Форумџика на годината

Препораки за стоматолог, орален хирург, ортодонт...

Дискусија во 'Здравствени проблеми' започната од BoaVista, 9 ноември 2011.

1. Silent Observer

Silent Observer Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2025
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    36

За тоа дека Елена е крајно манипулативна скроз се согласувам.Мене ме остави два месеци со погрешно залепени брекети благодарение на нејзиниот “стручен тим” кој се праксаше на мене и ме убедуваше како “се е во ред” се до моментот кога решив да ја извадам фиксната.Тогаш и текна да прави корекции,а на прашањето зошто тоа не го направи од старт ми рече дека не видела добро,замислете.Имаше на располагање ртг,слики,снимки,скенови и она не виде дека јас имам погрешно поставена протеза која ми ја измести цела вилица се до моментот кога решив да ја извадам протезата.Па проба да ме купи на манипулации како она се прави за мое добро и колку она ми е посветена мене,небулози скроз.Десет други ортодонти ми потврдиа дека се е тотално погрешно а она со цел да си го заштити тимот и да ги прикрие грешките ме убедуваше во спротивното и ми даваше изјави да потпишувам за да се огради од одговорност и уште ми велеше како јас психички не сум спремна за третманот и да пробам да разговарам со психолог,истото им го зборела и на други незадоволни пациенти.Според неа сите што идат кај неа не се психички спремни за нејзините третмани.:@Наместо да се преиспита колку животи има уништено она живее во илизија дека е “најдобра” и уште се заканува.Не му посакувам никому да падне во рацете на Елена од Дентаес.

На АндрејМ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. АндрејМ

АндрејМ Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    20
    Здраво, жал ми е што и ти си паднала во рацете на таа неспособна преварантка. Јас го делам животот на пред и после неа. До ден денес сум со болки во лицето од тоа како ми го искриви цел загриз и зглобовите и уште повеќе ми ги вознемири мускулите на лицето.

Ти препорачувам да и напишеш ревју на страната на Гугл Мапс, бидејќи тоа им е многу важно и знаат дека луѓето читаат. Да спасиме што е можно повеќе луѓе од неа.

На Silent Observer му/ѝ се допаѓа ова.
  3. АндрејМ

АндрејМ Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    20
    Напиши и ревју на Гугл Мапс. Тоа ја боли најмногу. Да спасиме колку што може повеќе луѓе од неа.

На Silent Observer му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Silent Observer

Silent Observer Активен член

Се зачлени на:
    18 август 2025
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    36
    Првата опција ако и пише ревју е дека ќе и се јави Еленче одма и ќе и плаче на телефон и ќе ја моли да го тргне ревјувот,втората е ќе го ангажира адвокатот да праќа закани.Мене 3 месеци ми вршеа психички притисок со разни закани да го тргнам ревјувот од гоогле,затоа што они се способни само за грешки но не се способни да се носат со последиците од тие грешки.Со закани и бришење ревјуа не се гради углед.Не е ни чудо што луѓето се плашат да споделат јавно свое искуство.По споделување на моето искуство ме контактираа десетици други оштетени од таму,да пишуваа сите јавно за своите искуства,може и ќе се подигнеше свеста кај луѓето за каква ординација станува збор.Клиниката има сериозен системски проблем со неуспешни третмани,но наместо одговорност,тие се служат со закани.Дно дна

На АндрејМ му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Morena 20

Morena 20 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2015
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    21
    Одлични!Секогаш сум била задоволна од услугата.

6. Sale Sale

Sale Sale Нов член

Се зачлени на:
    22 декември 2025
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    1
    Sakam da spodelam iskustvo od vcera , strav od zabar imav kako nikoj na svetog , posle dolgi godini na šetanje po nasive JZU i PZU t.n. Stomatologji otidov kaj DR. BILJANA RALIS i Nejziniot tim i ona go napravi ona što nieden vo ovie 50 god . Taka da koj e straslivec kako mene i nema pari za da bi odel po skapi kliniki da go uspivat slobodno neka odi kaj DR.Biljana RALIS , ženata e vrv, profi , prav Hirurg-Stomatolog i ima zlatna raka . ПЗУ ,,БИЉАНА РАЛИС,, АЕРОДРОМ ,,

На paradise005 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. redwine77

redwine77 Активен член

Се зачлени на:
    7 февруари 2024
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    8
    Zdravo na site,
    preporaka za nekoj dobar, iskusen stomatolog za vozrasni vo sv. Pantelejmon vo drzhavna bolnica?

8. Ѕвезда_23

Ѕвезда_23 Активен член

Се зачлени на:
    18 ноември 2024
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    5
    Zdravo na site :) Ve zamoluvam za preporaka za dobar stomatolog od Aerodrom. Mojot otishol vo penzija, a beshe odlichen.. imam dosta komplikacii so zabite i navistina mi treba nekoj koj si ja znae rabotata.

9. Amellie

Amellie Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2015
    Пораки:
    82
    Допаѓања:
    176
    Ја препорачувам Биљана Ралис, во Аеродром и е ординацијата

https://share.google/KowzhwbZi2Ars5Opr

На Magnolija5 и paradise005 им се допаѓа ова.
  10. Dennings

Dennings Популарен член

Се зачлени на:
    18 септември 2013
    Пораки:
    615
    Допаѓања:
    4.583
    Iskustvo so Periodent,DR. Simona Toshevska? Imam golemi komplikacii na zabite a i ogromen strav

11. JollyGood

JollyGood Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    На максило апсолутно нема НИКАКВИ третмани. Ништо. Бев. Толку го мрзеше што живее што дури напиша и најнесериозна дијагноза, артропатија на виличен зглоб (демек ете има некаква болка ама не ме интересира каква) а јас всушност имам хроничен дегенеративен процес на ТМЗ, и секундарна тригеминална невропатија. Точно, да, за мојата мака јас знам повеќе од овие на максило што рекоа течна храна да сум јадела. Никој да не оди таму, не трошете време. Му однесов и компјутерска томографија на вилицата, џабе. Ме откачи за 5 минути. Не ми е јасно што зборуваш ти. Тоа дека некој ќе нашол чаре на максило е неточно. Со голема надеж отидов, си дојдов дома така како што бев и уште сум. Уште па се прави фраер напишал коренов остаток од извадена седмица. Е фала многу ауууу јас не знаев, а знам. Уште па ми објаснил демек вежби, а јас тие вежби со години секој ден ги правам и не помагаат. Какво максило какви бакрачи, нема и таму ништо. Никаде ништо.

На KiT и АндрејМ им се допаѓа ова.
  12. АндрејМ

АндрејМ Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јануари 2022
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    20
    Точно! И јас го имав истиот впечаток. Тешко нам што имаме вакви проблеми.

13. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    4.172
    Ништо посебно , дечкото не знаеше дали ми е пигментација или кариес , што повеќе да кажам ? Иди во ординацијата д-р Каракамчев ок се .

14. Zakica88

Zakica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    143
    Леле фала ти треба да почнам сите заби да ги средам да ставам некој имплант коронки исто ми ги фалеа dentissimo aestetic dr Sanja Dimova, so niv dali imas iskustvo?

На Dekoo му/ѝ се допаѓа ова.
  15. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    4.172
    Па имам пишувано , бидејќи сите забари кај не сум била. Од пломбите во дентисимо многу пигментација почна да ми се појавува и не ми беа исчистени корените до крај , ти пишав ординација каракамчев сум задоволна д-р Андреј иди таму на консултација бесплатно е

На Zakica88 и Dekoo им се допаѓа ова.
  16. JollyGood

JollyGood Активен член

Се зачлени на:
    18 април 2023
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    3
    Ако некој доктор го прочита ова, ве молам некој да ми помогне:
    Род. 1977
    Кога имав 9 години доживеав дентална траума: на летен распуст одмор во Охрид ми се инфектира забче и ми дадоа само ракија за гаргара. Мајка ми кога се јавила да праша како сме, и рекле добро се децата. Лежев во собата десетина дена сама, беше многу жешко и имав висока температура. Имав халуцинации дека креветот од спротива иде накај мене. Никој не дојде да ме провери, само чистачката ми правеше друштво. Кога се вративме, лицето ми беше потечено, бев скоро непрепознатлива. Мајка ми ме однесе на детски специјалист во Кичево за екстракција и потоа околу 3 месеци јадев само течна храна.
    Од оваа случка развив дентална фобија. Досега ниеден забар немал разбирање и сочувство, освен еден постар сега пензионер во Ѓорче Петров. Сум работела ментални вежби (од Јутјуб) долги години, не помага. Сум земала диазепам и хелекс пред процедура, не помага.
    Чувството е дека сум заглавена во ќорсокак и нема излез.
    Во меѓувреме бев долгогодишен пушач и имав суво грло (сега непушач) и развив додатна посилна фобија од плунка. Алат за збирање на плунка на забар не помага ментално. По неколку минути настанува страв од задушување. Овој проблем моментално е уште посериозен откако извадив заби и ми се поремети загриз. Храната ја голтам некоординирано. Бев на државно правев тест со течност замена за бариум каша, органите се нормални. Сепак на секое јадење дел од храната се лизга накај душникот и предизвикува кашлица. Голтање поголеми апчиња е проблем.
    Бидејќи избегнував забар долго време, забите се расипаа. Полека низ годините ми ставија неколку пломби.
    Сега доаѓа најтешкото:
    Околу 2015 год ми се скрши горна 7ца лево и ми ставија пломба ( можеби недочистен заб, го турнав докторот додека се сушеше пломбата, ставаше втора).
    Болките продолжија.
    Ставив пломба на 6ка, болките продолжија.
    Направив снимка, и се виде длабоко потонат мал умник којшто силно ги импактирал овие два заби.
    2019 екстракција на умникот. Додека го вадеше докторот, нешто силно крцна во вилицата, и од тој ден нема ниеден ден да немам болка во вилица, веднаш до уво. И во сон. Секогаш. Ако боли помалку, тоа е среќен ден. Ако е лошо, понекогаш немам сили ни наутро да се облечам.
    Оттогаш наваму секоја зима имам проблеми. Амоксицилин и Флажил не помага. Моментално земам Амоксицилин многу ми е лошо.
    Последните неколку месеци имам скоро постојано необични силни бранови што почнуваат од вилицата, се шират до устата (око, чело, синус, уво, позади уво, врат), а веднаш по бранот чувство на здрвено без болка. Едно по друго.
    Направив компјутерска томографија, бев на максило и неврологија, не ми помогнаа. Не напишаа секундарна тригеминална невропатија ( оштетени вилица и тригеминален нерв од вадење умник?) На максило само пишаа артропатија на вилица, на неврологија напишаа да земам ПЕА (земам, не помага).
    2025 (лани) г ја извадив импактираната 7ца. Имаше олеснување. Остана дел од коренот, и докторот не сакаше да го извади, само го стругна десет секунди. Таму сега повторно имам болки.
    Истиот хирург рече дека мисли дека во 6та има скршено дентална игла при процедура за пломба. Не сакаше да го извади, рече да одам на максило. Бев, не сакаа. Бев на хируршки оддел државно, не сакаа да го вадат (сум била арогантна. Не, имав паничен напад бидејќи се сетив кога таму го вадеа потонатиот умник).
    Дури една докторка прекрши основни правила на докторска етика и прашуваше по телефон моја матична која сум јас. Тоа е неетички, бидејќи освен ако не е животозагрозувачка ситуација, информации за пациент не смее да се споделуваат.
    Во моментов имам пресилни болки веќе две недели. Ве молам некој да ми помогне. Земам Киморал С (помага, мислам), Амоксицилин, кверцетин, Д3.
    Забот 6ка (можна игла?), синусот, носот, коската, увото, главата, вратот, се ме боли. Имам страшни болки во лимфните жлезди.
    Лани правев тестови и беше дијагностицирана хипотироида (од забите?). ЛДЛ холестерол 5.
    Јас сум метеоропат и при промена на време овој проблем е уште полош додека да се среди воздушниот притисок. Болката во вилицата е тогаш посилна.
    Исто така имам пролапс на митрална валвула со стабилна тахикардија, задебелен перикард, и периодични регургитации. Имам терапија Пропранолол 10 мг и многу ми помага.
    Имам и себороичен дерматитис и оваа состојба ми прави збирање на ушен восок баш во левото уво и имам постојано тинитус. На уво нос грло ми е речено еднаш годишно да идам на чистење (не сум била оддамна). Постојано увото е затнато и се чувствува притисок.
    Ве молам ако има некој да ми помогне. Цела лева страна ми се здрви. Немам финансиски можности за целосно успивање. Дури и на Жан Митрев за гас ми е многу (половина час околу 7000 денари мислам беше). Моментално сум невработена, да можев, ќе одев на целосна анестезија на Систина или Митрев. Давам домашна грижа за мајка ми која има 80г и ХОББ и имаме протокол за хигиена, и носам маска надвор секогаш. Таа не смее да се разболи од ништо бидејќи секогаш развива цитокинска бура. Носењето маски додатно ми отежнува болка во вилица.
    Кожата на левата страна е видно свисната, се гледа дека нешто не е во ред дури и само на поглед.
    Ве молам ако некој има волја и време да ми помогне.
    Немам матичен стоматолог. Сите даваат знаци на нетрпеливост и дека не сум добредојдена, па обично сама престанувам да одам.

Последна измена: 5 февруари 2026 во 12:49
  17. Zakica88

Zakica88 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јуни 2023
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    143
    Добро ќе одам на еден преглед да видам што ќе ми кажат а фб дали има пд ординацијата не ги најдов или инстаграм

18. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.552
    Допаѓања:
    4.172
    Не знам, пиши ordinacija karakamchev на google и ќе ти отвори

19. 5star

5star Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    25
    Ве молам ако може препорака за вистински добар стоматолог во Битола или Охрид

20. АничеБананиче

АничеБананиче Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    597
    Допаѓања:
    3.850
    Дали може некој од форумчево да ми препорача добар стоматолог од државна клиника во Скопје и колку зема за поправање на заб, ве молам ИТНО ми е ^_^:x