Претседателски избори 2024

Дискусија во 'Политика и настани' започната од FriendOfDorothy, 23 март 2024.

?

За кого ќе гласате на претстојните претседателски избори во вториот круг?

1. Гордана Сиљановска-Давкова (ВМРО-ДПМНЕ)

95 глас(а)
    58,3%
  2. Стево Пендаровски (СДСМ)

27 глас(а)
    16,6%
  3. Сè уште се немам одлучено

14 глас(а)
    8,6%
  4. Нема да излезам на гласање

27 глас(а)
    16,6%
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Јас сум моментално политички најнеинформирана ваљда, тоа е оти сите ме нервираат.

Нејсе. За 15 години гласачки стаж, имам гласано и за вмро и за сдс и поништено ливчиња, обично гласам за кој и да е во опозиција. Плус, искрено сакав НГ да го добие првиот мандат. И првиот мандат според мене му е добар. Вториот е...

СДС ги гласав. Поразочарана у живот не сум била, а врска нема со национални причини. Врска има со внатрешни стандарди за живот, непотизам што го надмина и вмровскиот, а гледам дека и нивно членство нејќе да ги гласа.

Не ги сакам ни Левица, ни Ванковска. Ама одамна гласам против, не гласам за. Најмалку имам против Левица.

Поима немам кои се во втор круг, ако се Гога и Пендаровски, него ќе го гласам. Гога ни првиот пат не ја можев, па 100 пати нека е професорка. На парламентарни ќе ги гласам Левица, не затоа што ги сакам, туку знам дека нема да победат секако, доволно е некое седиште да добијат да матат вода на кој и да е на власт.

Никој од понудените не заслужува ни најмалку апсолутна поддршка, едноставно препогрешни луѓе ја водат државава.

Не поништувам глас само од една причина, албанскиот блок не поништува.

Инаку Арбен Таравари многу го почитувам и како политичка фигура и како човек и како доктор, само не сакам да гласам за Албанец, затоа што мнозинството од нивниот блок не заслужуваат исто така.

На Ahoy, Asja, Priroden и 4 други им се допаѓа ова.
  2. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    1.701
    Немаме страв од албанци, само сметам дека чистите етнички места треба да си останат така.
    Очигледно се случува тивка миграција и се припрема теренот за нивно помасовно мигрирање, јас мислев дека е само Кавадраци но се ширеле и кон останатите градови.
    Дали сега верувате или не, е сосем неважно за многу брзо на сите се ке ви стане појасно.

На Mnik и Adidas888 им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.088
    Гордана ми беше професорка. Уште тогаш немав некое убаво мислење за нејзе, женава отсекогаш си беше отсутна од реалноста.
    Не е за претседател, каква сака успешна кариера нека има.
    Ама Вмро гласа се што ќе му стават на листа. Партијата има постојано гласачко тело и нив ништо не им менува мислење. И тоа е лошо.
    Сдсм ги казни члеснството. И така треба да биде.

Пак ќе кажам, со среќа. Оти ќе и треба на државата.

На Ahoy, christinnn, Anyshka и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.813
    Допаѓања:
    12.726
    Ти си тоталка делулу, дај бе барем биди реален.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.780
    Допаѓања:
    14.234
    За 10 години ќе бидеме како косовските Срби. Мене ме нервираат Македонците што живеат во историја и минато, уште раскажуваат некои непостоечки херојски приказни, а на терен, Македонците ги снемува и тоа забрзано. Македончето е голо, гладно и босо, за пари и детето ќе го продаде, а Албанците се полни со пари, ќе купи кај сака, не му е проблем. Колку е таа бројка според тебе? 20-30 имаш сретнато низ градот да работат? Или во државно да не ги носат од некои села од тие што се меѓу Велес и Кавадарци? Мене крушевчани ми кажаа дека пола полициска станица Крушево е со полицајци Албанци. Македонците се неспособни за самостоен живот или за било каков солиден живот да си обезбедат, затоа што се себични. Имаше тука се жалеа дека роднини ги лажеле ќе ги водат во странство и на крај ништо. Албанците и комшијата ќе го однесат и ќе му помогнат. Се држат. До 25 години повеќето се женети и мажени, а Македонците до 40 години уште прераскажуваат како оделе по интервјуа, па не можеле работа да најдат, па тешко било, додека за Албанецот не е проблем, чевли ќе чисти, на пазар ќе продава, пари дома мора да однесе. На 40 години Албанецот се спрема да чека внуци, средил куќа, децата пораснале, Македонците на тие години уште кафе не можат да платат со свои пари, чекаат од дома, се чудат како да пријдат на женско, муабет да направат и така.

На Mnik, christinnn, Anonimnna5 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. deniz333

deniz333 Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2018
    Пораки:
    1.262
    Допаѓања:
    1.701
    Баш така, како народ сме мизерија, кој на кој полошо ќе направи имаме многу да учиме од нив за едиство.
    Вработени во хец имаат кажано дека имале преку 60 колеги албанци сега вработени, во комунално околу 10 тина и социјално два тројца, бројката не е мала како за почеток.
    Сум ги сретнала на пазарење и онака низ град, колку и да се за брзо ќе им се зголеми бројката. Имаат нешто на ум чим ги пробиваат и чисто етничките места а затоа никој ништо не спомнува и зошто се дозволува сето тоа??? Чудни работи се случуваат ќе видеме што ќе испадне на крај.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.588
    Допаѓања:
    8.603
    Само што тие пари сигурно не им се од работа 9-16h. Да збориме реално. Плус зошто се тепаат нон стоп во џамија да одат, и на секоја жена што ќе се забули им даваат пари за тоа. Знаете колку колешки млади од факултет што никогаш не би рекла дека би ставиле превез ете ги сега.
    За другото така е, тие во странство ги работат сите амалски работи копаат канали, чистат и слично. А на македонците им е понижување да го работат тоа, и тешко им е. Додека албанците во странство навистина рмбаат пошто гледаат дека има за што.
    А овде во Македонија воопшто не се добри работници одат на работа колку дома да не се, да не ја гледаат дома свекрвата по цел ден.
    А за слога на работно место пишав погоре, затоа и државата полека ни ја зедоа.
    Нели гледате од нив без разлика кој е на власт влече накај албанските интереси, додека нашите кој и да е влече само за фотелјата па поради тоа да остане им дава се што ќе побараат.

На NoirSerpentine, Sielo❤️, Tanjamm и 3 други им се допаѓа ова.
  8. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    149
    Јас за Јакимовски гласав но нема воља кај народот за промени мора или СДСМ или ВМРО така да за втор круг мојот глас ке иде за Гордана. А за пратеници ке го поништам нема шанса да гласам за овие.
    Но многу сум изненадена од речникот на некои членки. Зарем не ви е срам да давате дијагнози, едно е да пишеш карактерна особина а друго дијагноза.Па имала контакти со нив и од двете партии па знаела?,, Патем истата таа пишала ако Албанците бојкотираат председател ке бил албанец т.е Талат? Забораваш дека тој е сега премиер , председател на собранието е Јован Митрески од СДСМ па се прашувам кој е тука сенилниот?
    На дебатата ја гледав жената сосем нормално си зборуваше без тетратка и пенкало ко Пендаровски пр кој патем и неколку пати праша да го потсетат за што му реплицираше? Не и ги разбра ни зборовите од видеата што мислиш дека ке ја омаловажат. Да жената прилично е склона кон филозофирање и речникот не и составен од 2 прости реченици ко на некои па не сакаат.
    Разбирам дека ти е жал што твоите изгубиле но со такво омаловажување тоа за вас кажува повеќе отколку за неа. Баш од таквите ко тебе решив за неа да иде мојот глас .
    Друг член пишал копилето Максим им зеде гласови на СДСМ?какви се тие изрази ,со ова очекувате глас за вашите? А инаку да знаеш младите оние кои првпат гласаат кои се по 18/19/20 години , 90 посто од нив гласаа за Максим ,во мојата општина за другите не знам
    И не разбирам што толку и се нагледавте и очекувате од председател кога кај нас претседателот на собранието и премиерот имаат повеќе ингеренции, на дебатата и спомнаа немаат право ни на вето.може да не потпише но пак ке му го вратат.
    А за пратеници дефинитивно поништувам ливчето, ги видов и СДСМ и ВМРО, трети да победат нема шанса а за овие нема шанса мој глас , јас да имав моќ би ги пратила во историјата таму им е местото.ни левица ни другите, нема ниедна нормална партија

На NoirSerpentine, Anaroz1, FridaodaMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.101
    Цитирај ме слободно следен пат, и читај се без да прескокнуваш.

Никој мој не изгубил, зошто не сум за никого. Нити јас, нити никој од моја фамилија зависи од некоја политичка партија и буквално никако нема да ми се смени животот кој и да дојде на власт. Нити ќе паднам у несвес што Гордана ќе потпише се што Мицко ќе и даде, зошто ми е сеедно.

А ти си кажа се со потврдата дека си гласал за личност со куп кривични пријави и повеќе станови во Карпош од шо освои гласови.

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FriendOfDorothy

FriendOfDorothy Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.266
    Допаѓања:
    7.906
    Лелеее, Стевчо една промена.:DНајпрљав лик од сите кандидати. Во 2021 му изгласаа амнестија во собрание. Овој треба само во затвор, а не на кандидатска листа. Потписите му ги собраа, освои помалку од собраните 10 000.

11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.813
    Допаѓања:
    12.726
    Не сум за Стевче, не ми се свиѓа ни мене. Ана знаеш дека Заев беше аболициран од Црвенковски така? Премиер ни беше.

На Anaroz1 и FriendOfDorothy им се допаѓа ова.
  12. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.492
    Допаѓања:
    5.848
    тоа што не им одговара не памтат :D

https://m.facebook.com/reel/7231290473549792/

да се потсетиме на мојата омилена изјава :D

На Albertos и LiquidLuna им се допаѓа ова.
  13. FriendOfDorothy

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.266
    Допаѓања:
    7.906
    Ако мислиш на мене, пошто членката мене ми се обрати, да, помнам. Лајк ѝ ставив.

14. Anyshka

Anyshka Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2022
    Пораки:
    8.495
    Допаѓања:
    37.362
    А зошто мора некој да споредувате со некој и изјави уште пред неколку години да се објавуваат?
    Се сеќаваме, да, сите се исти.
    Пишав за годините, се фативте за Киро, некој пишал за нешто, веднаш "а Стево ова изјави, она изјави", гајле ми е и за Стево, и за Гордана, и за другите, и ВМРО и СДСМ се веќе прочитана книга.
    Па била професорка, големо чудо, и Хорхе беше професор.
    Ако е професорка како демек ќе направи нешто.

На Selena01, Adidas888 и deniz333 им се допаѓа ова.
  15. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    149
    Нема што да цитирам, не ни памтев ник читав повеќе членки пишаа сенилна, сенилна,стара ваква онаква и лично сметам дека давање дијагнози не е во ред. Да пишеше карактерна особина во ред но дијагнози од ракав ?
    А Пендаровски не потпишуваше? Убаво спомнаа на дебатата немаат право на вето.
    И не не ти барав никакво образложение дали ти или твоите сте во некоја партија.Мада ако ти беше сеедно немаше толку да ја напаѓаш и ти и другите што ја врегавте
    И да не се кријам си кажав за кого гласав а ке ми кажеш ти бар еден од овие политичарите кој е чист, кој нема станови,фирми итн, само може овој немал доволно јаки пријатели па да му отфрлат пријавите.
    Кој и да е на власт ке краде и да не знае ке научи, само разликата е во тоа што едните крадат но пак нешто и ке направат А другите ке крадат и ке уништат и она направеното
    Не би да кажувам примери.

На Anaroz1 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.233
    Допаѓања:
    5.113
    Те молам да не си нагаѓаме ко 70 годишни жени на порта. Факт е дека Стево и Заев што би рекол Апасиев ,,не можеа да најдат НЗС".

17. DS10

DS10 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2024
    Пораки:
    3.233
    Допаѓања:
    5.113
    А јас не сум партиски определен притоа што сум симпатизер на социјалдемократите. Иако дпне не можам да ги смислам, се надевам дека избориве ќе успеат над 61 пратеник да освојат да не зависиме од ДУИ, зошто ако зависиш од ДУИ ќе ти бара ива ќе ти бара она. 2020 Ахмети му побара да му дадат технички премиер ако сакаат ДУИ да оди со нив и тоа сдсм го направи. Време е Дуи да падне.

На Anyshka и Anaroz1 им се допаѓа ова.
  18. @oneday

@oneday Активен член

Се зачлени на:
    22 април 2024
    Пораки:
    221
    Допаѓања:
    149
    А забораваш кој ни води државата? Оние терористи пардон борци за човекови права,од ова ако има нешто полошо дојди убиј ме , виде сликата од Ахмети и нивниот претседателски кандидат од 2001 први другарчиња, но доктор бил, министер за што беше се сеќаваш?, ај молим те не ми отварај уста
    Ниедни не се добри сите се исти но сметам дека требаше да се даде шанса на некој друг со оглед дека кај нас председателот е речиси само за украс

19. Merten

Merten Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2020
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.161
    Страв? Ако сега викаа УЧК на плоштад, можам само да замислам како би било да имаат нешто повеќе
    И секако дека имаме проблем и сега, но е техничка влада, не знам дали можевме нешто да направиме

20. FriendOfDorothy

Се зачлени на:
    15 февруари 2024
    Пораки:
    1.266
    Допаѓања:
    7.906
    Ама за Стевчо ти реплицирав, тоа што набројуваш други криминалци во реплика, не го прави Стевчо чист.:DАко на некој му го чепнеш фаворитот, репликата одма е - а Заев поарен да не е, а УЧК, а Груевски? А? А?:DЦела тема е со ,,не сум за овие ама..." (за тие е, глуми неопределен/а).:D

На Anyshka му/ѝ се допаѓа ова.