слободен термин кај државен психолог. Добри се од државна болница, постојат како Кабинет за психолошко советување и психотерапија. Од таму ќе проценат/дијагностицираат дали си за психотерапија или за психијатар и терапија со соодветни лекови.
    Ќе разговараш отворено и директно и обавезно да известиш за самоубиствените мисли кои ги имаш.

На Annahhh му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annahhh

Annahhh Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    28
    А дали се чека многу за термин

5. Na.talia 24

Na.talia 24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    226
    Многу битно е дали посетуваш психијатар и дали си со терапија? Психологот што го посетуваш конкретно ти е препорачан од психијатар за проблемот? Дали си само со психотерапија? Има многу прашања тука. Но најмногу зависи од дијагнозата и колку си искрена со нив. За некои е препорачана гешталт, а за некои когнитивно-бихевиорална терапија. На државно не знам дали ги работат овие терапии ако има некој конкретно да кажи од искуство.

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Annahhh

Annahhh Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    28
    Од терапија хелекс по потреба, б6 витамин, магнезиум... но сакам сама да можам да ги пребродам овие работи и мислите.
    Одев на Гешталт терапија но искрено не ми одговараше многу, би сакала само разговор да е и совети

7. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.816
    Допаѓања:
    39.439
    Ако си суицидна, консултирај се и со психијатар. Во некои случаи само разговор не помага.

8. Annahhh

Annahhh Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    28
    Не постојано но да, многу често размислувам на тоа, на пример денес веднаш штом се разбудив. Има денови кога нема да помислам, ама има и денови кога сум била буквално на работ да го направам, веќе знам за сите методи на самоубиство, кои апчиња да ги испијам за да ми откажат органите и сл.
    Колку што знам, психијатарот само дијагностицира и препишува терапија или?

9. Dentina

Dentina Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.816
    Допаѓања:
    39.439
    Повеќето се обучени и за некој облик на психотерапија, пример психодрама, или когнитивно бихејвиорална , трансакциона или друго зависно за што се дошколувале, значи можат да се преклопат со знаењата со психолог.
    Најважно е, ама стварно најважно , да одбереш добар терапевт кој тебе ти одговара, ако треба да пиеш лекови и да почекаш да делуваат и да не ги оставиш одма чим ти е подобро.
    Има и дежурни линии психолошка помош за кризни ситуации.
    Не штеди на ова, можам да замислам дека е скапо, но мора да си помогнеш. Жално е да посакаш да се уништиш себе, ако веќе постои помош.
    Сепак реков, бирај многу внимателно, не секој одговара секому.
    Ти посакувам среќа.

На Na.talia 24 и Annahhh им се допаѓа ова.
  10. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.050
    Допаѓања:
    66.686
    Зошто сакаш без терапија да бидеш? Психијатар може да ти одреди терапија, може и да те прати на психолог со упат. Гледај само да си подобра, немој да се оставаш така, посебно не со такви мисли.

На crazylady, Na.talia 24 и Annahhh им се допаѓа ова.
  11. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    14.342
    Мислам дека се наметнува голем притисок со она МОРА “да бидеме силни”, “да се избориме сами”, “сам себе си најдобар пријател” и слични фрази. Не, во ред е да не си силен, во ред е да примаш терапија, во ред е да се чувствуваш тажно, несреќно или било како. Неминовни се некогаш медикаментите. Подобро ми е наутро да се напијам апче и остатокот од денот да се потрудам колку можам да променам мисли, да поткренам иницијатива, да бидам продуктивна, отколку да се вртам во зачаран круг на црни мисли, паника и себеобвинување дека сум слаба и не можам сама да се изборам.
    Јас со години бегав од психотерапија и препишани апчиња, но откако последниве 9 месеци работам со психијатар и пијам ПРЕПИШАНА И КОТРОЛИРАНА терапија ( а не на своја рака) се чувствувам препородено. Далеку од тоа дека сум супер, ама не ни очекувам она што се таложело речиси 30 години, да го залечам за миг.

На Romantic, sweet-cherry, dayla и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Annahhh

Annahhh Активен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    28
    Бидејќи се бензодиазепини, и ствараат зависност и се накачува толеранција... но морам понекогаш да ги земам на пример кога ништо друго не ми функционира, понекогаш имам толку силни нагони за self harm што не знам како да ги исконтролирам, и траат на пример цел ден освен ако на пример не се напијам апче за да престане, или понекогаш сум толку анксиозна и се чувствувам лошо што не можам да се мрднам од кревет и слично. Ми помагаат не велам не но проблем ми е што не сакам да си створам зависност и толеранција. Поради тоа ми е.
    А и лани ги користев но ги прекинав, но тогаш имав поддршка од една личност која многу ми значи, можев да зборувам, сега не можам никому да се отворам бидејќи истата таа личност одлучи да се дистанцира од мене. А и знам дека ако зборувам со него за ова нема да ме сфати сериозно бидејќи има поголеми проблеми да речам, и тоа што јас реално немам проблеми колку него и смета дека сум самата виновна и само сама можам да си помогнам за ова што ми се случува. Можеби е и во право, не знам.

@Avery и јас исто понекогаш ми е многу подобро да се напијам апче само и потоа сѐ останато некако само по себе си доаѓа, на пример ќе ми се отвори апетит, ќе добијам желба за комуникација, мотивација да средам по дома нешто.

На Avery му/ѝ се допаѓа ова.
  13. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.050
    Допаѓања:
    66.686
    Хелексот да, ствара зависност, а ти баш него го пиеш. Антидепресивите се друга работа и со помош од лекар се утврдува доза. Потоа, ем имаш суицидални мисли, а се плашиш од зависност. Оди на психијатар, нека те упати на психолог, ако ти речат дека ти е потребна и терапија воопшто да не се плашиш и мислиш, ако одиш на лекар и ти рече тироидата не ти е во ред, мора апчиња, сигурно нема да речеш, ама не сакам јас. Ти треба и поддршка плус, обавезно имај си физичка активност, ќе се покренеш и ќе си живееш нормално. Без стеги, направи си се што ти треба за да си имаш квалитетен живот.

На Nightwish11 и Na.talia 24 им се допаѓа ова.
  14. Na.talia 24

Na.talia 24 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 мај 2020
    Пораки:
    141
    Допаѓања:
    226
    Како што ти кажаја во претходните одговори мислам дека ти треба разговор со психијатар и антидепресиви. Не е ни чудно ни срамота. Не ствараат зависност. Во некои моменти неопходни се, не секогаш човек можи сам да се бори. Па со стручна помош се е полесно. Се надевам дека за брзо ќе се одлучиш да закажиш преглед :)

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  15. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Имаш ментален проблем ако немаш нема шо да пишуваш на вакви чуствителни теми, овде се пишува за препораки на психолози и цени не за кавги и противење..

На GirlLove, Nightwish11 и Na.talia 24 им се допаѓа ова.
  16. poi

poi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    2.397
    Девојки дали нормално работат психолозите поради ситуацијава? И како да зборувам со матичниот, што да кажам за да ми даде упут? Се плашам дека ќе бидам осудувана или дека ќе ме прашува многу прашања. Што точно да направам?

17. hellocity

hellocity Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    3.082
    Допаѓања:
    6.661
    Јас кога отидов кај матичната да земам упут само и кажав дека треба да разговарам и поради нервоза

На poi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    693
    Допаѓања:
    771
    Добар псхиологЈОВЕ ХАЏИЕВСКИ ,РАБОТИ и во СКОПЈЕ и во Битола.Може да се закажат и онлине сесии за тие што не можат да дојдат лично .Тел.во инбокс.

19. crazylady

crazylady Форумски идол

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.201
    Допаѓања:
    8.431
    Препорака за добар психолог во Куманово?

20. poi

poi Истакнат член

Се зачлени на:
    6 октомври 2019
    Пораки:
    1.194
    Допаѓања:
    2.397
    Денес бев кај матичен, но термини нема. Дали некој знае приватен психолог/психијатар во Охрид или Струга?