1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препорака за добар психолог

Дискусија во 'Психологија' започната од Blue.Butterfly, 8 декември 2010.

1. Anna85

Anna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    568
    Ти благодарам на споделеното. Следниот пат ќе го прашам. Веројатно ќе најдам начин како да ја отворам темата без да го навредам...стварно ме интересира како на секоја сесија би имал увид во мојот случај... не сме еден или двајца клиенти и не сме со по една или две трауми.
    Уште еднаш ти благодарам на советот. :)

2. WorkOnYou

WorkOnYou Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2019
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    66
    Да, слободно прашај бидејќи за терапевтите тоа е убав фидбек, знак дека клиентот е слободен. Убав ден

На theowndemon и Anna85 им се допаѓа ова.
  3. uBumBum

uBumBum Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2016
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    0
    Дали имаш некаков контакт?

4. WorkOnYou

WorkOnYou Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2019
    Пораки:
    47
    Допаѓања:
    66
    Ти пратив во порака бројче

5. Madi

Madi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2021
    Пораки:
    131
    Допаѓања:
    75
    Назад во темава има многу лоши (дури и страшни) коментари за Дора и како влијае врз младите клиенти.

Последна измена: 18 октомври 2023
    На Irenasirena му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    775
    Devojki mnogu ste gledale americki filmovi.Posetenosta na privaten psiholog ne e tolku obemna da ne moze da zamapti.Najvazno e glavnoto kakva osoba ste, koj e glaven problem ,toa znaat vednas na sto da se raboti i da ima fidbek dodeka ste na sesija.Bas ne bi sakala nikoj da zapisuva ili snima licni moi razgovori,epten mi e toa nebezbedno.Zapis ne mi treba nikakov ,ako ste 100 % iskreni dovolno e sto ke kazam i spodelam,ako krijam nesto togas za zabe odam.Zapisuvaat na listi samo za deca ,ili im davaat da crtaat,so vosrasni NE.

На Ivblue му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Ова нема никаква врска со реалноста.
    Запишуваат психолозите и кога работат со возрасни. Посебно е важно во процесот на assessment да биде се забележано точно за да може да се работи понатаму на проблемот.

На BlackNight и GirlLove им се допаѓа ова.
  8. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    775
    Realnosta e deka treba da rabotis na sebe,ako na nekoj poveke mu falat zapisi otkolku resavanje na situacii zivotni,slobodno moze da si bara.Obicno pa ne e edna rabota sto doprinesuva za nereseni konflikti,toa se serija od nastani vo detstvo i segasen zivot.Nekoj se oseka poprifaten so ovie zapisi,i deka nekoj go slusa,ama terapija e proces od minimum 1 godina, ne odenje 3 pati vo godina.

9. Anna85

Anna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    568
    Па тоа и ми беше прашањето, дали во психотерапијата е доволно само да споделам, дали во тоа се состои работењето на себе и не е битно терапевтот да ги памти сите настани (некои навидум мали, некои доста поголеми, ама заедно резултирале со големи штети), или нормално е да фаќа белешки. Јас прашав која е праксата, кое е искуството на луѓето од форумот, а не изразив ниту незадоволство, ниту желба да фаќа белешки...
    Стварно не ти го разбирам коментарот со америчките филмови, ама Океј.

На Осе, boo3 и GirlLove им се допаѓа ова.
  10. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    775
    Ama bez ljutis,i jas pred da odam si mislev beleski,pa posle moras da lezis na kauc i da si zboris bez da te gleda psihologot,ova na filmovi sum gledala,ama ne bilo taka.Za beleskite seriozno ako ti e poudobno taka ,toa e tvoe vreme za koe plakas i tvoj cas.Mene primer mi smeta otvoren prozor,ako e prizeenje i sakam zatvoreno i sakam potopla soba.Mojov psigolog znam deka mu e pretoplo ama me naucil da izrazuvan moi potrebi i stav .,kade sakam da sedam primer i dr.Ne bilo segosas taka koga dojodv i ete znaci ideme napred,.

На Boginja123 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Anna85

Anna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    568
    Не бе, таман работа, нема лутење :) Како да сетив доза на иронија во коментарот за америчките филмови и затоа реагирав и дообјаснив. Се надевам не се лутиш и ти.

На ani23 и GirlLove им се допаѓа ова.
  12. GirlLove

GirlLove Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јануари 2010
    Пораки:
    5.832
    Допаѓања:
    15.714
    Дали имате пробано со странски психолози?
    Како на пример апликацијата Better Health, Mental Health и сл.

13. Anna85

Anna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    568
    Леле пред 10тина дена го гледав, направив профил на better health, ми стигна известување за мечинг терапевт, ама не се охрабрив да прозборам во чатот....некако дека онлајн, а глобална организација премногу изложено се почувствував...си викам од кај да знам бе кој е од другата страна, кај ги чуваат податоците, колку се безбедни серверите...сфатив дека не би можела на тој принцип.

Последна измена: 24 октомври 2023
    На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Pacifist

Pacifist Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2018
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.264
    Анна 85, поправи го зборот во „дека„ на последната реченица, петиот по ред после почетокот на реченицата...вака ќе делува ко таму терапевтот да ги лечи клиентите со нестандардни методи на ментално исцелување додека ги слуша како му се отвораат кој што го мачи:)

15. Anna85

Anna85 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2013
    Пораки:
    219
    Допаѓања:
    568
    Хахахахха, леле кој блам (facepalm) Фала што ми кажа :)

На Pacifist му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Pacifist

Pacifist Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2018
    Пораки:
    656
    Допаѓања:
    2.264
    Е добро де лапсус ама вака од страна делува забавно ама и збунувачки:D

На Anna85 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    701
    Допаѓања:
    2.471
    Дали машко или женско преферирате да ви биде психолог?

18. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.241
    Допаѓања:
    163.061
    Од "новиве" немам пробано. Ко тинејџерка постоеше 7Cups со советници и неофицијални сослушувачи и ете во тој период ко немав можност за поќе ми беше супер издувен вентил. Сега сакам да пробам баш да видам како се организирани и за шо е хајпот. :D

Сакам да прокоментирам и за белешките. Два исти терапевти нема. Ама ако ете не фаќа (или фаќа!) терапевтот белешки и то е нешто што сте забележале и ве интересира, па дури и смета - прашајте зошто. I can't stress it enough колку можи да е значајно за процесот. Во мојот правец се предлага уште од прва сесија цртање на генограм (шематско семејно дрво) кое се дополнува секоја сесија со значајни луѓе, настани и информации. Чуда прави за памтењето. Лично, памтам во шеми и ми оди од рака користењето на ова. Познавам терапевти кои за време на сесија не можат да бележат и си средуваат белешки покасно или си имаат систем на памтење. И то е океј. Сите сме различни. Важно е да сте компатибилни со терапевтот и терапијата да вроди со плод.

Лично преферирам поблиску до мојот пол, женски, иако сум немала проблем да зборам и со маж. Ама се имам "фатено" како тежнеам кон жени терапевти.

На GirlLove му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ani23

ani23 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 септември 2011
    Пораки:
    694
    Допаѓања:
    775
    Dora POPOVA, otkako rodi ,i pisa za prababai sto i umrele mnogu deca i posle toa super normalna i srekna.Sega go izliza kaj plukase,pa na profil i stoi tekst poln so razbiranje za sostojbajta na majkite i zenite ,pa kolku im e tesko,pa trebale da gi razberat.Kakvo licemerie od covek i psiholog,pa uste i zena.Da pisese maz ke bese sovinizam ,vaka e ODVRATNO.I na takva osoba da se doveruvam da me leci mene ili dete nekoe,ete zatoa nejkam beleski na 1 ili 2 sesija ,moze nema da se najdeme so psihologot.
    Vtoro ima ogomna razlika megu psiholog i psihoterapevt,i jas ne go znaev ova,zatoa sega kazuvam.

На Angie1432, LuckyCharm и Just.do.it им се допаѓа ова.
  20. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2019
    Пораки:
    2.461
    Допаѓања:
    7.834
    Многу се ретки квалитетните психолози/психотерапевти во Македонија.
    Повеќето се вакви како неа.

На LuckyCharm му/ѝ се допаѓа ова.