Претседателски избори 2024

Дискусија во 'Политика и настани' започната од FriendOfDorothy, 23 март 2024.

?

За кого ќе гласате на претстојните претседателски избори во вториот круг?

1. Гордана Сиљановска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ)

95 глас(а)
    58,3%
  2. Стево Пендаровски (СДСМ)

27 глас(а)
    16,6%
  3. Сè уште се немам одлучено

14 глас(а)
    8,6%
  4. Нема да излезам на гласање

27 глас(а)
    16,6%
  1. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.783
    Допаѓања:
    14.234
    Денеска дознав дека имало и Македонци од чисто македонски населби што свесно и намерно гласале за Османи. Сметајте дека ДУИ прибира гласови од Роми, Турци, Торбеши, Босанци. Мала излезност, а супер бројки оти во албанските населени места има население колку во македонските градови на истокот. Плус во едно албанско село има само Албанци, сметај може има 2 невести Бошњакињи и 3 Турчинки, а во македонските градови има многу Роми и други кои секако можат да гласаат за ДУИ. Зошто би гласале за македонска партија? Што толку направија македонските партии за некој Ром, Турчин да ги гласа? Ништо.

@malerozna вистина е дека купуваат на Истокот? Каде? Еве колега на чичо ми Албанец се фалел дека купил имот во Штип. Самите Македонци се прости и се доведоа до тука. Одам минатиот пат кај пријателка во мешана средина, гледам станот не го заклучиле, прашувам дали се чувствуваат безбедни, ми кажуваат дека веќе комшилукот се подизмени, горе Албанец, карши Албанец, не е како порано, арно ама Македонците продавале станови за 30.000 евра на Албанци, после ги гледале истите станови огласени за цена од 50.000 евра. Со 20.000 евра од разликата, може Албанецот да си купи уште еден стан од некој друг Македонец што бега од Диво насење. Профитираат од македонската глупавост, ама за тоа Македонците се криви.

На eliesaab и NoirSerpentine им се допаѓа ова.
  2. Adidas888

Adidas888 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    6.468
    Допаѓања:
    27.852
    Еве јас да ти одговорам, во Гевгелија нема албанци, ама се праат / направија нови згради за кои се шушка дека становите ќе бидат/се продадени на албанци. Насекаде ги населуваат.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  3. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.705
    Повторно нема образложение зошто не е добар кандидат. Не знам зошто воопшто бев цитирана. Не гледам никаков проблем во она што го кажала.
    Никакви жени? Жена која зад себе има огромна и успешна кариера е никаква? Тогаш не знам каков е критериумот кога би била „некаква“...

Таа беше една од трите кандидати кои воопшто требаше да продолжат понатаму најмногу заради начинот на кој зборуваше поткрепена со кариерата која ја има, не заради тоа од кого е поддржана.

Останатото нема да го коментирам овде, си има посебна тема за парламентарни избори.

На Bitter-Sweet и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  4. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.808
    Допаѓања:
    25.968
    А зошто секој кандидат мора да биде оправдан со изговор а овој што кажуваше, оној што правеше, зарем еден кандидат не може да е приказна сам за себе и да треба да се претстави себе во најдобро светло?

Заев тропаше глупости од невиден размер, тоа беше оти не ни размислуваше шо ќе каже, едноставно лупаше припрости изјави што не му доликуваат на еден премиер, лажеше сушеше, ама сенилен не беше.

Ајде ви се молам, Гордана колку сака нека е со високо образование, жената е во години и на секое видео и се познава дека е сенилна, исто ко на Бајден во Америка шо му се познава, ко изгубени се 80% од времето во сите видеа. И овде нема никаква врска политичката партија со тоа кој како се однесува.

Во однос на кандидате, најпретставителни според мене се Стево, Максим и Билјана, независно од нивната политичка припадност.

Јас мислам дека треба да има некоја максимална возраст што кандидатите за вакви позиции може да ја имаат и да не надминува 65 години, бидејќи годините си го прават своето!

На Tanjamm, violetblue и Anyshka им се допаѓа ова.
  5. MediaRes

MediaRes Истакнат член

Се зачлени на:
    8 ноември 2022
    Пораки:
    119
    Допаѓања:
    222
    Ќе ги обновиме врските со Хунзите? Да не каже Професорката нешто за тоа?

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.484
    Допаѓања:
    91.223
    Албанците градат може згради, длабоко се влезени во градежна мафија, ама луѓе Албанците се повеќе иселени од Македонците.
    Какво селење на југ и исток, какви бакрачи.
    Млад Албанец ќе ти оди Цирих, Берлин да живее, не во Гевгелија Виница да живее.
    Нема никаква опасност од населување на чисто македонски средини, со глава гарантирам.
    Попрво во Приштина ке одат.

На Ahoy, Anaroz1, Lizi и 4 други им се допаѓа ова.
  7. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.705
    Изгледај интервју, дебата, било што. Ако не нешто зад'тка, можеш да продолжиш да мислиш така. Во спротивно, ограничување е ејџизам. Едно е да има одредени години заради стекнување искуство како би ја водел највисоката функција соодветно, друго е ова што го имаш напишано.

Од постарите има многу да се учи, има многу знаење и уште повеќе искуство во нив. Секогаш ќе ме изненадат вакви коментари дека годините мора да бидат ограничени.

треба да отворам „сенилна count“ и секогаш кога ќе го прочитам тој збор, да пишам цртка

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2020
    Пораки:
    3.467
    Допаѓања:
    12.267
    Ако збораме за образование се знае кој е соодветен кандидат. Немојте да го споредвате Стево со Гордана, Ванковска, Бујар и Таравари. Човекот е изгубен во време и место. Ако сте го следеле ќе видите колку е контрадикторен и колку пати кажал едно, али му се јавиле од партија па го сменил мислењето. Ванковска е добро поткована, Гордана исто, за да станиш професор во нејзино време не е како сега, ќе ти купат диплома и докторат. Далеку е од сенилна, а дали направила или не направила грешка голема работа. Битно е правник и многу добро ги познава законите. Стево ден нема поработено во својата кариера. Советник? Хах ништо не научил низ годините кога бил советник очигледно. Максим не ми е заедно со оваа клапа не се вклопува баш за да биди претседател, за Стевчо не би да коментирам(facepalm) И самите видовте дека самата партија го пушти низ вода, знаеја дека Стево ќе изгуби...

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.101
    Па ти ме цитираше од каде мислењето дека е сенилна.
    Да, има професорска кариера. Тоа по автоматизам не те прави успешен кандидат, ниту па претседател. И Данела беше со успешна кариера, па ене ја шо праи ко градоначалник. Да имаат мажине повеќе основи да викаат дека на жените не им е местото во политика

Ете ти стојат мислењата тука, ќе се вратиме за 1 година да видиме кој што кажал и како излегло.

За Гордана додуша и порано ќе се вратиме на муабет. А тоа е за некој месец коа ќе потпише смена на Устав за внес на браќата бугари.
    .Живи били па видели, а за жал или среќа, таква ми е работата да ги гледам и зборувам и со едните и со другите, па така некако знам што следи.

На Ahoy, JuLleE, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  10. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.705
    Не биди толку сигурна. Ќе одат да живеат на местата кои ги напиша ама ништо не ги спречува да си купат имот и во источна (патем веќе е почнато тоа). Затоа што македонецот гледа бизнис, продава.
    А кај нив (ова неодамна го дознав), ако не е некој роднина, не го продаваат местото колку пари и да им даваат. Ако сакаат да го продадат, не смеат на друг туку или на роднина или евентуално на друг албанец. Сакав да ги измислувам овие работи ама умот не ми работи така па ова сосем ме зачуди и негативно ме изненади.
    Да ама не ми одговори ништо, само ме цитираше со нешто неповрзано, на што одговорив дека на тие интервјуа кои ги гледав немаше ништо од тоа.
    За тоа каква би била доколку воопшто биде изберена, допрва ќе гледаме. Во никој случај не тврдам што ќе прави или потпишува. Јас не можам да ја предвидам иднината ниту пак тврдам дека таа ќе направи нешто или не (само цитирам одредени нејзини зборови за да ја држиме одговорна исто така како што сега го држиме пендаровски одговорен за лагите и мачкањата кои ги направи). Така да, моите мислења остави ги на страна. Јас не сум политиката.

11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.101
    Првата минута што кажува, до мислам дека доаѓа ново време? Тек на логична мисла која има знаење? Или нафрлени зборови?

https://www.facebook.com/share/r/2S9zTXPTfo4dMbhU/?mibextid=oFDknk

Не дискутирам повеќе. Ќе се вратиме за некој месец на муабетов.

На JuLleE и Anyshka им се допаѓа ова.
  12. NoirSerpentine

Се зачлени на:
    6 јуни 2021
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    2.705
    Мислам дека имате заборавено како изгледа некој да даде говор без да чита. Освен неколкумина кои на прсти се бројат (Ванковска, Миле Лефков, Апасиев, Максим Димитриевски, овој од интегра, Грчева, Гога од Твоја партија, поточно сигурно има и други ама никаде не ги гледаме зошто преовладуваат неписмените), другите сите читаат па ви е чудно дека некој на говорница составил говор.
    Срам ме фаќа од овие што не знаат ни да читаат, а не пак on spot говор да ги слушнеме дека изговараат. Првачињата подобро рецитираат од нив.

Ова видео е повеќе за отколку против нејзе.

На dea.18, Anaroz1 и Космонаут им се допаѓа ова.
  13. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    1.701
    Исто и во Кавадарци, се направија премногу згради кои мнозинството ги купиле албанци, исто така и многу се вработени, се спомнуваат огромни бројки а бевме чисто етничко населеније.

На Realist1, Wideperpetual и Adidas888 им се допаѓа ова.
  14. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.269
    Допаѓања:
    7.906
    Оф, да сум на твое место ќе избегам во Гевгелија. Митко Јанчев од твоето ВМРО ќе ви насели Албанци во Кавадарци, за да ви го измеша населениЈето. Вчера видов три автобуси, еден застана, слушам Албанци зборат како масовно одат во Кавадарци, во новите згради.;(А слушнав дека и парада на гордост ќе имало таму, хомосексуалци од ЕУ ќе играле на кавадаречкиот плоштад на песни од Шер.

Последна измена: 26 април 2024
    На Erika.greeneyes и staycalm им се допаѓа ова.
  15. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    1.701
    Што тресеш глупости?
    Немавме албанци сега има, вработени во социјално, комунално, хец... Дојди овде прошетај по маркети па кажи колку ќе сретнеш.
    Пред да тресеш глупости прво убаво информирај се.

16. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.494
    Допаѓања:
    5.848
    https://www.facebook.com/reel/1131206104739561?fs=e&s=TIeQ9V&mibextid=0NULKw

17. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    8.603
    Нема шанси таму албанци да купат за да живеат. Без навреда ама таму е пусто нема каде да инвестираат.
    Си ги одбраа тие најдобрите градови Тетово и Скопје.
    Нашите за да побегнат од нив за смешни суми им ги продаваа становите, па после Цацко ни е крив.
    Самото македонче си ја продаде државата.
    А нив им се може и си користат. Поголем националист од албанец нема а и многу сложни се.
    Еве ако сте имале колеги албанци може сте увиделе како се бранат. Додека нашите меѓу себе ќе се изедат.
    Последниве години живеам меѓу 99% албанци. И знам како функционираат.

Назад на темата не знам како може после се народот да е толку прост и пак да ги гласа вмро и сдсм. На поголем дел им дадоа работа па мораат, ама овие другите не ги разбирам .
    Па уште слики, видеа окезени ко пуканки Македонија повторно твоја, дали се сериозни. Македонија више никој не ја оправа, го има допрено дното.
    Гордана не е добар кандидат за претседател. Време е за некоја трета опција а моментално ја нема. Пошто овие другите две се прочитана книга, верувајте и Грујо да беше на местото на Заев или Ковачески истото би го направил. Се за фотелјата. Поголем диктатор од грујо нема, а Заев пак изгубен случај.
    До сега не сум излегувала да гласам, сега се мислам да излезам за парламентарни и да гласам или за Максим или за Левица, чисто само колку повеќе гласови да имаат македонците. Не за друго. Ама после си велам џабе јас ќе гласам кога ќе излезе американецот со листата што треба да се даде и овие нашите пак ќе дадат.

На H.VAGA, Tanjamm, FriendOfDorothy и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.867
    Допаѓања:
    99.600
    Ама нели не треба да е исто?
    Нели ГОРДО за подобро, за МаЌедонија повторно твоја, моја, наша :D

На Ahoy, JuLleE и Anyshka им се допаѓа ова.
  19. Youknow

Youknow Популарен член

Се зачлени на:
    3 јануари 2014
    Пораки:
    2.210
    Допаѓања:
    4.429
    И јас сум работела меѓу албанци еднаш и никогаш пак. Како свински лајна се држат и по се спротивно од нивна вера плукаат. Шо подалеку то поарно барем мене ми е убајна без нив

20. Albertos

Albertos Истакнат член

Се зачлени на:
    25 септември 2015
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    400
    Неможам да се изначудам.
    Овие Вмро ти се како секта. Никогаш не гласаат за човек туку за партија. И Али Ахмети да им го стават на чело и него ќе го гласаат.

И незнам што толку имате страв од тие албанци.
    Абе луѓе се гласа за стандарт, за подобар живот итн. А не за инает на албанците.
    Ќе се населеле во источна Македонија, ги имало по маркети итн.

И како тоа имате страв од Албанци, а немате проблем со премиер албанец кој сега ни е на чело на владата. Толку Не се најде една група, од овие патриотиве да се договорат на социјалниве мрежи и барем да протестираат кога го избраа.
    Да бидеме реални, џабе везете. Речиси никој човек овде не го интересира државата. Сите си гледаат само сопствени интереси.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.