Претседателски избори 2019

Discussion in 'Политика и настани' started by Rakometar, Mar 3, 2019.

?

За кој од претседателските кандидати ќе гласате?

Poll closed May 7, 2019.
  1. Стево Пендаровски

86 vote(s)
    27.7%
  2. Гордана Силјановска Давкова

118 vote(s)
    38.1%
  3. Блерим Река

6 vote(s)
    1.9%
  4. Немам одлучено

40 vote(s)
    12.9%
  5. Бојкотирам

60 vote(s)
    19.4%
  1. John Snow

John Snow Форумски идол

Не можеш ни од словенските просветители да се откажеш, ако веќе си античка хеленка.

2. tamche995

tamche995 Популарен член

И со ваква апатичност ќе седиме како неми лица и ќе викаме сите сте исти?
    Се уште не добив одговор за моето прашање од никого која ќе биде нашаѕа
    Дали според тебе тоа значи дека во Македонија, албанците се со претензии? Тие дијаспора се во Македонија?
    Се уште никој не ми даде одговор на прашањето која ќе биде нашата нова историја. Од 1991 туку така ни текна држава да направиме!?

3. tamche995

tamche995 Популарен член

Епа еве ајде кажете, ако немаме никаква поврзаност со тој дел од Грција, сега со Бугарија Гоце Делчев ни е заеднички и др.
    Значи ние сме Бугари?

4. DAngel

DAngel Форумски идол

А што направи македонското население во Грција по ова прашање? Оти колку што знам Албанците наши не ќутеа баш...
    Друго, Македонија ни до сега не се грижела за тоа малцинство затоа што се откажала од грижа за малцинствата уште со добивање на независноста.
    Не се сеќавам ВМРО нешто да направи за македонското малцинство додека беа на власт :?:

candy.cane likes this.
  5. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Ако сметаш дека реалноста е апатичност, тогаш имаш проблем со политичарите, не со мене.

Зборовите погоре се на баба Гога, не мои. Апатијата е на нејзина страна. Како од таква (апатична нели) особа очекуваш да го поништи договорот?

И убаво те прашав. На што се надеваш? Кое е решението според тебе?

sjdgo and DAngel like this.
  6. tamche995

tamche995 Популарен член

Ама некако во недостаток на одговори мешаш други работи. Моето прашање беше многу јасно и концизно:

Ако немаме поврзаност со делот во Северна Грција, со Бугарија имаме "заедничка" историја дали сме ние Бугари? Од кога почнува мк историја?

7. DAngel

DAngel Форумски идол

Не ме интересира историја.

candy.cane likes this.
  8. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Ме интересира што мислиш дека ќе постигнеш со бојкот. Како тоа ќе влијае на некакви промени, како тоа ќе влијае да тргнеме на подобро? Ни мене не ми се допаѓа што го сменија името и покрај тоа што референдумот беше бојкотиран, ама го сменија и нема назад. Тие што излегоа тогаш, колку толку, нивните гласови ги зедоа во предвид. Така и сега. Бојкотирачите уопште не им се битни.
    Океј, секој има право да си одлучи дали ќе гласа или нема, но дадено ни е право на глас баш за да направиме промена, па сега, како сакате.
    И не очекувајте дека ако нема цензус, ќе има предвремени. Ако нема цензус, ќе има промена на устав и бирање претседател во Собрание.

tamche995 and DAngel like this.
  9. veteruska

veteruska Популарен член

А што добиваш ти ако гласаш? Мислам само бадијала кецсе објаснувам,отиде магарето сега за самарот ке бориме пфф.

10. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Не знам како не му е преку глава на народов од избори, па има уште луѓе што излегуваат. Треба јасна порака да им се прати на политичарите, дека многу замараат и сите се исти. Нека кршат глава.

Вистинските патроти од дпмне бојкотираа, пошто ги неќат Мицковски и Давкова, а на останатите обични дпмновци не им е грижа што типкава беше во пленумот и министер од СДСМ.
    Тие и за магаре би гласале.
    Магаре ќе биде! Городст ќе биде! Алеее алеее!

Од СДСМ не излегуваат пошто се лути. Најголемиот криминалец го пуштија да избега, никој од претходната влада не е затворен, ништо ново на домашен терен не направија, а млади бегаат...и очекуваат луѓето пак да ги гласаат?

Катастрофа се сите, а овоците нека трчаат по митинзи.

Пред некое време ми излезе видео од сите тројца кандидати и останав со отворена уста.
    Пендаровски и влегува во збор на Давкова, а таа цинично го гледа, се крсти, го прекинува, па тој ја прекинува, па таа превртува со очи...Двајцата нервозни се караат дури одвратно за слушање, а на Река не му дадоа збор да каже. (facepalm)

За Река гледам и во чисто Македонски општини имаше гласови.
    Исто многу Македоци се каат што не гласале за него. Културен, фин, добар човек, ама во погрешно време се појави.

Во втор круг не треба никој да излезе, ама ќе пропадне светот.
    (fingers)

п.с. Давкова уште еднаш треба некаде да пише дека она би гласала за Река |( Да не не разбра некој, па уште еднаш нека повтори дека го моли за неговите гласови. :yawn:

11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Мојот даден глас ќе биде од некаква корист, ама твојот недаден тешко. :D Затоа прашав, ама еве нема одговор. На државава очајно ѝ требаат промени, ете затоа јас ќе гласам. Дека кандидатите не се нешто wow знаеме, ама јас ете избрав и ете и зошто.

Отприлика знам дека со бојкот сакате да ги ,,казните", дека ве разочарале сите и да им дадете до знаење дека не заслужуваат глас, никој од нив. Еве гледам некои дури будали ги прават тие што одат да гласаат. И мене не ми е јасно како на некој може да не му е гајле за државата во која живее, да си седи дома а да очекува промена на власт и нешто да тргне во нагорна линија, па не го нарекувам ни овца, ни слепец ни никако. Ама ајде има време, ќе правиме муабет кој бил во право а кој не.

12. tamche995

tamche995 Популарен член

Се надевам дека ќе запре ова лудило, јас
    Па секако дека не те интересира кога немаш што да кажеш:rofl:

ocicka2014 likes this.
  13. WildMk

WildMk Форумски идол

Вака ќе бидиме: Не Антички Македонци, ами Македонци кои се по потекло Словени.
    И делови од некои периоди од историјата, ќе ни бидат исти со Бугарија.. Оние делови, кои и двете нации веќе ги славиме.. Како ВМРО и Илинденското востание... пример

Ништо нема ново во ова... Откако знам за себе, и сеуште, исто се учи по школите...
    Освен Алексо.. од ко дојде последното ВМРО, ем антички, ем илинденци, ем Бугари, ем комунисти, ем се' :D

candy.cane and lovestoneddd like this.
  14. tamche995

tamche995 Популарен член

Значи 2 држави 1 нација? Прекрасно:rofl:

15. WildMk

WildMk Форумски идол

Како процени дека е две држави, една нација?
    Не ни почнува и завршува историјата со ВМРО и Илинден..

candy.cane likes this.
  16. RainBow

RainBow Глобален модератор Staff Member

Мислам дека не мора и во темава да се зборува за истото што се зборува и низ сите други теми. Задржете се на изборите, за другото цитирајте се во соодветната тема, Благодарам.

17. sjdgo

sjdgo Форумски идол

Оти не кажувате дека имало вакви работи :rofl: [​IMG]

18. veteruska

veteruska Популарен член

Во ред е така да размислуваш,но јас сум песимистка во однос дека ке има некоја позначјна промена со избор на претседател во Северна Македонија,името е сменето и нема назад тоа е факт и треба да се помириме со тоа,затоа не гледам мотивација што би ме натерало да излезам и да гласам.
    Можеби за парламентарни би излегла од проста причина да се смени владата на сдс кое не продаде и ни смени индититет,име,двојазичност итн.

Snowflake97 likes this.
  19. Ма.нев

Ма.нев Истакнат член

20. Bratot

Bratot Форумски идол