1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Препораки за стоматолог, орален хирург, ортодонт...

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од BoaVista, 9 ноември 2011.

1. Napat Ena

Napat Ena Нов член

Се зачлени на:
    28 септември 2024
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Samo nemoj daniela karamanova od kisela voda, naplaka, stava protezi i posle odbiva da prodolzi so rabota

2. Sasha25

Sasha25 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    14
    Здраво на сите.
    Потребна ми е каква било препорака или совет.
    Се работи за заб доле 6-ка, со извадени нерви, пројавуваше болка на ладно и на притисок. Кај забарката што одам веќе со години, ми направија снимка, се видоа некакви сенки под коренот во коската, рече некоја инфекција се проширила во коската. Имавме обид да ја лечиме во коренот, но не успеа да се излечи целосно. Го затвори забот, но уште имам јаки реакции на ладно и на тврда храна ме подзаболува. Ми рече единствено решение е да се извади забот и да се излечи така тој процес, но ако можам да не јадам многу тврдо на таа страна за да го пролонгираме вадењето.
    Јас не сакам да седам вака, имам и други здравствени проблеми и се плашам од можни инфекции и проширување на тој процес не дај боже. Ве молам ако има некој стручен во групава да ми даде мислење или да ми препорачате искусен и добар стоматолог/хирург кој е стручен за проблематикава корени и вакви процеси.
    Фала однапред!

3. msh

msh Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2024
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Proveri so oralen hirurg. Stomatologot raboti do tuka. Ponataka e oralen hirurg i e zalno sto stomatolozite ne ja davaat ovaa opcija i nasocuvaat vednas kon vadenje na zab.

На Sasha25 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    376
    Допаѓања:
    435
    Здраво, дали имате препорака за добар стоматолог во Скопје?

5. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.300
    Ти треба специјалист ендодонт, ако се проодни каналите да се проба ревизија на лекувањето. Но нажалост во повеќето случаи, особено на заби со повеќе корени ревизиите не се успешни.

Хирург во ситуацијава е потребен само ако се прави апикотомија. На 6ки не се прави, така да хирург не би помогнал. Апикотомија се прави на еднокорени заби со мали коскени инфекции, на катник со голема инфекција ниеден хирург нема да се нафати на таква интервенција.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. msh

msh Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2024
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Zboruvam od iskustvo. Vo Avgust oralen hirurg mi napravi i revizija na korenite i na infekcija sto bese prosirena kon koskata mi napravi operacija i ja iscisti infekcijata so otvaranje na nepceto na zabot. Operacijata beshe dva casa. Gore sestka. Treba da go snimam povtorno za da se proveri dali e uspesno ili ne bidejki korenite bea vo red, od nekoi pricini infekcijata beshe kon koskata i hirurgot ne mi dade garancija deka ke bide se vo red, ama jas insistirav. Za sega se e vo red.

7. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.300
    Лекување на заб е специјалност на ендодонт, не хирург, и отварање на непце за чистење поинаква интервенција од апикотомија зошто се работи за поинаква инфекција. Според опишаното, проблемот на членката погоре е поинаков од тоа што се случило кај вас.

8. msh

msh Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2024
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Mozno e. Ne sum lekar, samo od iskustvo zboruvam. Sepak jas bi pobarala vtoro mislenje vo nejziniot slucaj.

9. Sasha25

Sasha25 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2021
    Пораки:
    54
    Допаѓања:
    14
    @Spidy i @msh Vi blagodaram na informaciite.
    Spidy, ne znam dali toa shto se obiduvase mojata doktorka da napravi se vika revizija na koreni, se obiduvase so edno tenko dolgo aparatce da vleze vnatre i nanesuvashe lek, pa taka na dva navrata i na kraj go zatvori. No nema uspeh, na snimmkata povtorno se gleda senka pod korenot, vo koskata, i imam bolka na ladno i tvrdo.
    Sega ke odam na vtoro mislenje, bidejki mi rece nema chare osven vadenje na zabot za da se iscisti taa infekcija. Pa ako i vtoriov mi go rece toa, ke mora belkim. No eve kaj msh imalo efekt. Ne znam kade se lekuvala, no ne e na odmet da se prasa i drug doktor.

10. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    13.300
    Ревизија е повторено лекување на корените на еден заб. Ако е успешно, на снимка подобрување би се видело најрано за 6 недели, обично после 2от месец. Ама ако сеуште има болка, најверојатно не било успешно. За да биде успешно треба сите каналчиња да се пробијат до крај и идеално да се исчистат. На веќе лекуван заб тоа е исклучително тешко. Секако нема штета од барање второ, па и трето мислење, и јас сум секогаш за тоа да се проба дури и да има мали шанси за успех, само реално ти кажувам да не очекуваш премногу.

На SummerGirl, msh и Sasha25 им се допаѓа ова.
  11. msh

msh Активен член

Се зачлени на:
    20 јули 2024
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Spored moeto licno iskustvo, povtoruvam ne sum lekar, mnogu od zabolekarite ne ja znaat dobro procedurata na vadenje na koreni i celata taa procedura, a sepak ja rabotat. Mnogu mal procent spored mene. Zatoa e vazno kako e izraboten zabot i zabolekarot da ima dobra tehnika. Na patot za pronaogjanje na dobar zabolekar/ka mnogu zabi se izgubeni...

12. krofnicka27

krofnicka27 Популарен член

Се зачлени на:
    8 февруари 2016
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    12.614
    Ве молам препорака за добар стоматолог во Скопје, по можност во Тафталиџе.

13. Цунами

Цунами Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2021
    Пораки:
    306
    Допаѓања:
    404
    Мислење за Ендомак во Скопје, поточно доктор Роберт?

14. Zvezdicka11

Zvezdicka11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2015
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    16
    Здраво,

јас имам проблеми со предните заби, пред 20 години имав ставено мост на првиот и вториот заб, но пред извесно време морав да го извадам едниот заб, затоа што почна да тече гној од него. И сега имам пак мост за да се исполни празнината што настана од вадењето на забот. Но, сметам дека мостот не е добро направен, затоа што осеќам дека шушкам кога зборувам и не ги осеќам забите како свои. (Целата оваа процедура е направена кај доктор Ивица Лукановски - Скопје)

Сега размислувам што да правам, дали да ставам нов мост или да ставам имплант. Така да би ве замолила доколку некој ставал забни импланти или мостови на предни заби, да сподели искуство (процедура, стоматолошка ординација, дали забниот имплант се чувствува како свој заб..)

Ви Благодарам

15. MsManevska

MsManevska Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Jas imam slicen problem, kje moze da spodelite kaj kogo ste ja pravele taa intervencija?

На Соњица му/ѝ се допаѓа ова.
  16. chopinsnocturnes

chopinsnocturnes Активен член

Се зачлени на:
    9 септември 2023
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    8
    Сакам да изберам нов стоматолог, па ме интересира мислење за:
    - ДенталАрт
    - Луканоски Премиум
    - Socialdent Dr.Baara

Главно за поправање заб, пломба, лек и сл :)

На resenska му/ѝ се допаѓа ова.
  17. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.668
    Допаѓања:
    14.230
    Dental art najdobro spored mene, Lukanoski preskapo a Socialdent mnogu negativni mislenja čitav nazad vo temata pozz

18. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    257
    Каракамчеви позади соборна!!!! Големи стручнаци се, нема да згрешиш ми спасија 9 заба!!!!! Преглед е бесплатен кај др Андреј закажи па види дали ќе ти се свиѓа, има завршено во Америка, презадоволна сум!

На eliesaab и franca им се допаѓа ова.
  19. chopinsnocturnes

chopinsnocturnes Активен член

Се зачлени на:
    9 септември 2023
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    8
    Дали работат со фондот, колку е пломба, лек?

20. Anonimnna5

Anonimnna5 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2019
    Пораки:
    177
    Допаѓања:
    257
    Не, приватно се
    1500 помала пломба
    2 000 поголема
    Лек, не знам немам ставано....
    Ама вредат за секој денар, јас со фонт само ми ги зезнаа забите, кога отидов кај овие бесплатен преглед башка бесплатно ми снимаше еден заб и ми објасни како што детално, ништо не ми наплати исто носев панорамска снимка кога ги виде забите се изначуде ама пак се гледаше дека не сакаше да криви други забари, само рече ова се до пола ми ги полнеле забите и сега процеси, ма мизерија, еден од посаглам забари во Мк се и што е најважно опремени се, а не како секој втор што отвори ординација само за пари... Сепак, мое искуство е ова.
    Инаку, највеќе ми се свиѓа начинот на работа, ако нема потреба ќе ти каже план и како што со тој заб, а не само за пари отвори прави...

На eliesaab и franca им се допаѓа ова.